Witam,
Proszę o podpowiedź co się może dziać, od jakiegoś czasu mam problem z odpaleniem auta. Nie za każdym razem ale zdarza się że jak stoi np. (24h nieużywane lub więcej) nie chce odpalić.
Opiszę dokładnie co się dzieje i proszę o jakieś wskazówki.
A więc, sytuacja sprzed chwili - włączam zapłon kręci elegancko i tak przez niecałe 10 sekund go piłowałem i nic a dodatkowo po około 5-6 sekundach zaczęła migać kontrolka oleju - odpuściłem, druga próba kolejne 10 sekund niecałe i dalej nic i znów po kilku sekundach kręcenia kontrolka miga, następna próba i po niecałych 10 sekundach w końcu odpalił. (te 10 sekund to tak orientacyjnie)
Coś jest ewidentnie nie tak bo kiedyś palił na strzał, problem pojawił się z miesiąc temu ale sporadycznie występował więc to olałem, teraz już coraz częściej.
Przeanalizowałem forum i szukałem problemu w internecie i mam kilka wniosków, podpowiedzcie proszę które realne a które nie.
Dodam że mam taki pseudo tester do kasowania błędów (tak świeci się katalizator co chwilę, ale to nie jego wina - tego jestem pewien)
Ale dodatkowo zauważyłem że mam błąd typu:
- niewystarczający przepływ powietrza bank 1 lub innym razem bank 3 (w sensie cylinder bo ten tester kiepsko tłumaczy)
w necie znalazłem jeszcze informacje że problem z odpaleniem może być związany z:

1. świece zapłonowe
2. zawór EGR
3. czujnik oleju
4. pompa oleju

Co to może być? Jakieś opinie z tych co napisałem lub jakieś inne?
Bardzo proszę o wskazówki.