Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 11 do 20 z 97

Temat: Wycieczka na ukraine do Czarnobyla...

Proxa's Avatar
    Data dołączenia
    Jan 2006
    Miasto
    Rzeszów - Warszawa
    Auto
    A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI AGR
    Podziękował
    13 razy

Domyślny

z tego co wyczailem juz to nie ma opcji zeby samemu wjechac do strefy 30km od elektrowni . Jedzie sie pociagiem (podobno najlepiej) do kijowa z kijowa sa biura ktore organizuja takie wypady miedzy 20-70$ koszt wyjazdy dziela na np 2 dni ... z czego sa tez opcje ze spaniem w ,,strefie,, (ja osobiscie wolalbym nie spac w strefie )

Tekest osoby ktora tam byla rok temu:

,,Czarnobyl. 21 lat później

Miejsce, które dla tysięcy osób było tragedią, dla mnie stało się marzeniem. Czarnobyl. Prypeć. Oni opuszczali te miasta pod przymusem, ja jechałem tam dobrowolnie.

Cała wyprawa planowana była przez kilka miesięcy. 14 ludzi z całej Polski. Zbiórka na dworcu w Krakowie, przywitanie i zaczyna się dla wielu wyprawę życia. Cel – marzenie. Przystanek – Kijów. Drugi dzień pokazał nam stolicę Ukrainy i dał świadomość bliskości tego, co każdego z nas tutaj przywiodło.

Dzień trzeci. Najważniejszy. Dzień kontrastu. Rano Kijów, pełen ludzi, głośny klaksonami samochodów, kolorowy od reklam i neonów. Po południu Czarnobyl. Szary, milczący. Jakby czekał na tych wszystkich którzy odeszli przeszło 21 lat temu. W tym miejscu człowiek zaczął dostrzegać swoją małość i zagubienie. Zatopiony w ciszy, którą można porównać jedynie do krzyku, krzyku niemego, który swoim obrazem nie pozwala od siebie odwrócić wzroku.

Tego było wiele. Budynki mieszkalne, urzędy, szkoły, szpital, basen, kino, teatr, wesołe miasteczko, boisko. A wszędzie cisza. Nie było jej 21 lat temu. Wtedy był tu gwar, ruch, często można było słyszeć wyjące syreny samochodów, które dziś stoją na cmentarzysku maszyn.

A przecież było to miasto jak każde. Poza jednym – okrutną matką – elektrownią. Ona pozwoliła im żyć i ona ich wysiedliła. Czy dzieci, które patrzyły na powstające wesołe miasteczko dopuszczały myśl że nigdy z niego nie będą miały okazji skorzystać? A strażacy, którym powiedziano że to tylko zwykły pożar? Dziś to miasto pomników. Tych prawdziwych i tych metaforycznych, jak to krzesło zwrócone w stronę okna, w stronę światła, w stronę nadziei, czekające, aż ktoś na nim usiądzie.

Wyjąca syrena elektrowni, to dźwięk którego już chyba nigdy nie zapomnę. Jeden sygnał, który przerwał cisze miasta przez wielu zwanym miastem duchów. Kiedy staliśmy na dachu patrząc na wszystko z góry on nas sparaliżował. Nie wiedziałem co mam zrobić. Wiedziałem że nie ucieknę. Jeden sygnał przeniósł nas 21 lat wcześniej. Panika? Strach? Nie. Świadomość bezsilności. Na szczęście nic się nie stało. To tylko zmiana brygady bloku nr 4.

Kolejny dzień i ten sam krajobraz. Cisza spokój i… dwa wyjątki. Pierwszy to przez przypadek odkryty przez nas niewielki budynek, można by porównać go do spotykanych na co dzień przyblokowych śmietników. Ślad życia. Działające wentylatory i pracujące silniki. Jeżeli przewertujemy liczne publikacje na temat strefy ewakuacyjnej doczytamy się, że coś się tam dzieje nadal. Nie wiemy co i prawdopodobnie nigdy się nie dowiemy co zasilały, czy co chłodziły maszyny w tajemniczym budynku.

Podobnie jest z Okiem Moskwy – dwoma potężnymi radarami, które wyrastają z lasów, na prawo od elektrowni, patrząc z Prypeci. Na ich temat można również spotkać wiele informacji. Niestety każda opiera się na przypuszczeniach. Wielu twierdzi, że one funkcjonują nadal, inni, że przestały działać od czasu wybuchu w elektrowni. Nie mamy żadnych dowodów, jedynie przypuszczenia. Podjechanie w pobliże Oka jest zabronione. Kiedy stanieliśmy na drodze, żeby porobić kilka zdjęć, niewiadomo skąd wyrósł wóz milicji. Kazali nam odjechać i nie pozwolili dalej robić zdjęć. Pozostaje pytanie czy gdyby radary nie działały, były by aż tak pilnowane?

Świat kryje wiele dziwnych miejsc. Niewątpliwie to jest jednym z nich. Pełne zagadek, nasycone dramatem ludzi, jednocześnie symbolem porażki człowieka ze swoimi ambicjami.

Ukraina, małe państwo w Europie Wschodniej, które za sprawą chwili zaistniało w świadomości świata już na wieki.

Jestem już w Polsce. Tu znowu gwar i klaksony samochodów. Pełno ludzi, którzy zapomnieli o Czarnobylu, ludzi dla których cisza jest tylko ciszą.,,

Mysle ze super opisane i warto pojechac dla samego szoku jak to wszystko wyglada....
    Ostatnio edytowany przez Proxa - 02-08-08 o 08:10
    420 500 km
    1

Domes's Avatar
    Data dołączenia
    Feb 2007
    Miasto
    R-sko / Wrocław
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 AKL
    Podziękował
    6 razy

Domyślny

Rowniez jestem powaznie zainteresowany, zawsze mnie krecily takie rzeczy. Pelno we mnie obaw ale zobaczymy. Czekam na dalszy rozwoj pomyslu i wiecej info Mysle, ze to moglaby byc naprawde fascynujaca wyprawa, a jakie zdjecia... Rozumiem, ze ta wycieczka jakos sierpien-wrzesien?

Fajna galeria, do tego troche opisu http://www.opuszczone.com/galerie/uk_prypec/index.php Jest na tej stronce wiecej galerii i odnosnik do drugiej wyprawy.

Proxa's Avatar
    Data dołączenia
    Jan 2006
    Miasto
    Rzeszów - Warszawa
    Auto
    A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI AGR
    Podziękował
    13 razy

Domyślny

to biuro ktore podobno jest polecane po forach http://www.ukrcam.com/tour/tour_3.html

nazywa sie SAM to ang. wersja strony a to ichniejsza http://www.sam.ua/
    Dodano:
    To jest nas trzech ja sie dowiem jak narazie jak wygladaja polaczenia do kijowa...

tez chcialbym jechac tam zwlaszcza jesienia ... (tylko zeby w pogode trafic... :/ )

podobno jak sie pojedzie pozna zima poczatkiem wiosny widac oko Moskwy (te radary o ktorych do dzis nie wiadomo czy dzialaja czy nie ale sa mocno strzezone !! )
    Dodano:
    aha i przetlumaczone przez program plan podrozy...

Wyjazd z Kyiv. Ride północ do granicy "strefa zamknięta". Obszar 214 km w obwodzie.

10:30

Przejście z punktu kontrolnego "Dytyatky" na granicy 30 km strefy (strefa wyobcowania i ponowne obowiązkowe). Wpisz "strefa zamknięta".

11:00

Przyjazd w Czarnobylu. A briefing z kierownictwem Departamentu Stanu - Administracja w strefie wyobcowania. Podczas rozmowy otrzymasz niektórych pomysł na temat wyobcowania i strefy Czarnobylu elektrowni jądrowej, znajomy z głównych rodzajów prac i projektów, które są prowadzone w strefie wyobcowania przez naukowców, specjalistów z Ukraina i obcych krajów.

11:30

Wycieczka do 10 km strefy. Wizyta w Czarnobylu na terenie elektrowni jądrowej - przedsiębiorstwo, gdzie ponad 5000 pracowników było zatrudnionych. Zewnętrzne badanie obiektu "Sarkofag" - betonu i stali, osłoniętym, które objęte radioaktywnych mas i szczątków pozostawione po wybuchu, odwiedzając przeglądu pawilonie, możliwość zobaczyć naturalny przetrwały po wypadku - tak zwany "czerwony las", a także pochówku wsi. Znajomy z ciszy i spokoju ducha w mieście Prypyat "wszystkich 47,500 mieszkańców, z których zmuszeni do opuszczenia swoich domów następnego dnia po wypadku. Badanie opuszczonych bloki mieszkalne, szkoły, hotele, kinder ogrodów.

14:00

Obiad (jakość żywności jest gwarantowana).

15:00

Wizyta w miejscowości Paryshiv. Spotkanie z własnej osadników, osób w podeszłym wieku którzy nie chcą zostawić ich własnych miejsc i odmówił resettle. Znajomy z warunkami ich sposób życia i problemów.

16:00

Wizyta w Saint-Illinskyj Temple, rzecznym stacji, parku Slavy w Czarnobylu.

17:00

Wyjazd z "strefa zamknięta".

19:00

Przyjazd w Kijowie.
    Dodano:
    polskie biuro http://bispol.com/index.php?option=c...d=57&Itemid=63
    Dodano:
    jeszcze wiecej fotek http://strony.aster.pl/dzialka/index.html

Terez ciekawy jestem bo musze wyrobic paszport duzo to zajmuje czasu ?
    Dodano:
    Kraków Główny
    Kiev Pass

26.09.08
    27.09.08
    odj 13:19
    przyj 10:21
    20:02 (czas podrozy)
    0 przesiadki

taki przyklad ... czas jazdy 20:02h chyba lepiej bedzie jechac przez biuro i sie nie martwic o organizacje
    Ostatnio edytowany przez Proxa - 02-08-08 o 09:12 Powód: Automatyczne łączenie postów
    420 500 km
    1

toma126's Avatar
    Data dołączenia
    Nov 2007
    Miasto
    Kluczbork
    Auto
    sharan tdi
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    4 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez Proxa Pokaż post
    Terez ciekawy jestem bo musze wyrobic paszport duzo to zajmuje czasu ?
    ja czekałem na paszport ok. 6tyg

co do wycieczki do Czarnobyla- z wielką ochotą wybrałbym się bo co oglądam w telewizji (prawie zawsze jak tylko jest) to jest dla mnie hmm... "szok"- to co i jak się stało..., no ale niestety cierpię na brak czasu i nie ma mowy abym się wybrał

netes's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2008
    Miasto
    -
    Auto
    Audi
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    23 razy

Domyślny

Myślałem, że się mamy wybrać naszymi autkami ale w sumie może i lepiej pociągiem, przynajmniej nie ma się o co martwić. Póki co wszystko wygląda bardzo zachęcająco
    Do jesieni jeszcze troszkę czasu jest, więc myślę, że do tej pory damy radę wszystko dogadać.

Zbanowany Zbanowany
    Data dołączenia
    Apr 2006
    Miasto
    ...
    Auto
    Pt cruiser z wysranym silnikiem ....
    Model
    Inny
    Silnik
    inny

Domyślny

proxa tak jak mowilem jesli byloby to zima zeby dobrze zobaczyc to oko to sie pisze
    ale 3 dni to krotko jak cos to na tydzien tam uderzyc
    pzdr.

Proxa's Avatar
    Data dołączenia
    Jan 2006
    Miasto
    Rzeszów - Warszawa
    Auto
    A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI AGR
    Podziękował
    13 razy

Domyślny

no ja na tydzien sobie nie pozwole raczej tak jak wyjazd z biura od czwartku do niedzieli (niestety a moze i stety pracuje )
    Dodano:
    musze szybko sobie paszporta zalatwic
    Ostatnio edytowany przez Proxa - 02-08-08 o 10:37 Powód: Automatyczne łączenie postów
    420 500 km
    1

Zbanowany Zbanowany
    Data dołączenia
    Apr 2006
    Miasto
    ...
    Auto
    Model
    Inny
    Silnik
    inny

Domyślny

proxa po co ci paszport chyba ze do wojska;]
    powiedzialem ci zrzutka 2tys sie uzbiera i dziadzia junior zalatwi ci wcielenie do armii

Proxa's Avatar
    Data dołączenia
    Jan 2006
    Miasto
    Rzeszów - Warszawa
    Auto
    A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI AGR
    Podziękował
    13 razy

Domyślny

aha i wyjazd bylby napewno w nastepnym terminie nie to co podaje biuro poczatkiem wrzesnia napewno odpada ... (oko moskwy widac caly rok to nie jest maly radarek to gigant) widac go z 16 pietra opuszczonego bloku
    420 500 km
    1

Zbanowany Zbanowany
    Data dołączenia
    Apr 2006
    Miasto
    ...
    Auto
    Model
    Inny
    Silnik
    inny

Domyślny

proxa ale 3 dni to co to jest z czego 2 w drodze hehe
    a trzeba zatanczyc tam jeszcze wezmiesz sobie L4 i bedzie wszystko ok.
    toma zalatwimy ci troche wolnego czasu

Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Zasady postowania