Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 1 do 10 z 50

Temat: Zawieszenie pneumatyczne "airride"

juhas100's Avatar
    Data dołączenia
    Nov 2007
    Miasto
    Berlin
    Auto
    no fucking airride
    Model
    A3 8P
    Silnik
    1.9TDI BXE
    Podziękował
    5 razy

Domyślny Zawieszenie pneumatyczne "airride"

zacznijmy od tego co to jest airride

Zawieszenia pneumatyczne, w których konwencjonalne metalowe elementy sprężyste są zastąpione przez gumowe mieszki lub powietrzne worki umieszczone przy każdym kole, mają wiele zalet, ale są stosowane tylko w nielicznych modelach samochodów. W zawieszeniu pneumatycznym źródłem sprężonego powietrza, które wypełnia układ zawieszenia jest sprężarka napędzana przez silnik samochodu lub silnik elektryczny. Elementy sprężyste zawieszenia przyjmują zwykle postać gumowych worków częściowo zawiniętych do środka i zwanych mieszkami z wywijaną przeponą. Tłok związany z wahaczem, do którego jest mocowane koło, oddziałuje na podstawę worka powietrznego w kierunku do wewnątrz lub ściska gumowy mieszek. Zawory poziomujące, sterowane przez ruchy wahaczy, zapewniają prawidłową i stałą wysokość podczas jazdy, wpuszczając dodatkowe ilości powietrza gdy pojazd jest obciążony i zawieszenie ściśnięte, a wypuszczając powietrze gdy obciążenie jest mniejsze.

W niektórych rozwiązaniach, zawory poziomujące są wyposażone w urządzenia opóźniające, zapobiegające reakcji zaworów poziomujących na każdy ruch wahaczy lub nadwozia samochodu.

Pneumatyczne elementy sprężyste mogą być jedynymi elementami sprężystymi w układzie, ale czasem stosuje się dodatkowe sprężyny śrubowe lub resory piórowe, które przenoszą część obciążenia zapobiegając zbyt dużemu obniżeniu się nadwozia, jeśli ciśnienie w układzie obniży się poniżej wymaganego minimum. Naprawa tego typu zawieszenia wymaga specjalistycznej wiedzy i dużych umiejętności praktycznych.

Co do zagrozeń!
    nie ma zagrożenia jeśli wszystko jest złożone dobrze i utrzymywane w dobrym stanie. Wiadomo - poduszki i przewody się z czasem starzeją zużywają i trzeba je konserwować albo wymieniać. Co do trwałości poduszek vel. miechów to mówi się że trwałość jest podobna do trwałości sprężyn. Takie zawieszenia w stanache jeżdżą już od wielu wielu lat, od dłuższego czasu luskusowe limuzyny mają pneumatykę seryjnie, na zachodzie zestawy akcesoryjne są już od paru lat dostępne. Technika jest sprawdzona. Jak się zachowuje przy mocnym starcie, przyspieszeniach, na zakrętach to zależy od amortyzatorów i ciśnienia w poduszkach. Generalnie zmieni się prowadzenie na lepsze a nie na gorsze. Lepsze bo poduszka lepiej tłumi niż sprężyna. Jak lubisz czasem samochód twardy jak deska to pompujesz poduszki. A jeżeli zestaw składasz samodzielnie to najlepiej od razu zamontować regulowane amortyzatory (np. Koni) i tam śrubą regulujesz twardość.

Zbiorniki
    Podstawowe gotowe zestawy mają zbiorniki ok 10 l pojemności z tego co zdążyłem zauważyć. Także powinien wystarczyć w Volvo. Generalnie im większy zbiornik tym rzadziej go trzeba będzie pompować i bardziej możesz podnieść samochód, szybciej będzie się dało podnosić itp. A no i przy pneumatyce nie myśl o skakaniu- bo zostaniesz na glebie na stałe Im wydajniejszy kompresor to też lepiej bo szybciej Ci napełni.

Miechy (zwane wcześniej poduszkami)
    Jest kilka rodzajów. Różnią się jesli chodzi o zakres regulacji. Co do masy - przy samochodach osobowych to nie robi różnicy

jak to wygląda?
    a3 8L
    [youtube]AMOEydu5LBw[/youtube]
    a3 8P
    [youtube]EJCZV3DiQQI[/youtube]
    przykładowy zestaw

polskie mity związane z airride
    "na AR nie da się szybko jeździć",
    "po wpadnieciu w dziurę miechy pękają, dlatego to sie nie nadaje na polskie drogi",
    "na AR łatwo samochód przewrócić",
    "jak się wjedzie samochodem na AR w zakręt to można lusterkami przytrzeć o asfalt" - ten to jest szczególnie udany Laughing
    "AR jest kosmiczne drogi" - fakt tani nie jest, ale wiele osób zajrzało np. na chromowane.pl, stronę G.A.S, zobaczyło cenę 9 000 zł za gotowy zestaw i się zraziło.

Firmy
    przykładowy zestaw z montażem http://www.chromowane.pl/p_pneumatyczne.php
    zawsze można się odezwać do chłopaków ze "stylepoznan" którzy mają pneumatykę u siebie i się tym zajmują

jeżeli chcecie się wypowiedzieć coś dodać od siebie to piszcie
    Załączone miniaturki Załączone miniaturki Click image for larger version. 

Name:	AirBags2.jpg 
Views:	1555 
Size:	386.2 KB 
ID:	2264   Click image for larger version. 

Name:	AirCompressor1.jpg 
Views:	422 
Size:	87.2 KB 
ID:	2265   Click image for larger version. 

Name:	AirRideRearLeft.jpg 
Views:	850 
Size:	48.3 KB 
ID:	2266   Click image for larger version. 

Name:	audicharly1sm1.jpg 
Views:	2245 
Size:	379.6 KB 
ID:	2267   Click image for larger version. 

Name:	329176570_d8d8e50552.jpg 
Views:	1177 
Size:	122.7 KB 
ID:	2268  
    Ostatnio edytowany przez klamamoto - 06-10-15 o 20:10
    [sigpic][/sigpic]

Brak mi mojej a3

Data dołączenia
    Oct 2008
    Miasto
    łódź
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AGU

Domyślny

Dość ciekawa sprawa...
    Sprzedajesz takie gotowce do samodzielnego montarzu ??
    Ile kosztuje jakos podstawowy zestaw ?
    Czy moze masz jakis namiar na ludzi którzy zapodali sobie taki wynalazek ??
    w srodku montuje sie jakies manometry ?? ktore mowia jaka jest wysokosc przodu tylu ??

Pozdrawiam

juhas100's Avatar
    Data dołączenia
    Nov 2007
    Miasto
    Berlin
    Auto
    no fucking airride
    Model
    A3 8P
    Silnik
    1.9TDI BXE
    Podziękował
    5 razy

Domyślny

temat zrobiłem bo się trochę interesuje tym
    masz link do podstawowego zestawu z montażem wyżej
    mam namiary na ludzi co mają to założone i postaram sie żeby w miarę możliwości wypowiedzieli się w tym temacie tu na forum
    w środku montujesz zegary można też sterowanie lub z pilota z ręki
    [sigpic][/sigpic]

Brak mi mojej a3

siwylbko's Avatar
    Data dołączenia
    Dec 2007
    Miasto
    LbKo
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8 AGN
    Podziękował
    3 razy

Domyślny

Ktos kto pisal takie rzeczy:
    polskie mity związane z airride
    "na AR nie da się szybko jeździć",
    "po wpadnieciu w dziurę miechy pękają, dlatego to sie nie nadaje na polskie drogi",
    "na AR łatwo samochód przewrócić",
    "jak się wjedzie samochodem na AR w zakręt to można lusterkami przytrzeć o asfalt" - ten to jest szczególnie udany Laughing
    "AR jest kosmiczne drogi" - fakt tani nie jest, ale wiele osób zajrzało np. na chromowane.pl, stronę G.A.S, zobaczyło cenę 9 000 zł za gotowy zestaw i się zraziło.

To chyba nie jest swiadomy ze w luksusowych samochodach jest zastosowany ten system.

Ja mam tylko jedno pytanie mianowicie jak np. w mercedesie ma sie jakies tam tryby teraz nie pamietam ale chyba sport, wygodny, miejski czy jakos tak to czy tutaj tez mozna zrobic taka opcje czy tutaj trzeba wszystko regulowac samemu? Jak napompowac przod i tyl zeby bylo rowno? Sa jakies systemy za to odp.? Czy tylko na zegary patrzymy?

juhas100's Avatar
    Data dołączenia
    Nov 2007
    Miasto
    Berlin
    Auto
    no fucking airride
    Model
    A3 8P
    Silnik
    1.9TDI BXE
    Podziękował
    5 razy

Domyślny

przy takim zestawie za 5000pln nie zrobisz takich opcji jak w mercedesie...
    [sigpic][/sigpic]

Brak mi mojej a3

bartas's Avatar
    Data dołączenia
    Feb 2006
    Miasto
    Toruń
    Auto
    AUDI
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    6 razy

Domyślny

no wszystko ładnie i pięknie tylko te ceny sam bym u siebie taki zestaw widział ale cena mnie rozbraja część montuje to samodzielnie z różnych podzespołów np części z ciężarówek itp co zmniejsza koszty ale trzeba mieć o tym niezłe pojęcie
    1.8T - K03s inside - Sprzedane
    1.4TDI - dupowóz
    2.0TDI CR - Sportback

Data dołączenia
    Oct 2007
    Miasto
    slaskie
    Auto
    A3
    Model
    A3 8P
    Silnik
    1.9TDI BLS

Domyślny

Jak lubisz czasem samochód twardy jak deska to pompujesz poduszki.

bez sensu
    a jak chcesz miec twardy i obnizony to co wtedy ?

juhas100's Avatar
    Data dołączenia
    Nov 2007
    Miasto
    Berlin
    Auto
    no fucking airride
    Model
    A3 8P
    Silnik
    1.9TDI BXE
    Podziękował
    5 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez bartas Pokaż post
    no wszystko ładnie i pięknie tylko te ceny sam bym u siebie taki zestaw widział ale cena mnie rozbraja część montuje to samodzielnie z różnych podzespołów np części z ciężarówek itp co zmniejsza koszty ale trzeba mieć o tym niezłe pojęcie
    no tak ale wtedy nei masz homologacji na to...
    [sigpic][/sigpic]

Brak mi mojej a3

Majk-i's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2007
    Miasto
    Augustów - Białystok
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8P
    Silnik
    1.9TDI BLS

Domyślny

A na te zestawy np. z chromowane.pl jest homologacja bo chyba też nie ?

Czekam na rozwój tematu bo nie ukrywam że interesowałem się tym tematem i jest to dobra alternatywa dla gwintu!
    German style w 10%

Yel0n's Avatar
    Data dołączenia
    Jan 2008
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    Ford Mustang s550
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    18 razy

Domyślny

no to mamy coś nowego... zabawa przy tym musi byc niesmowita, szczegolnie na swiatlach stajeszcz kolo kolesia... ten sie zabiera do startu... piłuje a ty psssssss i gleba - olany lol

Chetnie wysłucham opinii ludzi, którzy używają tego rodzaju zawieszeń.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Zasady postowania