Strona 14 z 24 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 131 do 140 z 231

Temat: 13l/100 czy to duzo przy silnika 1,6

Data dołączenia
    Feb 2009
    Miasto
    Olsztyn
    Auto
    audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 AEH

Domyślny

Witam,
    nie chcę zakładać nowego tematu bo ten idealnie pasuje do mojej sytuacji. Dodam, że prześledziłem cały temat i nadal ciężko mi znaleźć przyczynę spalania 13l/100km. Samochód to a3 z 97', przebieg okolo 240.000 (rok w Polsce), silnik AEH, kupiłem miesiąc temu, wymieniłem wszystkie filtry, olej, rozrząd. Samochód byl sprawdzony na komputerze, nie wykazał on zupełnie żadnych błedów, wiec sonda jest ok. Sytuacja odnośnie jazdy wygląda tak: jeżdże nim tylko po mieście, ale jestem studentem i zajęcia mam ułożone tak, że omijają mnie godziny szczytu, więc samochód staje tylko na światłach, nie jednokrotnie zdarza mi się zapiąć "5" przy 80-90km/h, a3 korków nie widziała na oczy, staram sie jezdzic ekonomicznie, więc biegi wrzucam przy około 2400-2600 obrotów, a audi regularnie wypija w granicach 13l/100km, wiem, że mamy zimę i silnik młody nie jest, ale czy 13l przy takiej jezdzie to nie jest "troche" za dużo? Byłbym skłonny stiwerdzić, że gdy daje mu ognia łyka coś koło 18-20... tylko gdzie jest to bi-turbo i 300hp, ktore zapewniaja mi takie spalanie? Płakać nie będe, ale coś z tym musze zrobić tylko co?

malik's Avatar
    Data dołączenia
    Sep 2007
    Miasto
    warszawa
    Auto
    Mam dres :)
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    45 razy

Domyślny

Uuu ciezka sprawa, spalanie 13L, nawet w warunkach jakie opisales to chyba za duzo? Strzel kurs na trase i zobacz ile Ci tam wyjdzie na odcinku 100km (niech sie auto rozgrzeje) i pojezdzij delikatnie. Wtedy zobacz do ilu zejdziesz. Jesli nie zejdziesz do 8L to cos chyba nie tak. Z tym ze 1.6 to ja nie jezdzilem i nie wiem jak to w praktyce wychodzi. Na zdrowa logike to auto za duzo pali

A w ogole to przeczytales caly ten watek? :>

Zbanowany Zbanowany
    Data dołączenia
    Apr 2006
    Miasto
    Gdańska
    Auto
    F30 328i
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    39 razy

Domyślny

13l to moje 335i nawet srednio nie pali....

Matrixs88's Avatar
    Data dołączenia
    Oct 2006
    Miasto
    Zebrzydowice (SCI)
    Auto
    Audina
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI AGR
    Podziękował
    19 razy

Domyślny

Domniemam, że chodzi o benzynę, a nie LPG.

13 to zdecydowanie za dużo. Po mieście to mi 11 wychodzi z ciężką nogą. Po wymianie rozrządu może się zdarzyć że przez kilka kilometrów będzie więcej palił, chyba że ktoś źle złożył rozrząd i machnął się o 1,2 ząbki... Słyszysz czy silnik normalnie pracuje?? Zwykle za spalanie odpowiada sonda Lambda - przy 240tys km mogła już paść - trzeba ją dokładnie zbadać Vagiem - jakie ma napięcie itd.
    TDI Sprzedam dokładkę zderzaka przedniego do 8L przedliftingową oraz grill przedlift. Stan bdb.

1977andrzej's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2008
    Miasto
    warszawa
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 AEH

Domyślny

W moim przypadku spalanie wyglada nastepujaco:
    - miasto (zdarza sie sporo korkow na mojej trasie): 9,5-10l/100km
    - trasa: 7-7,5l/100k

Poprzedniego lata wypad nad morze gdzie zrobilem 1000km z predkosciami na trasie 100-150km/h dal srednia 7,5l/100km

Staram sie utrzymywac obroty miedzy 2000-3000 oraz hamowac silnikiem. Ale tez darzaja sie ostrzejsze momenty

Silnik 1.6AEH, przebieg 165.000

monik's Avatar
    Data dołączenia
    Oct 2008
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    zielone
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    13 razy

Domyślny

mariushh, raczej dużo za dużo Ci pali. moje 1.8 przy mojej jeździe (zdecydowanie do ecodrivingu zaliczyć tego nie można) pali max 12 l. ja bym na Twoim miejscu tego nie "olała", tylko sprawdziła co jest przyczyną takiego apetytu.
    Best ET: 14.764@1/4mile

Data dołączenia
    Feb 2009
    Miasto
    Olsztyn
    Auto
    audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 AEH

Domyślny

Ja tego zdecydownie nie olweam, wrecz przeciwnie, lecz nie mam pojecia gdzie moze tkwić przyczyna? Sonda byla dokladnie sprawdzona i jest na 100% dobra, z podanych w tym temacie opcji zostaje mi tylko termostat... Wiazalem z tym a3 calkiem fajna przyszlosc bo na wiosne mialem ogarnac jego wyglad, wstawic lampy i reflektory po lifcie, felgi 17' od s3, daszek s3, ale jak nie znajde przyczyny tego spalania to chyba sie pozegnamy i nie bedziecie mili nowego klubowicza z warmii i mazur bo nastepnemu audi raczej nie zaufam...

malik's Avatar
    Data dołączenia
    Sep 2007
    Miasto
    warszawa
    Auto
    Mam dres :)
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    45 razy

Domyślny

Mariusz, ale to nie wina "audi" tylko wina jakiejs wadliwej czesci! Jesli kupilbys ferrari i tam by Ci jakies swiatlo nie dzialalo (zalozmy xenonx sie skonczyl) to tez bys nie kupil juz drugi raz tego auta, bo sie cos popsulo? :>

siwylbko's Avatar
    Data dołączenia
    Dec 2007
    Miasto
    LbKo
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8 AGN
    Podziękował
    3 razy

Domyślny

Jak by byl zle rozrzad ustawiony to albo by nie palil wcale albo chodzil by jak traktor i mocy nimial. Swiece moze tez wymien duzy koszt nie jest a napewno nie zaszkodzi. Ja bym jeszcze na tej sondzie sie skupil, w jaki sposob byla sprawdzana? tylko vagiem? mechanikiem nie jestem ale z tego co wiem to jest jeszcze jakis tam sposob. Masz 1 czy 2 sondy?

Data dołączenia
    Feb 2009
    Miasto
    Olsztyn
    Auto
    audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 AEH

Domyślny

W AEH'u jest chyba 1 sonda, w sumie pewności nie mam bo mechanikiem nie jestem, ale chyba dopiero w nowszych silnikach były 2 sondy. Samochod sprawdzalem na profesjonalnym komputerze Bosch'a, wiec jestem pewien tych wyników.
    Także troche sie zrazilem do tego spalania i jakbym teraz mogl wybierac znowu na pewno bym wybral inaczej, tyle ze wtedy nie wiedizalem na co sie pisze, ogolnie samochod jest swietny, tylko ma wlasnie ten jeden minus ktory wiaze sie pozeraniem sporej ilosci kasy.

Strona 14 z 24 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)

Zasady postowania