Strona 22 z 24 PierwszyPierwszy ... 122021222324 OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 211 do 220 z 231

Temat: 13l/100 czy to duzo przy silnika 1,6

OooO's Avatar
    Data dołączenia
    Mar 2009
    Miasto
    Świętochłowice
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 AEH
    Podziękował
    6 razy

Domyślny

Udało mi sie poprawić spalanie i zaoszczędzić pare litrów, przejchałem tym razem 130km za 50zł (ok 13 litrów Pb95) robiąc je:
    -w 30% na trasie (od 100km/h do 140km/h)
    -i w 70% w mieście na trasach do 5km (zmiana biegów przy 2000 obr/min, czyli ok 65km/h max).
    Spalanie spadło z 13 na 10 litrów. Zmieniłem ale przy tym filtr powietrza za 25zł. Zakładając ze będe jeździł na gazie, to przejechanie 100km wyjdzie mnie ok 20zł. Uff pisze troche jak Żydek ale może komuś to pomoże.
    Ps-jazda jest całkiem przyjemna i spokojna, a jak chce poszaleć to pozostaje mi do tego samochód służbowy

Micha3's Avatar
    Data dołączenia
    Oct 2008
    Miasto
    Piastów k. w-wy
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AGU
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez piotr5434 Pokaż post
    Wow to ja Ci gratuluje dynamiczna jazda u mnie oznacza szybką jazdę ale nawet 1.8T w mieście rzadko pali mi na ciepłym silniku po 15 litrów moja średnia w mieście wynosi 12.4 - jak to wyliczam? tankuje auto, kasuje licznik kilometrów, kasuje średnie spalanie na FIS i później podsumowuje wynik podany dla 15" felg z zimowymi oponami, teraz mam 18" ale jeszcze z miasta nie mam danych
    Może mnie źle zrozumiałeś, koledze w 1.6 pali 13-15l, tak jak innym użytkownikom. Mi nigdy nie udało się spalić więcej niż 13, a nie jeżdżę wolno...

Data dołączenia
    Mar 2009
    Miasto
    Chełm/Kraków
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8P
    Silnik
    1.6 BGU
    Podziękował
    7 razy

Domyślny

Przyznam, że nie czytałem wszystkich wiadomości odnośnie tego wątku. Z tego względu, że trochę ich jest.
    Uważam, że jeśli Twoje auto ma takie spalanie to jak na taki silnik jest ono znacząco wysokie. Też mam taki silniczek, co prawda, ale jak do tej pory nie uświadczyłem takiego spalania.
    Lubię dynamiczną jazdę, fakt że przeważnie jeżdżę w cyklu mieszanym i wtedy wychodzi mi 7-8 litrów. Na pełnym baku robię w granicach 750-800 km. Muszę przyznać, że znaczenie ma paliwo.
    Nie sprawdziłem jeszcze dokładnie, jakie spalanie wychodzi mi na mieście, ale z tego co zauważyłem wlewając 10 litrów jest w stanie przejechać ok. 130 km.
    Jeżdżę po Krakowie, zatem natężenie ruchu jest dość znaczące i jak najbardziej korki. Jednak nie zgadzam się z tym, że Audi 1.6 nie zejdzie poniżej 10 litrów na 100 km przy jeździe po mieście. Znaczy wiadomo, że jeśli będziesz kręcił silnik w granicach 4000 obr. to wtedy, myślę iż jak najbardziej.

Data dołączenia
    Sep 2008
    Miasto
    Wrocław
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 APF
    Podziękował
    5 razy

Domyślny

To i ja wypowiem się na temat spalania w 1.6

Swoje autko kupiłem jakieś pół roku temu i do tej pory zdążyłem już przerobić temat spalania w tym silniku. Zimną kiedy były ostre mrozy wzięła mi jakieś 12l/100km.

Od tamtej pory zacząłem się pilnować w mieście i takie oto są moje obserwacje. Jeśli auto nie rozgrzeje się dobrze, tj. wskazówka temperatury nie dojdzie do 90 stopni to nie przekraczam 2.5 tysiąca obrotów. Co więcej nie duszę go mocno do tej wartości. Tzn spokojnie delikatnie z gazem, 2.5 i następny bieg. Dojazd do świateł na biegu, hamowanie z wrzuconym biegiem, w korku ruszanie bez gazu, tylko sprzęgło. Wynik? Zamiast spalania w porywach 12 litrów mam w okolicach 8 - 9.

Jeśli chodzi o trasę, to nie przesadzam z prędkością. Ten silnik nie jest do szybkiej jazdy i okolice 100km/h są optymalne. Ostatnio zrobiłem taką trasę i wyszło mi ok 6.5l/100km (trasa troszkę ponad 200km na 13 litrach benzyny).

Niestety te silniczki są łakome, ale racjonalna jazda bez szaleństw pozwala trzymać spalanie w sensownych ramach

OooO's Avatar
    Data dołączenia
    Mar 2009
    Miasto
    Świętochłowice
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 AEH
    Podziękował
    6 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez IronFlower Pokaż post
    To i ja wypowiem się na temat spalania w 1.6

Swoje autko kupiłem jakieś pół roku temu i do tej pory zdążyłem już przerobić temat spalania w tym silniku. Zimną kiedy były ostre mrozy wzięła mi jakieś 12l/100km.

Od tamtej pory zacząłem się pilnować w mieście i takie oto są moje obserwacje. Jeśli auto nie rozgrzeje się dobrze, tj. wskazówka temperatury nie dojdzie do 90 stopni to nie przekraczam 2.5 tysiąca obrotów. Co więcej nie duszę go mocno do tej wartości. Tzn spokojnie delikatnie z gazem, 2.5 i następny bieg. Dojazd do świateł na biegu, hamowanie z wrzuconym biegiem, w korku ruszanie bez gazu, tylko sprzęgło. Wynik? Zamiast spalania w porywach 12 litrów mam w okolicach 8 - 9.

Jeśli chodzi o trasę, to nie przesadzam z prędkością. Ten silnik nie jest do szybkiej jazdy i okolice 100km/h są optymalne. Ostatnio zrobiłem taką trasę i wyszło mi ok 6.5l/100km (trasa troszkę ponad 200km na 13 litrach benzyny).

Niestety te silniczki są łakome, ale racjonalna jazda bez szaleństw pozwala trzymać spalanie w sensownych ramach
    No i jak najbardziej sie zgadzam

-piotr-'s Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2008
    Miasto
    Gorzów Wlkp.
    Auto
    Seat Ibiza 1.9 TDI AFN
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    7 razy

Domyślny

Dokładnie, przedmówcy mają rację a kolega IronFlower doszedł do wniosków iście z instrukcji obsługi naszych samochodów która wyraźnie mówi, aby nie kręcić silnika na wysokie obroty jeśli nie jest rozgrzany

Micha3 to ja Twojemu koledze, który spala 15 litrów na 100km gratuluje dynamicznej jazdy - według mnie to on po prostu jeździ bez sensownie kręcąc auto praktycznie do odcięcia... no ale skoro uważasz, że to dynamiczna jazda to ja się kłócić nie mam zamiaru Mi tyle nie paliła, Sopkowi też tyle nie pali a trochę lataliśmy na Kasibiorskiej nie Sopek ? hehe

fray_nml's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2008
    Miasto
    Nowe Miasto Lubawskie
    Auto
    Audi
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    2.0TDI BKD
    Podziękował
    5 razy

Domyślny

O boże co za spalanie!!!
    Ja mialem dawniej A4 1.6 i w LPG w trasie 7-8 a miasto max 10 przy zyłowaniu... ale mi sie wydaje że inne silniczki byly a moze i nie...

Szczerze po przeczytaniu tego postu nie kupiłbym 1.6 bo chyba spalanie w 1.8 byloby to samo...
    Act A Fool

Data dołączenia
    Sep 2008
    Miasto
    Wrocław
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 APF
    Podziękował
    5 razy

Domyślny

Dokładnie, przedmówcy mają rację a kolega IronFlower doszedł do wniosków iście z instrukcji obsługi naszych samochodów która wyraźnie mówi, aby nie kręcić silnika na wysokie obroty jeśli nie jest rozgrzany
    Nie każdy instrukcję ma

A tak poza tym to 1.6 dobry silnik, uczy pokory hehe

sopek's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2008
    Miasto
    Szczecin
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T APP
    Podziękował
    raz

Domyślny

Micha3 to ja Twojemu koledze, który spala 15 litrów na 100km gratuluje dynamicznej jazdy - według mnie to on po prostu jeździ bez sensownie kręcąc auto praktycznie do odcięcia... no ale skoro uważasz, że to dynamiczna jazda to ja się kłócić nie mam zamiaru Mi tyle nie paliła, Sopkowi też tyle nie pali a trochę lataliśmy na Kasibiorskiej nie Sopek ? hehe
    tak jak mowisz Piotrze
    i w dodatku na szerokim, duzym kapciu i jakos 15l mi nie spalila,

1.6 pali duzo jak sie go meczy, bo to maly silnik , prosta sprawa,
    niech ktos z was pomeczy 1.8t albo s3, zobaczycie wtedy spalanie

MICEK's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2008
    Miasto
    ZSL
    Auto
    BMW Touring 5 i
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    3 razy

Domyślny

musiał bym się postarać aby mi 13l LPG spaliło w mieście max 10-11 litrów pali

Strona 22 z 24 PierwszyPierwszy ... 122021222324 OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Zasady postowania