Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 21 do 30 z 46

Temat: Dziwne zachowanie podczas hamowania

Data dołączenia
    Mar 2009
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI AGR

Domyślny

netes, tak, z tym że z racji tego, że nie czułam różnicy w skuteczności hamowania- zrobiłam tak ok 500 km, zanim przestałam odczuwać drgania pod pedałem i w kierownicy, dlatego już po 2 dniach wykluczyłam rdzę i inne syfki. Klocki tarcze dość nowe, dlatego odpuściłam temat. Możliwe, żeby przez zwichrowaną tarczę klocek się do niej dopasował dopiero po takiej ilości km?
    Sorry z góry za pytania, które mogą okazać się głupie- ja jestem laikiem

netes's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2008
    Miasto
    -
    Auto
    Audi
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    23 razy

Domyślny

Klocek nie dopasuje się do zwichrowanej tarczy, jeśli tarcza jest krzywa drgania nie ustąpią same z siebie. Interesujące, że po 500km wszystko wróciło do normy, nie mam pojęcia w takim razie skąd się to mogło wziąć.

Data dołączenia
    Jun 2007
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    Seat Ibiza SPORT
    Model
    Inny
    Silnik
    1.9TDI ATD
    Podziękował
    28 razy

Domyślny

Nareszcie autko dobrze hamuje.
    Tak jak pisaliście minimalnie tarcze lub tarcza się skrzywiła/ły do tego doszło, że końcówka klocków, jeszcze nie sama blacha ale już mało brakuje.
    Tarcze przetoczone (podobnież bardzo mało zebranego materiału) i wszystko działa bardzo dobrze. Teraz muszę szybko wymienić klocki.
    Bardzo dziękuje wszystkim za sensowne odpowiedzi.
    Pozdrawiam
    Tomasz_W-wa
    Tomasz_W-wa

Data dołączenia
    Jul 2008
    Miasto
    Rybnik
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ASZ
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

Witam!
    Od jakiegoś czasu mam problem z drganiem na kierownicy jak hamuje z wyższych prędkości, powyżej 80km/h. Mam nowe hamulce Textara (tarcze + klocki) na tórych zrobiłem jakieś zaledwie 5 tyś. km. Srawdziłem też zawieszenie i wyszło, że wszystko jest ok. Zmieniłem koła i to też nie dało rezultatu:/ Czy to możliwe, żeby tak dobre tarcze sie pofalowały - dodam, że na bank ich nie przegrzałem, gdyż nie miałem ani razu mocnego hamowania, a na początku porządnie je dotarłem. Proszę o pomoc

Pozdrawiam

Data dołączenia
    Jul 2008
    Miasto
    Wro/Wawa/Gda
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI AHF

Domyślny

sprawdz hamujac recznym hamulcem czy nie czujesz tych drgan, u mnie wibrowaly tarcze z tylu, po zmianie zero problemow

mucka38's Avatar
    Data dołączenia
    Jan 2006
    Miasto
    Zakopane-Myszków
    Auto
    -było :( Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8 AGN
    Podziękował
    8 razy

Domyślny

Jęsli przy wymianie tarcz , nie zostało wszystko dobrze wyczyszczone , czyli pył , rdza i zwykły bród - to tarcza moze nie "siedziec" idealnie , stąd tez bicie które tym własnie moze byc spowodowane .
    Zachucały góry
    Zasumiały lasy
    Ka sie zapodziały starodowne casy

Data dołączenia
    Jul 2008
    Miasto
    Rybnik
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ASZ
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

Jeśli chodzi o hamowanie hamulcem ręcznym to sprawdziłem to dziś i zero bicia, także to chyba jednak nie tył. Coraz bardziej obawiam się, że to jednak z tymi nowymi tarczami z przodu jest coś nie tak:/ Być może tak jak pisze "mucka38" mechanior nie wyczyścił wszystkiego dokładnie i teraz jest problem. Kurde nie wiem co z tym zrobić, bo mechanior pewnie będzie się próbował wymyć nawet jak był to jego błąd. Poza tym pytanie czy poprzez to, że tarcza dobrze nie dolegała nie zjechała się nierównomiernie i teraz to i tak trzeba by było już je przetaczać? Może coś mi poradzicie?? Z góry dzięki.

n0w3y_pl's Avatar
    Data dołączenia
    May 2008
    Miasto
    Westbury
    Auto
    HOOONDA
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    7 razy

Domyślny

sorry ale skoncz zwalac wszystkieo na mechanika, jak by Ci zle cos zlozyl i tarcza by zle przylegala to bicia mial bys odrazu... cos musialo zawinic, moze rozgrzales hamulce a potem wjechales do wody ?

Lubie naprawiac robic przy autach i takie tam... ale najbardziej mnie wkur... w tym wszystkim to, ze po naprawieniu czegos komus, za 2 - 3 miesiace wraca ze cos sie s*******... a ja ostatnio przy nim robilem wrrr.

Bylo 8L 1.9 TDI 110@170
    Bylo 8P 2.0 TDI 140@200/425
    Jest honda civic 2.2 i-ctdi 220/450
    plany - ...

Data dołączenia
    Nov 2007
    Miasto
    NL
    Auto
    audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ALH
    Podziękował
    6 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez marcin0103 Pokaż post
    Witam!
    Od jakiegoś czasu mam problem z drganiem na kierownicy jak hamuje z wyższych prędkości, powyżej 80km/h. Mam nowe hamulce Textara (tarcze + klocki) na tórych zrobiłem jakieś zaledwie 5 tyś. km. Srawdziłem też zawieszenie i wyszło, że wszystko jest ok. Zmieniłem koła i to też nie dało rezultatu:/ Czy to możliwe, żeby tak dobre tarcze sie pofalowały - dodam, że na bank ich nie przegrzałem, gdyż nie miałem ani razu mocnego hamowania, a na początku porządnie je dotarłem. Proszę o pomoc

Pozdrawiam
    jak zrobiles juz 5 tys to mozesz nawet nie pamietac jak wjechałes w kałurze po rozgrzaniu tarcz. a moim poprzednim autku, 8L tez drgała kierownica przy hamowaniu, okazalo sie ze cos z drążkami kierowniczymi i przegób byl do wymiany, nie wiem która z tych rzeczy byla przyczyną, no i ostatnio sprzedawałem VW POLO w ktorym tez kierownica latała, po wymianie tuleji wachacza troche sie drganie zmniejszyło a głównym powodem byly klocki,

pzdr

mucka38's Avatar
    Data dołączenia
    Jan 2006
    Miasto
    Zakopane-Myszków
    Auto
    -było :( Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8 AGN
    Podziękował
    8 razy

Domyślny

Najprosciej bedzie , jesli zdejmiesz poprostu tarcze i sprawdzisz . Mozesz załozyc do przyzwoitej tokarni i wtedy bedzie wszystko jasne . Jak beda ok. spowrotem je załozysz , czyszczac wszystko bedziesz miał pewnosc ze to nie jest powodem drgan , pozostanie wiec sprawdzenie zawieszenia.
    Zachucały góry
    Zasumiały lasy
    Ka sie zapodziały starodowne casy

11. Podziękowania dla mucka38 za pomoc w problemie

marcin0103 (01-09-09)

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Zasady postowania