Dzieki wielkie :d i pozdro , jakos wyrusze to obczaic ale jak narazie raz sie tak zaswiecilo i jak narazie jest spokoj takze zobacze jak sie to bedzie dalej rozwijac
Dzieki wielkie :d i pozdro , jakos wyrusze to obczaic ale jak narazie raz sie tak zaswiecilo i jak narazie jest spokoj takze zobacze jak sie to bedzie dalej rozwijac
|
hej
Ja też mam z tym problem i jutro zabieram się za czyszczenie czujnika.
Moje pytanie jest takie czy od tego termostat może oszukiwać>>??
Dziś rano o 6 było w Łodzi - 10 i przejechałem jakieś 16 km do pracy i miałem cały czas max 82 stopnie tak na oko.
Nie dogrzewa mi się.
Dodadam że rozrząd wymieniony 20 tys km temu łącznie z pompą wody i płynem chłodniczym( G12 Febiego).
Czytam tu wasze całe tematy ale nie mogę namierzyć czemu tak jest>??opinie są różne.
Termostat do wymiany czy czyszczenie czujnika pomoże??
Jeśli macie jakieś tajne sposoby czekam na pomoc.
Ten czujnik w zbiorniczku sprawdza tylko poziom płynu i nie ma wpływu na temperaturę!
U mnie też się silnik słabo rozgrzewa przy obecnej temperaturze (-10). Jeżdżę do pracy 40 km i nagrzewa się przy tym dystansie do ledwie 70 a max 80 stopni. Fakt, że nie przekraczam 2 tys. obrotów ale chyba powinien się szybciej rozgrzewać...? Nie wiem czy to normalne bo jeżdżę swoją A3 pierwszą zimę. Dodam, że mam wlany olej 5W-40.
Zastanawiam się czy z termostatem wszystko OK ?
Pozdrawiam Mariusz
Sprzedam nową oryginalną szybę drzwi kierowcy do A3 L8 po lifcie 3 drzwiowy
To nie jest normalne. Chlopaki wymiencie termostaty
ja u siebie po przejecheniu 3, 4 km mam juz 90 i nie krece go wyzej jak 2,5tys
taka temp powinna sie utrzymywac przez caly czas
szkoda jezdzic na niedogrzanym silniku przy takiej temp.
W serwisie termostat kosztuje 115 zł. Są może jakieś dobre tańsze zamienniki? Mechanik powiedział, że zdarzało mu się zakładać termostat za 20 zł a po paru dniach była konieczna ponowna wymiana więc nie wiem czy warto oszczędzać...?
Pozdrawiam Mariusz
to zalezy jaki silnik
np w 1.6 trzeba kupowac calosc za prawie 200zl
u mnie w 1.8T kupuje sie sam wklad ( zaplacilem 23zl za verneta ).
poczytaj jeszcze jak jest w dieslu bo ja nie chce naklamac
Zmien mechanika skoro wygaduje takie rzeczy...
Dodano:
mozliwe
ja sie odnosze bardziej do benzyny
ale lawina ja jezdze tez Sharanem ASZ i tam dogrzewa sie do 90 C co prawda troche dluzej mu to zajmuje ale jednak trzyma temp.
Ostatnio edytowany przez Pawel_yu - 18-12-09 o 11:18 Powód: Automatyczne łączenie postów
Ja chyba jednak wymienię!
Pierwszy raz mam auto z dieslem i jak jesienią nagrzewał się do 90 stopni po 15 km to się trochę dziwiłem ale myślałem, że diesel tak ma...
Ale jak teraz po 40 km wskazówka się ledwie podnosi to chyba jednak coś nie tak!
Dlaczego mam zmieniać mechanika?
On mówił o badziewiastych zamiennikach, których wymiana nie przynosi pożądanego rezultatu! To chyba nie jego wina, że założył szmelc, który przyniósł mu klient i trzeba było znów wymienić bo termostat nie działał jak trzeba!
Ja wolę kupić od razu dobry![]()
Ostatnio edytowany przez Mariusz65 - 18-12-09 o 12:02
Pozdrawiam Mariusz
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)