Strona 56 z 132 PierwszyPierwszy ... 646545556575866106 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 551 do 560 z 1315

Temat: Pytania do naszego prawnika klubowego

monik's Avatar
    Data dołączenia
    Oct 2008
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    zielone
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    13 razy

Domyślny

w pierwszej kolejności dostaniesz wezwanie na komendę - przynajmniej ja tak miałam. nie wiem czy na komendzie mogą odstąpić od wystawienia mandatu, ja dostałam dużo niższy i bez punktów niż ten, który mi proponował policjant tuż po wykroczeniu... spróbuj się tam wytłumaczyć, może coś się uda ugrać. jak to dalej wygląda to już nie wiem..
    Best ET: 14.764@1/4mile

juhas100's Avatar
    Data dołączenia
    Nov 2007
    Miasto
    Berlin
    Auto
    no fucking airride
    Model
    A3 8P
    Silnik
    1.9TDI BXE
    Podziękował
    5 razy

Domyślny

co zrobić użytkownik podał nieprawdziwe informacje i wstawił zdjęcia mojego autorstwa na bezwypadkoe.net?
    [sigpic][/sigpic]

Brak mi mojej a3

tomek_cichy's Avatar
    Data dołączenia
    Nov 2008
    Miasto
    Łódzkie
    Auto
    ...
    Model
    Inny
    Silnik
    inny

Domyślny

Maryjan, tabliczka do znaku informacyjnego nie mówi, że droga prosto zaznaczona jest grubszą linią.
    Ten znak informuje jedynie które drogi na skrzyżowaniu mają pierwszeństwo przed innymi drogami.
    Chcąc poruszać się zgodnie z grubszą linią musisz zawczasu i wyraźnie zasygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy.
    Tak samo jak w przypadku znaku "nakaz skrętu".
    Jeżeli tylko istnieje infrastrukturalna możliwość jazdy w kierunku innym niż zamierzasz (oprócz jazdy prosto) jechać to jesteś zobowiązany do sygnalizowania.
    BTW. To co nazwałeś "wprowadzaniem w błąd" jest często wykorzystywane do powodowania kolizji w celu uzyskania odszkodowania.

Tak w ogóle to kiedyś czytałem, że za fotografowanie radiowozu bez zgody policji można dostać grzywnę.

--------------------------------------------------------------------------
    Juhas100,
    Po 1. zwróć się do administratora oficjalnym pismem o usunięcie zdjęć ze względu na naruszenie praw autorskich. Nie zapomnij wcześniej zrobić screena.
    Po 2. Udajesz się na komisariat i składasz zawiadomienie o domniemaniu popełnienia przestępstwa tj. oszczerstwa jeżeli sprawa dotyczyła personalnie Ciebie.
    Wtedy administrator musi podać dane osoby wstawiającej zdjęcia łącznie z numerem IP z którego został napisany post.
    Po3. Sprawdzasz hosta dla danego IP i wraz z policją żądacie ujawnienia danych osoby korzystającej w tym czasie z danego IP. Nie należy się bać neostrady. Provider ma obowiązek logowania przydziałów IP i przechowywania tych logów przez chyba 3 lata.

Jest tylko jeden problem z tymi zdjęciami. Jeżeli zdjęcia były umieszczone np. na ImagesHack.us to wtedy teoretycznie nie możesz zabronić wykorzystywania ich.
    Takie prawa masz tylko w przypadku umieszczania zdjęć na prywatnym serwerze.
    Ostatnio edytowany przez tomek_cichy - 01-03-10 o 02:07

uzx's Avatar
    Data dołączenia
    Mar 2008
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    Audi
    Model
    S3 8P
    Silnik
    2.0T CDLA
    Podziękował
    8 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez tomek_cichy Pokaż post
    Jeżeli tylko istnieje infrastrukturalna możliwość jazdy w kierunku innym niż zamierzasz (oprócz jazdy prosto) jechać to jesteś zobowiązany do sygnalizowania.
    Ja spotkałem się z inną interpretacją (również u instruktorów ) - że poruszając się drogą z pierwszeństwem nie zmieniasz kierunku jazdy, więc nie wyrzucasz kierunkowskazu niezależnie od konfiguracji skrzyżowania.

Weźmy następującą sytuację, z którą akurat dość często mam do czynienia:
    http://maps.google.com/maps?f=q&sour...27788&t=h&z=16
    Czy w takiej sytuacji również wyrzucałbyś kierunkowskaz przed zakrętem na DK79?
    Bo to jest ładna, stosunkowo nowo zmodernizowana droga, wyprofilowany zakręt, tamta na wprost jest zdecydowanie podlejszej klasy (mamy tam znak D-1, ale nie ma żadnego z T-6). I tam nie miga kierunkowskazem zupełnie nikt, choć sytuacja tak naprawdę podobna.

Data dołączenia
    May 2007
    Miasto
    Nowe Miasto Lubawskie
    Auto
    Było A3 8L & 8P teraz 2x8P po lifcie...
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0TDI CBAB
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

No więc znak wygląda następująco :

Nie jest identyczny bo na moim skrzyżowaniu jest jeszcze mozliwość skrętu w lewo, w drogę podporządkowaną.

Czy ja w tej sytuacji nie wprowadzam w błąd innych użytkowników?
    Dodano:
    Oto on
    Ostatnio edytowany przez Maryjan - 01-03-10 o 08:21 Powód: Automatyczne łączenie postów
    Dziki

netes's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2008
    Miasto
    -
    Auto
    Audi
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    23 razy

Domyślny

Znak się nie wyświetla

Data dołączenia
    May 2007
    Miasto
    Nowe Miasto Lubawskie
    Auto
    Było A3 8L & 8P teraz 2x8P po lifcie...
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0TDI CBAB
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

Kurze załączam i nic... Jak to zrobić?
    Dziki

juhas100's Avatar
    Data dołączenia
    Nov 2007
    Miasto
    Berlin
    Auto
    no fucking airride
    Model
    A3 8P
    Silnik
    1.9TDI BXE
    Podziękował
    5 razy

Domyślny

--------------------------------------------------------------------------
    Juhas100,
    Po 1. zwróć się do administratora oficjalnym pismem o usunięcie zdjęć ze względu na naruszenie praw autorskich. Nie zapomnij wcześniej zrobić screena.
    Po 2. Udajesz się na komisariat i składasz zawiadomienie o domniemaniu popełnienia przestępstwa tj. oszczerstwa jeżeli sprawa dotyczyła personalnie Ciebie.
    Wtedy administrator musi podać dane osoby wstawiającej zdjęcia łącznie z numerem IP z którego został napisany post.
    Po3. Sprawdzasz hosta dla danego IP i wraz z policją żądacie ujawnienia danych osoby korzystającej w tym czasie z danego IP. Nie należy się bać neostrady. Provider ma obowiązek logowania przydziałów IP i przechowywania tych logów przez chyba 3 lata.

Jest tylko jeden problem z tymi zdjęciami. Jeżeli zdjęcia były umieszczone np. na ImagesHack.us to wtedy teoretycznie nie możesz zabronić wykorzystywania ich.
    Takie prawa masz tylko w przypadku umieszczania zdjęć na prywatnym serwerze.
    już po problemie chodziło mi o to aby po prostu link i zdjęcia zostały usunięte i tak się właśnie stało
    [sigpic][/sigpic]

Brak mi mojej a3

Cyc's Avatar
    Data dołączenia
    Apr 2008
    Miasto
    Warszawa/Siemiatycze
    Auto
    Czarny :]
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    30 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez Maryjan Pokaż post
    Kurze załączam i nic... Jak to zrobić?
    Wrzuc np. na www.fotosik.pl i wklej linka do zdjecia...
    "- Dobrze jeździsz ?
    - Nie, ale szybko..."

tomek_cichy's Avatar
    Data dołączenia
    Nov 2008
    Miasto
    Łódzkie
    Auto
    ...
    Model
    Inny
    Silnik
    inny

Domyślny

UZX jeżeli jest sam znak D-1 to znaczy, że droga na wprost przebiega na wprost czyli nie sygnalizujemy.
    Ciężko tak określić zachowanie nie widząc dokładnego oznakowania. Przecież są też znaki poziome które ułatwiają interpretację.
    Generalnie ja wyznaję zasadę (bardzo przydatną de facto), że jeżeli zastanawiam się czy włączyć kierunkowskaz czy nie to włączam. Dlaczego?
    Ponieważ jeżeli ktoś wjedzie mi z drogi podporządkowanej i mu przypier... do i tak będzie to jego wina. Włączony kierunkowskaz w pojeździe poruszającym się drogą z pierwszeństwem nie pozbawia go pierwszeństwa przejazdu przez skrzyżowanie.

Strona 56 z 132 PierwszyPierwszy ... 646545556575866106 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)

Zasady postowania