Strona 66 z 132 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876116 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 651 do 660 z 1315

Temat: Pytania do naszego prawnika klubowego

Data dołączenia
    Mar 2008
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    1.8T
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    12 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez piwo6 Pokaż post
    ale bez punktow najprawdopodobniej, tak slyszalem
    dokładnie tak, bez punktów.

Ginekologiem nie jestem, ale zerknąć mogę

wojt's Avatar
    Data dołączenia
    Apr 2009
    Miasto
    Śląsk
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0TDI BKD
    Podziękował
    44 razy

Domyślny

Mam następującą sytuację:

13 marca br. zaparkowałem w niedozwolonym miejscu i straż miejska nakleiła mi na szybę informację, że mam do 7 dni zgłosić się na komendę po mandat. Nie miałem możliwości stawienia się w terminie (nie moje miasto), ale wiadomo że w takim wypadku przysyłają pisemko z formularzem, który można wypisać, przyznać się do winy, odesłać, a straż przysyła mandat do domu. Pismo takie zostało do mnie nadane dnia 29.03 2010r. (dotarło do mnie parę dni później), wypisałem i odesłałem 12.04.2010r, po czym sprawa ucichła, mandatu nie dostałem. Dzisiaj odebrałem list polecony a w nim zamiast spodziewanego mandatu wezwanie na komendę na konkretny dzień celem złożenia zeznań... Zadzwoniłem do straży i co mi powiedziano. Moje pismo "zarejestrowali" 15.04.2010r., czyli według nich 2 dni po terminie (podobno, żeby wysłać mi mandat to moje pismo mieli dostać do 13.04.2010r. czyli nie później niż miesiąc od popełnienia wykroczenia. Z pisma z resztą jasno to nie wynikało. Sugerowałem się datą 30dni od nadania przez nich pisma (tak zrozumiałem). Teraz podobno pozostaje tylko droga sądowa i niby będę musiał ponieść koszta sądowe.

Co w takiej sytuacji? Ja mam potwierdzenie wysłania listu poleconego z dnia 12.04.2010, czyli uważam, że dopełniłem obowiązku (nie minęło 30 dni od wykroczenia, ani tym bardziej od nadania przez nich pisma). Nie mogę odpowiadać za to ile list przesyła poczta. Ja odesłałem pismo w zasadzie w ciągu tygodnia od otrzymania. Tak samo straż miejska mogła sporządzić i wysłać pismo wcześniej a nie dopiero 29.03.10r. Jakie w tym przypadku mam prawa?

Data dołączenia
    Mar 2008
    Miasto
    Sosnowiec
    Auto
    było A3 8P
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    raz

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez BARTIG Pokaż post
    Spotkaliście się może z czymś takim ?

ponawiam moje pytanko

bartek1001's Avatar
    Data dołączenia
    Sep 2006
    Miasto
    tychy
    Auto
    audi
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0TDI BMN

Domyślny

Dzisiaj zadzwonil do mnie uprzejmy Pan i nakazał zapłate za oc eski ktora sprzedalem 2 lata temu Kiedy mu naswietlilem ze auto od tego czasu ma nowego wlasciciela powiedzial ze jesli nie poszedlem do alianz z umowa w ciagu miesiaca od daty sprzedazy to musze zaplacic. Kwota nie powala bo jest to 350 zł i jesli bede musial to zaplace ale po pierwsze z jakiej racji mam za frajer im bulic kase a po wtore wole za to dzieciakowi cos kupic. Czy ktos z Was wymiksowal sie z takiej sytuacji - lepiej walczyc czy pokornie sie skulic przyznac do zaniedbania i wyplacic?
    call me tato

piwo6's Avatar
    Data dołączenia
    May 2009
    Miasto
    Nowy Sącz
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ATD
    Podziękował
    4 razy

Domyślny

Gdy zapomnisz o terminie zaplaty za OC, umowa sie automatycznie przedluza i auto jest dalej ubezpieczone, a Ty masz zobowazanie wobec ubezpieczyciela. Dlatego tez umowe trzeba wypowiedziec przy sprzedazy auta, wiec niestety chyba bedziesz musial zaplcic
    To nie prędkość zabija, tylko gwałtowna jej utrata !

Cyc's Avatar
    Data dołączenia
    Apr 2008
    Miasto
    Warszawa/Siemiatycze
    Auto
    Czarny :]
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    30 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez piwo6 Pokaż post
    Gdy zapomnisz o terminie zaplaty za OC, umowa sie automatycznie przedluza i auto jest dalej ubezpieczone, a Ty masz zobowazanie wobec ubezpieczyciela. Dlatego tez umowe trzeba wypowiedziec przy sprzedazy auta, wiec niestety chyba bedziesz musial zaplcic
    A to przypadkiem nie jest tak ze OC przechodzi na nowego wlasciciela auta ? i to on musi zglosic sie do ubezpieczalni aby wypowiedziec lub przedluzyc ubezpieczenie ?
    "- Dobrze jeździsz ?
    - Nie, ale szybko..."

Midnight's Avatar
    Data dołączenia
    Feb 2006
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI AGR

Domyślny

Miałem w tym roku pierwszą w życiu stłuczkę ze swojej winy.
    Ubezpieczyciel naliczył mi +40% za OC.
    Jakie grożą mi konsekwencje, jeżeli nie poinformuje o tym fakcie nowego ubezpieczyciela?

piwo6's Avatar
    Data dołączenia
    May 2009
    Miasto
    Nowy Sącz
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ATD
    Podziękował
    4 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez Cyc Pokaż post
    A to przypadkiem nie jest tak ze OC przechodzi na nowego wlasciciela auta ? i to on musi zglosic sie do ubezpieczalni aby wypowiedziec lub przedluzyc ubezpieczenie ?
    No wlasnie chyba nie. Pamietam, ze jak sprzedawalem swoje pierwsze auto to znajomy z ubezpieczen powiedzial mi, zebym wypowiedzial umowe, bo kupujacy wcale nie musi przedluzac ubezpieczenia w tym samym zakladzie ubezpieczen, a jego obowiazkiem nie jest tez pojscie tam i poinformowanie ich, ze kupil auto i chce je teraz ubezpieczyc gdzie indziej.
    W skrocie, umiesz liczyc, licz na siebie
    To nie prędkość zabija, tylko gwałtowna jej utrata !

Wiolka's Avatar
    Data dołączenia
    Nov 2006
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.9TDI ASZ
    Podziękował
    19 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez Cyc Pokaż post
    ok ale chyba trzeba przepisać polisę... zgłasza się do ubezpieczalni po przerejestrowaniu auta.

larius's Avatar
    Data dołączenia
    Apr 2007
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    The Revenant
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0T CCZA
    Podziękował
    20 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez Wiolka Pokaż post
    ok ale chyba trzeba przepisać polisę... zgłasza się do ubezpieczalni po przerejestrowaniu auta.
    Trzeba to zrobić, ale to przecież obowiązek kupującego - miałem to samo z przyczepką i olałem ich całkowicie, niech mi przysyłają co chcą... Do wykupienia OC zobowiązany jest właściciel pojazdu, ja nim nie jestem i niech sobie idą na szczaw ;]

Od A3 do tej pory mi nic nie przesłali ;]
    Arguing with an engineer is a lot like wrestling in the mud with a pig. After a few hours, you realize that he likes it.

Strona 66 z 132 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876116 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Zasady postowania