Znow mnie na pewien czas robote wciagnela i widze sporo nowego tekstu. Na poczatku znow chcialem cie wypunktowac bo zwyczajnie interpretujesz/naciagasz/zmieniasz wiele rzeczy tak zeby ci pasowaly do twoich teorii, ale stwierdzilem ze nie ma sensu bo tak mozna do nieskonczonosci tlumaczyc ze nie o to mi chodzilo itp. Zreszta nie o tym ten watek jest druga sprawa ze zwyczajnie szkoda mi wolnego czasu po pracy ktorego ostatnio nie mam za wiele. Twoje tlumaczenia mi jak cos dziala w silnku spalinowym itp. sa dla mnie no powiedmzy ze wprawiaja mnie w dobry humor. Mowisz ze na oczy nie widzialem hamowni i nie mam pojecia jak wyglada praca tam, jak sie przeprowadza testy, itp.
Tak sie skalda ze od ladnych kilku lat regularnei pracuje na roznych hamowniach ostatnimi dniami praktycznie codziennie w jednej przebywam i pracuje ( i uprzedzam dopis zlosliwcow - nie nie sprzatam tamTak a świstak siedzi i zawija bardzo dużo wspólnego, zwłaszcza można zasymulować przeciążenia prawidłowo. Zaczyna mi trącić niestety niewiedzą od Ciebie, a nie powinno. Porsche ma taką, która bada m in. odpowiednie przeciążenia i zachowanie oleju w silniku podczas nich i jak to wszystko ma być zrobione, żeby działało i olej nie odpływał w siną dal podczas szybkich zakrętów. W ogóle naukowcy to gryzipiórki, siedzą coś liczą, poje..ni. Stary oni z taki laboratoriów czasem po tydzień nie wychodzą. Nauka to ich życie i mają takie zabawki o jakich Ci się nie śniło. Badają ciągle jakieś bzdury, najlepszym przykładem są stare merce , które zostały tak zaprojektowane i tak pomyślane, że nie chciały się zepsuć. To nie jazdy testowe a labo, hamownia i inne sprzęty. Jazdy testowe mają potwierdzić wszystkie wyniki laboratoryjne.). Na dowod tego szybkie 3 fotki za ktore wsumie moglbym z pracy wyleciec ( szpiegostwo przemyslowe ) ale pracuja tu rozsadni ludzie wiec po wycieciu kilku detali sadze ze nic mi nie grozi. Prosze zdjecie numero uno mala czesc pomieszczenie kontrolnego laboratoryjnej hamowni silnikowej i turbinowej
1.
2. Dwie szybkie foki ze stanowiska odpowiadajacego za badanie zachowania sie olejow:
Wiec jak widzisz chyba jednak odnosnie, hamowni, przeprowadzanych testow, wynikow i na czym polega jak to okresliles "pracy gryzipiorkow" wiem wiecej od ciebie.
Widze ze masz sporo czasu i dobrych checi, wiec zamiast probowac osobie ktora bierze udzial w projektowaniu silnikow tlumaczyc jak dzialaja i czym sie roznia moze spozytkujesz swoj zapal w bardziej rozsadny sposob. Zrob rozpiske z silnikami audi i normami olejow ktore sa do nich wymagane a nastepnie dokonaj podzialu i zaproponuj kilka olejow do konkretnych samochodow. Moze cos na ten styl ( to tylko luzna sugestia oznaczenia silnikow itp. nie maja nic wspolnego rzeczywistoscia)
2.1 tdi SKL, ASD , SKF - norma oleju zalacena przez producenta - 512.12
Oleje dobre: Lotor 3w30, Petron 4w15 i Sknif 5w16
lepsze: .....
najlepsze......
i tak dla poszczegolnych grup silnikowych. Pozniej jakis mily mod podepnie to i duza czesc osob bedzie miala problem z glowy. Pozdrawiam i na przyszlosc jednak troche wiecej hymm wywazenia w ocenie ludzi i tlumaczeniu pewnych spraw bo robisz to w tak agresywny sposob ze zwyczajnie ich obrazasz, stad tez pewnie te podziekowania ktore otrzymalem za post pokazujacy ze jednak nie jest tak do konca jak mowisz.
Ps. Dobra nie moge sie powstrzymac i jednego pstryczka jeszcze ci nie sprzedac, apropo V8 i ich bulgotania to primo
nie wszystkie bulgocza bo wynika to z tego jakiego walu uzyto, tzn. te z walem krzyzowym bulgocza a jesli zastosowano wal plaski to dzwiek bardziej przypomina dwie czworki ( ryk ). Pozatym to
tez nie jest do konca prawda, obydwa typy V8 nie wytwarzają wibracji w kierunku pionowym, poprzecznym ani pomiedzy rzedami cylindrów, jedynym problemem sa wibracje wzdluzne ktore w V8 walem krzyzowym bardzo latwo wytlumic stosujac przeciwage dla kazdego z tlokow co zapewnia praktycznie idealne wywazenie, natomiast jesli mamy do czynienia z V8 o wale prostym to wykorbienia leza na jednej plaszczyznie, pierwszy i ostatni tlok jak i srodkowe sa zawsze w tych samych pozycjach dzieki czemu nie wystepuja wibracje wzdluzne. Dodatkowo ustawianie rzedow cylindrow pod katem 90 stopni eliminuje wibracje drugiego rzedu ktore sa problemem w rzedowych czworkach.Dodatkowo, jest to silnik, który z gamy wszystkich z natury najmniej równo chodzi
Ok koncze definitywnie swoje wywody w tym temacie i ograniczam sie ewentualnie do konkretnej pomocy.