Witam, potrzebuję porady, a mianowicie :
Kupiłem poza Allegro klapę kompletną do samochodu - umówiłem się z gościem na 750zł z przesyłką. Po 2 dniach dostałem telefon z magazynu firmy Siódemka, że szyba w klapie się zbiła podczas transportu i co mają robić czy wysyłać do nadawcy czy chcę ją odebrać.
Postanowiłem pojechać do magazynu i zobaczyć klapę.
Zadzwoniłem do sprzedawcy, poinformowałem go o fakcie, a on zasugerował, żebym odebrał przesyłkę i potem domagał się od firmy ubezpieczeniowej odszkodowania, bo przesyłka była ubezpieczona.
W sumie było mi to na rękę, gdyż miałem w garażu brakującą szybę, wystarczyło ją włożyć, a szkodę wyceniłem na 300zł.
Czyli całość wyszłaby mnie 450zł + wstawienie mojej szyby (30zł ).
Wypełniłem wszystkie dokumenty, przesłałem je do centrum reklamacji siódemki.
Po 2 tygodniach dostałem wiadomość od firmy ubezpieczeniowej, z którą podpisaną ma umowę siódemka -Allianz że do wypłaty odszkodowania muszę przesłać im Fakturę VAT między mną a gościem, który sprzedał mi klapę.
Ja to kupiłem jako osoba prywatna, nie na firmę i mi rachunek nie był potrzebny.
Wiem, że sprzedawca powinien wystawić rachunek, ale w takim razie czy jest to mój problem, że sprzedawca nie wystawił mi rachunku ?
Czy jest to niezbędne do tego, abym dostał odszkodowanie ??
Czy mają takie prawo, aby żądać rachunku między sprzedającym a kupującym, skoro wiedzą ile kosztowała mnie przesyłka ( 750zł pobranie ).