Strona 79 z 132 PierwszyPierwszy ... 2969777879808189129 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 781 do 790 z 1315

Temat: Pytania do naszego prawnika klubowego

Maciek_Sdz's Avatar
    Data dołączenia
    Jul 2007
    Miasto
    Sieradz / Wawa
    Auto
    A4 2.0TFSI Quattro S-line
    Model
    Inny
    Silnik
    2.0T CDLC

Domyślny

Witam, potrzebuję porady, a mianowicie :
    Kupiłem poza Allegro klapę kompletną do samochodu - umówiłem się z gościem na 750zł z przesyłką. Po 2 dniach dostałem telefon z magazynu firmy Siódemka, że szyba w klapie się zbiła podczas transportu i co mają robić czy wysyłać do nadawcy czy chcę ją odebrać.
    Postanowiłem pojechać do magazynu i zobaczyć klapę.
    Zadzwoniłem do sprzedawcy, poinformowałem go o fakcie, a on zasugerował, żebym odebrał przesyłkę i potem domagał się od firmy ubezpieczeniowej odszkodowania, bo przesyłka była ubezpieczona.
    W sumie było mi to na rękę, gdyż miałem w garażu brakującą szybę, wystarczyło ją włożyć, a szkodę wyceniłem na 300zł.
    Czyli całość wyszłaby mnie 450zł + wstawienie mojej szyby (30zł ).
    Wypełniłem wszystkie dokumenty, przesłałem je do centrum reklamacji siódemki.
    Po 2 tygodniach dostałem wiadomość od firmy ubezpieczeniowej, z którą podpisaną ma umowę siódemka -Allianz że do wypłaty odszkodowania muszę przesłać im Fakturę VAT między mną a gościem, który sprzedał mi klapę.
    Ja to kupiłem jako osoba prywatna, nie na firmę i mi rachunek nie był potrzebny.
    Wiem, że sprzedawca powinien wystawić rachunek, ale w takim razie czy jest to mój problem, że sprzedawca nie wystawił mi rachunku ?
    Czy jest to niezbędne do tego, abym dostał odszkodowanie ??
    Czy mają takie prawo, aby żądać rachunku między sprzedającym a kupującym, skoro wiedzą ile kosztowała mnie przesyłka ( 750zł pobranie ).
    EKO-OIL Dystrybucja paliw - olej napędowy, olej opałowy, benzyna 95/98 , autogaz.
    www. eko-oil .eu

Erbi's Avatar
    Data dołączenia
    Oct 2009
    Miasto
    Bydgoszcz
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 AEH

Domyślny

Hmm, generalnie ja myślę, że nie mogą wymagać od Ciebie faktury zakupy, ponieważ co w sytuacji jakby ktoś swoją własną klapę przesyłał z punktu A do B i by się uszkodziła?

Dwa, jeśli oboje jesteście osobami "prywatnymi" i jeden sprzedał część od swojego auta drugiemu, to raczej nie ma jak wystawić fakturę na takową część.

Oni powinni wycenić powstałą szkodę, co ich interesuje za ile i od kogo co kupiłeś? Pewnie jedna z taktyk aby się wymigać

Są to oczywiście moje osobiste przemyślenia, nie poparte żadnymi artykułami prawnymi
    Ostatnio edytowany przez Erbi - 11-04-11 o 21:58
    Granat A3 Erbi'ego
    --http://www.a3-club.net/forum/showthread.php?p=593622--

"The fear of the death is far more scary than the death itself."

owieczka's Avatar
    Data dołączenia
    Mar 2009
    Miasto
    Zabrze
    Auto
    1.9TDI AXR+
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    inny
    Podziękował
    40 razy

Domyślny

Sprzedając przez allegro łączy Was umowa cywilno-prawna. Poza tym przesyłka była ubezpieczona i była podana jej wartość. Myśle, że nic więcej nie jest im potrzebne do wypłaty odszkodowania za powstałą szkode. Swoją drogą Siódemka to bardzo "kiepska firma"

Piotrek.1781's Avatar
    Data dołączenia
    Dec 2006
    Miasto
    :)
    Auto
    Model
    Inny
    Silnik
    1.6 AEH
    Podziękował
    6 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez Maciek_Sdz Pokaż post
    Czy mają takie prawo, aby żądać rachunku między sprzedającym a kupującym, skoro wiedzą ile kosztowała mnie przesyłka ( 750zł pobranie ).
    nie, wskaż im, że umowa została zawarta w formie ustnej i nie możesz przesłać im faktury, rachunku. Napisz, że cena sprzedaży stanowi wartość pobrania i tyle. Jeżeli będą się dalej opierać to daj znać.
    Mam najlepsze Audi na forum !

uzx's Avatar
    Data dołączenia
    Mar 2008
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    Audi
    Model
    S3 8P
    Silnik
    2.0T CDLA
    Podziękował
    8 razy

Domyślny

Ja mam dokładnie taką samą sytuację, umowa została zawarta przez allegro - K-EX rozwalił mi stół za 800 zł i nie chcą tego uznać.
    Co można w tej sytuacji zrobić?

Maciek_Sdz's Avatar
    Data dołączenia
    Jul 2007
    Miasto
    Sieradz / Wawa
    Auto
    A4 2.0TFSI Quattro S-line
    Model
    Inny
    Silnik
    2.0T CDLC

Domyślny

dzięki za odpowiedzi !
    napiszę do nich pismo i zobaczymy co z tego wyjdzie
    EKO-OIL Dystrybucja paliw - olej napędowy, olej opałowy, benzyna 95/98 , autogaz.
    www. eko-oil .eu

Piotrek.1781's Avatar
    Data dołączenia
    Dec 2006
    Miasto
    Auto
    Model
    Inny
    Silnik
    1.6 AEH
    Podziękował
    6 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez uzx Pokaż post
    Co można w tej sytuacji zrobić?
    poprosić gościa, z którym zawarłeś umowę sprzedaży potwierdzenie zawarcia umowy np.

POTWIERDZENIE ZAWARCIA
    UMOWY SPRZEDAŻY
    Niniejszym potwierdzam, że w dniu xxx w xxxx zawarta została umowa sprzedaży stołu pomiędzy (dane sprzedawcy) a ....(Twoje dane)
    ISTOTNE POSTANOWIENIA UMOWNE:
    1) strony umowy: xx i y
    2) przedmiot umowy - stół xxxx.
    3) Cena przedmiotu sprzedaży wynosiła xxx zł.
    4) Wydanie przedmiotu sprzedaży nastąpiło poprzez przesłanie na adres wskazany przez kupującego
    5) Przedmiot sprzedaży został wysłany Kupującemu poprzez K-EX w dniu...

możesz dołączyć do tego wydruki z allegro albo spróbować tylko z samymi wydrukami, które potwierdzają fakt zawarcia umowy, w tym strony, przedmiot umowy i cenę
    Ostatnio edytowany przez Piotrek.1781 - 12-04-11 o 11:21
    Mam najlepsze Audi na forum !

uzx's Avatar
    Data dołączenia
    Mar 2008
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    Audi
    Model
    S3 8P
    Silnik
    2.0T CDLA
    Podziękował
    8 razy

Domyślny

Samym wydrukiem próbowałem.
    Po prostu mnie teraz zlewają, ale będę walczył dalej.

Dzięki za sugestię.

Robax's Avatar
    Data dołączenia
    Mar 2009
    Miasto
    Czerwionka-Leszczyny
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI AHF
    Podziękował
    70 razy

Domyślny

Walcz ile się da. Pieniądze muszą Ci zwrócić. Będą robić różne dziwne podchody. Ostatnio miałem taką sytuację, że zniszczyli urządzenie warte X i przesłaliśmy im fakturę ZAKUPU tego urządzenia a oni odesłali decyzję z przyznanym odszkodowaniem w wysokości X -30% marży! Nie mamy takich narzutów ale fakturę mieli zakupu nie sprzedaży i kolejne odwołanie ale z drugiej strony w firmie rochlig pieniądze za zgubioną paczkę były po 3 dniach od dostawy ;] Pobranie to zawsze wartość ubezpieczenia więc nie olewaj sprawy.

Data dołączenia
    Aug 2009
    Miasto
    SK
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ATD
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

Witam koledzy, potrzebuje pomocy.
    Otóż problem wygląda tak.
    Ja ( osoba fizyczna ) sprzedałem 2 osobie fizycznej używane urządzenie chłodnicze. Sprzedaż była zawarta bez żadnej umowy i gwarancji. Urządzenie było w pełni sprawne. Po miesiącu niby padła sprężarka. Kupujący domagał się natychmiastowej wymiany na mój koszt. Jako że nie było mnie w ten dzień w domu natychmiastowa wymiana nie była możliwa. Więc kupujący bez mojej zgody wymienił sprężarkę na nową w firmie zajmującej się owymi usługami.

Moje pytania:
    1. czy kupujący mógł domagać się ode mnie wymiany lub zwrotu kosztów wymiany/naprawy ?
    2. czy kupujący może wymagać ode mnie zwrotu kosztów wymiany sprężarki której dokonał bez mojej zgody?

Zaznaczam że urządzenie było używane i nie miało żadnych wad ukrytych a to że sprężarka padnie po miesiącu było nie do przewidzenia( w końcu to urządzenie używane).

z góry dzięki za odpowiedzi

Strona 79 z 132 PierwszyPierwszy ... 2969777879808189129 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Zasady postowania