vegowałem ale żadnych błędów nie pokazało....
vegowałem ale żadnych błędów nie pokazało....
|
Witam,
Od dłuższego czasu walczę z dziwnym dźwiękiem wydobywającym się z okolic sprężarki. Układ został nabity i odgrzybiony rok temu. Podłączałem vaga ale nic nie wykrywa. Wydaje mi się że coś jest nie tak z sprężarka. Dźwięk wydawany z jej okolic przypomina rytmiczne uderzanie kluczem o metal. W momencie jak przygazuję uderzenia wzrastają (czyli coś związane z obrotami). Dodam, że jeśli włączę klimatronic podczas tego klepania to dźwięki narastają. Musze chwilę odczekać aby nastała cisza. Czyli kolejny wątek (coś chyba musi się nagrzać, żeby przestać klepać). Dodam jeszcze, że jak auto stoi w słońcu i jest mocno nagrzane to po odpaleniu nic nie słychać, nawet jeśli po czasie włączę klimę. Czasem jeśli stoi w cieniu i odpalę słychać to klepanie, które po czasie ustaje. Jeśli włącz klimę w trakcie klepania dźwięk narasta, z kolei jeśli włączę klimę po tym klepaniu dźwięk nic nie słychać. Ogólnie klima działa jak należy. Wszystko również działa...jeżdżę już tak z pół roku i nic się nie dzieję (mimo to niepokoję się tym) i chcę to naprawić na czasie. Miał ktoś taki przypadek? Klima załącza i wyłącza się z przycisku normalnie....wnioskuję że sprzęgło jest ok, tylko czemu auto klepie z okolic sprężarki gdy ona nie chodzi a po jej włączeniu dźwięk się nasila...całość trwa ze 2 min od odpalenia auta czasem może 1 nie więcej...pokonam setki km nic nie słychać a po ostygnięciu auta znów się zaczyna. Pytałem swojego mechanika to mówi, że jak ściągał pasek z sprężarki to klepanie ucicha...co wiec jest nie tak? czemu słuchać klepanie mimo że sprężarka jest wyłączona a jak się ją włączy to nasila...hmm czekam na przepowiednie...oby plaga nie spadła na mą kieszeń...
Cisza? Nikt się nie orientuje lub tego nie miał?
Mam taki problem z klimatyzacją, jeśli auto postoi na słońcu, po powrocie do niego i odpaleniu wraz z klimą, na szybie przedniej pojawia się para, która po chwili (kilku sekundach) działania klimy znika.
Czy ktoś miął podobny problem? Dodam, że filtr kabinowy wymieniony niedawno.
Wg mnie kto kwestia osuszacza, który może nie pochłaniać już wilgoci. Może wystarczy wysuszyć układ?
Niestety nie znalazłem odpowiedzi w Elsie ani na forum. Pytam, bo lada dzień udaję się na serwis klimy i nie wiem czy nie muszę wymienić osuszacza, a z uwagi że to ASO, to koszt będzie gigantyczny.
Ps. Wiem, że osuszacz wymieniamy co 2-3lata wg producenta. Ale z drugiej strony jeśli układ nie miał rozszczelnienia w niektórych warsztatach zalecają rzadszą wymianę (a u mnie nie miał).
Witam, mam par? pyta?.
1. Czy tarcz? sprz?g?a spr??arki si? w jaki? spos?b reguluje, moim zdaniem nie, wg ETKI jest tam tylko (nakr?tka+tarcza+podk?adka+seger+ko?o pasowe+seger+ cewka) no chyba, ?e stosuje si? r??ne grubo?ci podk?adek.
2. No i troszk? wi?kszy problem a mianowicie mia?a by? do wymiany tylko spalona cewka, po demonta?u spr??arki okaza?o si?, ?e tarcza sprz?g?a obraca si? na wa?ku (?ci??o wieloklin) w tarczy sprz?g?a zjechany jest ca?y a na wa?ku wg mnie jeszcze nie ma tragedii ale naruszony jest. I teraz nie wiem czy bawi? si? i zak?ada? na ten wa?ek now? tarcz? mo?e na jaki? specjalny klej czy delikatnie pospawa? w dw?ch miejscach TIGiem. Znacie mo?e jakie? specyfiki do po??czenia tych dw?ch element?w?? Tylko, ?e pewnie pr?ba za?o?enia tego b?dzie jedna i ewentualnej regulacji ju? nie b?dzie.
3. No i jeszcze jedna zagwostka a mianowicie czy sprz?g?o cewka i ko?o nr 1J0 820 811 L / M z tej aukcji http://allegro.pl/show_item.php?item=1670659090 b?dzie pasowa?o do mojej spr??arki SD-7V16, model 1215, 1J0 820 803 F. Zapytanie do sprzedaj?cego wys?a?em ale niestety odpowiedzi nie udzieli? a przez telefon stwierdzi?, ?e nie wie czy to b?dzie pasowa?o i ?e sprzeda? tego chyba z 1000 sztuk (oczywi?cie wszystko made in china). Nie wiem czy ostatnia literka w nr spr??arki ma jakie? znaczenie bo w ETCE jest tylko 1J0 820 803 B - pisze, ?e to benzyna oraz z nr 1J0 820 803 K - diesel pojawia si? te? nr 1J0 820 803 L kt?ry zosta? wycofany w 2006 roku i zast?piony tym z literka (K). Nie wiem czy te literki maj? jakie? znaczenie ale mojej nie ma w ETCE. Mo?e kto? to wyja?ni??
Z g?ry dzi?kuj? za odpowiedzi i pozdrawiam
koledzy mam pytanie. Nie dzialaja mi oba wiatraki na chlodnicy, mam climatronic i gdzies wyczytalem, ze gdy wlacze klime to musza sie krecic oba. Tutaj nic sie nie kreci, po ktorkim staniu w korku zaczyna sie grzac, Sprawdzilem bezpiecznik na akumulatorze i w bezpiecznikach - oba dobre. Nie wiem jak vagiem to sprawdzic. Wyrzuca mi blad czujnika temp (tego pierwszego na kroćcu od glowicy) ktory juz kiedys wymienialem. Wiatraki oba sprawne (sprawdzone na krotko)
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=14348138 PROFESJONALNY SERWIS KONSOLI XBOX360 POLECAM!
no to wina czujnika temperatury, pokazuje złą temp i wiatraki włączaja sie przy jakies tam domyślnej wartosci a nie takiej jak powinny, a czujnik byl wymieniany na orginał?
Dodano:
ravers moim zdaniem spreżarka umiera i nie ma sensu w niej grzebac...poczekac az sie wykonczy i kupic uzywke i wsadzic, bd duzo taniej niz bawienie sie w jakies wymiany sprzęgieł itp.
Ostatnio edytowany przez rumcyk - 05-07-11 o 21:07 Powód: Automatyczne łączenie postów
ale uszkodzony czujnik moze byc tez powodem nie wlaczania sie wiatrakow? po podlaczeniu vaga pokazuje mi blad czujnika temp ale co ten czujnik ma wspolnego z klima? mam climatronic i kiedy wlaczam klime to powinien sie ten wiatrak sam wlaczyc a mimo wszystko sie nie wlacza.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=14348138 PROFESJONALNY SERWIS KONSOLI XBOX360 POLECAM!
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)