yyyyy ... jak to możliwe że Cię nie uczyli ? Powinni byli nauczyć. Tak czy siak wszystko zależy od tego na kogo się trafi![]()
yyyyy ... jak to możliwe że Cię nie uczyli ? Powinni byli nauczyć. Tak czy siak wszystko zależy od tego na kogo się trafi![]()
|
To popros Monika o to zeby zrobili ten element (5minut). Instruktor macha Ci ręką a Ty w tym momencie hamujesz. Cala filozofia. Dlatego pewnie nie uczyli Cie w promotorze. Mnie u Tomka Kulika tez nikt nie uczyl tego i na egzaminie dowiedzialem sie ze w ogole jest taki element (sporo innych rzeczy dopiero dowiedzialem sie na egzaminie).
to znaczy tylko tyle ze ktos musi jeszcze bardziej sie podszkolic to chyba lepiej ze to był upadek kontrolowany przy pedkosci 50km/h a nie na krajowej drodze przy 100+ km/h zycie i polskie drogi sa bezlitosne i trzeba byc przygotowanym na takie sytułacje przy robieniu osemki tez mozna zaliczyc wywrotke
EVO CARS Auto Spa - Auto Detailing
co do hamowania awaryjnego to chodzi o to, zeby egzaminator widzial, ze hamujesz dwoma hamulcami noznym i recznym, wystarczy tylko delikatnie nozny nacisnac,
moja uwaga co do zdawania na placu: rzadko sie zdarza, aby ktos uwalil egzamin na slalomie czy osemce(jest sporo szersza niz na placu promotora), najczesciej to nie upewnienie sie o mozliwosci dalszej jazdy(brak obrotu glowa) albo nie zapiecie kasku, niby blahostki, ale obsewrujac zdajacych na tym najczesciej ludzie oblewaja plac...
co do tego upadku niby tak- ale była taka ulewa że do 10 metrów w przód nie było nic widać, nie sądzę żeby ktokolwiek z motocyklistów przy takiej ścianie deszczu się nie zatrzymał lub jechał szybciej niż 20 km/h - gość jak pojechał się rozpędzić na awaryjne to nie było go ani widać ani słychać, a egzaminator mu kazał powtarzać bo niby za wolno jechał. W takich warunkach naprawdę nie sądzę by ktokolwiek dał radę jechać drogą publiczną 50 km/h poprostu nie widać NIC.
A jeśli chodzi o sam egzamin, w Krakowie swego czasu legendą był egzaminator oblewający za pchanie motocykla bez założonego kasku, co było totalnym bezsensem i w końcu go zwolnili![]()
a nie miales nigdy sytułacji zazwyczaj w lato ze lecisz moto wszystko pieknie słonce i nagle wpadasz w ulewe ???? na autostradzie czy krajowej drodze bardziej niebezpieczne jest jechac 50km/h niz leciec w deszczu 90km/h bo zawsze trafi sie taki co mu sie spieszy a motocykl ma slabe tylne swiatlo
nikt nie mowil ze bedzie latwo tak jak pisalem wczesniej
EVO CARS Auto Spa - Auto Detailing
gwarantuje Ci że deszcz był taki że o 50km/h można by było pomarzyć, oberwanie chmury, potem zresztą były 3 dniowe majowe wichury zrywające drzewa w całym Krakowie. To nie był normalny deszcz tylko ulewa taka, że po poł minuty stania w kasku pod gołym niebem deszcz ściekał mi przez majtki po nogach do skarpetek, a przez szybę nie widziałem wogóle nic do 3 metrów od motocykla- jeżeli przy takiej pogodzie jechałbyś więcej niż 50 to byłbyś samobójcą bo nie zauważyłbyś nic leżącego na drodze ani aut przed tobą.
Tak czy siak- ani kurs ani egzamin nie nauczą nikogo tego czego nauczy go codzienna jazda.
Ja się spotkałem z teorią, że hamowanie awaryjne jest dobrze wykonane gdy zblokujesz na chwilę przednie koło... myślałem, że padnę. Co za idiota to wymyślił?
A z deszczem jest różnie. Kiedyś wracałem z Katowic do Gliwic A4. I wpadłem w ścianę deszczu. Z 200 km/h momentalnie zwolniłem do 70 i na pierwszym zjeździe schowałem się pod most. Po prostu się nie dało. A ostatnio wracałem z wakacji i padało z ponad 50 km drogi. Ale deszcze nie był tragiczny więc leciałem ostro. W takim przypadku lepiej mi się jedzie szybko niż wolno za autami. Raz, że wiatr zbija ze mnie deszcze, a dwa że jazda za samochodem czy w najgorszym wypadku tirem jest po prostu .... "przechlapana"![]()
Wiadomo, że przy takiej jeździe trzeba dużo łagodniej przyspieszać i hamować dużo wcześniej. Ale da się![]()
A w trakcie egzaminu jak jest ogromna ulewa to z tego co wiem chyba powinien zostać przerwany i czekamy do momentu aż się uspokoi.
I pamiętajcie z tym machaniem głową. Najczęstsza pierdoła, za którą uwalają. I na mieście i na placyku !
Peugeot 106 1.1 XR 92' -> Renault Megane 1.6 8v 97' -> Audi A3 1.8 97' -> ?
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)