Co do centry futura 74Ah to moj padl po roku...
Co do centry futura 74Ah to moj padl po roku...
|
Pisząc, że padł Wam akumulator dodajcie też czy czasami nie włożyliście aku z dużo większą pojemnością niż nakazywał producent samochodu. Bo to że padł może być Waszą winą.
Jeśli alternator jest w stanie naładować ten większy akumulator, to w czym problem?
To wowczas problemu nie ma.
jest problem...
jak wrzucisz sporo większy aku niż zaleca producent to nie będzie Ci doładowywał wystarczająco na krótkich odcinkach... będzie nie doładowany.. nie doładowany aku na maksa szybciej Ci padnie
poza tym szczotki na alternatorze dostają po dupie bo będzie cały czas załączony... bo alternator jest przystosowany do mniejszego aku
Miałem troche większy aku niż zaleca producent i mojemu alternatorowi (120A) nic nie było, mimo podpięcia dość mocno pożerającego prąd CA. Pierwsze co padło, to Centra. Także NIE POLECAM i nie przekonam się, że ja ją zepsułem.![]()
wszystko zalezy co rozumiesz przez troche wiekszy
jesli producent zaleca i sam wklada do diesla w 8l 72 czy 74 to wiadomo ze jak wlozysz 77 to mu w zaden sposob nie zaszkodzisz... ale jesli bedzie to 85 lub wiekszy to bedzie/musi byc problem
Nie pomagam na PW, nie muszę
Od tego jest forum i tematy na nim
plusy i minusy
Jeżeli z akumulatorem nie mamy żadnych problemów, to zastosowanie dużo większego akumulatora nie pociągnie żadnych negatywnych skutków (oprócz jego wyższej ceny w momencie zakupu). Wręcz przeciwnie - większy akumulator na srogim mrozie zapewni większy zapas pojemności i ułatwi rozruch. Jeśli natomiast z akumulatorem miewamy kłopoty, to znaczy że mamy ujemny bilans energetyczny w samochodzie (zakładając oczywiście, że mamy sprawną instalację elektryczną i sam akumulator) i większa pojemność akumulatora problemu nie rozwiąże. Bilans elektrycznego w aucie, zależy od wielu czynników: czy jeździmy na światłach, czy auto jest użytkowane na krótkich odcinkach czy w trasie (jak często następuje rozruch silnika), od temperatur (czy auto jest garażowane lub czy są duże mrozy), czy w aucie są dodatkowe urządzenia popierające znaczne ilości energii (system audio, elektryczne wspomaganie kierownicy, elektryczne sterowanie szybami, lusterkami, szyberdachem, fotelami, ogrzewanie lusterek, foteli itd.). W przypadku, gdy prądu brakuje nie uciekniemy od doładowywania akumulatora zewnętrzną ładowarką.
Większy akumulator teoretycznie mógłby wydłużyć okresy pomiędzy kolejnymi ładowaniami, ale istnieje ryzyko, że będzie on ciągle niedoładowany pomiędzy krótkimi przejazdami. Taki stan grozi zasiarczeniem akumulatora - straci on część pojemności.
@Miro
Ja miałem 77Ah i bodajrze 840A rozruchu, alternator 120A.
Po prostu po 3 latach bezobsługowa Centra Futura+ padła. A krótkich odcinków przejazdów miałem bardzo mało. Kiedy mocno używałem CA auto było _WŁĄCZONE_, ani razu nie doprowadziłem do rozładowania akumulatora. Po pierwszym samoistnym rozładowaniu, podłączyłem ją pod prostownik....na długo to nie pomogło.
Akumulatory mają żywotność około 4lat... 3lata to nie malo, wiec nie masz co narzekac.
There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)