Strona 14 z 218 PierwszyPierwszy ... 412131415162464114 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 131 do 140 z 2179

Temat: Auto Detailing - Pytania, Odpowiedzi

pielegnowacauto.pl's Avatar
    Data dołączenia
    Mar 2011
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    BMW
    Model
    Inny
    Silnik
    inny

Domyślny

kosmo glinka usuwa cały brud z nad powierzchni lakieru. Jak przejedziesz palcem po lakierze to jest szorstki. Glinka właśnie to usuwa
    Cleaner natomiast ma zadanie oczyścić to co jest w porach lakieru. Oprócz tego większość cleanerów ma właściwości ścierne (większe lub mniejsze), dzięki czemu usuwają oksydację i lekkie ryski. To wszystko wpływa później na żywotność wosku

Szampon któryś z dwóch co podałem. Są bardzo dobre, aktualnie sam używam Rise&Shine i są jednymi z tańszych
    Jeżeli masz pianownicę to warto zakupić też tą pianę. Przed myciem właściwym (ręcznym) powinniśmy zrobić wstępne pianując samochód. Dzięki temu usuwamy pierwszą warstwę brudu i później jest mniejsze prawdopodobieństwo porysowania lakieru. Piany też Ci podałem i są to moi faworyci więc wybierz którąś z nich

Glinka koniecznie. http://www.pielegnowacauto.pl/kosmetyka-samochodowa/pielegnacja-na-zewnatrz/glinka/glinka-delikatna-do-czyszczenia-mx-nowicki-100g.html , a jako poślizg pod nią użyj wodę z szamponem (na 1L wody łyżeczka szamponu).

Jeżeli chodzi o wosk, to zważając na to że idzie zima najlepiej nałożyć Collinite 476. Przed nim warto zastosować cleaner. Tu poleciłbym np R222: http://www.pielegnowacauto.pl/kosmetyka-samochodowa/pielegnacja-na-zewnatrz/cleanery.html?p=2
    Ewentualnie chociaż odtłuścić lakier alkoholem izopropylowym: http://www.pielegnowacauto.pl/materialy-polerskie/ipa/ipa-alkohol-izopropylowy.html , ale nie mniej jednak warto użyć cleanera bo zadziała tak jakby usunąć martwy naskórek z ciała, przez co wosk przyczepi się do "świeżego" lakieru. Staram się to jakoś zobrazować, mam nadzieję że mi wychodzi

Ten cleaner jest opcjonalny, ale polecam. Na pewno nie jest to tak, że wyrzucamy pieniądze w błoto.

Jeżeli byłoby lato to poleciłbym AIO. Byłoby wtedy ekonomicznie na początek zabawy z kosmetykami Jeżeli masz możliwość w zimę co miesiąc położyć świeże AIO no to możesz pójść w tą stronę

neoeinz jak wrażenia po użyciu kosmetyków? Pasek odżył ??
    Jeżeli chodzi o pielęgnację tworzyw to w tej chwili mogę polecić do środka Natural Shine Meguiar'sa: http://www.pielegnowacauto.pl/kosmetyka-samochodowa/pielegnacja-wnetrza/pielegnacja-tworzyw-i-gumy/meguiar-s-natural-shine-protectant-srodek-do-pielegnacji-tworzyw.html
    lub Pink Sheen: http://www.pielegnowacauto.pl/kosmetyka-samochodowa/pielegnacja-wnetrza/pielegnacja-tworzyw-i-gumy/autobrite-pink-sheen-0-5-l.html

Do zewnętrznych możesz sobie zakupić testerek 303: http://www.pielegnowacauto.pl/tester-srodek-do-tworzyw-i-vinylu-303-aerospace-protectant.html
    Teoretycznie 303 też może być do środka. Jeden ze znajomych używał go i mówił że jest ok. Jednak dla mnie pozostawia zbyt połyskujący efekt jak na produkt do środka. Kwestia gustu

czaro10 pewnie że warta. Rozumiem ze chodzi Ci o zaprawkę? Jest troszeczkę zabawy z tym, ale można osiągnąć fajne efekty. Pastą ścierną odprysków nie usuniesz. Jeżeli chodzi o numer lakieru to nie ma problemu, możemy dorobić taką zapraweczkę

czaro10's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2010
    Miasto
    Mazowsze
    Auto
    Audi
    Model
    S3 8V
    Silnik
    inny
    Podziękował
    68 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez pielegnowacauto.pl Pokaż post

czaro10 pewnie że warta. Rozumiem ze chodzi Ci o zaprawkę? Jest troszeczkę zabawy z tym, ale można osiągnąć fajne efekty. Pastą ścierną odprysków nie usuniesz. Jeżeli chodzi o numer lakieru to nie ma problemu, możemy dorobić taką zapraweczkę
    Tak, chodzi o zaprawke z aplikatorem. A pasta do poprawiena efektu uzepelniania, a nie do usuniecia odpryskow

Patrzylem wsrod waszych zaprawek VAG i nie znalazlem tego lakieru. Caly zestaw naprawczy chcialbym kupic. Czy bedziecie w czwartek na spocie?
    Dodano:
    Jeżeli chodzi o wosk, to zważając na to że idzie zima najlepiej nałożyć Collinite 476. Przed nim warto zastosować cleaner. Tu poleciłbym np R222: http://www.pielegnowacauto.pl/kosmetyka-samochodowa/pielegnacja-na-zewnatrz/cleanery.html?p=2
    Guri mi uzyczyl tego wosku (+ cleaner) i rzeczywiscie jest swietny. Recznie mozna caly proces przeprowadzic bez problemu. Efekt rewelacyjny.

pielegnowacauto.pl's Avatar
    Data dołączenia
    Mar 2011
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    BMW
    Model
    Inny
    Silnik
    inny

Domyślny

Jeżeli chodzi o te zaprawki: http://www.pielegnowacauto.pl/lakiery-samochodowe/lakiery-zaprawkowe/zaprawki-dorabiane.html to możemy dorobić każdy lakier.

Pasta nie zamaskuje odprysków. Owszem ma tłuste olejki które wypełniają mikro ryski, ale odprysk to odprysk.

Myślę że będziemy. Daj znać tylko który zestaw zaprawkowy będziesz chciał to zabierzemy ze sobą.

Efekt fajny, cieszy nas to A jak człowiek zaczyna się zagłębiać to dopiero można niestworzone rzeczy robić. Nawet z 20 letnimi lakierami

Zachodniopomorskie neoeinz's Avatar
    Data dołączenia
    Nov 2005
    Miasto
    Szczecin
    Auto
    Passat B5fl
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    8 razy

Domyślny

a wszystko ok wosk nakładał się super jako,że glinke stosowalem juz 5lat temu to i teraz bez użycia glinki nawet auta nie woskuje wiec wielki + co do specyfików do środka i zewnatrz kupie za miesiąc
    .......

czaro10's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2010
    Miasto
    Mazowsze
    Auto
    Audi
    Model
    S3 8V
    Silnik
    inny
    Podziękował
    68 razy

Domyślny

Jeżeli chodzi o te zaprawki: http://www.pielegnowacauto.pl/lakiery-samochodowe/lakiery-zaprawkowe/zaprawki-dorabiane.html to możemy dorobić każdy lakier.

Pasta nie zamaskuje odprysków. Owszem ma tłuste olejki które wypełniają mikro ryski, ale odprysk to odprysk.

Myślę że będziemy. Daj znać tylko który zestaw zaprawkowy będziesz chciał to zabierzemy ze sobą.
    Poproszę http://www.pielegnowacauto.pl/lakiery-samochodowe/lakiery-zaprawkowe/zaprawki-dorabiane/zaprawka-zestaw-2-komplet.html
    Lakier LZ9Y.

Wiolka's Avatar
    Data dołączenia
    Nov 2006
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.9TDI ASZ
    Podziękował
    19 razy

Domyślny

No to może tym razem ja

Felgi- no trochę rzeczywiście tego towaru do czyszczenia mamy Jeżeli chodzi o Concept to niestety już tylko w 5 l bańkach (zakaz sprzedaży produktów konfekcjonowanych)

Tak jak M4ciek napisał: Blue Gel Valet Pro: do mocno zapuszczonych felg. Świetnie domywa wszystkie brudy. Ale nie zmywa osadu metalicznego (czyli w języku potocznym- nie krwawi) . To tzw. mocny "kwasior" Obawiam się, że troszkę za mocny do nawoskowanych felg,

dalej: kolejny silny środek: Autobrite Verry Cherry też mocny kwasowy środek. j.w.

Do usuwania metalicznych osadów: IronX

A po ostatnich testach na forum kosmetykaaut.pl hitem stał się P21S Power Gel (myślę, że jeszcze w tym tygodniu wyniki testu umieścimy na blogu wtedy podlinkuję). Środek jest na tyle fajny ponieważ:
    a) jest wydajny
    b) świetny do "codziennej" pielęgnacji felg
    c) bezpieczny dla wosku/sealantu
    d) usuwa zabrudzenia oraz osad metaliczny...

Jednym słowem to takie all in one Naprawdę wypadł pozytywnie nie tylko w naszych oczach ale również osób bezstronnych

To tak w kliku słowach Czyli wybór zależy od stanu felg, częstości ich mycia oraz ewentualnie obecności wosku na felgach.

Wiolka

Napisz na sklep@pielegnowacauto.pl i zapytaj o forumowy rabat!
    Kosmetyki samochodowe, materiały polerskie oraz lakiernicze. Usługi z zakresu auto detailingu. Odwiedź nas na www.pielegnowacauto.pl lub www.jak.pielegnowacauto.pl

Zachodniopomorskie neoeinz's Avatar
    Data dołączenia
    Nov 2005
    Miasto
    Szczecin
    Auto
    Passat B5fl
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    8 razy

Domyślny

wosku na felgach nie ma felgi sa poobcierane, lżej i mocno, dlatego jak uzbieram kasę to chce je dać do regeneracji i malowania, ale jak nie dozbieram ;p to wole i tak je wymyć dokładnie i niech czekają na sezon letni. Ale jak Wiolka mówi, że jest takie coś co nie usunie wosku w przyszłości to lepiej kupić taki środek (100zl) łoo jezuuu

Ale generalnie jestem zakrecony ;d z jednej strony nie trzeba wskować a częściej myć i wtedy mamy środek tańszy hmmm mhmm będę się martwić za miesiąc
    .......

Wiolka's Avatar
    Data dołączenia
    Nov 2006
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.9TDI ASZ
    Podziękował
    19 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez neoeinz Pokaż post
    Ale generalnie jestem zakrecony ;d z jednej strony nie trzeba wskować a częściej myć i wtedy mamy środek tańszy hmmm mhmm będę się martwić za miesiąc
    hehe Neo i tak właśnie wyglądają dylematy osoby zakręconej na punkcie auto detailingu ale spokojnie- ja też tak mam. Tylko, że u nas jest inny problem- Paweł płaci a ja zabieram

Na pewno za miesiąc wymyślimy jakąś dobrą alternatywę nawoskowane felgi są dlatego dobre ponieważ z kurzu bez trudu można je opłukać czystą wodą na myjni ręcznej i są czyste ja mam Colliego u siebie I nie ma łatwo ponieważ jest traktowany 1-szym programem na myjni bezdotykowej (testuję CQuartza w trudnych warunkach)

Kosmetyki samochodowe, materiały polerskie oraz lakiernicze. Usługi z zakresu auto detailingu. Odwiedź nas na www.pielegnowacauto.pl lub www.jak.pielegnowacauto.pl

Wiolka's Avatar
    Data dołączenia
    Nov 2006
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.9TDI ASZ
    Podziękował
    19 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez neoeinz Pokaż post
    tyle ze jak mam ufajdane fele od srodka to lepiej juz czyms bardziej ostrym je potrkatowac, z zewnatrz zawsze latwiej sie myje
    to tak- jeżeli nie były zdejmowane i myte to tak jak M4ciek napisał- Blue Gel się sprawdzi, bo dobrze domywa

M4ciek's Avatar
    Data dołączenia
    May 2008
    Miasto
    Pabianice
    Auto
    Audi A3 (S3 / S-Line mod)
    Model
    A3 8P
    Silnik
    1.9TDI BKC
    Podziękował
    80 razy

Domyślny

może to nie jest idealny przykład ale tak wyglądają letnie felgi po sezonie, przed i po czyszczeniu VP Blue Gel 1:5 + IronX (który praktycznie nie miał co zbierać)
    "A3-club to ludzie... auta to tylko pretekst" - ja, podczas V zlotu OP

Strona 14 z 218 PierwszyPierwszy ... 412131415162464114 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Zasady postowania