Witam, jak chcesz sprawdzić soczewki/odbłyśniki czy są w dobrym stanie to najlepiej wyjąc reflektor. Tak nie zajrzysz do niego jak jest na samochodzie. Ja ostatnio przerabiałem temat xenonów. Mam ori xenon s3 przedlifty. I coś mi sie nie podobało w ich świeceniu, w porównaniu do innych nowych samochodów z xenonem. Wiec postanowiłem rozebrać reflektor i sprawdzić stan odbłyśników. Zdziwiłem sie bo są w stanie idealnym, zero wypalenia. Problemem jest mała średnica samej soczewki. Xenon ori w naszych audi jest przeciętny, auto juz ma kilka lat i konstrukcja samej soczewki nie daje tyle światła co w nowych samochodach.
Zabrałem się za moda świateł. Kupiłem nowe soczewki bixenonowe valeo które są montowane w Audi q7. Porównując soczewki z q7 i ori z s3 to tak jak porównać wielkość samochodów q7 i s3.
Soczewki z q7 sa 2 razy większe i dłuższa o ok 4 cm.
Rozkleiłem reflektor, stare soczewki są przykręcone razem z odbłyśnikiem na 4 śruby. Soczewki valeo jak już wspominałem są większe, wiec musiałem rozwiercić gniazdo odbłysku w którym jest zamocowany cały układ optyczny.
Dorobiłem 4 blaszki i zamocowałem nową soczewkę.
Reflektor w środku pomalowałem na czarno.
Musiałem też przerobić trochę klapkę która zamyka reflektor.
Porównując ori xenon do bixenonu na soczewkach z q7 to śmiało mogę powiedzieć ze na + 50 więcej światła przed samochodem jak i szerszy kont świecenia na boki...
Jeśli ktoś będzie się brał za podobny temat i potrzebna będzie pomoc...Proszę pisać, nie mam zdjęć jak robiłem moda, ale mogę krok po kroku opisać co należy robić by wyszło wszystko dobrze....
Pozdrawiam