Strona 30 z 99 PierwszyPierwszy ... 2028293031324080 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 291 do 300 z 990

Temat: Wymiana akumulatora / jaki akumulator

wilda's Avatar
    Data dołączenia
    Nov 2007
    Miasto
    krakow
    Auto
    Dzikuska
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0TDI AZV
    Podziękował
    664 razy

Domyślny

a moze by tak szanowny klubowicz z 3 letnim stazem na forum poczytal wczesneijsze posty a nie dopisywal kolejny bezsensowny na koncu...
    Ojca oszukasz. .matkę oszukasz. .ale Kaliego nie oszukasz

Wielkopolskie pstryq's Avatar
    Data dołączenia
    Sep 2009
    Miasto
    Poznań miasto doznań :)
    Auto
    VW Passat B8
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    24 razy

Domyślny

czytałem ale chce poznać opinię od osoby która już wymieniła i jest zadowolona po za tym o 8P dużo nie ma.
    ps. i tak dobrze że nie założyłem nowego wątku

Data dołączenia
    Nov 2010
    Miasto
    Kielce
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ASZ

Domyślny

Witam
    Orientuje się ktoś jaki jest firmowy, oryginalny akumulator montowany w A3 ASZ??

czaro10's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2010
    Miasto
    Mazowsze
    Auto
    Audi
    Model
    S3 8V
    Silnik
    inny
    Podziękował
    68 razy

Domyślny

Czytales temat?

Data dołączenia
    Nov 2010
    Miasto
    Kielce
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ASZ

Domyślny

Czytałem i nigdzie nie mogę znaleźć informacji o tym jaka powinna być pojemność akumulatora do silnika ASZ;/ Jakaś tabelka czy zestawienie by się przydało w tym zakresie..
    Czy Audi udostępnia gdzieś takie informacje? Jaki akumulator powinien być montowany w danej wersji samochodu....

czaro10's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2010
    Miasto
    Mazowsze
    Auto
    Audi
    Model
    S3 8V
    Silnik
    inny
    Podziękował
    68 razy

Domyślny

Masz Diesla, to zalezy czy jezdzisz glownie w miescie czy w trasie. Generalnie ponad 70Ah ale zalezy ile jezdzisz. Dla diesla jest najwazniejszy prad rozruchu, im wiecej tym lepiej.

Data dołączenia
    Nov 2010
    Miasto
    Kielce
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ASZ

Domyślny

Jeżdżę głównie w mieście ale nie wiem jakie to ma znaczenie dla akumulatora?;> Co to znaczy ponad 70Ah??? 72Ah? 74Ah? 77Ah? dużo jest tych akumulatorów... Który będzie odpowiedni żeby alternator dobrze go ładował?
    Mam też Astrę H i tam po prostu w instrukcji jest napisane jaka powinna być pojemność akumulatora i oprócz tego są tabele, a w Audi nie ma nic takiego;/ W instrukcji Audi pisze tylko żeby włożyć taki sam jak był poprzednio, a jaką ja mam mieć gwarancję, że poprzedni właściciel zainstalował prawidłowy akumulator??

marszal12321's Avatar
    Data dołączenia
    Jan 2010
    Miasto
    Wodzisław Śląski
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ALH
    Podziękował
    10 razy

Domyślny

70Ah??? 72Ah? 74Ah? 77Ah? 7 w tą czy tamtą przy alternatorze od diesla - nie ma sie nad czym zastanawiać... Bierz do ktorego masz dostep. Jak robisz krótkie trasy to kazdego zajedziesz prędzej a jak dlugie to kazdy będzie dobry.

ElSor's Avatar
    Data dołączenia
    Jul 2011
    Miasto
    opolskie
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.9TDI ALH
    Podziękował
    7 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez johnnymp Pokaż post
    ... a jaką ja mam mieć gwarancję, że poprzedni właściciel zainstalował prawidłowy akumulator??
    Popatrz na wlepe w bagazniku/ksiazce serwisowej i zdekoduj wyposazenie. 1 z kodow oznacza jakie aku mialo auto wyjezdzajac z fabryki. Pamietaj, ze prad rozruchowy podany przez AUDI jest wg "starej" normy oznaczajacej ok 0,6 obecnej (np 300A stara - nowa 500A). Dla lepszego samopoczucia kup 77Ah / 760-780A i jakis prostownik 3-8A. Podepniesz go zima do ladowania raz na tydzien na kilka godzin i wytrzyma Ci dluzej niz slabszy akumulator a niedoladowywany.

Trzeba miec swiadomosc tego, ze jest kilka czynnikow majacych wplyw na zywotnosc akumulatora. My jako uzytkownicy mamy wplyw w zasadzie tylko na te zwiazane z utrzymaniem prawidlowego napiecia/stopnia naladowania dlatego powinnismy co jakis czas sprawdzic napiecie na klemach podczas spoczynku (np 15-30 min po wylaczeniu auta i odbiornikow) i ew doladowanie akumulatora; sprawdzenie napiecia ladowania przy wlaczonych odbiornikach na obrotach jalowych i np przy 3000obr/min oraz jako ostatnie prad pobierany przez auto przy wylaczonych wszystkich odbiornikach. W akumulatorach obslugowych sprawdza sie gestosc elektrolitu dodatkowo (przede wszystkim) ale juz malo kto taki ma

Ze swojej strony powiem ze mam i polecam mikroprocesorowy prostownik, ktory laduje akumulator do napiecia 14,4V ze stalym pradem 3-7A (moj 3,6A). Mamy wtedy pewnosc ze ladowanie zostanie zakonczone w dobrym momencie no i to udogodnienie ze nie musimy odpinac klem(y) i kontrolowac procesu ladowania.
    1.9TDI ALH @ 155KM/344Nm by EvolutionMotorSport

mpark's Avatar
    Data dołączenia
    Feb 2008
    Miasto
    Tarnów
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI AHF

Domyślny

Polecam centre 74Ah zwiększona moc rozruchu 680 w Tarnowie kosztuje 315 zł. Działa już 4 rok... A prąd rozruchu ma 600

Wysłane z mojego GT-S5570 za pomocą Tapatalk
    Audi... i po kłopocie ???

Strona 30 z 99 PierwszyPierwszy ... 2028293031324080 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)

Zasady postowania