"Zawór bezpieczeństwa" ? nawet nie wiem czy takie cos jest, tak mi znajomy powiedzial. Mozliwe ze mi tez uszczelka/oring poszla ta co jest pomiedzy filtrem a chlodnica oleju lub poprostu pekl mi filtr bo -30 C robi swoje![]()
"Zawór bezpieczeństwa" ? nawet nie wiem czy takie cos jest, tak mi znajomy powiedzial. Mozliwe ze mi tez uszczelka/oring poszla ta co jest pomiedzy filtrem a chlodnica oleju lub poprostu pekl mi filtr bo -30 C robi swoje![]()
|
prawdopodobnie uszczelka, ojcu w audi tydzien temu to samo się stało, wywalilo oring i poszedl prawie caly olej w ziemie !!!
.......
uszczelka od chlodnicy oleju ? tez tak myslalem tylko dziwia mnie te slady jakby lalo sie z dwoch werzy rownomiernie...
Ślady na śniegu mogły powstać z powodu wycieku nie z węży, tylko po prostu ściekło z uszczelki potem skapło gdzieś po osłonie dolnej silnika i znalazło 2 ujścia w osłonie stąd te dwa odrębne ślady.
Ja dodam, że przejechałem 180km i jedynie nieznacznie się zwiększyła plama na osłonie silnika, nie widać większego ubytku oleju ani płynu. Dziś zamówię uszczelkę w VW. Pytanie tylko czy sam to wymienie? i jak się za to zabrać? Trzeba olej spuszczać czy coś?
Ja wymieniałem kiedyś w Golfie IV ASV trochę zabawy jest.Ja przy okazji wymieniłem jeszcze tą uszczelkę pod podstawą (którą przykręca się do bloku)Jak masz jakieś tam podstawowe klucze i ogrzewany garaż to sam zrobisz.Oleju nie trzeba spuszczać ale ścieknie Ci to co masz we wkładzie f.oleju.Nawet przewodów wodnych nie musisz odczepiać.
Dzięki Siwy za info. Tą drugą uszczelkę od podstawy tez kupiłem. Ceny: górny oring 14zł, dolna uszczelka z pierścieniem 11zł VW Gabło Krosno ASO.
Czyli potem tylko zalać filtr oleju, tak?
A pytanie skąd dostęp jest - od spodu auta ściągając osłone (pampersa) czy od góry lepiej podejść?
zrobione roboty na 15min uszczelka 12 zl olej caly wzciek wiec 4l wlane odrazu filtr oleju zmienilem![]()
Max a powiedz mi czy od spodu to robić? i co odkręcać? żebym czegoś niepotrzebnie nie rozebrał... i może jakieś szczegóły na co zwrócić uwagę albo coś. Naprawde bede wdzięczny za pomoc.
Atakuj od dołu żeby odkręcić chłodniczkę-chyba 24 klucz ale nie pamiętam czy nie większy.resztę w zasadzie załatwisz od góry.Nie musisz zalewać filtra tylko olej dolejesz-sam tam dojdzie.U mnie w byłym ASV przeszkadzały mi trochę przewody od klimy ale do ogarnięcia.
daVor (04-02-12)
Nic od gory nie robisz od gory mozesz tylko olej dolac wszystko od dolu filtr stary odkrecasz najlpeiej nowy zakupic 22zl i chlodniczke prawdopodobnie klucz 24 15min roboty pozdrawiam
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)