|
Najdłużej wytrzymują akumulatory, które wyjeżdżają prosto z fabryki z autem
no i u mnie tak wlasnie bylo
Informacyjnie - testowałem Centre Standard CC700 70 Ah, rozruch 640A (oryginalny był 60Ah 540A) spodziewałem się, że dłużej wytrzyma. Po 20 miesiącach ma się bardzo źle - obecna pojemność aku to 17Ah napięcie na klemach 12,2V - reklamuję go, jednak nie spodziewam się cudów. Kwas ma klarowny kolor wiec nie nastąpił opad masy czynnej z płyt, zasiarczenie także nie wydaje się prawdopodobne, ponieważ podczas rozruchu napięcie nie spada poniżej 8,7V co przy prądzie rozruchu 420A (zmierzone) jest akceptowalną wartością.
Nadmienię, że akumulator nigdy nie był rozładowany poniżej 12V dłużej niż 12h, więc miał się dobrze, prąd rozruchu też nie był przekraczany, ładowanie w granicach 14,2 - 14,7V (lato-zima), wiedziałem, że ten model nie jest zalecany do mojego auta, jednak osoba montująca go u mnie w aucie ("fachowiec" z punktu sprzedaży) nie powiedział o tym ani słowa - także mogę domniemać jaką odpowiedź otrzymam na moją reklamację.
Co do nowego zakupu, jeszcze nie zdecydowałem.
2.0 TDI -> 201KM / 416Nm
po dlugim namysle kupie prawdopodobnie Varta dynamic silver 77Ah 780A teraz powiedzcie mi jak po kodzie sprawdzic rok produkcji w wartach
Według mnie to varta jest godna uwagi mam Varte i bita data na klemach to 28 tydzien 2005 roku wiec około 7 lat pojemność to 70ah 640a i jak na razie pali od strzała odpukać![]()
no tak jak wczesniej juz mowilem oryginalnie mialem varte 70Ah 570A no i po 11 latach padla ale to i tak wynik rewelacje wg mnie a w starej nie mialem na klemach tylko data kyla zakodowana w numerze wybitym na gorze obudowy czyli masz 28 05 tak
tak ja mam na prawej klemie wybite 28 pod spodem 05 dodam ze ten aku był kupiony chyba w aso bo na nim jeszcze znaczki VW i audi są![]()
$iwy - to zależy od producenta - podają od 70Ah do 80Ah jednak wg VIN był 60Ah i wystarczał, jednak nigdzie nie znalazłem takiej wartości zalecanej przez producenta aku. A z reklamacją czekam na info zwrotne.
2.0 TDI -> 201KM / 416Nm
There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)