Słuchajcie koledzy. Mam fabrycznie w swoim przedliftowym dieslu (97r.) zegary VDO bez fis o numerze 8L0 919 860:
![]()
Kupiłem przedliftowe, angielskie zegary VDO od benzyny z pełnym fisem 8L0 919 930 E a więc immo2:
![]()
Kable i manetka siedzą już w aucie lecz niestety mam w kluczykach stare pluskwy bo nie mogłem ich zakodować. Zamówiłem już pluskwy crypto48 ale nie o to mi się rozchodzi.
Zegary pochodzą z benzyniaka i miałem nadzieje, że przy przestawianiu mil na km uda mi się także przestawić obrotomierz i prędkościomierz na ten dieslowski gdyż przy kodowaniu zmieniłem na silnik diesla (zakodowałem licznik z benzyny na 08140 tzn: +08 = Manual Transmission 02K, 1 = Rest of World (RoW), 4 = 4-Zylinder, 0 = Diesel Engine). Kilometry wskoczyły na miejsce mil lecz obrotomierz dalej działa na skali benzyniaka (odcinka na 5000obr/min). Nie wiem czy dobrze myślę ale wydaje mi się, że muszę wkleić wsad licznika z pełnym FISem o takim samym numerze (lecz z diesla) do swoich zegarów. W związku z tym chciałbym Was prosić drodzy koledzy o pomoc w zdobyciu tego wsadu. Chodzi generalnie o odczytanie commanderem eeprom'u z licznika 8L0 919 930 E z diesla i przesłanie pliku BIN. W zamian ofiaruje swoją wdzięczność i mogę także postawić browarka ;]
Jeśli jestem w błędzie będę wdzięczny za skierowanie na właściwy tor.