Strona 5 z 17 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 41 do 50 z 161

Temat: Brak reakcji na otwarcie drzwi

plbartek89's Avatar
    Data dołączenia
    May 2011
    Miasto
    ???
    Auto
    A3
    Model
    A3 8P
    Silnik
    1.9TDI BKC
    Podziękował
    6 razy

Domyślny

Pewnie ''krańcówka'' (czujnik) w drzwiach. Sprawdź w blokach wartości w module komfortu jak dobrze pamiętam czy jak otworzysz drzwi to widzi je jako otwarte. Jeśli nie widzi to pewnie uszkodzony owy czujnik.
    Sprawdziłem to jako pierwsze .

Dzieki chłopaki , zabiorę się za to jak znajdę trochę wolnego czasu z którym ostatnio kiepsko bywa.

matriw's Avatar
    Data dołączenia
    Mar 2012
    Miasto
    ETM / WN
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0TDI BKD
    Podziękował
    4 razy

Domyślny

Miałem tak samo. Rozebrałem zamek ten z boku na drzwiach. Problem jest tego typu ze jest tam plastikowy kruciec, który sie wyciera i potem już się nie wciska-nie przepuszcza prądu. Osobiście załatwiłem go termokurczliwa plastikową osłonką na kable. Po prostu dobrałem odpowiednia średnice, nałożyłem, podgrzałem zapalniczką, uciąłem do odpowiedniej wysokości i działa już od 2 lat.

Data dołączenia
    Jun 2012
    Miasto
    Katowice
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.6 BFQ

Domyślny

Pozwole sobie odgrzać temat. Mam temat o podobnym tytule. Nie wyświetla mi się ikona otwartych drzwi kierowcy (pasazera działa) - jednak w przeciwieństwie do większości wypadków strzelam, że mój mikrostyk działa prawidłowo bo oświetlenie kabiny prawidłowo reaguje.

Co prawda mam na myśli a3 8l - ale moderator skierował mnie do tego postu, więc wyjdę z założenia, że koncepcja diagnostyki usterki nie różni się w tym wypadku.
    Ostatnio edytowany przez shinji - 28-06-12 o 08:27

morgan's Avatar
    Data dołączenia
    May 2011
    Miasto
    PL
    Auto
    Audi
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    2.0T AXX
    Podziękował
    14 razy

Domyślny

Problem z drzwiami pojawił się i u mnie ale sprawa wygląda trochę inaczej (nie chcę zakładać nowego tematu o drzwiach).
    Otwieram auto pilotem, otwiera się wszystko. Poza drzwiami pasażera przód. Szarpię za klamkę z zewnątrz i nic. Muszę je otwierać klamką od środka. Jak już je otworzę od środka klamką to mogę je zamykać i otwierać ile chcę - z zewnątrz klamka działa bez problemów. Gdy zamknę auto pilotem znów i po kilku sekundach otworzę (pilotem) to klamka od zewnątrz dalej działa. Odczekam kilka minut i znów ten sam problem - muszę ją otworzyć od środka. Dodam, że FIS pokazuje wszystko prawidłowo (zamknięte, otwarte drzwi), lampka oświetlenia wnętrza zapala się jak trzeba itd., błędów brak. To, że problem pojawia się po kilku minutach skłania mnie do podejrzeń w stronę podwójnego ryglowania ale wtedy nie powinno być przecież możliwości otwarcia drzwi od środka... Spotkał się ktoś z taką sytuacją? Ma ktoś jakiś pomysł? I tak pewnie bez rozbiórki drzwi się nie obejdzie ale może ktoś nakieruje gdzie szukać

Golem1's Avatar
    Data dołączenia
    Jan 2010
    Miasto
    Pruszków
    Auto
    Audi a3
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0TDI BKD
    Podziękował
    15 razy

Domyślny

Zamknij zamek jakiś śrubokrętem przy otwartych drzwiach i po jakimś czasie otwórz z pilota i zobacz czy się rygiel zamka całkowicie otwiera może ty leży przyczyna.
    Doposażanie - Elektryka - Diagnostyka Grupy VAG

morgan's Avatar
    Data dołączenia
    May 2011
    Miasto
    PL
    Auto
    Audi
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    2.0T AXX
    Podziękował
    14 razy

Domyślny

Golem, dzięki za podpowiedź ale mechanicznie działa on prawidłowo. Słychać zamykanie i otwieranie, w środku wszystko pracuje. Śrubokrętem też tam grzebałem
    Podłączyłem również ponownie kompa i tym razem pojawiły się już dwa błędy z tych drzwi...
    01553 - silnik zamka centralnego drzwi pasażera (v57) LOCK (sporadyczna usterka w obwodzie elektrycznym)
    00929 - jednostka zamykająca zamka centralnego (F221) (niezrozumiały sygnał)
    Wiązka jakaś padła? Ktoś temat przerabiał? Wykluczam mechaniczne usterki - klamką od wewnątrz wszystko działa prawidłowo. Więc albo padła klamka zewnętrzna (dziwne bo przy otwartym aucie otwiera te drzwi bez problemu) albo wiązka gdzieś przerwana

Golem1's Avatar
    Data dołączenia
    Jan 2010
    Miasto
    Pruszków
    Auto
    Audi a3
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0TDI BKD
    Podziękował
    15 razy

Domyślny

Przeprowadź test elementów w grupie 03 sterownika drzwi i zobacz czy ci błędy zniknęły i czy otwieranie drzwi działa poprawnie , jak to nie da rady to wtedy trzeba będzie dobrać się do zamka i posprawdzać czy wszystk działa prawidłowo.
    Doposażanie - Elektryka - Diagnostyka Grupy VAG

morgan's Avatar
    Data dołączenia
    May 2011
    Miasto
    PL
    Auto
    Audi
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    2.0T AXX
    Podziękował
    14 razy

Domyślny

Test to było pierwsze co zrobiłem po odczytaniu błędów. Oczywiście przeszedł prawidłowo, wszystko sprawne. A problem pozostał... Błędów nie da się wykasować. Mechanicznie wszystko wygląda ok, przynajmniej z zewnątrz. Prawdopodobnie siedzi elektryka gdzieś... W weekend spróbuję rozebrać drzwi i trochę pogmerać w kablach czego nie znoszę

morgan's Avatar
    Data dołączenia
    May 2011
    Miasto
    PL
    Auto
    Audi
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    2.0T AXX
    Podziękował
    14 razy

Domyślny

Ok, w końcu znalazłem czas żeby uporać się z problemem zamka w drzwiach. Niestety ale dla potomnych nie mam dobrych informacji - jeśli spotka Was coś takiego to niestety oznacza wymianę całego zamka... Wszystkie kable, wtyczki i inne ****rele posprawdzane i są ok. Dopiero wymiana zamka na nowy i jego adaptacja przyniosła pożądany efekt.

Data dołączenia
    Jul 2007
    Miasto
    Opole
    Auto
    AUDI
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    2.0TDI BMN
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

Witam
    Mam problem z a3 8p sportback 2007r
    Drzwi kierowcy nie reagują na zamykanie/otwieranie z pilota i przycisku na panelu drzwi.
    Centralny zamek czasem działa a czasem nie ale i tak nie zamyka/otwiera drzwi kierowcy jeżeli już działa.
    Podświetlenie nóg świeci gdy otwieram drzwi, fis wskazuję kiedy są otwarte i zamknięte.
    Czytałem parę tematów ale żaden konkretnie nie nawiązuje do mojego problemu.
    miał ktoś kiedyś taki problem??

Strona 5 z 17 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Zasady postowania