Grabek no nie dziwie sie ze tak krecisz jak na 5,8 najwieksza moc![]()
jak juz wrzucam to moze tez ci sie przyda
![]()
Grabek no nie dziwie sie ze tak krecisz jak na 5,8 najwieksza moc![]()
jak juz wrzucam to moze tez ci sie przyda
![]()
|
Nie nie, żadnego programu.. na 19" nie korzystam nawet z połowy mocy auta![]()
Dzięki batman500, u mnie eSka jest po gruntownym remoncie, wymianie turbo na nowe, programie więc trochę inaczej sprawa wygląda i jeszcze po wielkanocy dokładam wtryski 440cc i ponowny program pod te graty, więc też charakterystyka będzie znów trochę inna.
no to niezla skarbonke robisz ze swojego autka![]()
19tki?
Przeraziłeś mnie...
Jeżdżąc po stolicy w zimie na 16tkach 205' przeklinam na dziurawe drogi, ale dla Ciebie wielki szacun za takie koło~![]()
moment max w 1.8t to nie wartosc punktowa przypisana do konktretnych obr tylko pewien przedzial w którym najlepiej się trzymać, czyli od 2 tys wzwyż, zresztą to czuć kiedy się zaczyna i mniej wiecej kiedy kończy, w niektórych autach jest tak ze nic sie nie dzieje, jakas tam wartosc np 3500obr, jest max moment, a od 4tys wzwyz jego spadek i znowu słabo, wtedy zeby jechac optymalnie najszybciej trzymasz sie zakresu 3500 zmieniajac biegi. W 1.8T na szczescie przebieg momentu jest bardzo liniowy i obejmuje spory zakres obrotów, to tak w bardzo sporym uproszczeniu
Verni musisz miec chyba wygodna poduszke pod tylkiem hehe![]()
w 1.6 benzyniaku jak chcesz malo spalac to zmieniaj przy 2-2.5k max, powyzej 3k juz zre duzo wiecej, a moment osiagasz przy okolo 4k. przy 80-90km/h na 5 biegu spala optymalnie malo, wowczas masz ciut ponizej 3k obrotow. albo na 4 biegu przy ~60km/h masz ciut ponad 2k obrotow i tez pali bardzo malo. wtedy moze uda sie osiagnac w trasie 6-6.5 litra, na wieksze cuda nie ma co liczyc, jak bedziesz go krecil w 3k lub troche ponad to nie zejdziesz ponizej 7litrow.
Widze ze temat sie rozkrecil. Od zawsze mam pewien problem, wiec wreszcie moze ktos mi to rozjasni. O czym praktycznie swiadczy moment obrotowy i moc silnika ? Rozumiem, ze moment obrotowy odpowiada za przyspieszenie auta ? Dlaczego np civici maja maly moment a rozpedzaja sie podobnie jak a3 ? Jak to interpretowac ?
Pozdrawiam
EDIT: gdzie znajde takie wykresy ?![]()
Ostatnio edytowany przez skax - 05-04-12 o 08:32
moc max to V max, im wieksza moc tym auto bardziej sie rozpedzi, czyli do predkosci max
moment max odpowiada za siłę auta w danej chwili, czyli moc przekazywana na koła, im większy tym auto potrafi sie lepiej zebrac i przyspieszyc
najprosciej tłumacząć jak się da
nie bede tu wklejal definicji encyklpedycznych...
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)