audiczka a3 czy tam audidiesela3 bo widzę, że po banie założyłeś nowe konto, proponuję dolać ole do tego samego poziomu na bagnecie co było wcześniej i po butelce sprawdzić ile wlałeś, proste???
audiczka a3 czy tam audidiesela3 bo widzę, że po banie założyłeś nowe konto, proponuję dolać ole do tego samego poziomu na bagnecie co było wcześniej i po butelce sprawdzić ile wlałeś, proste???
|
Witam,
Mam mały albo i duży problem z moim Audi. Samochód posiadam od maja 2012 i do tej pory przejechałem nim 5 tys km. Jadąc w trasie pokazała mi się kontrolka o niskim stanie oleju. Musiałem dolać około 0,5 litra oleju że znów był maksymalny stan na bagnecie. Samochód ma silnik 2.0 TDI BKD i przejechane 150 tys km, turbina sprawdzona, jest wszystko ok. Jedyne co to czasami puści niebiesko- szarego dymka. Ma ktoś pomysł co może być przyczyną brania oleju? Czy może jest to normalne w tych silnikach? W ASO dowiedziałem się, że norma spalania oleju dla tego silnika to 1l/1000km![]()
Wiesz teraz wszyscy producenci pisza ze norma to 1l/1000km. Zeby sie zabezpieczyć. Dymka puszcza jak jedziesz czy jak go odpalasz bo to tez ma znaczenie. Jak mu dasz w czajnik to kopci i na jaki kolor ?? moze najzwyczajniej w świecie poszly CI uszczelniacze na zaworach albo masz gdzies jakis wyciek drobny i spierdziela. Nie zawsze turbo moze byc przyczyna brania oleju...
Sprobuj jeszcze dolac na pol stanu. Wujek mial tak w audi jak wlale wiecej lub mniej to bral olej a jak zalewa na pol stanu to sie nie rusza i jest gitara. Niemieckie auta to dziwne auta tutaj wszystko jest mozliwe, znam to z autopsji![]()
bajer151 poszukaj info o pękającej głowicy w BKD![]()
Było: A3 8P 1.9TDI, 147KM by CS.
Jest: A3 8V 1.4TFSI s-tronic, 165KM by KingSoft![]()
Nowa A3 8V - Czarnulka by komono!
"Ile można spać? Trzeba forum ogarniać" - motto moderatora(ów)!
Żeby rozmawiać o zużyciu oleju, to najpierw trzeba je zmierzyć.. 5 i 0,5l w dieslu tego typu to żadne zużycie przy takim przebiegu. Oleju w tych silnikach się dolewa, po to ta kontrolka. Wszystko zależy od stylu jazdy. Bąki niebiesko-czarne są właśnie od turbiny najczęściej, czasem od uszczelniaczy, rzadko od pierścieni. Jak sprawdziłeś turbinę, odpiąłeś dolot i sucho tam jest, czy sprawdziłeś ciśnienie ładowania.. Głowica na 99% Ci nie pękła, bo to by były inne objawy trochę.
Głowica była wymieniana przy 109 tys km w niemieckim serwisie także odpada. Silnik jest suchy i nie widać żadnych wycieków. Sprawdzę te uszczelniacze. Samochód puszcza dymka przy dodawaniu gazu na niskich biegach ( przynajmniej wtedy to zauważam) ale też nie dzieje się to za każdym razem.
Ja bym radził koledze podjechać do mechanika, który ma sprytny płyn i sprawdził głowicę - koszt 15-20zł a pewność 99%w tych silnikach nigdy nic nie wiadomo
EDIT:
Aaa już miałeś wymienianą głowicęuprzedziłeś mnie
![]()
Było: A3 8P 1.9TDI, 147KM by CS.
Jest: A3 8V 1.4TFSI s-tronic, 165KM by KingSoft![]()
Nowa A3 8V - Czarnulka by komono!
"Ile można spać? Trzeba forum ogarniać" - motto moderatora(ów)!
cosmo-pl sprawdzałem ciśnienie doładowania i odpinałem dolot, jest wszystko ok. Wcześniej miałem Golfa z silnikiem ALH i prawie w ogóle nie brał oleju a miał przejechane 250 tys km. Może dlatego jestem tym zaskoczony.
na 99% uszczelniacze. To co bym sprawdził to ciśnienie na cylindrach z próbą olejową, bo to Ci na 100% potwierdzi. Ja bym się nie przejmował na Twoim miejscu. Jaki olej nalany?
Dzisiejsze silniki diesla są jak portki - na jeden sezon. Ciężko więc je porównać do starej dobrej szkoły..
Ostatnio edytowany przez cosmo-pl - 16-07-12 o 00:43
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)