Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Bns 5.0

  1. #1

    Dołączył
    Sep 2007
    Płeć
    mężczyzna
    Pochodzi z
    Warszawa
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ASZ

    Domyślnie Bns 5.0

    Cześć,

    czy wie ktoś czy radio BNS 5.0 z Audi A3 Sportsback z 2006 roku będzie paowało do A3 8L z 2001 ??

    Z góry dziękuję za pomoc

  2. #2
    Awatar Miro
    Dołączył
    Nov 2005
    Płeć
    mężczyzna
    Pochodzi z
    Kraków i okolice
    Auto
    Biały Smok
    Model
    Inny
    Silnik
    2.0T CCZA
    Pomógł
    532 razy
    Podziękował
    68 razy

    Domyślnie

    skoro RNS-E nie pasuje to BNS raczej tez nie podejdzie, chyba ze jakos wymodzisz mocowania, przerobisz kosz DIN i deske

  3. #3

    Dołączył
    Feb 2008
    Płeć
    mężczyzna
    Pochodzi z
    Żerków/Jarocin
    Auto
    Audi S3 8L
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T BAM
    Podziękował
    3 razy

    Domyślnie [Audio] - BNS 5.0

    Witam, przeczytałem już chyba wszystkie posty na tym forum i na innych dostępnych w Sieci na temat montażu Navi RNS-e do modelu 8L. Poprawcie mnie koledzy jeżeli się mylę, mianowicie posiadając model 8L w którym jest fabrycznie zamontowane radyjko Symphony II (2xDIN) możemy po zaopatrzeniu się w odpowiedni adapter bez większych problemów zamontować w/w nawigację. Mój problem jest taki: moje autko to S3 8L z 2003r. fabrycznie mam zamontowane Symphony II (2xDIN) mam możliwość kupienia za małe pieniążki Navi zwanej BNS 5.0 (RNS-Low line czyli "starszy" model) kupiłem adapter (przejściówkę ISO na ISO2) wszystko podłączyłem sprawdziłem piny (jest komunikacja CAN/H, CAN/L), a jednak radio jest "martwe" tzn. wyświetlacz nie załącza się w ogóle, nic nie słychać, jedynie przy podłączeniu VAG-a podświetla się z napisem "diagnose", przekodowałem już radio pozbawiając błędów dot. komunikacji z kier. wielofunkcyjną, itd. no i nic, radio nie włącza się nie podświetla itd. Nie wiem czy warto się poświęcać. Dopowiem jeszcze, że nie zależy mi na nawigacji a bardziej na możliwości odtwarzania MP3. Proszę o wypowiedź osoby które walczyły już z takim problemem. Pozdrawiam

  4. #4
    Awatar borys1822
    Dołączył
    Jan 2009
    Płeć
    mężczyzna
    Pochodzi z
    Kielce/Leeds
    Auto
    Audi a3-->S3
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    3.2 BUB
    Pomógł
    64 razy
    Podziękował
    17 razy

    Domyślnie

    Jeśli chcesz coś wiedzieć o RNS-E to wiem chyba wszystko bo sam zakładałem i nie malo problemów było. Wszystkie opisy jakie znalazlem w sieci byly pomocne, ale... czsami musisz sam pomyśleć. Np. jeśli masz radio symphonyII (ja takie mialem) i bose to w pinie gdzie powinna byc gala masz mase od głośników i wiele podobnych przykładów o których info nie znalazłem. Nie zniechęcaj się teraz w pól godziny na gotowo a nie parę tygodni
    Od audi a3 8P to nic nie podpasujesz ponieważ są okrągłe rogi.
    wydaje mi się, że magistrala can w 8l nie ruszy BNS, choć nie mialem z tym wiele do czynienia

  5. #5
    Awatar pago
    Dołączył
    Aug 2006
    Płeć
    mężczyzna
    Pochodzi z
    Kraków/okolice
    Auto
    Audi
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    2.0TDI BKD
    Pomógł
    18 razy
    Podziękował
    4 razy

    Domyślnie

    Ja jak podłączałem do siebie Concert II MP3 (2DIN) także musiałem użyć przejściówki z ISO na ISO2. Do RNS-E ta przejściówka jest p&p natomiast do Concerta trzeba było połączyć pin 15 i 16 - może tu jest tak samo. Co prawda to dotyczy 8P, ale może to działać.

  6. #6
    Awatar borys1822
    Dołączył
    Jan 2009
    Płeć
    mężczyzna
    Pochodzi z
    Kielce/Leeds
    Auto
    Audi a3-->S3
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    3.2 BUB
    Pomógł
    64 razy
    Podziękował
    17 razy

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez pago Zobacz posta
    Do RNS-E ta przejściówka jest p&p
    Nie jest. sorki(w 8P jest) W aucie w którym coś nie występowało orginalnie nic nie jes p&p.
    Nie masz błędu komunikacji z canami?
    Dziwne, że nic się nie dzieje bo nawet jak podlączysz tylko zasilanie to powinno się odpalić
    Na jaki model auta zakodowałeś to ustrojstwo?
    Może dlatego tanio kupiłeś bo oprócz diagnose nic nie wyświetla?

  7. #7
    Awatar pago
    Dołączył
    Aug 2006
    Płeć
    mężczyzna
    Pochodzi z
    Kraków/okolice
    Auto
    Audi
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    2.0TDI BKD
    Pomógł
    18 razy
    Podziękował
    4 razy

    Domyślnie

    Podłączając do tej przejściówki RNS-E działa bez problemu, natomiast nowy Concert się nie włączy. Sugeruję tutaj, że BNS-E może działać podobnie jak Concert, czyli trzeba połączyć piny.

  8. #8
    Awatar borys1822
    Dołączył
    Jan 2009
    Płeć
    mężczyzna
    Pochodzi z
    Kielce/Leeds
    Auto
    Audi a3-->S3
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    3.2 BUB
    Pomógł
    64 razy
    Podziękował
    17 razy

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez pago Zobacz posta
    czyli trzeba połączyć piny.
    Do czego te piny byly pamiętasz?

  9. #9
    Awatar Miro
    Dołączył
    Nov 2005
    Płeć
    mężczyzna
    Pochodzi z
    Kraków i okolice
    Auto
    Biały Smok
    Model
    Inny
    Silnik
    2.0T CCZA
    Pomógł
    532 razy
    Podziękował
    68 razy

    Domyślnie

    z tego co pamietam w ISO2 mostkuje sie te dwa piny bo podaje sie na drugi z nich "+"
    radio concert mp3 potrzebuje dwa "+" , pamietam ze mialem z tym problem i dzwonilem do sprzedajacego ze mi radio nie dziala, on odrazu mi sie spytal czy mam dwa "+"
    nawigacja RNS-E tego nie potrzebuje

  10. Podziękowania dla Miro za pomoc w problemie

    koniu817 (12-05-09)

  11. #10

    Dołączył
    Feb 2008
    Płeć
    mężczyzna
    Pochodzi z
    Żerków/Jarocin
    Auto
    Audi S3 8L
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T BAM
    Podziękował
    3 razy

    Domyślnie

    Witam, dziękuję koledzy za wszystkie wypowiedzi dotyczące problemu.

    Cytat Zamieszczone przez borys1822 Zobacz posta
    Od audi a3 8P to nic nie podpasujesz ponieważ są okrągłe rogi.
    wydaje mi się, że magistrala can w 8l nie ruszy BNS, choć nie mialem z tym wiele do czynienia
    Nie napisałem skąd pochodzi radio więc wyjaśniam: radio pochodzi z Audi A4 2006r. mojego kolegi, który wymienił właśnie tego BNS-a na RNS-E więc ma prostokątne rogi i po małej kosmetyce wchodzi w otwór 2xDIN do 8L polift. Radyjko działało do końca u kolegi. Obawiam się kolego borys1822 że możesz mieć rację w kwestii komunikacji magistrali CAN z autka z magistralą CAN BNS-a, ale skoro RNS-E się dogaduje to myślę sobie że BNS 5.0 też się dogada.

    Cytat Zamieszczone przez pago Zobacz posta
    Ja jak podłączałem do siebie Concert II MP3 (2DIN) także musiałem użyć przejściówki z ISO na ISO2. Do RNS-E ta przejściówka jest p&p natomiast do Concerta trzeba było połączyć pin 15 i 16 - może tu jest tak samo. Co prawda to dotyczy 8P, ale może to działać.
    Z tymi pinami to muszę sprawdzić czego dotyczą i spróbuje tak zrobić.

    Cytat Zamieszczone przez borys1822 Zobacz posta
    Na jaki model auta zakodowałeś to ustrojstwo?
    Zakodowałem według tych danych: http://wiki.ross-tech.com/index.php/...ystem_(RNS-Low)
    czyli dla A3(8P) bez gali, telefonu, zmieniarki, kierownicy multifunkcyjnej. Później napiszę jakie było oryginalne kodowanie a jakie mam w tej chwili.

    Pokombinuje i dam znać o wynikach. I jeszcze jedno, nie mam bose w moim aucie.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •