Kolezanko nie chce Cie urazic ale troche poplynelas, skoro masz bledy silnikow nastawczych to na pewno cos z nimi jest nie tak i watpie aby klima dzialala tak jak chcial tego producent.
Printable View
Kolezanko nie chce Cie urazic ale troche poplynelas, skoro masz bledy silnikow nastawczych to na pewno cos z nimi jest nie tak i watpie aby klima dzialala tak jak chcial tego producent.
potwierdzam takie zjawisko. Dwa razy w ASO podobna akcja w 2008 i 2010. Auto wjezdza na serwis z działającą klimą a wyjeźdza z niedziałającą (Econ pali sie non stop).
Orientuję się po kilku godzinach że nie działa, wracam i robi się niezła jazda. Oni maja mnie za debila, który wciska im winę. Trudno cokolwiek udowodnić. Ostatecznie odpuszczam, ja sam, ich kilku, kopię się z koniem.
Naprawiam auto w innym serwisie podpinając tylko do kompa, bez żadnej wymiany części(niestety nie wyjaśniono mi co pomogło)
W zeszłym tyg ponownie miałem ten sam problem, tym razem b.dobry elektryk od spraw Car Audio wstawiał mi nowe radio. Też pokasował błędy przy okazji.
Oczywiście znowu klima przestała działać. Podjechałem na drugi dzień, podpiął kompa, 5 minut i naprawił. Jak dobrze zrozumiałem być może po usunięciu wcześniej błędów klapy stają w takiej pozycji że klima przestaje działać. Wprawiając je ponownie w ruch być może ustawiaja sie w innej pozycji i klima ponowie działa. Może to przypadek jakiś , moze coś innego pomogło, w każdym razie można usunąć ustęrkę bez wymiany części.
to nie jest zadna naprawa tylko adaptacja, nastawy podstawowe, kalibracja klap i silniczkow
podobnie jak np z lampami xenonowymi czy nawet z glupimi szybami pod odpieciu akumulatora
a kabel vcds za 150zl moim zdaniem powienien miec kazdy i takie rzeczy robic samemu
Witam,
mam pytanie. Obecnie posiadam w swojej A3 (2004rok model attraction) klimę ręczną (guziczek przy ręczym). Chciałbym "dołożyć" climatronic. Co w tym celu należy wykonać?Czy wystarczy sam panel i podłączenie (kable są puszczone?)? Czy każdy panel będzie pasował (nawet ten z podgrzewaniem foteli-oczywiście wiem, że klawisze te byłyby nieaktywne :))?
Założenie climatronica z tego co wiem to nie jest takie proste. Musisz wymienić wszystkie klapy, dmuchawę i jeszcze parę innych rzeczy. Mogę się mylić ale sam panel nie wystarczy..
inne wiazki elektryczne, czujniki, m.in naslonecznienia, maskownica, nagrzewnica z klapami, czujniki temp nawiewu po stronie pasazera,
sterownik z regulacja
w climaticu klapami nie steruja silniki krokowe tylko zwykle ciegna ( w przedlifcie )
przy dostepie czesci uzywnacyh z 8p, golfa, leona, czesci do przerobki do ogarniecia pewnie za kilkaset zlotych
ale sama przerobka bardzo pracochlonna, trzeba rozebrac pol auta
troche zdjec z montazu :
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...unto&start=420
krotko, jesli sam nie zrobisz, to mechanik jesli by sie tego podjal, wezmie za to duze pieniadze, duzo roboty
moim zdaniem nie ma sensu, co innego jesli ktos nie ma klimy w ogóle
Morgan z całym szacunkiem ale przewaliłam całe forum oraz privy do weteranów i jakoś nikt się konkretnie nie wypowiedział w temacie. Opisałam swój przykład bo inni też mieli ten sam problem. Teraz Wasze sugestie to dla mnie off na forum bo klima już działa. Nie miałeś takiego problemu nie wypowiadaj się na forum. Domysły bez doświadczenia nie wnoszą nic do tematu. Jednak gdy zmagałeś się z podobnym problemem to opisz swój przykład bo chyba od tego jest forum a nie by się mądrzyć bez konkretów? Co nie?