rozne firmy ubezpieczeniowe maja rozne progi zwyzek za wiek
i sa w tym roku jak i byly w latach ubieglych
Printable View
zapomniałam napisać.. jeśli dobrze pamiętam, to niecałe 80 zł/rok. auto z 2000 roku, parkowane na zamkniętym podwórku, zameldowanie w miejscowości do 50.000 mieszkańców.
auto wycenili na jakieś 17 tys. zł :rolleyes: i nie chce mi się już bawić w podnoszenie jego wartości, i tak niewiele by to dało (najwyżej 2 tys. zł)
bedin - w każdym ubezpieczeniu AC , każdej firmy ubezpieczeniowej jest coś takiego jak "Udział Własny" i może on wynosić w zależności od TU od 500 do 4000 tys zl , wówczas Tu będzie odpowiadać za szkody powyżej udziału własnego , za skorzystanie z tej opcji możesz mieś zniżkę przy ubezpieczeniu AC nawet 30 %
ishi - to zależy od TU, w tamtym roku towarzystwa dwukrotnie podniosły stawki OC ( niektóre nawet 30 % ) a równocześnie zwyżki za wiek , nie które TU tak jak np. Compensa czy Uniqa wprowadziły zwyżki dla użytkowników poniżej 25 lat sięgające + 80% składki podstawowej - podwyżkę składek TU tłumaczą podniesieniem zgodnie wymogiem UE sum gwarancyjnych do 3 000 000 euro ( dotychczas buło 1 500 000 euro )
Ja mam ubezpieczenie w Link4.
OC
+1500 zł oddaja za szyby przy stluczeniu
+oddaja mi 90% wartosci samochodu przy kradzieży (wycenili samochod na 10 tys. :/, dużo za malo, ale doplacam do ubezpieczenia chyba 100 rocznie, a zawsze oddadza 9 kola w przypadku kradziezy, a nie mam AC)
Samochod to A3, 1.8T, 97r., wszystkie możliwe zniżki bo ojciec współwłaścicielem jest.
zapłaciłem 820 zł (przy płatności w dwóch ratach po 410)
jednorazowo chyba 50 zł taniej było.
Pozdro
PS. Sprawdzilem wszystkie towrzystwa i nigdzie nie znalazlem lepszej i bardziej kompleksowej oferty bez typowego AC.
Witam,
posiadam pytanie odnośnie ubezpieczenia
Kupiłem 2 tygodnie temu samochód
Urodziłem się w 1987 roku, prawo jazdy posiadam od 01.2006 i od tego roku widnieje również jako współwłaściciel w innym pojeździe,
moje pytanie to czy należą mi się teraz jakieś zniżki za te 4 lata oraz zwyżki bo nie ukończyłem 25 roku życia
znajomy mówił ze jeżeli ktoś nie ma 25 lat a prawo jazdy dłużej niż 3 lata to zwyżek żadnych nie ma, jak to jest,
Pozdrawiam
To twój kolega głupoty mówi. Ja 2 kwietnia będę miał 25 lat. Prawko od 07.2004r max zniżki po tacie i jeszcze w HDI mi dowalili 50% zwyżki za wiek a auto ubezpieczałem 26 stycznia tego roku. Ubezpieczyciela nic nie obchodziło że za przeszło 2 miesiące skończę 25 lat. i tak musiałem zapłacić 947zł na II raty.
Wiec ubezpieczyciel ci uwzględni zniżki jakie odziedziczyłeś lub jakie sam nabyłeś ale zwyżkę za wiek itak będziesz miał.
speedcam - jeżeli nie miałeś dotychczas żadnej szkody to masz już cztery lata bezszkodowej jazdy, więc możesz mieć nawet 40% zniżki ( oczywiście w różnych TU mogą być jakieś różnice ) , oczywiście za wiek masz zwyżkę liczoną iloczynowo
a jeżeli jako współwłaściciela zarejestruje brata, który ma też jakieś swoje zniżki i ma 28 lat to czy dalej będę musiał płacić zwyżkę że ja nie mam 25 lat, Chodzi mi o to żeby moje imię widniało jako właściciela
dodam jeszcze, że gdy byłem ubezpieczony jako współwłaściciel przez te 4 lata to ojciec posiadał 60% zniżki czy mi też policzą 60% czy ewentualnie 40% za te 4 lata
i dodam jeszcze, że przez te 4 lata ubezpieczenie było w jednym towarzystwie czyli HDI
jezeli bedziesz w dowodzie to bedzie placil zwyzki za wiek
Speedcam, przecież już dostałeś odpowiedź w ostatnich postach na forum. Będziesz miał zwyżkę za wiek niezależnie czy będziesz właścicielem czy tylko współwłaścicielem auta. Zwyżki/zniżki liczy się osobno/niezależnie.
jeżeli widniejesz w ubezpieczeniu jako właściciel / współwłaściciel masz mniej niż 25 lat , brat ( współwłaściciel ) ma ponad 28 lat , to zniżki bedziesz miał jego np - 60% ( jeżeli ma większe niż Ty ) natomiast zwyżki za wiek bedą Twoje
jeżeli udasz się do HDI po zaświadczenie o bezszkodowości to otrzymasz info że masz 40 % zniżki , natomiast jeżeli jako podstawę do zniżek u innego ubezpieczyciela przedstawisz dotychczasową polisę na której widniejesz jako współwłaściciel i będzie na niej napisane że było 60 % zniżki to powinni uznać te zniżki jako Twoje
Ja teraz ubezpieczam autko. Mój dziadek ma zniżkę 60% natomiast ja, mam 20lat prawko od roku. Czyli zwyżka dochodzi. Za OC mam ok 829zł jednorazowo.
Świeżo ubezpieczony w Compensa
2007r / 96k przebiegu 1.9 TDi
Pełny Pakiet (na zniżkach 60%) +assistance top +zniesienie udziału własnego +NWW
wyniosło mnie to 2263
dodam ze porównałem chyba 6ciu ubezpieczycieli - i tu mam największy zakres i najniższa kasa. (poprzedni samochod miałem w allianzie - nie mogę złego słowa powidzieć (teraz wyliczyli mi przy podobnym zakresie ubezp. o 350 pln więcej) a jeszcze poprzedni samochód miałem w Generali - i było dobrze do wypadku - masakra - wymieniałem sie z nimi pismami chyba z półtora roku...)
pozdrawiam
Siemanko!
Jeśli ktoś z Was byłby chętny to zapraszam do rankomatu na wyliczenie. Jest tam 16 towarzystw, więc można cos pokombinowac. Jak coś to piszcie,zadzwonię i poszukamy czegoś najciekawszego-najtańszego oc lub fajnego pakietu w dobrej cenie.
Pozdro!
Robiłem w rankomacie czy jak mu tam analize... wynik nawet w polowie nie był przybliżony... a póżniej co chwila dostawałem maile i telefony!! (gdyż tym moim rankomacie do rejestracji chcieli komórke a ja w zaslepieniu podalem swoja prawdziwa)
odradzam tego typu zabawy
jak chce sie porównać wielu ubezpieczycieli idzie sie do multiubezpieczyciela i on zrobi dla nas porównanie.
zreszta jak bylo pisane poniżej - cena to nie 100% sukcesu przy zawieraniu umoy ubezpieczenia
ja polecam Axe, szczególnie tanio wychodzi jeśli ktoś nie ma ukończonych 25lat bo nie ma zwyżki za wiek i jeszcze dostajecie rabat 30 lub 50zł jeśli zawrzecie umowę z czyjegoś polecenia numeru polisy, jak coś to mogę udostępnic swój :)
Mulitiubezpieczyciele to też nie idealny sposób bo przekręcą cię tam gdzie mają dobrą prowizje od umowy no chyba że trafisz na jakiegoś spoko agenta.
Rankomaty są beznadziejne nie oddają stanu faktycznego<strata czasu>
Directy mają swoje minusy np. brak swojego zaufanego agenta.
Ja mimo tego wybrałem AXA direct
Full pakiet OC,AC,NW<przy zaniżonej wartość auta 29000> /60% zniżek//1226zł,,,kolejna w kolejce była warta<wartość auta 26000> 1886zł ,liberty 2200,PZU uwaga 4120zł rozpiętość spora..wartość samochodu w przypadku kradzieży bardzo różna,chodz wszyscy niby według tego samego euro taxu korzystają.
Jeśli chcesz dodatkowej zniżk <60zł> podaj nr. polisy 2561446
Pamiętajcie przed podpisaniem umowy czytajcie warunki ogólne jest tam trochę kruczków.
W axie np. wyłączenie AC na Ukrainie i Białorusi ,przy ubezpieczeniu od powodzi w razie w/w przypadku należy wyłączyć silnik aby nie zassał wodę w przeciwnym wypadku może być odmowa wypłaty itp...
ja również wybrałem axa direct, szukałem i porównywałem ceny u wszystkich firm sprzedających przez internet i axa za oc ac z 10% udzilem wlasnym zaproponowala cene 1285 zl za a3 warte wg nich 20200 :)
jeżeli ktoś chciałbym oszczędzić 80 PLN, należy wpisać nr polisy 6189234
witam,
mam takie pytanko:
Osoba A jest właścicielem dwóch samochodów, i na niego są dwie polisy OC, w każdym z pojazdów jest współwłaściciel B i C, oczywiście na polisach również oni widnieją. I teraz tak - będzie trzeci samochód (1994, ford transit, łatwiej tym przyhaczyć niż osobówką :P) ubezpieczając go tylko na osobę C, podczas stłuczki, komu polecą zniżki ? Czy ubezpieczając na osobę A wyjdzie na to samo co na os. C?
Oczekuje tylko PEWNYCH informacji ;) z góry dzięki za pomoc,
pozdrawiam,
Piotrek
Jeśli dobrze zrozumiałem, to sytuacja wygląda następująco:
Jeśli Transit będzie ubezpieczony tylko na osobę C, w przypadku stłuczki osoba C traci zniżki na Transita (przy założeniu że osoba A ma większe zniżki niż osoba C) i zniżki również będą mniejsze w przypadku zawierania nowej indywidualnej polisy przez osobę C.
Ubezpieczając Transita na osoby A i C uwzględniane będą zniżki osoby która ma je wyższe (zakładam że jest to osoba A), ale w przypadku szkody obie tracą zniżki.
zapomniałem zaznaczyć, że wszyscy mają po 60% zniżek (prócz os. B), głównie miałem na myśli dwa pytania:
1) ubezpieczając na os. C podczas stłuczki uciekają zniżki tylko os. C czy os. A tez? (ze względu na to, że os. C też jest współwłaścicielem pojazdu osobowego nr1, gdzie os. A jest właścicielem)
2) ubezpieczając na os. A podczas stłuczki cierpi też os. B? (ponieważ osoba B korzysta ze zniżek os. A na pojazd osobowy nr2, a przy stłuczce Transita to os. A straci zniżki, nie?)
wiem, że trochę zagmatwane ale mam nadzieję w miarę zrozumiałe :)
dzięki Rydzio za zainteresowanie problemem :)
1) ubezpieczając na os. C podczas stłuczki uciekają zniżki tylko os. C czy os. A tez? (ze względu na to, że os. C też jest współwłaścicielem pojazdu osobowego nr1, gdzie os. A jest właścicielem)
Zniżki uciekają tylko osobie C, oczywiście mówimy o Transicie który jest ubezpieczony tylko na osobę C.
2) ubezpieczając na os. A podczas stłuczki cierpi też os. B? (ponieważ osoba B korzysta ze zniżek os. A na pojazd osobowy nr2, a przy stłuczce Transita to os. A straci zniżki, nie?)
Drugiego pytania nie za bardzo rozumiem, jeśli ubezpieczysz Transita tylko na osobę A, to osoba B nie traci żadnych zniżek w przypadku kolizji. Druga część pytania... jeśli Transit będzie ubezpieczony tylko na osobę A to w przypadku szkody straci zniżczki ale ubezpieczenie pojazdów 1 i 2 się nie zmieni ponieważ będą one uwzględniały odpowiednio zniżki osób B i C które mają 60%.
dzięki za pomoc, wiem o co chodzi :)
pozdrawiam
Panowie a ja mam takie pytanie. Czy jest mozliwosc kupic auto zarejestrowane i wycofac ubezpieczenie OC w ciagu miesiaca od zakupu a pozniej np z braku pieniedzy nie wykupywac OC przez 2-3miesiace ale tez nie poruszajac sie autem? Czy to grozi jakąs kara? (samoachod zarejestrowany, nie ubezpieczony ale nie uzywany w ruchu drogowym)
Nie ma takiej mozliwosci, Auto musi zawsze posiadac OC - wyjatkiem sa np. zabytkowe fury
aha ;] o to mi chodzilo. Dzieki
dzięki za przydatne linki
mam takie problem.
Chce do swojego S3 wykupić Autocasco i niestety PZU nie ma takiego auta jak Audi s3 tylko a3. I pytanie moje brzmi jak ubezpieczyć te auto abym ja był zadowolony bo wiadomo można ubezpieczyć je na 20-25 tysięcy...Niby fajnie ale (odpukać) do momentu aż uszkodzę coś ze swojej winy. Jak wyglądała sprawa u Was? (do posiadaczy S3)
nie wiem gdzie to szukałeś ale PZU ma w swoim kalkulatorze S3 a dokładnie:
S3 1.8T Quattro 01.01.1999 - 31.12.2000 Hatchback Manualna/6 1781/154/210
S3 1.8T Quattro 01.08.2000 - 31.12.2001 Hatchback Manualna/6 1781/154/210
S3 2.0 TFSI Quattro 01.07.2008 - Hatchback Manualna/6 1984/195/265
S3 2.0 TFSI Quattro S tronic 01.01.2009 - Hatchback Automat/6 1984/195/265
Ale kolega ma S3 8L... i o taka eSkę mu chodzi :)
w kalkulatorze on-line na stronie PZU masz A3/S3 8L (00-03)
ale i tak do AC i tak musisz się umówić z agentem by ten przyjechał i zrobił zdjęcia, wtedy też wszystko Ci wyliczy
Orientuje się może ktoś do ilu lat naliczają zwyżkę za wiek ? wiem że w 2011 było 25 a teraz coś mi się obiło że już do 27 !? czy to prawda ?
tak to prawda do 27lat ale musisz sie dopytac po innych ubezpieczalniach bo nie wszystkie to maja kiedys allianz nie mial a od tamtego roku znow ma :-(
byłem dzisiaj ubezpieczać auto do dzisiaj mialem w HDI ale pani mi obliczyła że w Liberty Direct wyszło mi najtaniej jakieś 40 zl co do tego wieku to zależy od ubezpieczalni niektóre mają od 27 :/
Wszystko zależy od TU, kiedyś była tylko zwyżka za wiek do 25 lat i zazwyczaj wynosiła 50 % , dziś różne TU mają rożne warunki, zwyżki za wiek są teraz dwie jedna do 24-25 lat i wynosi w zależności od TU 80 - 100%, druga do 28-29 lat i wynosi zazwyczaj 30 %
Jakby ktos wygral super furaka i przyszło mu by go ubezpieczyć to fajny artykuł :)
http://finanse.wp.pl/gid,14282876,galeria.html?T[page]=1
a ile za dodatkowy pakiet "szyby" ?:D:D
Witam. Chciałbym AC do mojego autka, jakie towarzystwo polecilibyście mi?
Auto to A3 1.9 TDI Ambition 98'. Sam mam 20 lat, od 2 lat prawo jazdy, głównym właścicielem jest mama, w OC ma 60% zniżek, nie wiem jak to jest z AC, ale swój samochód ma w AC w WARCIE od 8 lat :)
masz małe szanse na ubezpieczenie AC auta z 1998roku większość jak nie wszystkie towarzystwa ubezpieczeniowe nie ubezpieczają pojazdów powyżej 10lat chyba że kontynuujesz ubezpieczenie
np. Uniqa ubezpieczy Ci auto z '98 roku
Auto jest cały czas ubezpieczone na AC w WARCIE. Ubezpieczone było na 11 200, doubezpieczyłem na 14 900, a ni z tąd ni z owąd nowa umowa miałaby być na 9600...
Dlatego pytam o inne towarzystwo.
doubezpieczyłeś czyli dodatkowo ubezpieczyłeś wyposażenie dodatkowe czy po prostu w tamtym roku podwyższyłeś sume ubezpieczenia na te 14900 ??
co do niższej SU to chyba normalne że auto traci na wartości
Doubezpieczyłem nowe felgi, opony, lampy zderzak itd itd.
Podczas ubezpieczenia agent ma widełki w których musi mieścić się suma ubezpieczenia ( SU ), więc nie może narzucić Ci że musisz ubezpieczyć na te 9600, Eurotax a wg niego zazwyczaj jest ustalana wartość pojazdu, podaje kwotę od - do w której musi mieścić się SU.
Tyle teorii, natomiast praktyka wygląda tak że nie ma sensu nadubezpieczać bo w razie zdarzenia i tak wyliczą szkodę od aktualnej wyceny wartości pojazdu.
Chyba że jest wykupiona stała SU przez okres trwania umowy ale to dotyczy tylko kilku letnich pojazdów ( zależy od TU i zazwyczaj max to 4 lata )
Dobra więc spytam tak :) Gdzie się najbardziej opłaca AC? Bo mi sie konczy umowa z wartą i nie wiem czy zostać czy zmienić towarzystwo.
o super temat, mi się kończy OC, mam auto rocznik 98r, ukończone 26 lat, prawo jazdy od 6 lat. Dotychczas ubezpieczycielem było MTU, chciałbym się dowiedzieć co robić. Czekać aż MTU przyśle mi kontynuację czy może nic nie przyślą? A może zmienić ubezpieczyciela?