ok spróbuje tylko właśnie z nich wręcz nic nie leci ;/;/ dlatego mnie to zastanawia bo jak dam na zimne chłodzenie to równo w miarę leci... zobaczę dzisiaj co i jak
Printable View
ok spróbuje tylko właśnie z nich wręcz nic nie leci ;/;/ dlatego mnie to zastanawia bo jak dam na zimne chłodzenie to równo w miarę leci... zobaczę dzisiaj co i jak
A włącz nawiew na środek. U mnie też nie wieje środkiem, jeżeli nie włączę przycisku kratki na panelu klimy.
panowie i panie xD jak wlaczam dmuchawe na 1 szczebelek... to po chwili slysze w miejscu schowka jak cos piszczy/skrzeczy... az do 3-4 szczebli pozniej dzwiek dmuchawy zaglusza... co to moze byc, jak to zrobic i jakie koszta? domyslam sie, ze cos z wirnikiem sterowania dmuchawy...
nie sadze, bo tj zbyt regularne...
na 10 prob otwarcia i zamkniecia nawiewu 6-7 slysze dokuczlwie skrzypienie/piszczenie...
a jak sie "rozleje" że tak powiem podświetlenie w klimie da sie to jakoś odratować czy tylko zakup nowej?;/ bo żem schrzanił sobie sam na życzenie kurw...;/
w aso pewnie z 300stówki kosztuje albo i wiecej orientuje sie ktoś ile może? na allegro stoją po 200zl ;/
sory nie zauważyłem osobnego tematu... nie odpisujcie.
Witam.
Ostatnio mam problem z moją A3. Od dwóch dni przy włączonym nawiewie po pewnym czasie, gdy się zatrzymam z pod maski wydobywa sie okropne tłuczenie/stukot (podczas jazdy raczej tak się nie dzieje). Po wyłączeniu nawiewu walenie ustaje. Na forum znalazłam pewne wskazówki, ale mam pytanko czy może być to spowodowane zablokowaną popielniczką, której właśnie od dwóch dni nie mogę otworzyć (po oddaniu auta do sprzątania). Najprawdopodobniej zaplaniczka z tyłu jakoś może wpadła i zablokowała mipopielniczkę, której nie mogę otworzyć.
Bardzo proszę o wskazówki.
Jojcia - po mojemu to nie ma nic wspólnego z popielniczką, a z samym wentylatorem w klimie. Musiałabyś spróbować dobrać się do tego wentylatora - jest szansa że gdzies ociera w środku... podczas jazdy pewnie też jest, tylko nie słyszysz. Pod maską jest znacznie bardziej słyszalne, bo tam masz bezpośredni dostęp do tego.
Druga opcja jest taka, że nie masz filtra pyłkowego i spadł Tobie jakiś syf (patyczki, liście, cokolwiek) do środka do wirnika - jak zajrzysz tam gdzie powinien być filtr pyłkowy, po jego wyjęciu pod taką klapką masz od razu wirnik. zobacz czy nic w nim nie lata. Jak to nie pomoże, to trzeba będzie go wymontować = zdemontowanie schowka pasażera, odkręcenie 2 śrub z dołu nagrzewnicy i wysunięcie silnika z wirnikiem. Gdzieś były foty.
Witam wszystkich!
Klima działa u mnie bez zarzutów śmiga i chłodzi jak należy ale mam prolblem z przyciskiem "obieg zamknięty/otwarty". jeśli go przytrzymam na wyświetlaczu klimatronika pojawia się symbol " obieg zamknięty", ale gdy tylko puszcze znika.
Co jest powodem nieuruchamiania się obiegu zamkniętego??
Jadąc za smrodzącym autobusem lub obok oczyszczalni ścieków przydałoby się aby działał
z góry dziękuje za odp.
Już wiem co jes tego powodem :)
Obieg zamknięty działa wtedy gdy nie mamy włączonego ogrzewania szyb a ja na takim jeżdze cały czas :)
massiwo Mam dokładnie tak samo, troche mnie to juz denerwuje co to moze byc ???Cytuj:
panowie i panie xD jak wlaczam dmuchawe na 1 szczebelek... to po chwili slysze w miejscu schowka jak cos piszczy/skrzeczy... az do 3-4 szczebli pozniej dzwiek dmuchawy zaglusza... co to moze byc, jak to zrobic i jakie koszta? domyslam sie, ze cos z wirnikiem sterowania dmuchawy...
Klapka od obiegu zamknietego sie zacina.
Popatrzcie w jakiej pozycji i czy sie rusza - pod filtrem kabinowym.
Witam !!!
Mam taki problem z klimatyzacja, otóż włączam klime, gwiazdka zapala sie na chwile na wyświetlaczu i momentalnie gaśnie nie chce sie jak gdyby załączyc, jedynie jak trzymam caly czas przycisk, wtedy gwiazdka sie świeci. Czy mial ktos podobny problem. Pomocy . Pozdrawiam
Jeśli temp. na zewnątrz jest poniżej 5*C nie włączysz klimy.
LeoRulez piszac ten post dales odpowiedz na pytanie dotyczace piszczacej dmuchawy podczas wlaczonej klimy? U mnie ten dzwiek pojawia sie w okolicy schowka gdy mam wlaczona klime. Gdy ja wylacze i dmuchawa dziala dzwiek znika. Słysze go tylko gdy mam wlaczoną klime. Ktos zna moze powod?
LeoRulez klima chlodzi, a dzwiek dochodzi z okolic schowka, poniewaz na zewnatrz przy otwartej masce nie slysze tego dzwieku
Witam,
wczoraj podczas normalnej jazdy zaczelo mi cos wyc z pod maski ,
po zjechaniu na podbocze i podniesieniu maski doszedlem do wniosku ,
ze moze to byc klima i faktycznie po jej wylaczeniu halas znikl
halas czyli :
http://img531.imageshack.us/my.php?image=klimaud0.flv
Po wizycie w http://www.autoklimatyzacja.com.pl/
okazalo sie ze jest to sprzeglo sprezarki , a nie sama sprezarka :)
Sprzeglo mialo starty caly wielo klin :/
koszta jak na zalaczonym obrazku:
http://img150.imageshack.us/img150/1...2697gg4.th.jpg
panowie colubrega i Zabarv, a nie robicie tego na dworze/polu jak jest ponizej 5stopni ??
co 10 post w temacie jest o tym ze klima sie w "zimie" nie zalaczy
oczywiscie brak czynnika tez..
Miro, dziś próbowałem, bo trochę przy mojej maszynie popracowałem. Temperatura w dzień 9 stopni powyżej, a chłodzenia brak. Ale jak pisałem, u mnie akurat jest to brak czynnika.
Mam takie pytanko. Gdzie znajduje sie waz skraplajacy wode z klimy i jak sprawdzic czy jest na miejscu. Chodzi mi o to po ktorej stronie pojawi sie woda na podlodze jesli cos z nim jest nie tak?? Bo jak mniemam woda skrapla sie na zewnatrz za pomaca tego wezyka i w upalne dni czasem jest woda pod autem na wysokosci grodzi?? To wtedy jest ok
Mam taki sam problem , ale zwracałbym się bardziej ku odpowiedzi Miro. Jeśli chodzi o czynnik to przed nabiciem klima na wakacjach gwiazdka się załączała (pomimo jego całkowitego braku)- z tą różnicą, że leciało ciepłe powietrze... Ewentualnie zastanawiałem się czy to nie kwestia jakiegoś niedopięcia - bo skoro potrafi się włączyć a wyłączyć podczas jazdy to jest dziwne - przynajmniej tak jest u mnie. Koledzy a jak u was z parowaniem szyb? U mnie 19 stopni ok - ostatnio jak nie było wilgotno tylko mróz to 22 też nie parowały, ale czasem to przy 20 całe auto potrafiło zaparować...
Witam.Od wczoraj mam problem z moją niunia-nie włącza mi się klimatyzacja(wiem,że klima nie działa poniżej -5 ale mam ocieplany garaż w którym jest powyżej zera)Nie wiem czy drugi problem może się wiązać z klimą ale odpalając samochód słychać przed parę sekund specyficzne charczenie które zaraz ustaje.Czy może ktoś miał może podobny problem??Proszę o pomoc..
Klimatyzacja nie działa poniżej 5*C, a nie -5*C.
klima nie działa poniżej +5 stopni z tego co wiem
Czy czasami przy załączeniu obiegu zamkniętego nie załącza się też sprężarka klimy?
I czy przy wymuszeniu jej załączenia przez np. szybkie odparowanie przedniej szyby klima zadziała również poniżej +5stC?
@MiG25 przeszukałem dokładnie cały wątek i już się poprawiam ;)
u mnie pokazuje temperature 2,5 i klima dziala, czy oznacza, to, ze mam cos przestawione, czy czujnik temp walniety ?
witajcie, poczytalem o waszych problemach i na google poszukalem o tej klimatyzacji i polecam to, naprawde dobre:
http://www.alpo.ig.pl/klima.html
i teraz pytanie do fachowców:
- czy w Audi A3, 98rok z klimatronikiem jest filtr osuszacza ?
-i jak sie do tego dobrać aby samemu wymienic na nowy ?
pozdrawiam
A jeśli możecie napisać, co to jest jak po wyłączeniu klimy słychać szybki stukot z okolic schowka, 3 sekundy i milknie.
Przy działaniu klimy zero dziwnych dźwięków, chłodzi i grzeje, ale po wyłączeniu to właśnie..
http://a3-club.net/forum/showthread.php?p=189257
Jst tam silniczek o nr 8 , zamyka on dopływ świerzego powietrza z filtra kabinowego i otwiera z tyłu klapę do wciagnia w klimę powietrza ze środka kabiny ( załącza recyrkulację wewnętrzną ). W tym silniczku jest trybik , który lubi się pokruszyć ,jesli tak sie stanie zaraz po wlaczeniu klimatyzacji slychac takie charakterystyczne trzaski ustepujace za jakis czas.
Zgadza się , po wyłączeniu , pomyliłem się :)
co polecacie koledzy do usuwania nieprzyjemnego zapachu ktory wystepuje u mnie po wylaczeniu klimatyzacji? pamietam, ze pisaliscie rok temu o wurth... http://www.allegro.pl/item580347666_...matyzacji.html chociaz do konca nie wiem gdzie sie znajduje przewod odprowadzajacy wilgoc z parownika... :/ wiec moze cos takiego: http://www.allegro.pl/item572236804_..._promocja.html ?
Te ktore zostawia sie w aucie przy wlaczonej klimie nie przynosza na moje oko zadnego skutku.
Ja w zeszłym roku używałem podobnego granatu dymnego:
http://a3-club.net/forum/showpost.ph...7&postcount=27
Cytrusowy zapach trzeba przyznać pozostawał dość długo, jednak nie jestem do końca przekonany do dezynfekcyjnego działania tego specyfiku. ;)
Ja kiedys kupilem i potem ta cytryna sie wymieszala ze stechlizna i byl taki smrod jakby cos zdechlo w przewodach wentylacyjnych.
Nie moglem sobie z tym poradzic i oddalem autko do fachowcow ktorzy mowili, ze jak odgrzybianie to trzeba rozebrac instalacje ze spuszczeniem i dobiciem czynniki chlodzacego i wszystko odgrzybic, co dokladnie zrobili nie wiem ale smierdziec przestalo a srodki w piance czy sprayu ponoc trzeba stosowac regularnie i zapobiegajaco.
o... to badaza pytalem o ten wewnetrzny srodek... ;p
a gdzie sie znajduje przewod odprowadzajacy wilgoc z parownika? najlepiej jakies foto... bo pamietam, ze tego wurtha to chwalilo kilka osob na a3...
massivo , podejrzewam ,że nawet jak sam ten wątek cały przeczytasz to znajdziesz swoje foto.
moja klimka znowu piszczy tak jakby gdzies srodek,bardziej z prawej strony słychac taki pisk,oceranie jakby wentylator ocieral o cos i piszczał.co to moze byc i jak to sprawdzic,naprawic??
hej moja klima nie działa wiec podpiąłem sobie dziś vag i wyskoczył następujący błąd.
Czujnik temperatury wlotu powietrza (środek).
na panelu klimatyzacji jest natomiast oznaczenie 7.1
Proszę powiedzcie mi czy to może być przyczyna awarii i jaki ewentualny koszt czujnika i gdzie on się znajduję, bo sam bym go zmienił jeśli jest gdzieś na wierzchu tylko że pojęcia nie mam gdzie szukać.
Pozdrawiam i z góry dziekuję za pomoc.
A3 1997 1.6
Chodzi o czujnik G109 , wg mnie jest to część nr 17 na rysunku w poscie :
http://a3-club.net/forum/showthread.php?p=189257
Tak BTW część nr 15 to G89
a jak mogę tam się dostać?? to robota samodzielna czy lepiej oddać do mechanika? orentujesz sie jaki moze to byc koszt iczy to moze byc bezposrednim powodem nie dzialania klimy??
Na 95% ten czujnik nie jest powodem , dla którego klima miałaby się nie włączać. Nie ma więcej błędów ?
A jak się do tego dostać to już nie wiem ,ale bym zdjął panel pod kierownicą i szukał czegoś podobnego na wysokości konsoli środkowej.
wyskakuje czasami 20.1 ale raz na jakis czas i znika a klimy zrobic nie moge juz prawie rok i juz szlak mnie trafia bo nawet elektryk nie wie jak pomóc. wiec próbuje wszystkiego
A mozesz podłączyć pod normalnego VAGa i odczytać błędy ? Te z klimatronika są troszke niezrozumiałe czasami ( a ten 20.1 to już w szczególności :) )
na vagu dzis jak podpiąłem wyskoczyło czujnik temperatury wlotu powietrza(środek) jutro podepne jeszcze raz i dokladne symbole napisze i on podobno jest miedzy chłodnicą a wiatrakami albo kratką.
to moze to jest to
ok właśnie podpiąłem vaga i pisze co mi wyskoczyło po jednym dniu jazdy.
1.czujnik ciśnienia klimatyzacji przerwa/zwarcie do masy 0318
2.napięcie silnika za niski sygnał 0214
3.czujnik temperatury wylotu środkowego przerwa/zwarcie do plusa 0510
Poszedłem za twoją radą i dziś daje kompletny opis tego co wywala wag mam nadzieje ze coś to rozjaśni, z góry dzięki za pomoc.
Witam.Ostatnio troche słonko swieciło i chciałem włączyc klime i pojawił sie problem. Otóz na wyswietlaczu jest ok (śniezka sie pojawia) ale nie słychac zeby załaczyła sie spręzarka, obroty nie reaguja a powietrze leci jakie leci (na moje to chłodne powietrze z zewnątrz) Czy mozliwe ze trzeba nabic klime? Autko mam od stycznia wiec nie wiem co było robione... A moze inny powód> PozdR
Mongo2001, jesli sie nie myle to poki co, wszystko jest ok. Jesli temperatura na zewnatrz nie przekroczy jakiegos progu, to sprezarka poprostu sie nie zalacza.