kazero weż sobie varta blue dynamic 74Ah lub silver dynamic 77Ah, zalezy ile kasy masz
Printable View
kazero weż sobie varta blue dynamic 74Ah lub silver dynamic 77Ah, zalezy ile kasy masz
fooojciech, ale masz problemy.. Skoro nie chcesz tych zachwalanych marek to kup tego ukraińca i tyle. Sam piszesz, że w internecie jest mało opinii na jego temat, więc tu też nikt się nie wypowie, bo zazwyczaj poleca się te sprawdzone produkty choćby i przez znajomych.
Jaki akumulator polecacie do a3 1.9 tdi 131km ? I mam może głupie pytanie, aleee czy jeśli wyjme akumulator, to moge rozkodować coś w aucie? radio mnie nie interesuje, bo mam pioneera, raczej mowie tu o jakis innych rzeczach.. (kiedyś padł aku znajomemu w KIA, trzebało całe auto kodować, bo nie dalo się go odpalic), czy w AUDI moge miec cos podobnego ?
Do A3 1.9 TDI, siln. ASZ, poj. 1,9, prod. od 05.2000 do 06.2003
Akumulator Bosch S4 0.092.S40.080 S40 08 278x175x190 74Ah, 680A, L-
Akumulator Bosch S5 0.092.S50.080 S50 08 278x175x190 77Ah, 780A, L-
KATALOG BOSCH
Jeżeli do wybranego samochodu pasuje więcej niż jeden akumulator to przy wyborze prosimy kierować się następującą wskazówką. Należy wybierać akumulator o większej pojemności, kiedy samochód posiada dużo odbiorników energii t.j. Audio Hi-Fi, TV, elektryczną regulację, okien, siedzeń, szyberdachu, lusterek, ogrzewanie siedzeń, telefon, nawigację itp.
PS. Nic w swoim nie rozkodujesz. Chyba, że nie masz pinu do radia :-)
Niestety i mnie dopadła wymiana akumulatora. Już dzisiaj rano samochód kręcił niemiłosiernie, a zima dopiero przed nami. Zatem zastanawiam się nad Centrą Futura CA770 z tego, co się nie mylę, albo Bosh s4 lub s5. Znajomy mi mówił, że Centra to g**wno i mam kupić Vartę. Niestety nie wiem, jakiej mocy dokładnie powinien być ten akumulator. Teraz mam 60-parę Ah i wydaje mi się, że to jest zdecydowanie za mało. Samochód sprowadzony z Włoch, więc może tam większy nie był potrzebny. Niestety ja na nim pojeździłem 2 lata i już w tamtym roku były problemy z odpalaniem zimą, ale jakoś się przejeździło :) Więc czy mógłby ktoś po numerze VIN sprawdzić jakiej mocy powinien być ten akumulator? WUAZZZ8LZYA124429. I czy tam będzie też napisane, jaka to wersja samochodu? Bo zawsze mam z tym problem, jak mam podać przy ubezpieczeniu :)
No i polećcie szczerze, który mam wybrać i najlepiej gdzie kupić, żeby był pewny i cena niewygórowana :)
Pozdrawiam
Paweł, tak samo, varta blue dynamic 74A 680A
http://www.varta-automotive.pl/pl-pl...ic/574-012-068
będzie baaardzo odpowiedni :thumbright:
No tak, tylko Varta i Bosch mają 2 lata gwarancji, a Centra 3. A to też jest ważne..
Pytanie czy centra uznaje reklamacje przez te trzy lata czy czepia się byle czego byleby nie wymienić aku. Takie luźne przemyślenie. Ja rok temu wymieniałem. Dużo czytałem i w końcu się zdecydowałem na Varte Silver 74AH i jest ok póki co:) Zapłaciłem 320 więc nie drogo ale chyba miałem farta z ceną
Właśnie też się zastanawiam nad tą Vartą.. Mam mętlik w głowie.. Nie chcę, żeby się stało tak, że teraz kupię, a za rok mi padnie..
ja jeżdżę 3 rok i pali od ręki, nic Ci nie padnie, kupuj tą Vartę blue i nie szukaj chłopaku dziury w całym:cool: dobra cena i dobry aku
A więc kupiłem Vartę Blue Dynamic 74Ah, moc rozruchu 680. Zapłaciłem 390zł, zaraz mi przełożyli. Samochód zapalił rewelacyjnie. I najśmieszniejsze jest to, że pokazała się temperatura :) w innym wątku pisałem, że w mróz zapaliłem samochód, wszystko się pokasowało i w tym magicznym momencie zniknęła z panela temperatura zewnętrzna. Byłem na komputerze, kombinowałem z czujnikiem i nic nie pomagało. A tu wymiana akumulatora i temperatura wróciła :) także nie dość, że kupiłem dobry akumulator (mam nadzieję), to jeszcze mi się panel naprawił :)
a jak wyjęli mi tamten to się okazało, że miał 50Ah i 620 rozruchu, więc słabizna :)
dziękuję za pomoc :D
no widzisz Paweł i dobrze zrobiłeś :) bedziesz happy
jeżdżę już 3 lata
auto pod chmurka
nie było jeszcze sytuacji by nie odpalił
co to za firma i dla jakich aut montuje sie ten ako google podpowie
banner jest bardzo dobry, austriacka firma, przyznaje ze daje rade kiedys miałem w megance, auto stało pod kasztanem i aku dawał radę. Natomiast wspominiana varta w A3 bez zająknięcia juz 3 sezon kręci idealnie, dlatego polecam :)
Panowie wypowie sie ktos na temat Moll-a i Sznajdera ?
Witam,
Mam nowy akumulator z mojej ex-fury diesla: Centre fenturę CA640 12V 64AH 640A
Czytałem na forum i chyba do mojego Audi będzie to za duża pojemność, proszę o opinię czy mogę go przełożyć.
Mój VIN: WAUZZZ8LZVA039005
Spokojnie wystarczyłby 60ah, ale myślę, że nie ma się co stresować tym 64ah i śmiało na nim śmigać skoro jest dobry..
Tylko, że ja się stresuje 640A ...
Nie ma czym się stresować, jedynie będzie dobrze odpalał.
Witam prosiłbym o opinię, mianowicie po 3 latach obecny akumulator CENTRA padł na dobre i "nie trzyma" już kompletnie prądu.
W pobliskim punkcie mają VARTY i jakiegoś SHARKA dostałem katalogowo wybór pomiędzy
http://www.varta-automotive.pl/pl-pl...ic/560-408-054
a
http://www.varta-automotive.pl/pl-pl...ic/563-400-061
i po prostu prosiłbym o opinię który będzie bardziej odpowiedni. Pozdrawiam.
bierz tego blue dynamic bedzie az za
nie, nic sie nie stanie , chodzi o dedykowany prąd i pojemność do danego auta, nie może być zbyt duży bo jak jest duży to potrzebuje dużego ładowania, nie jak sie niektórym wydaje ze w nieskonczonosc im wiekszy tym lepszy, wcale nie jest tak. Napisałem aż za, bo trochę mniejszy prąd też byłby ok i wystarczający, ale ten jest jaknajbardziej ok i spokojnie możesz taki zakupić. Wg specyfikacji silnikowej, bo aku dobieramy wg silnika a nie auta jako modelu, wystarczy do 1.6 aku 52Ah 470A, blue dynamic dlatego napisałem że 60Ah 640A jest aż za , ale różnica nie jest duża. Jakbyś chciał takiego jak do dizla gdzie prąd zaczyna się od 70 wzwyż to byłaby niepotrzebna przesada. Jesli w Twoim sklepie mają tego 60Ah 540A w dobrej cenie, to go bierz spokojnie.
Czy ja wiem czy aż tak za... Wg katalogu jenoxa na przykład polecany jest 61 Ah z 570A. Więc jak kolega ma np. mocne audio to może się okazać wcale nie takie za... ;)
Centra futura 53ah kreci 1.6 jak glupi
1.9 TDI BKC 8P- pewnie kupię Vartę ewentualnie Boscha, ale jaki aku wybrać biorąc pod uwagę, że jeżdżę mało i po mieście, na krótkich odcinkach:
1.74Ah/680A
2.77Ah/780A
Mój obecny to jeszcze fabryczny 72Ah/640A więc oba są mocniejsze ale który będzie lepszy jeśli brać pod uwagę moje użytkowanie?
Akumulator w moim nowym aucie szaleje, już dwukrotnie musiałem go odpalić z kabli, tak to odpalał bez zarzutu ale chyba najwyższa pora bo wymienić. :) Audi A3 1,6 z klimą. - AccuPLUS 60 Ah,580Al czy może Varta-Akcel 60 AH(540A)? Któraś "model" godny polecenia? Moc wystarczająca?
Orientuje się ktoś może w jaki sposób jest oznaczana data produkcji na akumulatorach BANNER ? Kupiłem 2 lata temu aku i zdaje się że już nadaje się na śmietnik i chciałbym sprawdzić czy przypadkiem nie kupiłem jakiegoś leżaka magazynowego czy po prostu BANNER to taki szajs że pada tak szybko...na necie różne opinie o nim krążą
Jak na ten sezon wyglądają opinie o Boschu?
Mam u siebie do kupienia BOSCH S5 77Ah 780A 12V za 345zł (cena jedna z najlepszych na allegro):
http://allegro.pl/akumulator-bosch-s...769554650.html
Po przeczytaniu opinii oczywiście wolałbym Vartę Silver 77Ah 780A, ale tą musiałbym kupować wysyłkowo, a i tak wyszła by trochę drożej od Boscha.
Warto upierać się przy Varcie, czy nie ma co popadać w paranoję? W końcu Bosch też musi być ok...
Teraz mam aku 70Ah 640A. Do tej pory nie było problemów z rozruchem jako takim, ale w zimę już zdarza się, że ma ciężko zrobić pierwszy obrót silnikiem.
Witam, moje auto to 1.9tdi ASZ 130km
Jak ktos juz pisal, aku do tego motoru to :
Do A3 1.9 TDI, siln. ASZ, poj. 1,9, prod. od 05.2000 do 06.2003
Akumulator Bosch S4 0.092.S40.080 S40 08 278x175x190 74Ah, 680A, L-
Akumulator Bosch S5 0.092.S50.080 S50 08 278x175x190 77Ah, 780A, L-
Aktualnie, od poprzedniego wlasciciela w spadku dostalem Aku Sakura 60Ah 510A.. Jezdzic na nim dopoki nie padnie, czy dmuchac na zimne ?
Skala92 a jak będzie Ci potrzeba fura i samochód nie odpali, bo póki co mamy jeszcze pogodę która żyje w zgodzie z akumulatorem to jest ok. Ale jak są mrozy to mój 7 letni akumulator przy -30stC nie odpalił. A warto mieć coś w zapasie bo niedługo święta są :).
Posiadam Audi A3 1.9 TDI ASZ, a pod maską ORI aku AUDI/VW VALEO. 74AH 370A. Dziś na stacji diagnostycznej wyszło, że jest do wymiany. Przy -5 stopniach ledwo kreci.
Proszę o radę w jaką markę akumulatora mam się zaopatrzyć. Moc jaka ma być wiem bo sprawdzałem w internetowym katalogu BOSCH i ma być niby Bosch S5 0.092.S50.080 S50 08 278x175x190 77Ah, 780A, L-
Ale może lepsza będzie VARTA? SZNAJDER?
Co polecacie?
Pozdrawiam!
FIAMM Titanium Plus
Jeśli znajdziesz te akumulatory to się nie zastanawiaj.
Witam
Kupiłem dziś akumulator ale po powrocie do domu zauważyłem ze ma on na obudowie coś jakby wytopionego, nie wiem czy go zwrócić czy tak ma być. Załączam zdjęcia.
http://c.wrzuta.pl/wi14112/f40ad5710...6f832/imag1001
Pozdrawiam
To za pewne znak pozostawiony przez kosmitów i jest oznaką ze wszystko z tym akumulatorem jest w porzadku ;)
Drodzy Forumowicze!
Czeka mnie chyba wymiana Aku, od jakiegoś czasu gdy zostawię włączone radio na jakieś 15-20 minut albo gdy stoję na postojówkach potrafi mi kucnąć i już nie da się przekręcić, sprawdzałem dziś Aku Multimetrem i pokazało jakieś 12,3V na postoju po przejechaniu 13km (praca dom) po nocy widać że przy kręceniu trochę przygasa. W tej chwili mam EXIDE XC06 60AH 450A. Auto takiej jak w profilu, 1,8t arz + lpg. Jaki Aku o jakich Parametrach polecacie w rozsądnej Kasie?
pokazalo 12,3 V ale co ? zmierzona wartosc na akumulatorze czy ladowanie tyle wynosi? W ogole jaka ma wartosc ladowanie z obciazeniem i bez?
a z obciazeniem?
12,3 zaraz po zgaszeniu czy po nocy?
12,3 zaraz po zgaszeniu, przy obciążeniach nie mierzyłem nic bo nie miałem bardzo czasu.
Natomiast dziś rano, po nocy (auto garażowane) już ledwo odpaliłem. Panowie to jaki Aku polecacie? bo głównie o to pytałem :)
Ja od siebie polecam coś z warty. Faktycznie aku z takim napięciem zaraz po zgaszeniu to chyba trup
Jakiś konkretny model? Wartości? Bo w necie jest piszą że do 1,8t raz taki raz taki
To już Twój wybór. I znaczenie ma też czy posiadasz jakieś sprzęt audio wymagający dobrego zasilania. Ja mając 1.8T pewnie bym wziął jakąś Varte Silver około 60Ah. Ale u mnie akurat taki nawyk przy klekocie, że aku musi być dobry:)
Między 55AH a 60AH spokojnie starczy. Polecam FIAMM Titanium Plus.
Panowie, rada - mam aku BOSCH 12V 600A 61Ah
W bagażniku leży skrzynia + wzmacniacz http://www.soling.pl/oferta_wzmacniacze_sl210.html
Czy ten aku jest odpowiedni przy silniku 1.8T ?
Zbliża mi się chyba wymiana i chcę się poradzić. Wiem, że poprzedni był "słabszy" od obecnego który mi służy(ł) 3,5 roku
Koledzy zastanawiam sie jaki wybrać aku doi 1.6 AKL 97r + audio
Varta silver 63Ah 610A czy 54Ah 530A
Czy 63Ah nie będzie "za duży"??
Ten 54 spokojnie wystarczy
Mam teraz jakas lipna centre z 54Ah i na wylaczonym silniku i odpaleniu radia odlacza prad. 63Ah alternator nie naladuje?