I tu się zaczynają schody bo stary licznik to Jaeger 1/2 FIS którego mój kabelek Vag can +k commander 1.4 bardzo nie lubi i nie mogę ściągnąć z niego PINu;/
Printable View
I tu się zaczynają schody bo stary licznik to Jaeger 1/2 FIS którego mój kabelek Vag can +k commander 1.4 bardzo nie lubi i nie mogę ściągnąć z niego PINu;/
Mozna rowniez tym kodowaniem co podales ale tu potrzebna nowa pastylka i jest to wlasnie crypto48. To jest wielokrotnego zapisu.
No niestety przywieszki do kluczy nie ma... Powiem mu żeby kupił pastylkę albo szukał kogoś z vag tacho i ściągnął mu PIN;) Dzięki za pomoc;)
Panowie a jeszcze takie pytanko. Czy przy immo3 kod pin jest taki sam w liczniku i w ECU silnika? Moim kabelkiem udało mi się odczytać PIN z ECU ale nie wpadłem na to żeby sprawdzić czy uda mi się przy jego pomocy zalogować do starych zegarów...
piny sa takie same, jesli nie zmieniane byly do tej pory zegary. czyli z fabryki piny byly takie same (teoretycznie przynajmniej :P)
grzesiu probowal moje stare zegary tacho odczytywac i nie udalo sie, nie przeczytal pinu :P
ten Twoj licznik byl jakiś dziwny ;) nie dal sie ruszyć tacho.
Niestety nie pomoge. Faktycznie go juz nie ma. Ale ja taki kupilem w sierpniu.
no chyba nie... bo to jest kanal kodowania klucza ?
Owieczka mial na mysli kanal 19 ;) i wyswietlaja sie opcje a miedzi innymi jest wlacenie temp.
Panowie w zegarach bez FIS powinno się coś pojawiać na tych dwóch paskach pomiędzy obrotomierzem a zegarem ?
to mi pomogłeś ?
pytam bo mi coś migneło dziś przy odpalalniu a nie wiem co
Mam do Was takie pytanie- jak to jest kiedy wymieniamy zegary? Rozumiem, że przebieg się nie restartuje, ani nie będzie pokazywał nam naszego stanu, tylko ten jaki był nabity na tym liczniku, tak? I czy zegary z pełnym FIS były montowane tylko po lifcie czy w tych starszych modelach też? Bo na aukcjach widuje A3 z 96-99 z licznikami z pełnym FIS i troche mnie to zastanawia
Carolus przeczytaj ten temat i sie dowiesz. Troche checi kolego.
Witam!
Mam auto przedliftowe agr z 1996r. Widzę, kolega na forum sprzedaje licznik z pełnym fisem. I stąd moje pytanie:
Czy ten licznik:
http://images37.fotosik.pl/1899/ee667e88f4227bc8gen.jpg
Będzie pasował do mojego przedlifta? Dodam, że ja mam 120km/h na godzinie 12, a tutaj jest 100 km/h. Trzeba będzie zmieniać wsad czy coś, czy wystarczy tylko kod PIN?
Wystarczy jak podmienisz tarcze.
witam,
Posiadam a3 1.9tdi 98 rok przedliftowe i chciałbym zamontować egary z fisem, aktualnie brak fisa, wiec moje pytanie brzmi, czy musze dokupowac cos poza zegarami,manetka i wiazka laczaca manetke z zegarami ?
Nic wiecej nie musisz tyle co napisales wystarczy :)
jak sie orientuje to nie
Moze temat trzeba przeczytac na nowo lub spedzic troszke czasu i byloby wsio jasne.
dorgi kolego Kostek364 . w dawnych czasach, kiedy istniala jeszcze netykieta w pierwotnej formie, zadanie pytania kilka postow po odpowiedzi na nie bylo przejawem skrajnej arogancji. mozesz miec internet nawet na impulsy, instrukcja krok po kroku juz jest i nikt nie bedzie jej szukal za ciebie w pierwszych kilku stronach tego tematu+ poradniku w dziale warsztat.
i skoro nie masz czasu na czytanie tematu to jakim cudem znajdziesz czas na wymiane zegarow ??
Wszystko i na temat.
Witam
Będę próbował zaadaptować do A3 licznik z fis'em od A4 .
Podłączyłem sobie na stole w celu wyciągnięcia pinu.
Pin się udało ,ale już ustawienia przebiegu nie... ??
Wyskakuje komunikat "Can't calculate kilometers from data "
Program i kabelek to VagTacho 3.1
Mam podłączone na krótko tylko K-wire. A może jeszcze jakiś sygnał trzeba podłączyć z licznika do kabelka ?
pozdrawiam Jarek
P.S Temat ogarnięty...... w samochodzie. Na stole z podpiętym zasilaniem i samym K-wire lipa.
Licznik już zamontowany,kluczyki zakodowane,wiązka i manetka przygotowane.Może na weekend skończę.
Mam jeszcze jedno pytanie dot.temperatury w FIS.
Mam auto z klimą,nie miałem wyświetlacza z temperaturą.
Czytałem w tym wątku, że jedni podłączają termistor 1K ,ale podobno jest również możliwość wykorzystania
czujnika od klimy.
Ale gdzie szukać tego kabelka? Jest gdzieś w pobliżu licznika ?Może ktoś ma schemat tego układu :confused:
P.S.Już znalazłem....
Witam,
Jestem po montażu FIS'a. Immo zakodowany, wszystko podłączone. Napotkałem się jednak na pewien problem, mianowicie chodzi mi o sygnał consumption w skrzynce w podszybiu. Okazało się, że w białej kostce nie mam zielono-białego przewodu, znalazłem go w pomarańczowej wtyczce i pod niego się podpiąłem. W Fisie spalanie chwilowe stoi w miejscu 10L/100KM na postoju (nie jeździłem jeszcze autkiem) i tu pytanie do Was czy źle się podpiąłem ???
jak sie nie myle to po 30m zaczyna liczyć spalanie
Dzięki koledzy, rzeczywiście doczytałem teraz o tym w instrukcji. Jutro zobaczę czy działa.
Edit:
Dokładnie podczas jazdy wszytko jest ok.
Mam natomiast inny denerwujący problem. Chodzi mi o Immo. - zakodowany jest kluczyk, ale kontrolka immo miga (szybko) i po pewnym czasie znów muszę programować kluczyk bo nie da się auta odpalić.
Edit:
Już jest OK. Musiałem wymienić pastylkę na Megamos ID13.
Wymiana bez FISa na FISa
Witam, rozebrałem dzisiaj licznik stary i zauważyłem dziwną wiązkę kabli które wychodzą od tych z licznika (foto).
http://img819.imageshack.us/img819/8853/dscf1612n.jpg
To nie wyraźnie ale wiadomo o co chodzi gdzie to jest.
http://img17.imageshack.us/img17/6229/dscf1610j.jpg
Moje pytanie od czego to jest..? do czego mogło by to służyć
Audi a3 98r.
Witam,
Mam prośbę, czy ktoś może mi podać fabryczne kodowanie licznika A3 1.8T AGU manual ???
W tym temacie wszystko znajdziesz http://www.a3-club.net/forum/showthr...fis#post522225
Dla AGU fabryczne kodowanie licznika 00142 lub 00144
podepne sie pod temat moze juz bylo ale nigdzie nie widze,czy jesli mam auto w lpg to pokaze fis spalanie zasieg itp
Pokaze ale benzyny - gazu nie
ok ajesli jade caly czas na gazie to co sredniego i chwilowego pokaze 0.00?
Min spalanie benzyny zawsze jest wiec cos tam pokaze a ile tego nie wiem
jest możliwość odczytania rodzaju licznika za pomocą kabla i pilskiego-vaga?
witam serdecznie.jestem nowy na tym forum i od niedawna posiadam A3.chciałbym zrobić do niej zegary z pełnym fisem. na obecną chwilę posiadam 1/2 fis.prosiłbym o pomoc w tej sprawie ponieważ sam raczej nie dam rady więc czy była by możliwość ażeby ktoś mi to zrobił ?? jestem z pod Rzeszowa
potrzebujesz kupić licznik z dużym fisem, i odpowiednią wersja immo 2 lub 3. sprawdz sobie vagiem numer licznika , jesli po wejsciu w 17 intruments na vagu , znajdziesz gdzies swój numer VIN pojazdy WAUZZZX8lZ.... to znaczy ze masz immo3 i takiego licznika musisz szukac, jesli masz immo2 to sprawa ulatwiona bo taki licznik latwiej znaleźć. Potem musisz zakodować klucze , dorobic wiazke do manetki i podciagnac klika kabli od czujnika tempratury zew, ew sygnal spalania jesli nie ma w kostce. To z grubsza tyle.
licznik bedzie wskazywać spalanie PB podczas jazdy na gazie, gazu ma Ci palic 20% więcej tego co na fisie. jesli jest inaczej masz zle wyregulowane lpg.