wymien czujnik
dość często czytam ze nowy i juz wadliwy
u siebie kupiłem firmy gates tani czeski i od 2 lat bez problemu
dostawcy czesci sprawdzeni to u nas na forum franc oraz elemenateur - fachowo podchodzą do sprawy
Printable View
wymien czujnik
dość często czytam ze nowy i juz wadliwy
u siebie kupiłem firmy gates tani czeski i od 2 lat bez problemu
dostawcy czesci sprawdzeni to u nas na forum franc oraz elemenateur - fachowo podchodzą do sprawy
Panowie jak wymienić termostaw a 1.9 tdi ahf? Wiem gdzie jest, dokładnie to musze wymienić chyba oring bo przecieka mi i ubywa tam płynu ;/ jest tam dobry dostęp bez kanału? da rade wymienić bez odkrecania innych rzeczy?
Bez problemu da się wymienić bez kanału i odkręcania innych elementów. Ja to robiłem osobiście pod blokiem 2 razy. Czas roboczy to 15 min. Pamiętaj że jak odkręcisz kruciec i wyjmiesz termostat to poleci płyn z chłodnicy, prawie cały - więc musisz mieć nowy do uzupełnienia.
Pewnie ktoś już kiedyś miał taki problem, ja niestety nie znalazłem na forum- mianowicie 1.6 avu + lpg. Po rozgrzaniu silnika do 90st (na zegarach) silnik pokazywał objawy przegrzewania ( wywalało płyn przez zbiorniczek ). Sprawdziłem go na vagu i okazało się, że łapie 100C, a chlodnica zimna więc postanowiłem wymienić termostat. Wymiana nic nie dała, a na vagu ciągle widnieje bład 17700 Termostat - przerwa
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY . Dodatkowo chodzą cały czas wiatraki ale to już wina błędu bo jak skasuje to wiatraki przestają chodzić jednak za jakieś 2/3min błąd znowu wyskakuje i wiatraki znowu chodzą. Znajomy mówi, że niedawno zakładał gaz- czyżby gazownicy uszkodzili wiązkę ? W samochodzie jest sporo drutu jak np przedliftowe zegary (a jest to pełen polift) który dodatkowo utrudnia sprawę, co by tłumaczyło przekłamania na zegarach.
Przy jakiej temp termostat powinien się otworzyć? Otwiera się jak dostanie napięcie ? To bym przynajmniej sprawdził miernikiem czy instalacja cokolwiek podaje...
przypadkiem pompa wody nie robi papa
albo zasyfiona chłodnica
Robiłem eksperyment składając układ bez termostatu i wtedy silnik się nie grzał. Więc pompa i chłodnica raczej odpada.
tez obstawiam pompe wody, sprawdzenie konkretne na "JUZ"! dobrze ze teraz zimno ale nie mozna tak jezdzic.
Mayeran mam podobny problem. Wymieniłam termostat na ori, 430 nie moje, niedługi okres czasu był spokój, tj jakiś m-c, może 2 max. Wariacje z temp wróciły. Postanowiłam w końcu wymienić rozrząd plus pompę wody (dop po 5 m-cach od zakupu auta). jak się okazało rozrząd był w b.dobrym stanie, pompa również, ale cóż po fakcie. Płynu chłodzącego nie ubywa (po wymianie termostatu był mały brak, widocznie mechanik za mało dolał, ale po dolewce kontrolka zgasła i wszystko w normie było). Moja radość trwała krótko, temp wariuje m.100 a 115 st C......auto paruje wew od czasu do czasu. Klima nie działa jak powinna. Nie wiem czy to ma jakieś powiązanie ze sobą? W pon dop jestem umówiona na podstawienie autka do innego mechanika, gdyż po opisanych przeze mnie wyżej problemach nie mógł stwierdzić co jest nie tak.
Auto zagazowane. Różnicy nie zauważyłam, być może przez wcześniejsze problemy z termostatem:/
Jak już rozwiążesz problem daj znać na priv, będę wdzięczna, pozdrawiam
Proponuję na wstępie sprawdzić sobie czy nie wystepuje u was problem z elektrycznym otwieraniem termostatu jak to czasem jest w silnikach AVU. A zarazem czy czujniki od układu chłodzenia mają dobre wskazania skoro termostat się nie otwiera w normalnych temp. tylko podejrzewam żę po uzyskaniu tych 115 układ jest otwierany elektrycznie.
podaj numer VIN i numer termostatu jaki założyłeś, to sprawdzę czy jest odpowiedni.
Witam mam pytanie czy mogło sie tak stać że wskazówka od temperatury się sama przestawiła ponieważ pokazuje mi jak odpalam na zimnym na ok 70C a jak sie zagrzeje to ponad 100C na kliatroniku pokazuje ok 82-85 na vagu tak samo wymieniłem czujnik temperatury ale nadal to samo na vagu jak sprawdzam licznik to wskazówka lekko jest w prawo na ok 100 i jeszcze pytanko na jakiej temp załącza sie wentylator ??
Temat juz jest wałkowany 100x, wystarczy poszukac.
Przeczytaj chociażby wątek podwieszony o czujniku temp cieczy i problemie kolegi 'MAYL'.
Termistor w Czujniku temp cieczy "idzie" do licznika z pominienciem kompa silnika, wiec szukaj gdzies zwarcia w instalacji, badz naderwania izolacji ( w tamtym watku masz opisane o co chodzi )
Pierwszy bieg zalacza sie w TDI przy ok. 90 st. Diesel moze pracowac przy wiekszych temp i wogole wolniej "lapie" temperature.
Chłopaki jakiej firmy termostat najlepiej kupić?
Silnik jak w profilu.
Pozdro
Dobry? wymieniałem u siebie chyba w 2010 roku i od tego czasu ekstra działa , nawet dzisiaj byłem pod wrażeniem, że otwierał duży obieg dopiero jak silnik osiągnął 90st - chyba WAHLER się nazywa, albo na T.... ale jakiś taki z tych lepszych, bardziej orginanlnych i niechińskich .
nie wiem o co ci chodzi i co sie napinasz. dokladnie moze i ja tez mialem Verneta :)
Witam, od jakiegoś czasu mam problem. Obojętnie czy jadę 5km czy 25km temp na wskaźniku wciąż 60 stopni. Czasem podejdzie do 75 i albo się tak trzyma, albo spada znowu do 60 stopni.
Myślałem że to termostat, wmieniony na Wahlera i nic. Wciąż 60 stopni. :/
Co dalej? To może być jakiś czujnik temp?
Dodam że rzadko, ale się zdarza że przed odpaleniem świece żarowe grzeją się ok 5 sekund i przy odpaleniu obroty idą do ok 2 tyś i opadają na normalną wartość.
A czy to że mam urwane przewody od czujnika temp. zewnętrznej (te co idą koło lewego halogenu) może mieć jakiś wpływ?
Witam, mam wrazenie ze moj samochod nie dogrzewa sie dostatecznie. Dzisiaj rano bylo -10 stopni mrozu, przejechalem w jedna strone z 10 km i temp. termostatu pokazywala ledwo co 60 stopni (czuc bylo lekkie cieplo). W drodze powrotnej zrobilem troszke wiecej kilometrow i wskaznik przekroczyl niec ponad 60. WIem ze to nie benzyniak i ropniaki maja to do siebie ze potrzebuja wiecej czasu zeby sie rozgrzac. Ale po pokonaniu wiekszej odlegnosci np. 16 km czujnik nie powinien pokazywac 70-80 stopni ?! nie wiem w sumie czy jest to powod do niepokoju skoro sie nie przegrzewa ale czy tak powinno byc zima ?? Dodam ze w lecie nie bylo takiego problemu, tymbardziej jak sie ,,deplo" to temp. miala 90 stopni.
Witaj, co prawda diesel potrzebuje dłuższego rozgrzewania się no ale bez przesady. Sprawdź sobie jeszcze po tej 15km przejażdżce jak temperatura przedstawia się na klimatroniku kanał 49 i ew 51. Ewentualnie możesz jeszcze zadziałać doraźnie i spróbować zasłonić chłodnicę jakąś tekturą i sprawdzić czy się coś poprawi
te przewody nie powinny mieć żadnego wpływu na to - są tylko od temperatury zewnętrznej
u Ciebie kolego bardziej bym obstawiał czujnik zamiast termostatu skoro wariują Ci obroty po odpaleniu (sprawdz na klimatroniku kanał 49 lub podłącz pod VAGa i zobacz jakie temperatury tam są przesłane)
Czy moge prosic o wiecej szczegolow jak dokladnie posprawdzac te kanaly zeby czegos nie schrzanic. Ewntualnie jakis kontakt. Niestety nie za bardzo znam sie na tych sprawach. Jedynie co potrafie to wlaczyc i zeskanowac swoja a3 vagiem. ;p
I jeszcze jedno pytanie ile w Twoim TDI pokazuje temp. po przejechaniu 15 km ?
odpisałem Ci na priv więc nie widzę sensu pisać tego jeszcze raz tutaj :)
Koledzy mam takie pytanie. MIanowicie w zimie temp nie dochodzi mi czasem do 90 stopni. Jak włącze ogrzewanie ciepłe to czasami z 90 potrafi zejść do 65. Natomiast żeby doszła do tych 90 to albo na postoju albo muszą być wyłączone nawiewy. Termostat jest ok czy coś nie tak z nim? jakieś rady?
Wyłącz nawiewy i obserwuj temperaturę na klimatroniku. Jeśli z wyłączonym ogrzewaniem dojdzie szybko do 90 stopni i trzyma to termostat jest ok. Jak jest zimno na zewnątrz to ciężko dogrzać autko przy włączonym ogrzewaniu, zwłaszcza jak klimatronik jest w pozycji auto.
na wyłączonym jak dojdzie to trzyma. Jedynie jak zacznie się ostro jeździć to schodzi czasem do 80-70 stopni. Szczególnie w lecie to zauważyłem. Dzięki za info
Wydaje mi się, że termostat do wymiany. U mnie tego nie ma.
Daniel, U mnie nie chciał dojść do 80 stopni nawet na postoju. Zrob tak jak pisze mateusz.
U siebie wymieniłem termostat i jest OK.
witam mam takie pytanie w mojej a3 1.6 jakis czas temu jak było nawet - 14 stopni to auto ładnie łapało temperature po jakiś paru km... łapało 90stopni bez problemu a teraz od jakiś paru dni nawet jak jest już Cieplej na dworze , to łapie do 80 max 85 i jak jadę to opada troszkę... czego to wina?
czytaj kolego czytaj, no i używaj szukajki. Albo ci coś blokuje termostat, że nie może sie zamknąć (co jest mało prawdopodobne) albo po prostu padł. Powinien sie otwierać na duży obieg przy temp. 88 stopni C. U ciebie widocznie otwiera sie przy 80, jak wcześniej u mnie...
Witam ja po wymianie termostatu na wahlera mam problem bo silnik osiaga 90 stopni a dolny wąż od chlodnicy jest zimny Dlaczego jest tak ???
bo to jest duży obieg i bedzie ciepły kiedy termostat sie otworzy i płyn bedzie krążył przez chłodnice. Zimą?? rzadko osiągalne zeby dolny wąż sie zrobił ciepły.
Słowem: to normalne...
Jezusie... troszke pomyślunku...
nie wymagasz zbyt wiele?;) co drugi user tego forum nie wie ile zaworów ma jego auto a dziwisz się, że zadają takie pytania?:)
P.S. właśnie dostałem na priv pytanie gdzie w A3 8L 1.6 8V jest pompa paliwa? :D kolega tłumaczy się, ze nie ma nigdzie takiego info na forum :D
Jacy wy jestescie mądrzy myślałem ze forum służy do zadawania pytan i odp są bez krytyki i głupich dopisków no ale dzieki za odp
Forum jest do zadawania pytań i uzyskiwania odp, ale jezeli coś juz jest wyjaśnione to po co zadawać pytanie... -> szukajka
Ps. dziękuje - łapka w góre ;P
tak, kiedy wykorzystane są wszystkie dostępne źródła i nie znaleziono odpowiedzi :) gdybyś poszukał na forum to byś znalazł dlaczego wąż jest zimny, poza tym to, że masz konto na forum nie zwalnia Cię z myślenia. D
Doszedłbyś do tego sam odpowiadająć sobie na pytanie: wymieniłem termostat żeby dogrzany był silnik czy chłodnica?
nie zrobiłeś ani jednego ani drugiegi i dziwisz się, że Cię pojechaliśmy...:/
Witam, moja sprawa jest dość dziwna. Opisze od początku.
1. Skacząca temparatura, w trakcie jazdy błyskawicznie temperatura z 60 stopni spadła na 90, za chwile znów podniosła się na 90. potrafiła też zatrzymywać się na 70 stopniach.
- Wymieniłem czujnik temperatury
2. Efekt taki, że wskazówka wcale nie podnosiła się z 60 stopni, poza kilkoma przypadkami gdy doszła max do 65 stopni.
- Wymieniłem termostat
3. Samochód nagrzewa się dość długo, temperatura w trakcie jazdy mozolnie dochodzi do 70 stopni, na postoju po kilkuminotywm przegazowaniu zatrzymuje sie na 80 stopniach.
Dziś zrobiłem próbę: przejechałem w trakcie 20 minut dystans około 8km, później około 5 minut przegazowywałem go na postoju - temperatura osiągnęła 80 stopni, dolny wąż gorący, chłodnica ciepła ale nie gorąca
Co teraz? co jest temu winne i jak sprawdzić czy silnik wogole sie nagrzewa? Nie mam kabla VAG ani dostępu w swojej okolicy do niego.
Wg mnie należało od razu wymienić termostat a nie czujnik! Z tego co piszesz po wymianie czujnika temp szła na max 65* a przed wymianą pływała pomiedzy 60* a 90* (objawy padniętego termostatu)
Moja rada jest taka: załóż ten czujnik co miałeś i sprawdź wtedy jak wyglądają wskazania, wg mnie ten czujnik nowy co wrzuciłeś jest o kant dupy potłuc
Szczerze mówiąc, nie jestem specem od aut, raczej typem kierowcy "wsiadam i jadę". ale poszukałem w necie kody climatronika i włączyłem sobie w nim podgląd temperatury - jest on kompletnie sprzeczny z tym co pokazuje wskaznik na desce.
na wskazniku wskazowka zaczyna sie podnosic dopiero gdy climatronik wyswietla 75 stopni
na wskazniku okkolo 68 c - klimatronik pokazuje 90
wedlug klimatronika szybko nagrzewa sie do 90 i utrzymuje ta temperature podczas jazdy jak i postoju.
czyli moge wykluczyc, ze zakupilem niesprawny termostat? i problem lezy na 100% w czujniku badz wskazniku?
Na których kanałach to sprawdzasz ? Bo na 51 potrafi dość szybko wskoczyć temperatura, ja się bym bardziej sugerował kanałem 49.
hmm kanał 49 to licznik błędów prędkościomierza o ile się nie mylę (tak wynika z opisu). sprawdzałem na 51, szybko wskoczyło względem tego co na zegarze widać - ale rozpędzało się do 90 stopni w normalnym tempie, tak jak przed usterką, do 60 stopni trochę wolniej, a pozniej z górki..
więc zapytam jeszcze raz, czy ten "wykaz" temperatury z climatronika jest jakimś wyznacznikiem, że wszystko ok? czy kompletnie to olać? i wogóle skąd on bierze tą temperature? z tego czujnika, który wymieniałem? bo to znaczyłoby, że wina lezy po stronie licznika.
Nie, kanał 49 to czujnik, który znajduje się w tym trójniku węży obok silnika, a kanał 51 z 2 pinowego czujnika.
Jeżeli wskazania na climatroniku są w normie to raczej jest ok, ponieważ, jakby czujniki były walnięte to wskazywałyby inne wartości.
Sprawdź kanał 49.
Dzięki darepb jutro zerknę na ten kanał 49, bo do elektryka szczerze na VAGA nie chce mi się jechać, wolę tą kase przeznaczyc ewentualnie jeszcze raz na czujnik+termostat
fajnie, ze doszedłeś do tego, jaka jest rzeczywista temp cieczy :) sam sobie odpowiedziałeś na pytanie gdzie leży problem :) wg mnie pierwszy czujnik pokazywał prawidłowo temp. skoro wskazówka pływała, bo taki jest częsty objaw padniętego termostatu. Podmień nowy czujnuk na stary i zobaczysz jak zachowuje się wskazówka temp., obstawiam, że pokaże na rozgrzanym silniku 90* i tam zostanie :)
daj znać jak to wygląda:)
Jutro wstawie stary czujnik.
Póki co temperatura na wskazówce podnosi się dopiero po 15 minutach i zatrzymuje sie na 70 stopniach.
Klimatronik kanał 51 - wszystko poprawnie dochodzi do 90 st i utrzymuje się
i teraz..
kanał 49, który kazaliście mi sprawdzić pokazuje wartosc "12 5" co to znaczy? utrzymuyje sie bez wzgledu na czas jazdy, na to czy odpalony zostal po nocy, nigdy to sie nie zmienia
czy napewno w 76kanałowym klimatroniku kanal 49 sluzy to temperatury?
a ja troszkę opiszę jak jest u mnie, 3 miesiące po wymianie chłodnicy i termostatu. Climatronik zawsze włączony na 19 stopni.
Zaraz po wymianie, jak było ok. 15-18 stopni na zewnątrz silnik grzał się do 90 stopni po ok. 5-6 km.
Teraz gdy jest zimno, okolice zera, po uruchomieniu auta dmuchawa jest na jednej kresce (w auto), gdy silnik się rozgrzeje na tyle by climatronik włączył dmuchawę na 3-4 kreski przejeżdżam spokojnie 5-7 km, wtedy ma już ok. 60 stopni, wskazówka zaczyna się podnosić. Dmuchawa zaczyna grzać coraz mocniej, i jeśli pojadę spokojnie , to mogę jechać nawet 15 km i powoli powoli temperatura będzie się podnosić. Ale wystarczy 2 razy dojść do 3 tys obrotów i od razu jest bite 90 cały czas. nawet na postoju
to raczej nie termostat tylko wina czujnika temperatury i wskaźnika w zegarach to jest przypadłość tzw. pół fisu. ja też miałem podobny problem i wymiana termostatu nic nie dała