Osobiście na takich jeżdżę i złego słowa o nich powiedzieć nie mogę. Póki co sprawują się znakomicie ;)
Printable View
Osobiście na takich jeżdżę i złego słowa o nich powiedzieć nie mogę. Póki co sprawują się znakomicie ;)
mam zamiar zakupić zimówki cena do 200 zł/szt
póki co znalazłem:
BARUM Polaris 2 195/65R15 91T
Dębica Frigo 2
BARUM QUARTARIS 195/65R15 91T
FULDA Kristall Montero 3 195/65R15 91T - równe 200 zł
KORMORAN SNOWPRO B2 195/65R15 91T
SAVA Eskimo S3+ 195/65R15 91T
Viking SnowTech II 195/65R15 91T
Co byście z tego polecili ja póki co najbardziej jestem za 1 wyborem ( BARUM Polaris 2 195/65R15 91T ) koszt 180 zl /szt, w tej cenie chyba nic lepszego sie nie znajdzie a pozostałe wypisane jakoś mnie nie przekonują przynajmniej mało komentarzy znalazłem które by mnie na nie skłoniło
Niedawno też o te Barumy pytałam, później jeszcze trochę poczytałam i raczej kiepskie opinie, ale poczytaj sam na forum i na innych stronach o tych oponach. Te Dębicy są podobno bardzo dobre, dobrze wypadają w testach, ale mają jedną wadę - w związku z tym, że są bardzo miękkie nawet jak na opony zimowe, to szybko się zużywają. Co do pozostałych nie wiem. Ja dzisiaj po długim zastanawianiu się założyłam Dunlop SP Winter Sport 3d, zobaczymy jak się spiszą :)
Co do Fuldy, dwójki nie były rewelacyjne wg pana z wulkanizacji, co do trójek powiedział, że się nie wypowie, bo niewielu klientów u niego zamawiało i zakładało te opony, ale to chyba też o czymś świadczy...
planuj? zakup 2 nowych opon na prz?d i chc? si? Was zapyta? co my?licie o "nowych oponach" wyprodukowanych w 2006r
http://allegro.pl/goodyear-ultragrip...337485992.html
np. co? takiego
Czyta?em gdzie? ?e zle?a?e opony nie spisuj? si? tak jak wyprodukowane na gor?co:)
Dorad?cie mi co? bo narazie latam na 3 maxxisach i jednym dunlopie na prawym tyle.
I jeszcze jedno moje pytanie-kto? z Was je?dzi na czym? takim jak maxxis presa snow?
sprawdz czy czasem nowe nowe niebeda tansze :confused: http://reifentiefpreis.de/Winter-Rei...p-7_519587.php
Poszukałem trochę jeszcze, poczytałem i z poprzedniej listy wypadły wszystkie wyniki.
Teraz mam do wyboru:
Vredestein Snowtrac 3 - 212 zł
Uniroyal Ms Plus 66 - 185 zł
Dunlop Sp Winter Sport 3D - 218 zł
Mam swoje letnie Uniroyal Rain Expert i jestem bardzo z nich zadowolony może by tak zakupić Uniroyal Ms Plus 66, cena dobra, z tego co czytałem wielu ludzi poleca te opony. Przejeżdżam rocznie ok 15 tys. km co z tej listy zakupić ? Różnica jest spora między Uniroyal a innymi bo ok 120 zl przy zakupie kompletu. Opony 195/65/15R bo chyba nie ma sensu kupować 185/65 bo cena mniej więcej ta sama
Węższa opona lepiej wgryza się w śnieg, natomiast szersza lepiej trzyma w zakrętach i hamuje, ja bym został przy 195, zresztą tak też zrobiłem.
Ktoś pytał o opony Dębicy, ojciec kupił do swojego auta, ale 14tki, po 600km pierwsza do wymiany bo trzęsło autem - owal(ósemka), dostał po 2 tyg nową. Po kolejnych 800km kolejna (ten sam problem) do wymiany poszła (w piątek zawiozłem), a wiemy z ojcem, że jeszcze któraś nieznacznie autem trzęsie, także może wadliwa seria, ale więcej ojciec się na takie cuda nie skusi;) Myślał, że do jego stylu jazdy i niskich przebiegów się nadadzą, niestety się pomylił;/
Trakcyjnie się dobrze się spisują.
jest ktoś posiadaczem Fulda KRISTALL MONTERO 3 , Uniroyal MS plus 66 lub Sava Eskimo S3+ 195/65/R15 w końcu trafiłem na jakieś konkretne porównania no i w tej cenie oponki wypadły bardzo dobrze, szczególnie w testach poniżej dobrze spisuje się Sava Eskimo S3+ 195/65/R15 jak na swoją cenę ok 180 zł
Tutaj fajne wypadła Sava Eskimo S3+:
http://www.auto-swiat.pl/1-potrzebne...-19565-r-15-th
a tutaj moje wybory ( Fulda KRISTALL MONTERO 3 , Uniroyal MS plus 66 ) w adac wypadły pozytywnie średnia ok 3, skala czym mniej tym lepiej
http://www.adac.de/infotestrat/tests...&recordId=1712
oraz
http://www.adac.de/infotestrat/tests...9&recordId=260
Natomiast na stronie wyżej adac.de opona Sava Eskimo S3+ wypadla beznadziejnie nota 5.0 i jak tu coś wybrać skoro jedne testy z drugimi mają różne wyniki
Ja podobnie jak kolega poszukuję gum do 200 zl./szt. i niemoge sie zdecydowac a sniegu juz nawalilo :/
kolega nizej dal testy ja wzielem googyear ultra.....7+ czekam teraz jak dojada domnie :P a sniegu po pachyyy :(
http://www.auto-swiat.pl/sites/www.a...20zimowych.jpg
Ostatecznie już zamówiłem Fulda KRISTALL MONTERO 3, za całość wraz z transportem płątność przy odbiorze zapłaciłem 756 zł
Podzwoniłem trochę po sklepach itp i z opon KRISTALL MONTERO 3, Uniroyal i Sava najbardziej polecają KRISTALL MONTERO 3, która wygrywa zdecydowanie na śniegu z Uniroyalem na adac.de jest test KRISTALL MONTERO 3 tylko w rozmiarze 185/65 i wypadła bardzo dobrze nota 2.5 ( czym mnie jtym lepiej ) a uniroyal osiągnął 3.0
Ja dzisiaj testowałem te Uniroyalki po 15 cm śniegu i leciałem na nich 110 od Konstancina do Warszawy. Zero dziwnych zachowań, zero dziwnych zerwań przyczepności, wszystko pod kontrolą. Przy startach na śniegu też się ładnie wgryzają i wyjechałem i wjechałem na parking, bez najmniejszego problemu. Mogę polecić z całym przekonaniem.
@cieszy77
Z tego co przeglądałem te testy, to Opony bardzo porównywalne. Z tym, że różnica jest spora tylko na lodzie(!?) i gdyby nie to byłyby w pobliżu Fuldy. Na lodzie to nic nie pomaga niestety.
Tak są to opony na tym samym poziomie, cena podobna różnica 2-3 zł, ja kupiłem fuldę bo mi w sklepie polecono ją bardziej niż uniroyala, osobiście mam opony letnie uniroyala i jestem bardzo z nich zadowolony a więc zimówki pewnie tez niczego sobie. Ci co nie kupili do wczoraj opon zapłacą już wieksze ceny. Od dzisiaj wszyscy podnieśli się z cenami ja wczoraj zapłaciłem 189 zł za sztukę dzisiaj w tym samym sklepie kosztuje 199 zł a najtaniej na necie ok 194 zł
No nic dziwnego, tak to zazwyczaj działa ;) Ciekawe jak jest w przypadku letnich..
Moje Uni kosztowały jeszcze po 168PLN/szt. Tydzień później już 177PLN/szt teraz już 205PLN/szt. Wniosek widzę mamy podobny, lepiej kupić zimówki odrobinę wcześniej nawet i ewentualnie poczekać ze zmianą. Ja dzięki temu jestem prawie 150 do przodu.
Pozdrawiam i życzę udanego użytkowania Fuldy.
Kumho KW17 I'ZEN XW 91T
Osobiście bardzo polecam!
Świetnie sprawdzają się na lodzie ;D
Witam jakie opony kupić na felgi 18' ? bo sa nieźle rozjechane. Kupiłem już auto na zimówkach i na wiosnę chce kupic letnie opony tylko jakie ?
zly dzial kolego ,jest temat typowo do letnich opon :P jezeli wracajac do twojego pytania to polecam GY eagle F1 lub conti ale to zalezy od twojej kieszeni ... pzd
Czy 195/50 (Barum) to dobry wybór? Zamówiłem takie ponieważ niestety na dziurze poszła mi jedna opona, wszystkie 4 mam o takim profilu, więc chyba nie powinno być tak, by mieć 195/65 np. przód a tył 195/65. Felgi mam oryginalne 15".
Mariusz.
do 8L standardowo przewidziane są opony w rozmiarze 195/65 R15 na wszystkich czterech kołach. 195/50 będzie wyglądało śmiesznie na tym aucie, będzie ono niżej stało (-30mm w stosunku do 195/65) a dodatkowo licznik będzie zawyżał prędkość (mniejsza średnica koła)
Ok, wycofałem się z tych opon, o tej porze sezonu nie ma dużego wyboru opon, czy Micheliny 195/65 będą dobre? Czy cena tutaj jest uzasadniona? I drugie pytanie, czy nic się nie stanie, jak jakiś czas będę jeździł z przodu na osi 195/65 a tył te stare 195/50 Firestone Winterhawk?
marty hmmm wyjaśnij mi proszę co ma profil opony do tych systemów??
ASR- głównym zadaniem jest niedopuszczenie do nadmiernego poślizgu kół pojazdu podczas przyspieszania (tzw. buksowanie, mielenie)
ESP- układ elektroniczny stabilizujący tor jazdy samochodu podczas pokonywania zakrętu przejmujący kontrolę nad połączonymi układami ABS i ASR. System ten uaktywnia się samoczynnie, przyhamowując jedno lub kilka kół, z chwilą, gdy odpowiedni czujnik wykryje tendencję do wyślizgnięcia się samochodu z zakrętu.
na moje to tylko tył będzie ci niżej stał, a systemom nic nie będzie!
najważniejsze jest to zebyś na jednej osi miał takie same opony( ten sam rodzaj, rozmiar)
Nie profil ,tylko obwód kola.Na jednej osi 195/65,na drugiej 195/50.W tym przypadku 9,2%(18,3cm) różnicy.
Pogoda jaka jest każdy widzi, więc miałem okazje sprawdzić moje Continentale TS830.
Nie będę się zbędnie rozpisywał, auto idzie jak po sznurku i patrząc na stosunek cena/jakość (200-250zł/szt) jak dla mnie są to najlepsze opony na których dotąd jeździłem.
Pozdro.
James a co to za różnica- obwód czy profil??
przecież obwód zależy właśnie również między innymi od profilu(+ rozmiar koła, no i szerokość)!!!
profil to stosunek wysokości opony do szerokości opony wyrażony w %,
a więc skoro mając jedną szrokość stałą i rozmiar ( bo mówimy o 195 r 15) to od profilu zależy twój obwód!
jak by nie było jaki to ma wpływ na te systemy....??
Profil to dla mnie to:
http://img687.imageshack.us/img687/2...mreifen.th.jpg
Edit:
dopiero zauwazylem ze w PL macie jednak wysokosc na mysli...
http://www.opony.com.pl/artykul/prof...filowe/?id=104
Czytajac "profil" myslalem jednak po niemiecku i zle zrozumialem:)
A co do obwodu....Przy roznicy w obwodzie na poszczegolnych osiach,to koła o różnym obwodzie będą miały różne prędkości obrotowe.Systemy maja z pewnoscia jakies tolerancje,ale uwyzam ze przy roznicy o 9,2% moze juz sobie nie poradzic i glupiec.
za Passat forum:
"Na początek trochę teorii (tu podeprę się instrukcją)
Elektroniczny program stabilizujący (ESP) Zawiera w sobie systemy Elektroniczna blokada mechanizmu różnicowego (EDS) oraz układ zapobiegający uślizgowi przednich kół przy ruszaniu (ASR). ESP zmniejsza niebezpieczeństwo zarzucenia, przy czym hamuje poszczególne koła. Za pomocą skrętu kierownicy i prędkości samochodu wyznaczany jest kierunek jazdy określony przez kierowcę i porównywany z rzeczywistym zachowaniem się samochodu. W razie odchylenia, jak np na początku zarzucenia samochodu układ ESP hamuje automatycznie odpowiednie koło.
Układ ASR (będący zarówno samodzielnym systemem jak i integralną częścią układu ESP) zapobiega w samochodach z przednim napędem, poprzez zmniejszenie mocy silnika, nadmiernym obrotom kół napędowych podczas przyspieszania, Urządzenie współpracuje w całym zakresie prędkości z ABS. Dzięki regulacjo poślizgu ruszanie, przyspieszanie i podjazd pod wzniesiennia zostaje znacznie ułatwiony.
W celu zagwarantowania bezusterkowego działania ASR należy założyć na wszystkich czterech kołach takie same opony. Różne obwody opon mogą prowadzić do nieoczekiwanego zmniejszenia mocy silnika)
I tu dochodzimy do sedna
Konkluzja. Twój samochód myśli, że jest w ciągłym poślizgu. Jak jedziesz szybko tył obraca się wolniej niż przód i samochód chce to wyrównać. Zatem zmień kapcie na identyczne i problem zniknie."
Reasumując - gdy jedna oś kręci się wolniej niż druga, to systemy uznają to za poślizg i próbują to wyrównać. Stąd to wariowanie.
Wrzuć 17 do przodu zobaczysz co się stanie. :P Tylko nie w ruchu ulicznym.
Z własnego doświadczenia ostrzegam że to bardzo ryzykowne. Nie potrzeba ESP żeby mieć problemy przy różnych wielkościach kół. Przy różnicy 10% (większe z przodu mniejsze z tyłu) sam ABS może odciąć kierowcę od hamulców.
Mnie się to przydarzyło kiedy w pospiechu odbierałem Transita od wulkanizatora. Spieszyło mi się wiec nie sprawdzałem kół, w końcu to profesjonaliści...
ABS odpuścił dopiero jak zaciągnąłem ręczny i stanęły tylne koła. Niestety brakło już miejsca i wpadłem na skrzyżowanie. Uratował mnie refleks innych kierowców. Nikomu nic się nie stało, ale najadłem się strachu i wstydu.
Jeżeli chodzi o rozmiar 195/50/15 to A3 trochę dziwnie będzie wyglądać. Założyłem kiedyś z 195/55/15 ale niunia ładowała po wszystkich przeszkodach no i teraz lezą na strychu nowe uniroyal rainsport 2.
Na zimę polecam Bridgestone LM25. Jeżdżę już drugi sezon, często bez ESP, niunia jest na nich bardzo przewidywalna
czyli sie nie mylilem.
Pytanie, bo już pomału trzeba myśleć o zbliżającej się zimie. Mam okazję kupić opony Nokian WR A3 po 375zł sztuka - 205/55/16. Myślicie, że jest to dobry wybór ?
lQl jeśli chcesz to mam takie nowe po 320/szt.
jakie opony polecicie na 17 s-line? w miare rozsądnej cenie:)
panowie mam możliwość załatwienia w dobrych pieniądzach opon na zimę
potrzebuję waszej rady które będą lepsze
Opony zimowe 205/55R16 MICHELIN ALPIN A4 91T
205/55R16 205/55/16 91H TS830P CONTINENTAL
Wg. ADAC obydwie są świetne.
Jeżdżę na Conti TS830 z przodu i przód zimą mi nigdy nie uciekł :)
Teraz kupuje to samo na tył tylko że w rozmiarze 195/65/15. Dostałem ofertę na 225zł/szt. Jeżeli możesz załatwić ten rozmiar w lepszej cenie napisz mi na priv.
mam możliwość wyboru pomiędzy tymi dwoma markami 205/55R16 MICHELIN ALPIN A4 91T , 205/55R16 205/55/16 91H TS830P CONTINENTAL komplety sa właśnie tylko te dwa ja biorę jeden drugi kumpel z pracy więc nie mam możliwości załatwienia, niezależnie które wybiorę to 200zl za sztuke
Zimowe - Michelin Alpin A4 195/65/R15 ?
Co sądzicie o tej gumie? Może ktoś z Was je używał.
Na necie sporo pozytywnych opini:
http://www.oponeo.pl/dane-opony/mich...95-65-r15-91-t
..choć kilka osób trochę narzekało na hałas, pytanie na ile wierzyć takim opiniom z porównywarek cen.
M.
Dokładnie :)
Sam nie bardzo wierze w takie opinie, więc zadałem pytanie żeby ktoś z forum się wypowiedział ;D
Ja dziś zamówiłem nowe Michelin Alpin A4 właśnie. Wydają mi się obiecujące.
Dobra decyzja
Przede mna tez decyzja o zakupie.
Bede kupowal zimowki 225/45/17
W gre wchodza:
- Michelin Alpin A4
- VREDESTEIN EXTREME Winter
- Goodyear UltraGrip Perfomance 2
- CONTINENTAL WINTERCONTACT TS790
- Dunlop SP Winter Sport 4D
Wszystkie zajmuja czolowe miejsca w testach opon zimowych.
Ceny w tym rozmiarze nie sa zbyt tanie... :scratch:
Jednak zimy w Polsce wygladaja tak, ze czesto trzeba jezdzid od Pazdziernika do Kwietnia na zimówkach, wiec to w zasadzie 6 miesiecy. Tak wiec moje poczucie estetyki ni pozwoli mi jezdzic tak dlugo na stalowkach ;p
Mam od 2 sezonów GoodYear UltraGrip 7+, na śniegu A3 jedzie na nich jak przyklejona! Brak problemów z ruszaniem, (nie licząc lodu, tuaj tylko kolce) bardzo ciche opony!
Polecam, jak będzie czas na zmianę napewno przy nich pozostane :)
miałem je w poprzednim golfie, też mi bardzo pasowały. Obecnie już trzeci sezon będę jeździł na Pirelli Snowsport i też nie mogę o nich złego zdania powiedzieć. Jak spadnie świeży śnieg, nie ma problemów z ruszeniem. ASR włączony i inni zostają w tyle na światłach
Dziś dotarły do mnie 4xBFGoodrich G-FORCE WINTER - za miesiąc zakładam na stalówki i .... oczekiwanie na zimową aurę ;) .
Za kilka miesięcy wyrażę moją opinię o nich.
ja jezdze na letnich 205/55r16 ale na zime chcialbym wiekszego balona 205/60 jeździ ktos na takich lub wiekszych? pozdro