Porysowany, bo ktos pewnie zwykłym papierem go czyscil.
Printable View
Porysowany, bo ktos pewnie zwykłym papierem go czyscil.
Panowie polecacie jakieś sensowen warszaty w których zregeneruje lampy ? Pytanie bardziej kierduje do tych z zachodniopomorskiego bo sam mieszkam w tym województwie :)
Podjąłem się regeneracji lamp w swojej A3. Ale chyba nie wszystko zrobiłem dobrze i może mi podpowiecie. Jest lepiej niż było ale...
Najpierw lampę umyłem, potem kolejno papierami 600,1500 i 2000 zmatowiłem powierzchnie. następnie wziąłem bezbarwny podkład a potem lakier i pomalowałem moje lampy, jedno i drugie po 2 warstwy. (Tak było na puszce.) Ale wyszła chropowata powierzchnia. Nie wiem czy za krótkie przerwy?
http://oi63.tinypic.com/rqyult.jpg
http://oi66.tinypic.com/205zaxk.jpg
http://oi67.tinypic.com/219qr1f.jpg
Najwyżej robota od nowa, ale jak już się wziąłem to nie chce tak zostawić..
slabo rozlałes bezbarwny i zrobił się baranek
Mi to wygląda na za małą odległość sprayu od lampy podczas malowania... Jakbyś malował mgiełką z większej odległości to wg mnie nic takie nie powinno się stać.. A poza tym to przy malowaniu nie powinno się skończyć matowienia na papierze 800??
Da rade to uratować. Teraz trzeba papierem wodnym 2500 na gładziutko aby zlikwidować tą skórkę pomarańczy i następnie polerowanie. Wystarczy pasta taka jak do polerowania samochodu, farecla, manzerna, 3M itp. zwykłą tanią i pospolitą pastą k2 turbo też osiągniesz pożądany efekt. Trzeba się przyłożyć ale efekt będzie piorunujący. Ewentualnie po dokładnym zmatowieniu tej skórki pomarańczy papierkiem wodnym 2500, wylać kolejne 2 warstwy bardziej z bliska tak by nie porobić zacieków, to widać od razu po położeniu już pierwszej warstwy, jak jest gładka i się błyszczy jak szkło to znaczy że bezbarwny jest dobrze położony. Piszę to wszystko z własnych doświadczeń z malowaniem bezbarwnym.
Zrobiłem od nowa tzn papiery 600, 1500 i 2500. Potem lakierownie tylko tym razem śmielej używałem lakieru, za bardzo się bałem o zacieki i stąd powstał baranek (dzięki Chudy).
Efekt zadowalający, myśle czy by tą pastą nie polecieć skoro mówicie, że to jeszcze poprawi.
http://oi64.tinypic.com/dq63ps.jpg
http://oi63.tinypic.com/rucv9t.jpg
2500 to za drobny pod malowanie, lakier może zaczac odpadać po jakims czasie.
Mam jedną sugestię dla chętnych zrobienia tego samemu ;)
https://www.youtube.com/watch?v=uqOKmZ9mMfc
PS. jak widać koleś używa 3000 przed malowaniem, potem poleruje, a na koniec dopiero osłona UV.
Ja - bardzo bym chciał mieć gdzie to robić... niestety/stety oddam w ręce specjalistów całe reflektory :)
Ja jestem po regeneracji czterech sztuk. Jutro postaram się zrobić fotki jak jest po ( przed niestety nie zrobiłem) i podzielę się :)
Czy wychodzily lampy hella do 8l na nietermoplastycznym kleju ? W mojej rozkleilly sie po 5min w piekarniku, mam teraz komplet hella do rozklejenia, 30min w pierkarniku, podwazane srubokretem i nic, predzej sie polamie. Dodam ze klej wyglada na fabryczny.
ktoś na forum pisał że był tzw."twardy" jak i "miękki" klej którym klejono klosze
A zna tu ktoś może jakiś sposób na rozpołowienie tych lamp z "twardym" klejem ?
Reflektory HELLA po 10.2002r były na twardym kleju.
Rozklejenie ich jest możliwe tylko po podważaniu kleju dookoła klosza.
Właśnie podważałem śrubokrętem i klosz był juz na granicy pęknięcia...
Koledzy, zszedl mi chrom na odblaskach za soczewka, lampy slabo swieca. Gdzie dostac moge zregenerowane odblysniki te wewnetrzne soczewek?
Ktoś z forum jeszcze zajmuje się regeneracja lamp? Grabek czy sarin?
Polecam uzytkownika chudy92.
chyba już nikt :)
Szukam rady:
Lampy oryginalne słabo świeciły, kupiłem zamiennik z depo i nadal gówno. Zmieniłem zaś na oryginalne, oddałem do polerki. Dalej świecą jak gówno. Przyczyny, jak naprawić? I to nie jest subiektywne wrażenie tylko ojciec, który jechał autem dziwił się w nocy.
Depo świecą słabo. Sprawdź w ori lampach w jakim stanie są odbłyśniki soczewki.
Klosz w ori lampie to połowa sukcesu. Tak jak wyżej napisał adziu, za pewne odbłyśniki są w opłakanym stanie, więc trzeba oddać do regeneracji.
Z depo nigdy nie osiągniesz dobrego świecenia. Pakuj depo na ałto, a ori wysyłaj do regeneracji.
A Jaki jest koszt regeneracji? ktoś wie? bo u mnie też by się to przydało
Renowacja odbłyśnikow to koszt +/- 120zl komplet
muszę poszukać czegoś na ślunsku więc ;P
Zadzwoń do Auto Szałas, Buzz Astral. Może się dogadacie, sa z Mikolowa
a to nie będzie coś z elektryką, mniej prądu daje czy coś? patrzę po tańszych rozwiązaniach, bo wizyta u elektryka 50 zł xd
Jak chcesz mieć tanio to lepiej weź to przepij. O auto się dba a nie na nim oszczędza 😁
Wysłane z mojego G8141 przy użyciu Tapatalka
Witam.
Posiadam A3 8l 2001r.1.9 ASZ i jest potrzeba rozklejenia reflektorów. Czy ktos już rozklejał a jeśli to z jakim skutkiem oraz jakim sposobem. Czy łatwo będzie rozkleić ? Prosze o porady do tego modelu. Pozdrawiam.
Sprawdź datę produkcji reflektorów i czy na pewno są HELLA.
Rozbieralem ostatnio lampy do malowania srodkow,wiekszosc starego kleju usunalem reszte wypelnilem poliuretanowa masa klejaco-uszczelniajaca z Bolla,lekko podgrzalem po wsadzeniu klosza wsadzilem metalowe spinki do tego scisnalem klosz do obudowy i chycilem tasma i trytkami zeby bylo git.
Pierwszy deszcz - po 15km byla gitara zero pary pozniej zaczela sie konkretna ulewa no i lampy troche paruja..
Moze to parowac przez to,ze w obu lampach przy demontazu ulamalo mi sie po jednym mocowaniu dekielka?
Niby na jednym zaczepie dekielek trzyma dobrze,ale nie wiem co teraz robic bo sklejone bylo dokladnie..
Jedyne co mi do glowy przychodzi to albo te dekielki,albo jeszcze po obwodzie lampy tym klejem przejechac.
Poradzcie cos Pany
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Mi po każdym rozklejeniu lampy przez jakiś miesiąc potrafiły parować, a robiłem to jesienią, więc to potęgowało efekt (duże różnice temperatur). Dekielki nie mają na to dużego wpływu, ja często dodatkowo je uchylałem po jeździe w deszczu czy myciu. To bardzo pomagało odparować lampy. Ja swoje sklejałem zawsze na stary klej.
Lampy też nie mogą być bardzo szczelne, może tym klejem zakleiłeś również odpowietrzniki, które są bodajże w górnych rogach od kierunkowskazu?
Wysłane z mojego ONEPLUS A6000 przy użyciu Tapatalka
Dekielki mają duży wpływ, ja wymieniłem na nowe z ASO z niewygniecioną uszczelka i nie parują. Co do odpowietrzników to nie są w zasięgu rynienki na klej tylko w tyle obudowy przy kierunku i dole pod chromem.
Jak kolega malował środki na czarno to lakier mógł dobrze nie odparować i dlatego parują.
No ja wlasnie jak sciagne dekielek to odprauje wszystko w jakies 15-20minut.
Zeby te odpowietrzniki sprawdzic czy sa drozne trzeba rozklejac lampe? One chyba od spodu sa,dobrze mysle?
Teraz jestem na urlopie,a auto stoi w garazu bez dekielkow,moze odparuje wszystko.
Potem sprobuje zalozyc dekielki z tyców co mi zostaly w garazu,sprawdze te odpowietrzniki i ewentualnie przejade je jeszcze ta masa uszczelniajaca po obwodzie.
jeden od spodu, drugi nad żarówką kierunkowskazu.
spróbuj dmuchnąć w ten nad żarówką i palcem sprawdzaj czy od spodu leci powietrze.
zdjęte dekielki pomogą w odparowaniu, lecz jak będziesz jeździł bez nich to wilgoć też wejdzie do środka.
Dobra bede sprawdzal jak wroce,dam znaka.
O dekielkach wiem,zdjalem je zeby odparowalo na 100% bo ostatnio je mialem sciagniete tylko chwile i potem po myjce znow zaparowaly
Witam,
czy próbował ktoś demontować lampy jak na załączonym filmiku poniżej? czy to poprostu przed lift z lampami od polifta co skutkuje brakiem trzeciej śruby relfektora?
https://www.youtube.com/watch?v=iEMf_gaEYQk
Tak, to przedlift bez dolnej śruby z tyłu reflektora i do tego gość na filmie rysuje sobie pięknie zderzak wyjętym reflektorem, z którego wyciąga wtyczki...
Dzisiaj na szybko przegladalem mocowania zderzaka i z prawej strony zderzak trzyma się tylko na tej jednej górnej śrubie. Te dwie dolne poprostu są i zderzaka nie trzymają, czegoś tam brakuje tylko czego?
E: juz wiem, brak tej listewki na dokladce
Bede zabieral sie za malowanie lamp w srodku na czarno u siebie i teraz pytanie takie mam do kogo najlepiej podeslac je? Mamy kogos sprawdzonego na forum?
Kulak zapytaj chudy92
Ktoś z Was spotkał się z czymś takim?
https://www.retrofitlab.com/en/audi-...eadlights.html
czesc, zrobiłem wszystko według poradnika ale mam pare problemów:
-srodki wciąż są brudne mimo spłukiwania duza iloscia wody
-na odbłyśnikach pojawiły się kropki po wodzie chociaż płukałem je destylowaną
ma ktoś jakieś rady co z tym zrobić ?
Jeżeli chodzi o wewnętrzną stronę klosza to polecam nalać do niego wody i dać dosłownie krople pasty lekkościernej, do tego bardzo miękki nasączony wodą papier, może być toaletowy.
Jak wyżej, nasączyć miękki papier i przetrzeć nim, ale lekko bez mocnego tarcia.
Cześć.
Szukam odpowiedzi na pytanie czy w takim przypadku jak na zdjęciu wystarczy wymiana soczewki w lampie czy od razu całą lampę muszę wymienić?
https://i.imgur.com/ilwl34i.jpg
Raczej niemożliwe, żeby tak wyglądała przesłona. Na moje oko to masz źle wsadzoną żarówkę w lewej lampie...
Wymieniałem na inną i było też tak samo. Ale dzisiaj jeszcze raz zrobię podmiankę, tym razem lepiej się przykładając. Dam znać czy to żarówka.
Edit 19:58
Niestety to nie żarówka. Wymieniłem na 2 inne i cały czas to samo. Żarówka pewnie siedzi w gnieździe a sprezyny dobrze dociskają.
Podczas montażu silniczka w poliftowej soczewce (ori Hella) chyba nie trafiłem w tą listwę, w którą silniczek powinien wejść, dzięki czemu teraz cały środek lampy lata... Czy da się to ogranąć i jakoś zmontować bez konieczności rozklejania lampy? Macie na to jakieś patenty?