No so chodnawe ręką nie zamarza ale czuje się ze coś chłodzi szału nie ma jako tak
Printable View
No so chodnawe ręką nie zamarza ale czuje się ze coś chłodzi szału nie ma jako tak
juz wszystko prawdopodobnie jasne stoi sprzegielko na kompresorze od klimy wszystko zalancza sie spadek napiecia zero bledow ale wlasnie po wlaczeniu stoi sprzegielko dzis albo utro wymiana oby pomoglo
Czy jest jakiś okres po którym wymienia się osuszacz klimy?
Planuję na dniach odgrzybić i uzupełnić czynnik, i zastanawia, się czy warto wymienić przy okazji osuszacz. Niestety nie mam pojęcia czy i kiedy był wymieniany, jeżeli był
Co dwa lata powinno się wymieniać, ponadto przy każdym dłuższym otwarciu układu też trzeba wymienić.
Chłopcy mam małe pytanko, czy z panelu klimy wychodzi na jakimś pinie sygnał z informacja o temp zewnętrznej?
Wymiana sprzegielka pomogła chłodzi pięknie wymiana i uzupełnienie płynu i oleju dziękuję panowie
witam kolegow
dzis niestesty kolejny objaw cos mechanik zle zlozyl chyba
na wlaczonek klimie cisza jak wylacze slychac dosc glosny metaliczny dzwiek z kola pasowego na ktorym chodzi klima dokladnie z tego dekielka wymienil mi to sprzegielke i po tyg w sumie niecalym zaczyna sie halas z tamtej strony na wylaczonym silniku reka jak obracam tym dekielkiem sluchac szuranie wlasnie
- - - Aktualizacja postu - - -
albo za mocno dokrecil cos albo jakies podkladki nie odlozyl
juz sam nie wiem caly czas na wlaczonej klimie nie bede jezdzil jal wylacze to szoruje niesamowicie metal o metal male opilki leca
Szczelina zwiększona i juz cisza
A ja mam taki problem, gdy dmuchawy chodza na 1 kresce wiadomo wtedy jest mniej wiecej cisza ale cos tam wieje, to slysze jak by taki dzwiek od klap jak by caly czas sie ruszaly takie yyy uuu iii uu po prostu jak by sie klikało i zmieniało np pozycje nawiewu to taki dźwiek tylko taki cichy, nie jezdze na Auto tylko na zwykly nawiew nawet bez klimy.
Tak samo jak sie kliknie off, slychac ze klapy tym takim dzwiekiem sie zamykaja i jak sie zamkna to jest takie cykanie co raz takie cyk cyk cyk i przestaje i za pare sek znowu cyk cyk cyk, nie jest to ten zbiorniczek co zbiera gazy z wydechu i tam cos tam z nimi robi ze on tak cyka, jest to od nawiewu strony na pewno.
WTF? o co chodzi?
Witam, na klimtroniku pokazuje mi błąd 22.1 związany jest z czujnikiem ciśnienia. Tak jak pisalem jakiś czas temu w ubiegłym roku klimatyzacja działała bez zarzutów, dopiero teraz po zimie przestała działać. Wlaczam klime obroty na chwile ida w gore ale po chwili spadają a sprezarka ani wentylatory nie włączają się. Od czego zacząć szukać?
Witam wszystkich.
Mam oto taki problem... temp na zewnątrza około 15 st. w aucie jak w piekle przy zamkniętych szybach i myślałem, że brakło czynnika (nabijanie 2 lata temu). Podjechałem, napełnili, sprawdzili szczelność, wymienili filt pyłkowy i dalej nie działa, znaczy powietrze leci ale ciepławe.. Macie jakieś pomysły co to może być albo ewentualnie jak sprawdzić?
Dziękuję Golem1 :)
No chyba będę musiał
Jeszcze sprawdziłem, że wentylatory chodzą oba, ale nie ma tego charakterystycznego pstryknięcia...
Ale chyba bez podpięcia się nie obejdzie
Podpowiecie cos?
Rytel, problemem może być uszkodzony czujnik, zapchany układ, zabrudzony skraplacz lub wentylatory nie startuja. Jedz do kogos kto zajmuje sie klimatyzacja (nie do wulkanizatora który podłączy Ci maszynke sciagnie czynnik zrobi próżnie wpuści Ci UV najwiekszy syf jaki moze byc, skasuje jak za zboże a problem pozostanie. Jaco79 u Ciebie prawdopodobnie nie startuje sprężarka pytanie dlaczego: sprawdz najprostrzą rzecz czyli bezpiecznik następnie czy przewód który idzie do spręzarki nie jest nigdzie uszkodzony, jeśli jest ok to odepnij kostke od spreżarki włącz klime i sprawdz czy masz w przewodzie napięcie jesli masz to podepnij sprężarke na krótko pod aku jesli wystartuje problem leży prawdopodobnie w jakims czujniku jesli nie wystartuje to sprężarka walnieta a w jakim stopniu czyli czy zerwało sie sprzęgło czy zatarł sie kompresor to juz inna para kaloszy.
Tak właśnie zrobię, tylko potrzebuję kanał żeby wjechać bo na parkingu ciężko pod autem grzebać :/
Wielkie dzięki za podpowiedź :)
A jeszcze jedno pytanie, ile czujnikow jest w klimatyzacji? Tylko Ten z lewej strony obok zbiorniczka plynu chodnicxego?
Po stronie chłodniczej masz 2 czujniki jeden niskiego i jeden wysokiego cisnienia w niektórych układach mozesz miec 1 czujnik trójpołożeniowy który sprełnia funkcje tych 2 czujników.
a ja mam taki problem, klima nabita w zimie nawet z czynikiem UV ze wrazie wycieku bedzie mozna zobaczyc co i jak, bledow od czujnikow na vagu nie ma, wentylatory niby startują i jest tak, ustawiam 19stponi na klimie, wlaczam slychach cyk ze załączyla sie obroty delikatnie wieksze sie zrobily i co? i na tym wszystko dalej wali cieplym, jak sie jedzie dopiero cos tam zimniejsze ale nie jest to jeszcze takie ze az dreszczyk sie dostaje ze takie zimne raczej lepiej bylo by okno otworzyc i szybciej przewietrzyc, u mego brata w merolu w203 to jak sie zalaczy klime to uuu zamarznac mozna a u mnie nic. co jest? sprzegielko chodzi bo widac. na postoju nie chlodzi a jak sie jedzie to cos tam.
slyszalem ze jakis przewod od klimy musi byc cieply a ktorys zimny ale ktory z nich?
tam gdzie jest w postaci cieszy niskie cisnienie czyli gruba rurka..musi być zimna.
Pierwsze co musisz zrobić to podpiąć zegary i sprawdzić jakie masz cisnienie.
Mam jeszcze koledzy i koleżanki jedno pytanie... Czy jakby sprężarka była walnięta to dałoby się nabić klimę? Bo nabili stąd moje pytanie.
Dziękuję za odpowiedź...
powiem tak dopiero ta rura grubsza i chudsza od klimy robi sie jak wchodzi na obroty ale tak strasznie jakos zimna nie jest czuc ze jest chlodna. a jak nie doda sie gazu to momentalnie robi sie normalna temp w rurce, moze klima musi pochodzic bo przez zime cala nie byla wlaczana?
Ile z wywiewów w srodku na max klima zimna powinna wydalać powietrze o jakiej temp 6 stopni? czy ile?
Nie wiem czy jakiś wplyw na dzialanie klimy ma to ma czy dodajesz gazu czy nie..jesli masz możliwość podłącz zegary pod klime i zobacze jakie jest tam ciśnienie. Klima działa do pewnego momentu jeśli spadnie ciśnienie do danego minimalnego ciśnienia to nie zadziała ( nie uruchomi się spreżarka). Włącz klime i zobacz czy uruchamia sie spreżarka ale nie że poczujesz przez ułamek sek szarpniecie silnika tlyko idz i zobacz pod maska czy działa. na wywiewie z kratek mi sie udało schlodzić do 4,7 stopni. ale to zależy czym to zmierzysz.
No sytuacja wyglada tak, powyzej 1.5-2tyś obrotów te rury od klimy są chlodne no zimne nawet mocno, ale jak sie pusci noge z gazu to one po 3 sek są juz duzo cieplejsze, gdy wlaczalem klime slyszalem takie cyk i obroty silnika wieksze są bo slychac, i widac ze sie kreci te sprzegielko czy cos tam na pasku a jak sie wyłączy klime to sie nie kreci.
I teraz są dwie albo trzy opcje.
- Nabita klima niby była ale może gdzieś jest dziura i przez okres zimowy uciekł mi ten płyn chłodniczy z klimy,
*klima była nabijana zimą bo w grudniu kupiłem auto i było okolo 500czegoś tam tego płynu z 800.
-Zapchana ta chłodniczka
-Sprężarka dała dupy i dopiero przy wyższych obrotach zaczyna coś pompować,
i teraz pytanie,
-jesli sprezarka to lepiej kupic na allegro czy swoją regenerowac?
-jesli chlodniczka czy coś w tym stylu to dużo roboty?
Pierwsze to co musisz zrobić sprawdzić ile jest czynnika chlodzacego..czyli jedz do serwisu z klima i niech to sprawdza. Podępną Ci zegary i beda wiedziec. Nie martw sie na zapas,
800 gramów czynnika Ci nabili bo tyle powinno być 850 dokladnie chyba.
Ciezko stwierdzić co jest przyczyną tylko po tym "ze nie chłodzi" potrzebne są cisnienia oraz pomiary przechłodzenia i przegrzania i tego pomiaru nie zrobi wam żaden wulkanizator bo on nie ma o tym zielonego pojecia. Podlącza maszyne i niech sie dzieje co chce 0 diagnozy, 0 sprawdzenia szczelonsci bo zrobienie prozni i odczekanie 15-20 min to ch** nie test, powinno robic sie to na nadcisnieniu nawet do 20 bar po stronie tłocznej, wpuszczanie UV do układu to totalna bzdura robi sie to w ekstremalnej ostatecznosci gdy wykrycie nieszczolniosci jest naprawde trudne. Mozesz rozebrac schowek i dobrac sie do parownika i sprawdzic czystosc ale on zasyfia sie w skrajnych przypadkach jesli miałeś filtr kabinowy i wymieniales go co jakis czas to nie powinno zabrudzic parownik w takim stopniu ze nie bedzie przez niego przepłu powietrza. Mozesz sprawdzic skraplacz to cos przy chłodnicy tutaj juz predzej sie zabrudzi. Sprawdzic czy napewno rusza kompresor i wentylatory. Temp nawiewu zalezna jest od temp zewn i wewn samochodu ale przyjmuje sie ze granica lezy od 4-11 stopni. Jesli masz klimatronik to jesli na zewnatrz jest ponizej 5 stopni to ma prawo nie ruszyc sprezarka. Nie wlączanie klimy w zime to najwiekszy bład jaki mozna popelnic ale tutaj nikogo nie obiwniam bo nikt o tym nie mowi i przecietny zjadacz chleba nie ma o tym pojecia. Powinno sie zima przynajmniej raz w tyg wlączyc klime na kilkanasie minut dlaczego? a dlatego iz olej który smaruje spręzarke krązy w ukladzie razem z czynnikiem i po dluzszym postoju oddziela sie od czynnika i osadza na rurkach w skraplaczu parowiniku itp. Przychodzi wiosna odpalamy klime sprezarka rusza i trach? co poszlo nie tak a to ze olej który powinien smarować kompresor nie zdąrzył wrócic do niego poniewaz oddzielil sie od czynnika. Po tym jak mowisz ze jesli dodajesz obroty to zaczyna lekko chłodzic to stawiam nie niedostateczna ilosc czynnika. Znajdz kogos kto sie zajmuje klimatyzacja profesjonalnie nie zadnego wulkanizatora, niech sciagnie czynnik do butli zwazy i porówna z tabliczka w naszych Audi powinno byc 750-800gram. Przyjmujemy zasade ze w ciagu roku ma prawo uciec 40g czynnika jesli ubytek byl wiekszy to znaczy, ze mamy nieszczelnosc i trza szukac oraz wymienic filtr osuszacz koniecznie gdzy oleje stosowane w klimatyzacji samochodowej sa strasznie higroskopijne a wilgoc w układzie zabija spręzarke. Jesli bylo ok robimy próznie ladujemy odpalamy i sprawdzamy czy rusza kompresor jesli tak mierzymy przechłodzenie oraz przegrzanie profesjonalny chłodniarz nie bedzie miał z tym zadnego problemu i po tych pomiarach jest w stanie stwierdzic gdzie jest problem.
Kolego Haurox91 nie do końca jest tak jak mówisz, u mnie też było podobnie z tym, że jak jechałeś szybko to coś chłodziło im wolniej tym cieplej a autku, po 2 chłodził lepiej tylko przy ustawieniu LO . Pojechałem sprawdzić czynnik i rzeczywiście mało bo 280g, gość zaczął testować i okazało się że nie trzyma ciśnienie od ok 280g przy teście próżni, gdzie jak pytałem test ten polega na robieniu ciśnienia (lub podciśnienia-nie pamiętam) aż do 15 atmosfer. A zaczęło się u mnie to wszystko od wymiany łożyska na kompresorze, wyło już i rzeczywiście po wyciągnięciu z jednej strony (bo jest 2 warstwowe) było już rozleciane, po założeniu nowego mam problem z klimą i jeszcze go nie rozwiązałem.
Spieszę donieść, że u mnie problem był wręcz prozaiczny.. złamała się osłona kostki z podłączenia sprężarki i coś widać gdzieś nie stykało... Domowym sposobem (szkotką) owinięta i chłodzi aż mróz się robi.
Dziękuję wszystkim za cenne wskazówki i pomoc!!
no to nie wiem zobacze ten skraplacz jego sie czysci czy cos?, a filtr kabinowy wymienilem dopiero wczoraj a byl jeszcze oryginalny audi siedział od nowosci xD.
Jaco79 w poscie nr 532 opisalem ze stawiam na to ze nie startuje sprezarka i do sprawdzenia przewód wiec chyba sie wstrzeliłem. Krispietruch przeciez napisalem to samo co ty, ze powodem slabego chłodzenia na niskich obrotach jest zbyt mala ilosc czynnika i test szczelnosci sprawdza sie na cisnieniu wiec co jest nie do konca tak hmm ?? i o jakim problemie z klimą mówimy mozesz to opisac ?. Kolego Białaa skraplacz mozesz przedmuchac spręzonym powietrzem tak samo parownik jesli nie miales wymieniane kabinówki przez ponad 10+ lat jestem w szoku jest to jedna z przyczyn parowania szyb wiec ludzie czesto od tego zaczynaja i kabinówka jest systematycznie wymieniana no ale widac sa wyjątki :D, u Ciebie jest wszystko mozliwe w rejonie parownika takze sciagał bym schowek i tez przedmuchał parownik ba nawet w obu przypadkach pomógł bym se chemią. :D
A duzo to roboty? rozebrac to wszystko? zeby przeczyscic
Cześć. Przestała mi chodzić klima, a w tamtym roku aż do zimy chodziła aż miło.
Po załączeniu klimy na panelu pali się śnieżka i nie gaśnie, wentylatory nie startują, tak samo sprężarka klimy. Na wtyczce brak napięcia.
Co powinienem teraz sprawdzić?
Witam wszystkich :) Mam pewien problem z moją klimą w A3 rocznik 98 1.6. Klima sama się włącza i wyłącza tzn. Na panelu kontrolnym gwiazdeczka się nie pojawia a słychać te tak zwane tyknięcie i zauważyłem , że te sprzęgło czy jak to się dokładnie nazywa zaczyna się kręcić na 5-10 sekund i przestaje i tak co chwilę. Byłem z tym u mechanika auto stało 3 dni i stwierdził , że nie wie co jest przyczyną...z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam jeśli temat już był poruszany ale niestety nie potrafiłem go odnaleźć.
na początek bezpieczniki, te na aku i te w kabinie
he he 3 dni i nic nie stwierdził, to kiepsko a my tu zdalnie to jeszcze cieżej coś stwierdzić ale podejrzewam ze problem z elektryka, tylko czy przekaźnik wentylatorów czy moze ktoryś przewód robi spiecie to tego stwierdzić zdalnie sie nie da
Poszukaj kogoś w okolicy i podmień panel klimatronika aby sprawdzic czy czasem on nie robi styku.
Rozebrałem tą całą listwę z bezpiecznikami na aku i wszystko poczyściłem - nic nie dało, podpięcie wentylatorów na krótko powoduje wichurę :)
Wymieniony sterownik wentylatorów - również nie pomogło.
Zipo8 pod manometry ktoś Cie podpinał? wygląda to na zbyt małą ilość czynnika i presostat niskiego cisnienia odstawia kompresor.
Pytanko,
jako, że pierwszy raz będę uzupełniał klimatyzację, poprzedni właściciel w PL tego nie zrobił przez dwa lata, więc ostatnio była w Niemczech nabijana.
Co powinienem zrobić w pierwszej kolejności?
Widziałem jakiś preparat z K2 do oczyszczania klimatyzacji. Tylko nie wiem czy pierwsze trzeba ją:
a) oczyścić
b) odgrzybić
c) uzupełnić czynnik
Niby chłodzić chłodzi jak dam na LO, ale wole sobie już uzupełnić i mieć spokój.
Haurox91 ale ja nie włączam klimy panel kontrolny może być wyłączony a kompresor i wiatraki same odpalały się na te pare sekund.Czynnik był nabijany...Jutro jadę do innego mechanika zobaczymy co on poradzi bo ten tak coś namącił , że teraz całkowicie nie działa klima wiatraki odpalają a kompresor nie ;/ ( a stało się tak gdy odłączył mi klimę czy coś tam zrobił bo powiedział , że gdy kompresor sam się odpala a coś tam jest pozamykane to może mi rozsadzić jakieś tam przewody... ja mu to kazałem zrobić tak jak było ale klima już nie działa więc wolałem zabrać od niego auto zanim jeszcze działa...)
Bartek weź podjedź do serwisu niech Ci wymienią czynnik i odgrzybią ozonem lub ultradzwiekami. Dobrze jest też wymienic osuszacz jak dawno nie zmieniany. Nie wiem o jaki preparat ci chodzi. Jesli cos do czyszczenia układu to nie kombinuj bo mozna jeszcze szkód narobić. Mozna zrobic plukanie ale jest to dosc droga operacja. Jezeli uklad nie jest zanieczyszczony to nie ma takiej potrzeby.
Witam. mam problem z climatronikiem, grzeje na maxa, jak bym go nie ustawił to i tak zaraz po nagrzaniu silnika daje HI. 2001r 1.9tdi 110KM Proszę o pomoc
Widzę, że nikt nie wie co może być przyczyną