ile:P??
ja również przytaknę iż PZU i WARTA najdroższe :)
Printable View
Ostatnio ubezpieczałam audi w Liberty Direct - samo OC wyszło około 600zł
W tym mam :
- wszystkie możliwe zniżki za bezszkodową jazdę ( jeżdżę 8 lat)
- zniżkę na diesel
- brak zwyżki za wiek (rok temu skończyłam 25 lat)
Podobno firmy ubezpieczeniowe nie lubią audi... Pani z polisy poinformowała mnie,że gdybym ubezpieczała skodę zapłaciłabym 200zł taniej. :)))
Czy mozna miec samochod bez CO, z ktorego sie nie korzysta? Innymi slowy czy mozna miec auto w garazu?
tak, ale zabytkowe, na żółtych blachach
Mam podobny przypadek... w sumie nadaje się do telewizji.
Dostałam w spadku auto z 2000 r. po tacie, który zmarł nagle i auto figurowało na niego... Chcąc by uczciwą, nie fałszowałam żadnych umów darowizn itp... podałam sprawę o postępowanie spadkowe, a że mam 3-kę zarobionego rodzeństwa w USA od 20 lat mieszkających, podejrzewałam,że nie będą rościć do niego praw...
Heh, myliłam się i to bardzo!
Stwierdzili,że mają majątek w PL i nie zechcieli się go zrzec na mnie.
Sprawa trwała 3 lata...w tym czasie użytkowałam samochód, naprawiałam i ubezpieczałam na siebie (choć dowód rejestracyjny był na ojca). Ostatecznie auto zostało podzielone na 4 części jako współwłasność.
Moje rodzeństwo odmówiło mi wszelkich czynności umożliwiających przerejestrowanie/wyrejestrowanie pojazdu itp... nie mają zamiaru przylecieć nawet do PL - w zasadzie auto powinno mieć opłacane OC cały czas do momentu wyrejestrowania go/sprzedaży bądź zezłomowania...(a bez nich tego nie uczynię) ponieważ Fundusz Ubezpieczeniowy może nałożyć karę finansową.
Facet w ubezpieczalni doradził mi aby wypowiedzieć umowę z ostatnią firmą ubezpieczeniową i po prostu nie ubezpieczać... Fundusz podobno ściga dopiero wówczas gdy auto nieubezpieczone spowoduje jakąś szkodę...gdyż za dużo jest na rynku firm by odszukać,że żadna z nich nie ubezpiecza Ci pojazdu.
Auto stoi w garażu nieużytkowane i nic nie można z nim zrobić.
Ostatnio jednak słyszałam w tv,że firmy ubezpieczeniowe mają się zabrać za tą sprawę i odszukiwać takie przypadki :/ Żenada ...w Polsce nic nie da się załatwić uczciwie i po europejsku, niestety...ale w całej UE możesz sobie auto wyrejestrować kiedy tylko chcesz...u nas niestety nie! i jeszcze płać sobie za coś czego nie używasz...
Nie tylko zabytkowy na żółtych tablicach, ale każdy pojazd historyczny (może mieć zwykłe, białe blachy):
Niestety, a3/s3 nie łapią się do żadnej z ww kategorii, dopiero w 2036 ;)Cytuj:
Art 2 ust. 11
pojazd historyczny:
a) pojazd zabytkowy w rozumieniu przepisów ustawy - Prawo o ruchu drogowym,
b) pojazd wpisany do księgi inwentarza muzealiów zgodnie z przepisami dotyczącymi ewidencjonowania dóbr kultury w muzeach,
c) pojazd mający co najmniej 40 lat,
d) pojazd mający co najmniej 25 lat i uznany przez uprawnionego rzeczoznawcę samochodowego za pojazd unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji;
Mam taki mały dylemat, chce ubezpieczyć auto dla brata, kilka szczegółów. Auto zarejestrowane na Ojca, bez kolizji, i wypłat z oc, liberty daje kwotę lekko ponad 300zł, ale jeżeli zaznaczę taka opcje na nie. "czy auto będzie użytkowane regularnie nie mniej niż raz w miesiącu przez osobę poniżej 25 roku życia" - co jeśli brat będzie miał kolizję?
Panowie, a ja mam pytanie o AC waszych autek, wykupujecie ? Jak tak na jaką wartość ? Jakie opcje? Pytam bo dzisiaj próbowałem i po prostu jestem załamany. Max kwota na jaką mogę ubezpieczyć 18 tyś netto w PZU :/, najwyższe jakie udało mi się znaleźć - 27 brutto w Hestii. Kwota nawet nie ima się do rzeczywistej ceny samochodu na rynku.
mkalafior a o którym roku auta mówimy? Mi w link4 wycenili na 35 tys. rok 2007. I tak w razie kradzieży nawet dzień po ubezpieczeniu mogę pomarzyć o 35 tys. ale to już bandyctwo firm ubezpieczeniowych i osobny rozdział.
Mam pytanie, mam OC do 16 czyli do czwartku, wyjeżdżam do Łodzi w tygodniu i wracam własnie w czwartek, starą polisę już wypowiedziałem i od 16 mam opłaconą nową z tym że nie zdążę jej odebrać do czwartku bo kupowana przez internet. W związku z tym czy mogę bez obaw wracać 16, czy ta stara polisa obowiązuje z 16 włącznie?
Jeżeli na starej polisie widnieje data 16/08/2012, to do tego dnia włącznie obowiązuje.
Nową polisę powinieneś kupić od 17/08/2012. Możesz wracać bez obaw:)
Po za tym jak przez internet to powinienes moc ja wydrukowac po zakupie badz powinna przyjsc mailem.
A nie dali Ci widełek +/-20% od ceny którą podają? Ja już w dwóch ubezpieczalniach spotkałem się z sytuacją, że podają wartość auta ale możesz ją zmienić w granicach 20% właśnie. Oczywiście zmienia to również składkę.
może ktoś mi powie jak to jest z tymi zniżkami ?? w sumie miałem ok 4 aut z tego co pamiętam, ponad 4 lata bezszkodowej jazdy ale nie jestem w stanie tego dokładnie określić, jedno auto miałem za małolata ale nie pamiętam czy ponad rok czy prawie rok itd. Poprzednio dostałem z PZU 45% zniżki. Teraz muszę obecne auto za miesiąc ubezpieczyć (obecnie jeszcze jest ubezpieczenie poprzedniego właściciela) i co jeśli powiem że mam 50% zniżki a tak naprawdę mam 30% ?? nie mam pewności ile tego jest dokładnie a z tego co się dowiedziałem dzwoniąc do jednego z ubezpieczycieli oni nie mają informacji o posiadanych zniżkach... to jak to wkońcu jest ???
druga sprawa, w lutym miałem szkodę z mojej winy poprzednim autem, wszystko było zgłoszone itd a ta szkoda nie widnieje w bazie ubezpieczycieli ?? akurat to jest na moją korzyść ale jak to możliwe ?? (dostałem wszystkie papiery po szkodzie wiec na 100% była zgłaszana)
poleci ktoś najtańsze OC?
Auto do ubezpieczenia to Skoda Octavia 2000r. 1.9TDI 90km Ambiente kupiona w 2004 r. :) Kilkanaście lat bezszkodowej jazdy wiec 60% zniżek :)
Ja wczoraj ubezpieczałam auto w mbanku ale nie tylko ze względu na cenę (znizki 60%)
Mbank OC 360zł + NNW(410zł)+ Assistance super (na europę) razem 585zł (minusem jest założenie konta w banku poza tym to bajka bo wszystko można sobie samemu zrobić przez internet)
Alianz OC+NNW 459,00
Liberty Direkt ok530 ale przy opcji dłuższego wyjazdu za granice kraju to 930zł he he
Mtu OC+NNW 438zł i nnw nie działa poza granica kraju
Jeszcze kilka innych obdzwoniłam ale drogo wyszło
Najlepiej podzwonić i porównać opcję :)
Jeżeli szukasz samego OC, to w chwili obecnej i ja polecam mBank. Przy ich obecnej promocji, nie znalazłem tańszej oferty.
Nic, OC jest na pojazd.. Chyba, ze ubezpieczyciel po stluczce brata wynajmie detektywa, a ten znajdzie ten wpis albo swiadkow, ze autem jezdzil tylko brat. Ale takie rzeczy to chyba tylko w USA.
Generalnie tylko osoba w dowodzie ma znaczenie.. Sam jestem mlodym wspolwlascicielem i cierpie z tego powodu, bo moja osoba podbija stawki 2x, tyle ze znizki wypracowuje.
Podsumowujac, auto tylko na ojca rejestrowane, bez wspominania o bracie, a brat niech kupi komarka i oplaca za niego 50zl rocznie OC - wyrobi swoje zniżki.
Jeśli ktoś przymierza się do zakupu OC to polecam ten wątek.
Gdyby ktoś miał jeszcze wątpliwości to polecam kontakt do kolegi sokl (autora ww. wątku) - na pewno pomoże (sam tydzień temu kupiłem w jego firmie polisę OC - zaproponował mi najlepszą ofertę).
Witam, szukam obecnie jakiegoś mini AC na wypadek kradzieży samochodu. Czy ktoś z Was może polecić jakąś ofertę/firmę ubezpieczeniową?
w PZU mozesz wziasc Mini Casco - skladka o wiele mniejsza niz przy AC.
tylko musisz wiedziec ze nie ma odpowiedzialnosci jak uderzysz w przedmioty lub inne pojazdy.
PS. Najlepiej przejdz sie do najblizszej multiagencji, gdzie maja oferty z kilku firm ubezpieczeniowych i mozesz sobie wybrac najtansze.
tylko czytaj warunki umowy - bo nie zawsze tansze znaczy lepsze.
Minicasco mojego auta 328 pln składka roczna więc opyla sie
Jeśli jesteście zainteresowani dodatkowym rabatem 20% na OC i AC w Generali to info na PW.
Rabat ten łączy się z aktualną promocją na AC w Generali.
Moja kalkulacja:
Audi A3 2,0TDI 2008r.
Właściciel: 1970r.
Prawo jazdy 1990r.
Kod pocztowy: 45-910 Opole
6 lat bezszkodowo OC
4 lata bezszkodowo AC
-OC
-AC [45800zł]- brak udziału własnego, brak amortyzacji, brak pomniejszania sumy ubezpieczenia po szkodzie, STAŁA SUMA UBEZPIECZENIA przez cały rok
-NNW kierowcy i pasażerów [10tys.zł/os.]
-Szyby [3tys.zł]
-Assistance
-Bagaż [2tys.zl]
Normalna cena: 2475zł
Cena z kodem rabatowym: 1830zl
W poniedziałek kończy mi się oc na auto. Wypowiedziałem umowę staremu ubezpieczycielowi. Ale jeszcze nie załatwiłem oc u innego. Czy muszę koniecznie załatwiać sprawę w poniedziałek? Akurat cały dzień będę w pracy... Czy nic się nie stanie jak załatwię to dzień później? Oczywiście wiadomo ze bez oc nie można jeździć :)
Dzieki za informacje :-)
Ja miałem... Sknery jedne! Nie dość,że wypadek był nie z mojej winy bo to koleś wymusił pierwszeństwo to cwaniaki dzwoniły do moje szwagra (od niego brałem części bo ma sklep motoryzacyjny) i przedstawiały się ,że ktoś im polecił ten sklep i chcieli by zapytać czy można jeden kołpak kupić :|. Przez 3 lata od wypadku mogę zgłosić ponowną wycenę - zrobiłem tak, 8 miesięcy po wypadku bo po założeniu letnich opon zaczęło mnie ściągać to w odpowiedzi od nich usłyszałem ,że: za dużo czasu upłynęło (sic!) i za dużo km zrobiłem :/. Warta gó...o warta.
Przepraszam za offtop
Zmieniam autolawetę i poszukuję dobrego ubezpieczenia na pojazd specjalny, również autolaweta. Poprzednią polisę miałem przepisaną z poprzedniego właściciela. Do tej pory polisy kupowałem przez internet, teraz jednak widzę że mbank nie ma w swojej ofercie ubezpieczenia dla pojazdów specjalnych. Jest na forum ktoś kto zajmuje się ubezpieczeniami i może mi policzyć składkę?
Ja ubezpieczałem 1.6 citroena.. zapłaciłem 330zł w proma za OC, agent dał mi tak duża zniżke
Chyba dobra kwota :)
mi najtaniej wyszło w proama przy silniku 1.8 i zniżkach 60% zapłaciłem jedyne 350zł :)
W chwili obecnej to chyba najkorzystniej kupić OC w mBanku, Za a3 1998 AHF, Astrę 3 1.3 cdti, i Fabię 1.4 benzyna płaciłem po 250 zł.
Ja nie wiem jak to możliwe,że wam wychodzą takie tanie składki :mad:
Mi wszędzie wychodzi za samo podstawowe OC ponad 600 za rok,ze zniżkami 60% i bez zwyżki za wiek tu dodam niestety ;)
Wyliczałem na str nawet w tej niby taniej proama to mi wyszło 621,58 zł.
Także jak ktoś może,to chętnie skorzystam z pomocy :)
Bart, Warszawa podbija stawkę niestety.
Wysłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk
Jeżeli ktoś z Was chce sprawdzić rzeczywistą składkę u agenta, a nie u "robota ;) " to służę pomocą. Wypełnijcie formularz na www.ubezpieczenia-krzepice.pl- najszybciej jak to możliwe postaram sie odesłać kalkulację (nie musicie podawać PESELU, wystarczy data urodzenia).
Jeśli nie wiecie kiedy mieliście szkodę, mogę sprawdzić, ale potrzebuję do tego imię, nazwisko i PESEL.
Preferuję kontakt emailowy powołując się na forum- forumowicze obsługiwani poza kolejnością ;)
A wyceni mi ktos tylko AC na EVke?
2008r
Wypełnij formularz na www.ubezpieczenia-krzepice.pl lub podeślij dane na PW to policzę, choć z doświadczenia wiem, że samo AC będzie droższe niż pakiet OC,AC,NNW
Witam.
Skoro ten temat dotyczy ubezpieczen to ja mam jedno pytanie.
Obecnie przebywam w USA I Tutaj ubezpieczam auta (od 6 lat OC a od 3,5 rowniez AC). Czy dzieki temu mozna uzyskac jakies znizki przy ubezpieczaniu auta w Polsce? Dodac jeszcze ze nie mialem zadnej kolizji/stluczki z mojej winy.
Witam, mam pytanie, brat zdał swieżo prawko, kupił 2 miesiące temu samochód i kilka dni temu spowodował wypadek ze swojej winy czy w po zakończeniu tej polisy w towarzystwie w którym sie teraz ubezpiecza bedzie miał zwyżke za szkodowośc? Teraz niema zadnych zniżek. I czy może zmienić TU na inne i tam nie bedzie miał zwyżek?
Będzie zwyżka :(
będzie i nie da się tego w żaden sposób zataić
jesli ktos szuka dobrej ceny za ubezpieczenie zapraszam do kontaktu :)
Panowie potrzebuję pomocy. Gdzie najlepiej ubezpieczyć Audi A3 1,9 TDI 101KM 2002?
Najlepiej na warunkach właściciel (osoba z 60% zniżek, przez cały okres żadnych wypadków, stłuczek... - prawo jazdy ponad 20 lat)
i współwłaściciel (osoba z 30% zniżek, przez cały okres żadnych wypadków, stłuczek... - prawo jazdy od roku).
Przedstawiciel PZU zaśpiewał około 530zł. Znajdę taniej?
Chodzi mi głownie o same OC.
Ja w tym roku najtaniej miałem w Liberty. Zapłaciłem 370 pln.
Mam takie pytanie. Komu polecilibyście Assistance ? Osobiście rzadko jeżdżę w trasy dłuższe niż te 100 km, no ale nigdy nic nie wiadomo co się przyda.
Witam Państwu potrzebuję informacje . Gdzie najlepiej ubezpieczyć Audi A3 1,8 KAT 125KM 1996r?
Aktualnie zostały mi 2 miesiące do końca ubezpieczenia (poprzedniego właściciela) a trzeba wybrać ubezpieczalnie.Samochód na umowie widnieje na ojca .Ojciec ma samochód mondeo w PZU -(z max 60% zniżek, przez cały okres żadnych wypadków, stłuczek - prawo jazdy ponad 20 lat)
Teraz pytanie ,którą ubezpieczalnie wybrać PZU ? Nie chce dużo płacić ,bo mnie nie stać .Aktualnie ojciec płaci za mondeo mk1 94rok NW+OC 840zł dwie składki to sporo tak mi się wydaje ...
Drugie pytanie ,to jeśli widniało by w umowie druga osoba (jako współwłaściciel [czyli ja]) I ubezpieczenie musiał by być jako współwłaściciel jako ja ? Mam aktualnie jako współwłaściciel skuter od 4 lat ,a skończyłem 18lat ,dlatego pytam czy lepiej by było jako współwłaściciel na mnie oraz zniżki by leciały na mnie ? i nie było by drożej ?? Proszę o wyjaśnienie, dzięki z góry ;)