Jeśli chodzi o typy liczników wydaje mi się że opanowałem temat. pierwsze to trzeba mieć odpowiedni rocznik/wersje. Są trzy typy: wersja 1: przed 2001 (około), wersja 2: 2001-2004 i wersja 3: po 2004. Wersja 1 to jest 8L jest bez CAN. Cecha charakterystyczna: analogowy zegarek. Wersja 2 to jest 8L po liftingu, z CAN. Cecha charakterystyczna: zegarek cyfrowy, oznaczenie części 8L. Wersja 3 jest dla 8P, cecha charakterystyczna: oznaczenie części 8P. 8P nie pasuje do 8L prawdopodobnie z powodu wspomnianego immo. Drugie to uważać na wersje licznika: diesel/benz, bo skala obrotomierza inna, choć moim zdaniem będzie pokazywał prawidłowo (niepotwierdzone). Moc/pojemność silnika moim zdaniem nie gra roli (niepotwierdzone).
Po zdobyciu licznika zostają kroki takie jak pisał MiG25. Licznik wymienią w każdym porządnym warsztacie, kłopot może być z tym sygnałem spalania - zwłaszcza w 8L wersjach przedliftingowych - czy on tam w ogóle jest? W poliftingowych 8L i 8P po przekopaniu internetu nie mam info o problemie, więc zakładam że ten sygnał jest dostępny.
Wymianę zrobią np. w diagtronic za 400zł (dzwoniłem). Wajche można kupić tu:
http://search.ebay.de/_W0QQsassZwww_...beleuchtung_de. Wjacha jest wydaje się konieczna do skorzystania z bajerów w liczniku - bez wajchy wszystkie bajery są tylko nie można przełączyć wyświetlacza i ich zobaczyć.. :-/
Pisał kiedyś o szczegółach i kosztach wymiany hanluk - możecie pogrzebać na forum. Ale fakt, że najtrudniej zdobyć licznik, zwłaszcza jak widzę do mojej poliftingowej 8L :-/ myślę od licznika trza zacząć, coby podstawe mieć