Podbijam
Printable View
Jeżeli u mnie jest sprężarka Sanden i chciałbym wymienić to muszę wymienić na identyczny model/typ czy mogę włożyć inną?
Mam możliwość wzięcia sprężarki Delphi, która siedziała i działała w A3 8p.
jestes pewny tego delphi ? jaki ma numer czesci ? no ciekawe,
oryginalnie, fabrycznie wsadzane byly sprezarki Sandena, Denso i Zexela
Witam. Nie działa mi klimatyzacja w a3 8p 2009. Jest czynnik. Brak błędów. Podobno czujnik w parowniku jest uszkodzony. Wskazuje minusową temperaturę. Jak sobie z tym poradzic? Gdzie szukać w aucie czujnika. A moze gdzie wstawic rezystor na próbę? Auto wczoraj kupione
Wysłane z mojego SM-N915FY przy użyciu Tapatalka
Witam mam problem z klimatyzacja po ustawieniu temp 28stopni dmucha zimne powietrze a po przeskoczeniu na Hi leci normalnie gorące. Co mam zrobić ? By na 28 i nizej lecialo odpowiednio cieple powietrze do danej temperatury?
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
Witam, wczoraj przestały mi działać wentylatory. Klimatronik normalnie się włącza, mogę zmieniać ustawienia na nim. Co może być przyczyną? Duży wentylator spalony?
Widziałem ją i faktycznie działała, widocznie musiała już być zmieniona od nowości.
Przejrzałem intercars i znalazłem, że to chyba musiał być ten kompresor:
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/...matyzacji.html
Pozdrawiam
MG
Panowie, na pewno dla was pestka. Śmierdzi z klimatyzacji tylko jak auto postoi kilka godzin. Po niecałej minucie przestaje śmierdzieć i potem jak np zostawię samochód na godzinkę i jadę dalej to nie śmierdzi... Co może być powodem?
Mi4 WCDMA 3GB RAM
Miui Polska 5.11.13
w tym wątku jest wszystko opisane
na belce masz Przeszukaj wątek i tam wpisujesz śmierdzi a później tylko poczytać kilka postów+osobne tematy(ale od tego jest szukajka/korzystaj z niej)
http://www.a3-club.net/forum/showthr...727#post617727
http://www.a3-club.net/forum/showthr...RYB-ECON/page4
Panowie proszę o pomoc .
Czy jest możliwość wyciągnięcia chłodnicy klimatyzacji bez ściągania zderzaka a może ktoś coś doradzi ?
- - - Aktualizacja postu - - -
Witam mam problem iz zbliza sie lato postanowilem zrobic full serwis klimatyzacji ostatnio nawet grzalo bylo 23 st i gdy wlaczylem klime no to nic poprostu wialo powietrzem ale lekko cieplym mimo iz temp na low w ogole nie czuc chlodu co moze byc przyczyna ?
Ten sam objaw co u mnie, w moim przypadku jeden serwisant stwierdził, że sprężarka daje za małe ciśnienie i trzeba do sprężarki zajrzeć. Może być walnięta sprężarka albo zaworek, dokładnie nie wiadomo co.
W wątku temat poruszany, polecam przeczytać
Watek poruszany prawda ale jednoznacznej odpowiedzi nie ma trzeba bedzie sie wybrac na serwis a tego sie boje jak wyskocza z kosmiczna cena, a klima by sie przydala upaly tuz tuz. W 8P to chyba czesty problem z ta klima co ?
Ktos już tutaj to pisał, że sprężarki w tych modelach pracują cały czas i dlatego szybciej się zużywają. We wcześniejszych modelach było to jakoś inaczej rozwiązane i dłużej wytrzymywały.
To prawda, nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Jeden kolega miał jakoś łopatkę ułamaną, naprawił i wszystko wróciło do normy ;) więc ciężko jest jednoznacznie powiedzieć co może być przyczyną. A może sterownik wentylatorów?
Ponoć jak sprężarka już nie daje dobrego ciśnienia to lepiej ją od razu wymienić (koszt nowej sprężarki koło 1000zł) a nie czekać aż całkowicie padnie, bo wówczas płyn się psuje i wraz ze zmianą sprężarki trzeba zmienić jakiś osuszacz, chłodnicę klimatyzacji i płukać cały system (od 1500 do 2000zł łącznie). Więc tylko musisz zdecydować kiedy wydasz kasę ;)
Witam, co tak na prawdę jest dobrego do odgrzybienia klimatyzacji? W sensie skutecznego mi chodzi.
Zastanawiam się nad preparatem od firmy WURTH - droższe nieco niż inne ale rzeczywiście dużo skuteczniejsze?
Konkretnie ten zestaw myslałem żeby użyć:
http://allegro.pl/wurth-odgrzybiacz-...093306190.html ??
Wychodzi 80zł nie wiem czy warto tego samego typu preparat też jest za 40zł tańszy od firmy AUTOLAND. Już sam nie wiem ?
kolego miałem ten środek i nie przepłacaj skład tego wurtha to izopropanol. Kup 1l izopropanolu za około 12zł i efekt będzie ten sam.
Tylko wchodzi kwestia zaaplikowania tym wurthem wygodniej bo ma wężyk z dyszą i puszka jest pod ciśnieniem. Przy izopropanolu musiałęm użyć sprężarki z pistoletem do malowania (do pistoletu dołączony długi wężyk) by można było dojść i dobrze spryskać cały parownik. 1 litr ci w zupełności wystarczy ja dodatkowo włączyłem nawiew na full i zlałem cały wentylator, który ładnie rozrzucił środek na kanały i parownik. Jest on obojętny na elektronikę więc możesz lać obficie żadnego zwarcia nie będzie. Oczywiście robisz to na wyjętym filtrze kabinowym.
U mnie zajechany kompresor był opiłki na zaworze kompresora. 350używka w dobrym stanie 450 wymiana....
siema rownież mam problem z kilma od dwoch miesiecy sie wogole nie chce załaczyc a pod komputerem tylko tyle mi wyszło tak jak wczesniej pisaliscie ze jakis dodatkowe sterowanie powietrzem to wszystko klima dobita w 100% wentylatory sterowniki w wentylatorach wymienione na nowe i nie wiadomo czemu nie chodzi nie chce sie wogole wyłaczyć przycisk econ swieci cały czas z tego co zauwazyłem jak koledzy wczesniej pisali ze jeszcze moze byc ten elektomagnez do wymiany no bo co innego jeszcze moze byc ? pomozecie
Pewności nie mam. Chlodnice mialem czyszczoną kilkukrotnie. Az filtr aobie zatkał mechanik. Klimka chlodzi az milo. Przed zakupem zdjalem czujnik i bylo czysto. Kompresor zdjety z golfa 5 z 2012r produkcja kompresora. Made in japan a moj był made in poland. Ladny nie utleniona obudowa
Problem z klimą ma już zdiagnozowany. Kompresor nie daje już zbyt dużego ciśnienia - dodatkowo skraplacz jest mocno skorodowany. Zdecydowałem się na taki zestaw :
skraplacz firmy NRF z osuszaczem nowy ~280zł lub NISSENS za 320zł z osuszaczem co lepsze ?
Obecnie jest założony sanden PXE 16 1K0820803 i tu pojawiaj się wątpliwości :
Sprzedawca używanych regenerowanych kompresorów twierdzi że sanden (polski) to kiepski kompresor jak zyxel (slowacki) i owiele lepszy jest denso (japoński) i na gorsze rynki VAG daje zyxel i sande a na lepsze tylko japoński denso.
Koszt używki z 2013 500zl lub regenerowany do tego gwarancja 6mc. Znów gość w serwisie co mi to będzie robił twierdzi że fakt omijać zyxel a denso i sanden to bardzo dobre kompresory.
Co o tym sadzicie ?
Mały update, jak by u kogoś szykowała się podobna akcja. Zdecydowałem się na używany kompresor denso rok produkcji 2013 - wygląda jak nowy oraz montaż w zakładzie zajmującym się sprzedażą tych kompresorów dzięki czemu dostaje na całość rok pisemnej gwarancji. Teraz koszty :
Skraplacz NRF z osuszaczem 280zł + kompresor 500zł + 500zł za robociznę, sprawdzenie szczelności nowe uszczelnienie połączeń oraz napełnienie czynnikiem. Podobno z wymianą skraplacza jest dużo więcej roboty niż sama wymiana kompresora, demontaż zderzaka belki i na koniec cały pas przedni trzeba zdjąć żeby się do niego dobrać. Całoś zamknęła się w kwocie ~1300zł .
Jak z 2013 roku to powinien pochodzić.
Gdzie dokładnie to robiłeś?
Kompresor podobno od nowej A3 - dopiero po czasie wyjdzie czy to była dobra inwestycja narazie wszystko działa i fajnie mrozi :D Serwis z Bielska Białej, michalitaliano jak chcesz namiar odezwij sie n PW
Mam 8P z 2003 roku i mam problem z czujnikiem G89, pokazuje 4,5 stopnia przez co nie załącza się klima. Ale jest w tak kiepskim miejscu zlokalizowany, że rozważam wymianę panelu climatronica, ponieważ po 2006 roku wycofali ten czujnik, a więc czy mogę włożyć do mojego modelu z roku 2003 climatronic po roku 2006? Czy potrzebne są jakieś przeróbki?
- - - Aktualizacja postu - - -
Ok, co do czujnika G89 dla Cilmatronica z indexem części < M, da rade go zdemontować bez demontażu deski rozdzielczej(ETKA pokazuje że trzeba demontować deskę). W skrócie może komuś się przyda:
1) Demontujemy schowek a następnie wentylator dmuchawy. Czujnik jest wciśnięty od strony błotnika prawego, blisko ściany grodziowej silnika, stąd ciężki dostęp.
2) Czujnik próbujemy przekręcić w lewo od strony wentylatora o 90 stopni. Jeśli nie dajecie rady, to kawałek drewienka i od strony błotnika, trzeba delikatnie postukać w górna część czujnika.
3) Następnie wypychamy ten czujnik od strony otworu po wymontowanym wentylatorze.
4) Teraz robimy kawałek drucika z pętelką i zaczepiamy o wypustki czujnika i wyciągamy go razem z kostką :)
5) Nowy czujnik montujemy, zawiązując wcześniej sznurek(ja użyłem cienkiej linki od kosiarki) znów na wypustki od czujnika i ciągnąc od strony otworu po czujniku.
I to by było tyle, oczywiście wszystko robimy delikatnie, żeby nie uszkodzić wtyczki przy okazji. Jak coś jestem z Wa-wy więc mogę pomóc, więcej na PW.
Panowie,
Mam pytanie:
Vag pokazuje mi błąd V42, jest to chyba jakiś silniczek za klimatronikiem?
Jakie mogą być efekty uszkodzenia trgo silniczka?
Klima działa normalnie, nie zauważyłem nic złego?
Trzeba to wymienić jak najszybciej?
Pozdrawiam😃
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Tak się zastanawiam nad przeczyszczeniem profilaktycznie parownika. W temacie wyczytałem że polecacie preparat WURTH - który składa się w 99% z alkoholu izopropenowego.
Mój pomysł taki, zakupić butle tego preparatu : CLEANSER IPA - spray 600ml ~20 zł . Zdemontować schowek oraz wentylator dzieki czemu powinienem uzyskać jako taki dostęp do parownika. Spryskać wszystko obficie IPA w sprayu a cały syf powinien spłynąć odpływem pod samochód. Dobrze kombinuje ? Ktoś próbował już podobnym sposobem zdezynfekować swój parownik ?
600ml to wydaje mi się mało jeśli chcesz wyczyścić wentylator, parownik, kanały. Kup w sklepie z elektroniką izopropanol za 1 litr zapłacisz około 12zł. Do parownika raczej nie dojdziesz tak łatwo trzeba się nagimnastykować z latarką i małym lusterkiem od strony filtra kabinowego. Żeby zobaczyć cały to chyba musiałbyś cały kokpit zdemontować. Do wentylatora dojdziesz od strony schowka lub od zewnątrz (od str wlotu powietrza) wystarczy zdjąć ramiona wycieraczek, zdemontować podszybie, odkręcić plastikową kratkę przed kanałem wlotu powietrza i masz dostęp do wiatraka.
Witam,
szukam już od dłuższego czasu rozwiązania problemu z klimą i niestety bez skutku.
Auto z 2006 roku 2.0 Tdi przy jeździe po miesicie bardzo rzadko zaskoczy jak już to szybko się wyłączy. Na trasie przy prędkości powyżej 120 km/h działa normalnie. Czy ktoś się z czymś takim spotkał co to może być?
Na kompie nie ma błędów jedynie czujnik G89 pokazuje -50 stopni ale to dlatego, że był zmieniany panel climatronika pod szerokie radio.
A na wcześniejszym panelu 1din działała normalnie i czy był bład czujnika temp.G89? Wentylatory ci się załaczają normalnie przy włączeniu klimatyzacji i czy jest nabita?
Właśnie nie wiem jak wcześniej działała, gdyż kupiłem auto zimą poprzedni właściciel mówił, że używał i było ok. Po zmianie panela na 1 din jest tak samo i teraz nie wiem do końca czy ten czujnik ma na to wpływ czy bardziej zawór bądź kompresor. Żaden mechanik nie ma gotowej diagnozy jednem mówi, że czujnik inny że kompresor. Klima nabita, szczelna, wentylatory się załączają. Tak jak wcześniej pisałem po miesicie bardzo rzadko zaskoczy, zaś na trasie przy prędkości powyżej 120 km/h działa normalnie.
Hej, ja tak właśnie ostatnio robiłem. Kupiłem czysty izopropanol, 20 zl za litr w Warszawie w sklepie z aparatami i teleskopami (używają do czyszczenia). Wykrecilem schowek i wyjąłem filtr powietrza. Psikałem zwykłym psikadłem po płynie do szyb. Zużyłem około 300 ml. Wali potem w aucie przez tydzień alkoholem, ale podziała ło. Po użyciu specjalnego środka przez mogło na pierwszy konkretny upał. W razie czego powtórzę dokładniej demontujac jeszcze dysze do nawiewu na nogi. Na koniec Psikałem jeszcze w kratki nawiewu trochę. Oczywiście po operacji nowy filtr.
Mi4 WCDMA 3GB RAM
Miui Polska 5.11.13
Ponawiam pytanie:
Auto z 2006 roku 2.0 Tdi przy jeździe po miesicie bardzo rzadko zaskoczy klima jak już to szybko się wyłączy. Na trasie przy prędkości powyżej 120 km/h działa normalnie.
Na kompie nie ma błędów jedynie czujnik G89 pokazuje -50 stopni był zmieniany panel climatronika pod szerokie radio, niestety nie mogę znaleźć czujnika za wentylatorem z prawej strony schowka nie ma nic co by przypominało ten czujnik. Może być tak, że nie montowali go już w tym modelu zaś na kompie pokazuje graniczną wartość???
Witam
auto a3 8p 1,9 TDI klimatronik rocznik 2005
Panowie na postoju (silnik uruchomiony) jak włączę klimę to powinny się odpalać oba wentylatory przy chłodnicy? czy tylko 1 wentylator?
Dwa wentylatory na I biegu zawsze mają pracować jak załączysz klimatyzację.
Podpowie ktoś gdzie znajdę czujnik G89 dodam, że za wentylatorem z prawej strony schowka nie ma nic co by przypominało ten czujnik.
Auto z 2006 roku 2.0 Tdi
Napisz do Prosto on miał podobny problem z klimą też były błedy czujników temp., czujniki zostały wymienione a dalej był problem i okazało się że miał uszkodzony klimatronik, ty wymieniałeś ale sam nie jestes w stanie powiedzieć czy przed wymianą działała ci klima prawidłowo więc trudno jest ci pomóc przez neta.
Spróbuj podmienić z kims klimatroniki i sprawdzić
Panowie czy tylko po zdjęciu schowka da się wstrzyknąć jakiegoś odgrzybiacza np.WURTH ? Czy tylko kanałami to robicie ?
Zakupiłem ponownie panel taki jak miałem i niestety jest to samo. Dzięki za rade napisze do kolegi 'Prosto' może mnie nakieruje
zrob sobie test wentylatorow pod vagiem
jak sie maly nie wlacza to masz odpowiedz
po raz n-ty , maly jest sterowany duzym, nie moze sie wlaczyc sam i sam nie pracuje
ba de łej, przy sprawnym tylko duzym , klimatyzacja tez bedzie pracowac
thonk poszukaj w w tym temacie, kilka stron temu bylo jasne opisane co i jak z G89.
Witam wszystkich!!
Mam nadzieje że mi pomożecie w moim problemie :P (od razu mówię w kwestii samochodów jestem laik i to dość konkretny :P)
Otóż oddałem moją A3 do serwisu (z nie działającą klimą, problem polegał na tym iż cały czas świeciła się lampka na przycisku "ECON" - niestety taką ją kupiłem) mechanik wymienił mi sprężarkę (350 zł), naprawił sterownik (150 zł), załadował odczynnik, sprawdził czy nic nie ucieka, dodał oleju i wymienił jakieś tam zaworki (240 zł), wszystko było by pięknie gdyby klima normalnie chodziła..... A tu ZONK .... podczas postoju klimatyzacja praktycznie się nie włącza ale za to podczas jazdy działa świetnie. Mechanik stwierdził że wartało by jeszcze wymienić osuszacz klimatyzacji ale to trzeba już kupić z chłodnicą (coś koło 400 zł) .... Powiedzcie mi czy koleś robi mnie w konia czy ma rację ? Czekam na wasze opinie i porady.
Z góry dziękuję.
Audi A3 rocznik 2003
Panowie, mam pytanie. Jakieś 3 tygodnie temu klima chodziła. Słabo już troszkę chłodziła i śmierdziało.
od jakiegoś czasu przestała chłodzić już,
Dzisiaj byłem zrobić serwis klimatyzacji. (nabicie, ozon, olej)
Klima się nie włącza.!!!
Ani jednego błedy. Wentylator się nie uruchamia.
podobno sprężarka do wymiany.
Jak najlepiej zaradzić na taki problem?
Oczywiście wymiana wchodzi w grę ale chciałbym wczesniej popytać kolegów.
Witam. Dziś nabiłem sobie klimę (olej czynnik ozon ) i mam problem. Miało być fajnie pięknie. Na wyłączonej klimie wentylatory na chłodnicy stoją a koło klimatyzacji się cały czas kręci. Gdy włączę klime koło dalej się kręci a wentylatory (oba ) na chłodnicy kręcą się tylko tak jak by na 1 biegu nie za szybko nawet jak ustawie low. Układ miał test szczelności, ciśnienia się zgadzają. Po włączeniu Econa ta sama sytuacja. Wentylatory chłodnicy zatrzymują się a koło cały czas się kręci...W czym może być problem w sprężarce? czy w wentylatorach ? Dodam że jak robiłem test wentylatorów pod kompem to zapieprzały że było je słychać z wnętrza samochodu. Może problemem jest czujnik temperatury ? Albo wentylatorów ? Tylko czemu koło klimy cały czas chodzi ;/
Z nawiewu niby coś tam chłodzi ale szału nie ma..;/ Jak by wentylatory włączyły swój wyższy bieg myślę że było by ok ale znów koło nie powinno się kręcić po wyłączeniu klimy ;/
O jakim kole mowisz, masz nam mysli rolke sprezarki czy co?
Zgadza się :) Chodzi na okrągło ;/ mój problem opisany post wyżej :) Czy wyłączę klime czy nie to nadal się kręci..chodzi mi o to zewnętrzne koło od sprężarki nie umiem dokładnie wytłumaczyć :) :P
http://www.ag-mar.eu/allegro/?di=1313600696373
Chodzi mi dokładnie o element z lewej strony ...tego obrazka..po wyłączeniu klimy najzwyczajniej w świecie powinien się wyłączyć razem z wiatrakami a chodzi cały czas nie zmieniając faktu że wiatraki nie zapieprzają tylko kręcą się na wolnych obrotach jeśli już klima chodzi
Przybywam po pomoc :)
zrobiłem serwis klimy w tym tyg bo bardzo słabo chłodziła. Wymienili czujnik ciśnienia klimatyzacji, po tym zabiegu już było lepiej ale bez szału, stwierdzili, że do naprawy wiatrak mały bo nie kręci, ok zrobili ten wiatrak i fakt, jeżeli auto nie stało na słońcu jest przyjemnie w środku, ale jak bardziej przypieka to na ustawienie najniższej temp. szału nie ma. Z kratek po prostu za słabo wieje, żeby przebiło temp. wewnątrz pojazdu. Ich zdaniem z klimą wszystko jest ok, nic tam więcej oni zrobić nie mogą, ja swoje oczy kieruję na dmuchawę/wentylator wnętrza. Miałem z nim problemy już rok temu, wymieniłem na jakąś używkę i nastąpiła poprawa, ale używka którą kupiłem jest bardzo głośna. Wyczyściłem ja zgodnie z instrukcjami golema, ale dalej jest głośno a za mocno nie wieje. Chce kupić ori Valeo, tylko pytanie czy to nie będzie wywalanie kasy w błoto i szukać przyczyny gdzie indziej.
" kolego " Proxaa, ile zajelo Ci napisanie tych postow, wyszukanie i wklejenie zdjecia ?
w tym temacie ze szescdziesiat razy, co czwarty post pisze ze sprezarka klimatyzacji w 8p pracuje zawsze ( czytaj ZAWSZE )
jak wylaczysz klimatyzacje to kolo pracuje dalej na biegu jalowym, jest napedzane paskiem tym samym co alternator, przeciez to nawet totalny laik widzi patrzac w komore silnika
napisano tez milion razy ze nie odlacza jest sprzeglo , bo to nie ta generacja sprezarek, tu sterowana jest zaworem elektromagnetycznym,
3-4 posty nad twoim wyraznie napisane po raz kolejny ze po zalaczeniu i pracy klimatyzacji obracaja sie obydwa wiatraki na pierwszym biegu ...
w kazdym temacie o kazdym problemie masz totalnie w dupie wyszukiwarke i czytanie wczesniejszych postow, potem sie nikomu nie chce pisac widzac to samo kilka postow wczesniej,
naprawde zlituj sie nad soba i nami,
end