Dzieki kolego, sporo mi uswiadomiles.
Printable View
Dzieki kolego, sporo mi uswiadomiles.
do podziekowań służy taki mały przycisk w rogu posta "pomógł" :)
ciesze sie ze byłem przydatny, pzdr. :)
a czy lampa z urwanym zaczepem, typu
http://img12.allegroimg.pl/photos/or...51/941735169_2
opłaca się?
tą co pokazałeś to nie warto brać, bo ona ma ułamany również ten bolec u dołu i w tym wypadu u doły by sie wogóle nie trzymała i latała.
Odpuśc sobie, jedynie na częśći ta lampa
opłaca, bo kupujesz zestaw, takie reparaturki i masz lampę za małą kaskę. Tu są urwane zaczepy także taki zestaw pomoże.
Jak ta lampa jest za małą kaskę to można w niej porzeźbić.
pzdr
reparaturki masz tylko do górnych uchwytów :)
a tu oba dolne są połamane, a lampa jest za 100zł na allegro do tego połamany plastik od silniczka
jak dla mnie nie warto bo dolnych uchwytów nie ma za bardzo jak naprawić, chociaż jeden jak by pomajstrował to by moze coś wymyślił
Ok, dzięki za info :D pytam, bo akurat nie ogarniam co w lampach jest nie tak.
To sie zdarza w większości:) ciężko jest spotkać idealną....ale nie gra to roli podczas użytkowania:) trzeba z bliska na to popatrzeć...no chyba że dziury były znaczące. Co do urwanych zaczepów to z tego co wiem to górne można reperować:) ale nie spotkałem się żeby ktoś dolne uchwyty reperował. Ja miałem spotkanie z jelonkiem i poszły uchwyty wszystkie przy prawej lampie...ze względu na zabrany dowód przez panów:D musiałem w ciągu tyg znaleźć coś żeby odebrać dowód. Wybór padł na Tyce...nie jest aż tak tragicznie...ale wydaje mi się że jeśli ma się więcej kasy to preferuje ori:)
Co przez to rozumiesz ze nie jest zle? My z kolegą z forum zastanawiamy sie nad depo nowkami, ale czy tu na forum są ludzie zadowoleni z zamienników?
Co mam na myśli? Mam na myśli że efekt z jakim one świecą nie jest w 100% taki sam jak Hella. Jednak nie są aż takie złe jak to inni piszą na forum...zależy kto z czym ma do czynienia...Bo jeśli przesiądzie się z ori na H1-7 to na pewno będzie załamany heh. Dodam że wymiana lamp odmładza auto ze 2 lata minimum:D hehe
a co jak się wsadzi hid do tych lamp depo?Też aż tak tragicznie?
Patrząc przez soczewkę obraz jest normalny a nie zamazany jak to w Hella...Soczewka w zamiennikach jest gładka a w Hella "pofałdowana" (od środka)....troszkę źle to sformułowałem:D:) Sam nie mogę się zrozumieć:D
a powiedzcie mi - chodzi mi o zaślepkę do lamp poliftowych - wg. etki nazywa sie to nakladka, pasuje z przedliftowych lamp, do poliftowych? Oznaczenie wg. jest identyczne dla nakladki poliftowej i przedliftowej. Zgadza się?
Czy ktoś mógł by opisać mi schemat przewodów wchodzących do kostki w przedliftowych lampach?? Mój problem polega na tym, iż w mojej kostce coraz częściej nie kontaktuje przewód odpowiedzialny za zasilanie soczewki światła mijania w lampach FK (prawa lampa). Muszę wówczas podnosić maskę i podociskać wtyczkę. Czy taką kostkę da się w ogóle rozebrać i poprawić w jakiś sposób styki tak, abym nie miał już z tą lampą problemów??
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie
Może rozłącz ta wtyczke, prysnij jakimś WD-40 albo innym odrdzewiaczem podłaczaj i porozłaczaj wtyczke pare razy. To powinno pomóc, natomiast nie pomoge ci w schemacie podłączenia, gdyż nie pamietam po prostu :)
Wtyczke da sie chyba rozebrać ale nie jestem przekonany czy to bedzie miało sens.
Światło mijania to kabelek koloru żółtego, lub żółto-brązowego.
Tu masz zapożyczone fotki od Tomasz_W-wa.
Ps.:Żółto-szary to halogen.
Witam
Mam pytanie tylko nie wiem czy we właściwym wątku?
Chodzi mi o to że w mojej Audi A3 rok 97 miałem przednie lampy Hella H1 H4 teraz wymieniłem na Hella H1 H7 z 2000 roku. Wcześniej było tak że jak załączyłem światła mijania i pociągnąłem do siebie załączała się żarówka H4 (bodajże światła pomocnicze) teraz w tych nowych tego nie mam. żarówki H1 nie świecą po pociągnięciu do siebie. palą się tylko jako długie.
Może mi to ktoś wyjaśnić?
Z góry dzięki
a moze miałeś wczesniej halogen ktore były spotykane w lampach przedliftowych (ja tak mam), teraz po przelozeniu lamp, ta opcja pozostała odłączona i można ją uruchomić poprzez zmianę dokładki i wsadzenie halogenów w dokładkę zderzaka?
włacznik ten ma u niektórych dwa momenty, o 1 pozycję do siebie - halogeny, o 2 przeciwmgielne z tyłu+ halogeny z przodu.Cytuj:
Oryginalnie napisane przez lawina
bo zarówka H4 jest dwu włóknowa i własnie działa jako przeciwmgielny tzw "szperacz"
W poliftach tego wynalazku nie ma. Jesli chcesz to podłączyć to tak jak kolega wcześniej pisał - halogeniki w dokładke od zderzaka i tam podciagasz odpowiednie kabelki.
czyli te lampki H7 H4 były lepsze? bo miały "szperacze" a te H7 H1 tego nie mają :/
no cóż to wymiana mi się średnio opłacała jedynie szkła lepsze bo moje wyglądały jak po piaskowaniu ;)
witam w poprzednich lampach miałes zarowke h4 a ona jest dwu wluknowa tak jak koledzy pisali ale teraz ten kabel od halogenow mozesz wykozystac do podłoczenia halogenów w zderzaku
A tak troche z innej beki. Chce wymienić lampy przednie w moim auteczku i sie zastanawiam ponieważ mam auto z września 2000 a na allegro jest mnustwo lamp z rocznika 96-00 i tutaj moje pytanie, ponieważ nie wyczytałem nigdzie jakoby po lifcie w 2000 były jakieś modyfikacje na kloszach z przodu więc czy te lampy z rocznika 96-00 będą pasować do mojej bryki ?
Pozdrawiam
były, po lifcie lampe zespolono z kierunkowskazem pod jednym kloszem, w przedliftach kierunek jest osobno montowany.
Lampe da sie przyczepić, natomiast kierunkowskaz - nie wiem, bo nie masz tej części błotnika, do której go mozna przykręcic.
pozatym dlaczego chcesz zmieniać lampy na przedlifty?
Aha no to nie widziałem o tym zespoleniu. Nie chce zmieniać na przedlift mówie tylko że mało widze na allegro poliftowych egzemlparzy... w każdym razie dzięki będe wiedział żeby szukać scalonych i po 2000 roku dzięki :)
Mam pytanko. Mam takie lampy http://www.moto.allegro.pl/item99305...ht_chrome.html.
Czy s? jakie? ?ar?wki kt?re jak wsadz? do gniazda (soczewka,mijania) To b?d? mia?y kolor xenon?w? Chc? tak zrobi?, poniewa? nie chce mi si? p?aci? za HID-y. Ale chce podobny efekt (kolorystyczny oraz ?wiecenia).
tego sie nie dowiemy bo link juz nie działa ;/
podejrzewam ze tak zaróek ala xenon jest od groma ale z płaceniem za hidy to ma nie wiele wspólnego bo hid zwiększa ilość swiatła przez co wiecej bedziesz widział a taka żarówa ala xenon to jest duzo gorsza duzo to przepaść
poprawiony link
Mam pytanko. Mam takie lampy http://www.allegro.pl/item981056914_...led_chrom.html
Czy s? jakie? ?ar?wki kt?re jak wsadz? do gniazda (soczewka,mijania) To b?d? mia?y kolor xenon?w? Chc? tak zrobi?, poniewa? nie chce mi si? p?aci? za HID-y. Ale chce podobny efekt (kolorystyczny oraz ?wiecenia).
Dodano:
Jesli mam takie lampy jak ponizej to HID-y bed? dobre do soczewkowego reflektora? Jak to z badaniami na stacji i przy ew kontroli? Moze za?ozyc 4300k wtedy bedzie naturalniej wyglada?o?
no jak chcesz zakładać hidy to ja bym proponował 4300 bo sam mam 6000 co prawda u mnie policja się jeszcze nie przyczepiła bo soczewka skupia światło a kumpel ma w ibizie takie same hidy ale lampy bez soczewek i policja się czepia tak ze twoja decyzja. A z tego co gadałem z kumplem to na tych 4300 lepiej widac
Kolego, nawet jak założysz 4300k, to na przeglądzie auto nie przejdzie. Te lampy, które pokazałeś, nie są lampami ksenonowymi a poza tym przy ksenonie wymagane są spryskiwacze reflektorów i autopoziomowanie.
Jeśli mimo wszystko chcesz się w to bawić to jeśli nie zależy Ci na super-extra-niebieskich-xenonach, to załóż 4300 - będą się zdecydowanie mniej rzucać w oczy niebieskim.
Monik ja mam 6000 i nie mam sprysków i narazie przegląd przechodzi
no wlasnie ja tez nie wiem jak z tym przegladem w koncu ja mam 6000 i nie wiem czy przejdzie na przegladzie
u mnie przeszedł w soczewce u kumpla w ibizie gdzie nie ma soczewiki tez przeszedł bez problemów tak ze myślę ze i ty dasz rade
Czyli moge do tych lamp http://www.moto.allegro.pl/item96344...1_03_lewy.html
albo tych http://www.moto.allegro.pl/item97011...yline_led.html
dokupi? HID-y?? I bedzie ok. A spryski zrobi? tak jak u kolegi http://www.a3-club.net/forum/showthr...807#post445807
to wobec tego albo masz znajomych w stacji kontroli pojazdów, albo ci ludzie są tam niedouczeni. po pierwsze Twoje lampy nie są przystosowane do xenonów (no chyba, że masz ori lampy xenonowe), po drugie nie masz sprysków, a po trzecie nie masz autopoziomowania - wystarczy jeden z tych trzech czynników, aby auto nie przeszło przeglądu.
wiadomo, w praktyce to różnie bywa - ale nie liczyłabym na to, że tak po prostu panowie przymkną oko i wbiją przegląd w dowód ;)
Monik no zobaczymy jak to będzie narazie się udawało hehe
wlasnie przed chwila mialem kontrole drogowa, panowie spytali o xenony czy oryginalne, po czym kazal otworzyc maske i patrzyl na symbole na kloszu i naklejce czy lampa to xenon, nawet sie pytal czy mam spryskiwacze, czy to tylko atrapa.
potem pogadalismy i policjanci na prawde sporo wiedza, np to ze oryginalny xenon w 8l poliftowej ma mniejsza soczewke niz zwykla lampa, jesli jest duza soczewka i hid to juz kierowca ma problem.
w tej chwili w rejonie krakowskim jest bardzo duza nagonka na to, np o szybach ciemnych nie bylo ani slowa..
a ja uwazam ze hid 4300 swieci nie najgorzej, a na pewno lepiej oswietla droge, a co do przegladu to mieszkamy w polsce i z przegladem n ie powinno byc problemu, przynajmniej ja takiego nie mialem.
dokladnie tak jest wlasnie w tym naszym kraju pieknym
pan diagnosta chetnie wezmie jakas zapomoge od nas, a w zamian walnie pieczatke ,tu i tam gdzie trzeba:P
oczywiscie regula potwierdza wyjatki ale polacy to narod ktory potrafi kombinowac:D
Ma kto? te u siebie:
http://allegro.pl/item976399179_nowe...3_komplet.html
???
dużo osób ma własnie te lampy. I chyba sa dobre skoro tyle ludzi je montuje
miałem na mysli ten wygląd (klosz) bo są jeszcze te z diodami i soczewka albo z engels.
@OooO
Upewnij sie, ze producentem jest TYC - jezeli tak to mozna brac, raczej sie nie 'przejedziesz'. Jak dla mnie DEPO różnią sie od TYC - subtelne różnice w wyglądzie, ale sa. Ciężko mi cos powiedzieć o jakości DEPO.
Sam mam założone TYC, jeżdżę jakieś pol roku. Miałem napisać parę slow po montażu tak wiec:
- parowanie - brak przynajmniej moje, żadnych problemów od początku użytkowania
- regulacja - plastiki pokręteł wyglądają dość licho, nic sie nie zerwalo, ale trzeba uważać. Lampy ostawiałem na stacji diagnostycznej - z prawą lekkie trudności - nie udało sie jej idealnie wyregulować - na przyrządzie zabrakło ~ 1mm do właściwego ustawienia. Nie mam silniczków do regulacji.
- świecenie - diagnosta na stacji byl zaskoczony - stwierdzil, ze jak na zamienniki daja silny strumień i wyraźnie widać wszystko na przyrządzie. Tutaj jak dla mnie jednak bez szalu, czasem mam wrażenie, ze mogłoby być lepiej - nie mam jednak porównania bo nie siedziałem jeszcze w A3 z oryginalnymi lampami ;)
Zastanawiam sie czy nie wrzucic do tego HID'ow od znajomego i sprawdzić czy jest lepiej.