A czy ktoś jeździ może z silnikiem diesla? Jaki olej silnikowy lejecie, aby maksymalnie wydłużyć żywotność silnika?
A czy ktoś jeździ może z silnikiem diesla? Jaki olej silnikowy lejecie, aby maksymalnie wydłużyć żywotność silnika?
Zależy do jakiego TDI :/
Serwus,
A3 8p S TRONIC, RM 2009 silnik CBAB
2,0tdi CR DPF
cykl 50/50
wymieniam co okolo 12/15tys
Potrzebuję olej z pewnego źródła = co polecacie? wchodzi 4L?
Do cbab wchodzi 4,3 litra.
Ze swojej strony mogę polecić motul specific 5w30 - przesiadłem się z castrola slx professional i stosuje już 2-krotnie. Po zmianie już po 1szym odpaleniu odczułem różnicę, że silnik ciszej chodzi.
A są banki 4L?
Motul specific 5w30 504 00 507 00 występuje w bańkach 1l i 5 litrów.
Kup 5L ten olej można już kupić za 149zł/5L
Ale z pewnego źródła?
tak
wpisz na allegro lub google ,,kolegaberlin" zawsze biorę od niego oleje nie ma żadnego problemu.
przekład:
http://allegro.pl/olej-motul-specifi...748518610.html
Szukam użytkowników tego oleju https://oil-land.pl/pl/p/Valvoline-S...r-5W40-4L/2752
Koledzy.. czy ktoś jeździł na Shellu HX6 10W40 i może się wypowiedzieć czy jest ok? Miałem kupić HX7 10W40 ale sprzedawca mnie namówił na HX6 bo tańszy i wmawiał, że to ten sam olej tylko tańszy bo spełnia mniej norm ale normę VW spełniają oba oleje więc się skusiłem ..tylko w domu porównałem karty właściwości i wyszło że to nie to samo ..a głownie HX6 różni się tym, że ma mniejszą pompowalność MRV i teraz się zastanawiam czy nie wymienić tego oleju na HX7 bo jeszcze nie zalałem, a obawiam się czy zawory nie będą na zimnym klepać ze względu na ich hydrauliczną regulację..
http://www.shell-livedocs.com/data/p...2afebaac02.pdf
http://www.epc.shell.com/documentRet...ntId=116635529
Hej hej!
Świeżynka jestem (pierwszy samochód), aczkolwiek pojęcie mam...
-Audi A3 8L 1.8T ARX 150 KM Quattro
-przebieg 187 000 km
-mam zawieszkę o potrzebie wymiany oleju przy 187.000 właśnie. ale info o oleju brak. EDIT nr2: pospieszyłem się, olej to Midland 5w40. A zatem syntetyk i to całkiem niezły!
-bieżące zużycie oleju - nieznane, z "hintów" ładnie pali i nie dymi.
-budżet w sumie nieograniczony, do 150-200 zł spoko, ważne, żeby było najlepiej
Wymiana oleju będzie świeżo po zakupie. Użytkowany będzie bardzo normalnie, z głową (butowanie bardzo rzadkie i tylko po porządnym rozgrzaniu - nie tylko jak do 90 wskazówka dojdzie...).
Zależy mi, żeby to jednak był syntetyk, ale zrozumiem, jeśli podpowiecie, że zbyt duże ryzyko. 5W40 i podobne. Motul? Shell? Mobil1? Czy może coś innego? :)
EDIT: Po przeglądzie tematu - wysuwają się na czoło Valvoline Synpower 5w40 i Motul 8100 X-cess. Jest jakieś znaczenie poza tym, że Valvoline ma opis wskazujący na silniki z turbo? :)
Cześć wszystkim :)
Audi A3 8L
-rocznik 2001
-pojemnosc 1800 ccm
-moc 150 KM
-przebieg 189 000 km
-liqui moly 10W40 super leight lauf
-założone LPG w kwietniu
Chciałbym Was prosić o poradę odnośnie doboru oleju z racji, że zbliża się wymiana. Audi kupilem w listopadzie, wymienilem rozrząd, olej, filtry, i teraz mija mi 10 tys km i chcialbym wymienic olej. Wtedy kupowalem na szybko doradzalem sie znajomego polecil mi ''liqui moly 10w40 super leight lauf'' więc taki wlalem. Poprzedni wlasciciel jezdzil bardzo dlugo na Mobilu 10w40. Założyłem gaz w kwietniu i czy ktos moglby powiedziec jaki olej mógłbym teraz wlac?
Po skutecznej namowie (domyślam się, że mają umową dilerską) z panem w sklepie stacjonarnym Petrostar zakupiłem Millers Oil Trident 5w40. Dam znać jak się spisuje, aczkolwiek zapowiada się spoko po opisie sprzedawcy oraz pierwszych opiniach jakie wyczytałem o tych olejach.
Witam,
-Audi A3
-rocznik 2001
-1,9 TDi
-moc 110 KM
-przebieg 360 tys. km
-Aktualnie zalany : GM 10W40
-Ostatnia wymiana ok. 15 tys. km
-DPF brak
Aktualnie zalany jest GM 10w40, czy polecacie jakiś konkretny olej lepszy od obecnego, czy nie ma co bawić się w zmiany. Jakie macie opinie?
mieliście do czynienia z olejem GULF? Ponoć ta sama rafineria co Motul do tej pory u nas go nie było bo wysokie koszta cła (USA) teraz jest rozlewany w Holandii a cenowo lepiej niż Motul.
Witam
A3 8p
2004
235 tys
2.0 TDi
Wymiana co rok lub 15
Ogolnie zastanawiam sie nad castrolem syntetykiem z ochrona na pompowtryski. 140zl za 4 l ale mechanik pokazywal ze ma niby jakies zrodlo z niemiec w metalowych kankach oryginalny olej 5w30 do audi/vw. Zaznaczam ze napisy na kance po niemiecku ;l 180 zl na co sie decydowac ogolnie nie zauwazylem zeby olej pobieral
Ogólnie Castrol mocno stracił na renomie, wiele osób go odradza na forum. W prywatnym życiu też spotkałem negatywne opinie. Uważam, że w tej cenie lepiej kupić z PEWNEGO źródła Motula niż kombinować z Castrolem czy "oryginalnym olejem", którego pochodzenia nie znasz. Taka jest moja opinia oczywiście.
Pytanie jaki motul ten do audi z formula 504 507?
motul 5w30 z norma 504 507 bedzie ok czy jakies inne wersje tam widzialem jeszcze z 505 502 a dpf w swojej a3 8p raczej nie mam a moze jaks x clean ?
Witam
-Audi A3
-rocznik 2003
-2.0 FSI
-moc 150 KM
-przebieg 150 tys. km
-Aktualnie zalany : Castrol Magnatec 5w40
-Ostatnia wymiana ok. 20tys km
Zastanawiam się czy nie zmienić oleju na Valvoline Max Life 10w40. Czy też myślicie, że lepiej zostać na 5w40? Trochę oleju pije, mała dolewka co 3-4tys km.
zalej motul x-cess 5W40 i powinien wciągnąć mniej i na nim również pozostań.
Pozdrówki
Marcin
Audi A3 8p
-rocznik 2012
-2.0 TDI CFFB
-moc 140 KM
-przebieg 108 000 km
-Castrol LL
Czy Motul Specific 5W30 5L 504.00 507.00 do DPF to dobry wybór czy zostać przy castrolu? Olej wymieniam zawsze co 10000. Dzięki za pomoc :)
o niebo lepszy od castrola
Audi A3 8p
-rocznik 2007
-2.0 TDI BMM
-moc 140 KM
-przebieg 204.000 km
-wycięty DPF
-wiem tylko że był lany long life producenta nie znam
Auto świeżo zakupione, chce wskoczyć na normalne wymiany oleju 12-15k km, jaki więc olej polecacie i ile tego oleju 5l czy 4l wystarczy.
z góry dzięki za pomoc! Pozdrawiam
po obejrzeniu poniższego filmu można dojść do wniosku, że to wszystko ściema i marketing producentów a może i sprzedawców, jaki olej ze zgodną specyfikacją byś nie wlał a przede wszystkim wymieniał go regularnie co 12-15 tys km to nie ma większej różnicy dla silnika
https://www.youtube.com/watch?v=e9i0...ature=youtu.be
Audi A3 8p
-rocznik 2007
-2.0 TDI BMN
-moc 170 KM
-przebieg 270.000 km
-DPF jest
-jeżdzone bedzie normalnie
auto dopiero kupione nie wiem co było wcześniej lane, z góry dzięki za pomoc! Pozdrawiam
Zalej motula specific 5w30
specific jak najbardziej top tec również weź pod uwagę.
Wiesz co.... można i w dieslu lać olej opałowy, tylko że wtryski po paru tankowaniach do wymiany. Tak samo można na takim oleju roślinnym jeździć, ale po paru tysiącach zatka się pompa od spalonego oleju i tyle będziesz widział. To są właśnie przykłady kombinowania jak by tu przyoszczędzić a potem ludzie się dziwią że remont silnika przy 120 tysiącach trzeba robić. I tak zrobisz jak uważasz oczywiście, ale od Ciebie samochodu już kupował nie będę.
Osobiście słyszałem bardzo dobre opinie o Millers Oil i wszystkim tutaj zaglądającym go polecam - niedługo wypada mi wymiana oleju po 10 tyś i myślę, czy nie zrobić sobie analizy przepracowanego oleju - dam znać co wyjdzie.
Niektóre oleje 10w40 mają wersje standardową i diesel, różnica w cenie nie duża bo ok 1zł na 1L, patrząc w specyfikacje to czymś tam te oleje się różnią. Pytanie czy warto dopłacać do wersji diesel dla diesla ?
do kogo rozmawiasz? Do mnie? Czy ja napisałem że chcę się do tego stosować?! Tylko rzuciłem to w ramach ciekawostki, więc twoje mądrości są niepotrzebne. Od 25 lat leje do swoich aut zawsze najlepsze oleje i wymieniam częściej niż przewiduje producent.
Do obecnego silnika 2.0D o kodzie N47D20C leję Penrite Enrivo 5W40, jeśli chodzi o NOACK, TBN, itp... to jeden z lepszych olejów
- - - Aktualizacja postu - - -
uważam że do diesla powinien być olej do diesla a nie jakiś uniwersalny, gdyż dedykowany typowo do diesla ma dyspersanty, które nie dopuszczają do osadzania się wewnątrz silnika sadzy a co za tym idzie spełnia większą ochronę silnika
Witam!!
Interesuje mnie jaki olej jest oryginalnie lany do mojego auta:
-Audi A3 8V
-rocznik 2016
-pojemność 2000 ccm
-moc 184 KM
-przebieg 24 900 km
-brak info o poprzednim oleju
-brak zużycia oleju
-DPF
Wybieram się na dłuższą podróż i wole mieć ze sobą litra na ewentualna dolewkę - kod silnika w opisie (jeśli się nie przyda teraz to na pewno się nie zmarnuje później)
Ewentualnie czy takie info jest gdzieś wpisywane w książkę serwisowa ?
Pozdr
Jeśli olej miałeś wymieniany w aso to w bazie dotyczącej twojego auta jest odnotowane kiedy był wymieniany, jaki zalany i przy jakim przebiegu tak jest bynajmniej u mnie. Podjedz do aso z dowodem rejestracyjnym to ci powiedzą.
takiego info nie wpisuje się w książkę serwisową a na rachunek za wykonaną usługę choć i na rachunku często bywa sucha informacja na zasadzie np. "olej 5W30 4,2 litra", to bardziej zależy jaki serwis jakie oleje stosuje bo to nie takie oczywiste że wszystkie leją ten sam, niektóre leją Castrola, niektóre z logo VWAG a jeszcze inne nawet Orlen
Wydaje mi się, że leją to co mają na stanie i spełnia normy vw. W moim przypadku audi z Niemiec tam regularnie lany shell helix ultra vx 5w30, w Polsce w aso zalewali mi castrol slx long life 3 5w30
Witajcie, auto kupione całkiem niedawno
Audi A3 - 8P
silnik 1.6 BGU, benzyna 102 KM
rocznik 2003
VIN - WAUZZZ8P64A100684
przebieg 217 tysiecy
wersja trzydrzwiowa
Nie mam zielonego pojęcia jaki olej był lany i jaki mam lać. Ale wiem ze silnik jest caly brudny od oleju. Plan to go wyczyscic, zalac nowym olejem i zobaczyc skad cieknie.
Z tego co udało mi się wyczytać ze stron i tu z forum to najodpowiedniejszy byłby to syntetyk 5W40, którego leje się 4,6l.
Kolega też mówił ze dobra firma to Motul i widze ze wiele osób najczesciej ten olej kupuje i wlasnie z oznaczeniem 5W40.
Czy faktycznie ten olej powinienem kupic? Jaki filtr do tego auta - bo chyba razem z olejem sie wymienia (w kazdym razie jak na pierwszy raz wole wymienic, bo nie wiem kiedy wymieniany byl)
Witam, pacjent 1.9 bxe bez dpf, 174 tyś oryg. Jaki olej polecacie z górnej półki oraz 5w30 czy 5w40 a może coś innego? Dzięki
lej śmiało motul specific 5W40 505.01 lub x-clean 5W40 505.01
LM tt4100, valvo synpower 5W40 mst c3 lub cokolwiek z normą 505.01
POzdrówki
Marcin
A3 1.9 tdi. 2008 BXE bez dpfa. 190k km zawsze leje motul. Lac pełny syntetyk? Czy półsyntetyk. Potrzebuje szybka odpowiedz bo stoję przed sklepem.
pełny syntetyk
Skasowany
Hej
Posiadam od niedawna A3 8P 1.6 i przyszedł czas na zmianę oleju.
Ostatnim olejem na jakim jeździło auto to mobil 1 super 2000 10w40.
Zmiana na pełen syntetyk 5w40 to dobry pomysł czy
lepiej zostać na półsyntetycznym tak jak było?
Jeśli tak to czy zastosować płukankę?
- rocznik 2003
- pojemnosc 1600 ccm
- moc 102 km
- przebieg 220kkm
- głownie miasto, czasem trasa rocznie 15kkm
- budżet, półka cenowa ( do 170 zl 5L )
- wymiany za 12kkm
Syntetyki - :
1. Valvoline synpower 5w40
2. Mobil super 3000
3. Shell helix ultra 5W40
4. Castrol edge 5w40
5. LIQUI MOLY 9511 5L Top Tec 4100 5W40
6. 5W-40 8100 X-CESS MOTUL
Półsyntetyki -
1. Mobil super 2000 10w40
2. Shell helix hx 7 10w40
3. Valvoline all-climat 10w40
4. Motul 6100 synergie+ 10w40
5. Liqui Moly 2654 Super Leichtlauf 10W-40
Postawię chyba na Motul 6100 synergie+ 10w40 - będzie git?
dzięki za doradzenie
Cześć, mam a3 2.0tfsi AXX i obecnie zalany jest castrolem 5w30. Oleju pali mi koło litra na 3kkm. Co byście polecili na zmianę i ewentualną redukcje spalania oleju? Myślałem o płukance Liqui Molly i potem 5w40 high tech LM. Czy lepiej zostać przy 5w30?
Hej,
Nadszedł czas zmiany oleju w moim A3 8P 1.6 MPI, do końca była serwisowana, ostatnio wlany Castrol 5w30 lecz nie chciałbym dalej zalewać jej Castrola, myślę o Liquy Moly, z tym że jest ich kilka rodzai i nie jestem pewien , który będzie najlepszy. Poniżej dane auta:
Rocznik: 2006
Przebieg: 73000km
Raczej chciałbym zostać przy 5w30
Cena +- 200 PLN
Witajcie
Nadszedł czas na wymianę oleju.
tylko sprawa wygląda tak że silnik ma zrobione 3tyś km po remoncie silnika i zależy mi aby dobrać odpowiedni i dobry
obecny castrol 10w40
audi a3 8l 1.6 101koni 74kw na liczniku 255tyś przebieg oryginalny auto z 96r
Pólka cenowa koło plus minus 200zł
Witajcie,
-Audi A3
-rocznik 2002
-silnik 1.6
-przebieg 200tys
-aktualny olej lm 4600 5w30
-średnio 1000km/mc
-jakieś minimalne ubytki oleju występują, musiałem trochę dolać
Zastanawiam się nad przesiadką na motul 6100 10w40, myślicie że to dobry wybór?
nie, wlej 5W40 nie wchodź na półsyntetyk bo nic nie zyskasz.
Witam,
smigam sobie A3-czką 8L z 2001 nalatane ma 195 tys pewnie drugie tyle a pamieci :P
za mojej kadencji włożyłem w nia kuchenke i teraz pytanko chcialem przejsc z oleju valvoline 5w30 na 5w40 z racji tego ze sciaga mi troche oleju pomiedzy wymianami. Sa jakies przeciwskazania do takiej zaminay ? W sumie ten i ten to syntetyki, ale 40 nie bedzie lepszy do gazowni ?
jakie opinie?
dzieki!
Witam, posiadam Audi A3 8P 2.0 TDI 2005 rok z DPF - ponad 250 000 przejechane szykuje się do wymiany oleju, co polecacie. poprzedni właściciel lał Shell 5w30