http://img.tapatalk.com/d/14/04/04/qevypenu.jpg dokładnie jak mówisz
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Printable View
http://img.tapatalk.com/d/14/04/04/qevypenu.jpg dokładnie jak mówisz
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Chciałbym się podzielić informacją , miałem problem z pompką 8L0 862257 L, zalała się wodą i przestała działać,po osuszeniu wymianie centralki z pilotami działała przez pół roku, potem definitywnie padła elektryka tj.oświetlenie wnętrza kabiny i bagażnika ,nie działało otwieranie i zamykanie szyb i oświetlenie ostrzegawcze drzwi.Robiłem wszystko ,pompki z inną literką i nic,poprawiałem lutowanie, czyszczenie kontakt spray, w pewnym momencie zadziałała lecz spaliłem bezpieczniki i dałem sobie spokój, dopiero po zakupie pompki z L i podłączeniu wszystko zadziałało.Nie ukrywam że ciężko było kupić za rozsądną kasę taką pompkę, wszystkie z tą literą L są najdroższe, ale wyrwałem za 200 i jest ok.
Ja swoją sprzedałem za 89pln :P też z literką "L"..
I z kolei mam pytanko, czy istnieje jeszcze jakaś możliwość adaptacji kluczyka (pilota) do pompki oprócz klasycznego tj. jeden w stacyjce i drugi programujemy? Dokładnie chodzi mi o fakt, że jest jeden kluczyk z pilotem i coś nie chce działać (bateria sprawna - świeżo wymieniona).
Możesz zakodować piloty vagiem. Poniżej masz linka do procedury dopasowania pilotów:
http://www.vag-com.pl/index.php?mod=site&id=6
Witam wszystkich kupiłem audi a3 97r bez pompki i nie wiem jaką kupić pompkę mój nr kluczyka to 8LO 837 231 A a chciałbym mięć otwieranie na pilota
Trochę dziwne bo jeśli posiadasz kluczyk z pilotem tak jak napisałeś i Ci on działa to musisz mieć pompkę a jeśli tak jest to by działało domykanie i otwieranie szyb z pilota zmień w niej kodowanie
Panowie bo na pierwszej stronie nie ma informacji.. Czy pompka z oznaczeniem C obsługuję pilota?
Witam mam pompke z oznaczeniem L ktora jak wynika z opisu nie posiada sterowania radiem. Moje audi z 2000r posiada czujniki ciepla i alarm czy jest mozliwe ze do uzbrojenia alarmu byl inny pilot tylko do tego. Mam komplet kluczykow i niema w nim scyzoryk
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalk 4
Z tego co kojarzę, wersje B i C, były jakoś nieudane, ale chyba obsługiwały piloty, musisz przewertować temat, bo na pewno było o tej pompce opisane, chyba nawet Danio się wypowiadał.
Jeżeli alarm faktycznie jest, to musiałbyć dołożony dodatkowo, a załącza się jak zamkniesz ręczni drzwi itp?
mam pompke 8L0862257K
pilot scyzoryk ktory mam obecnie 4D0 837 231 producenta VDO
kodowanie 12864
jakie inne piloty podejda pod moja pompeczke?
Jak rozpołowisz scyzor to w części z przyciskami będziec mieć od sroka napisy, tam będzie 433mHz, lub 315 czy jakoś tak. Tymi wartościami się wzoruj.
Pilot 434MHz Hella nada się ?
Juz nie radze wiec pisze,,
mam 8l0..G i pilota dokupionego, przez dwa cienkie kable wsadzone w czrna kostke w 1 i 7 miejsce zrobilem antene, i podczas kodowania za pomoca dwoch kluczykow, gdy przekrecam kluczyc za zamkniete i wciskam guzik do zamykania auto, raz mi potwierdza kierunkami i na tym sie konczy, co mam zrobic? jakies podpowiedzi? w vagu na adapatacji same errory leca
Witam. Po wielu godzinach wertowania forum ogarnąłem w połowie zagadnienie pilota. Mianowicie: pilot działa ale tylko z 15 cm... Oczywiście czytałem o antenie, ale tylko tyle, że ma być. Prosił bym o jakiś schemat/zdjęcia jak to powinno wyglądać i jak być podłączone. Po moich męczarniach uważam, że powinno częściej pisać się o tych antenach bo laik (np. ja), który kupił pompkę i próbuje zaadoptować kluczyk może nie wiedzieć, że jego wymarzony kluczyk-scyzoryk Może nie działać bo po prostu będąc w zamku, przekręcając i naciskając guziki na pilocie ma po prostu za daleko do bagażnika i pompka nie widzi go bo nie ma anteny.
Antena jest pociągnięta wzdłuż słupka tam gdzie pompka.
Antenę możesz zrobić ze zwykłego koncentryka, wpinasz ją tutaj:
i już masz większy zasięg ;)Cytuj:
C -> 12 Pinowe złącze
Kod:
A1 - XXXX - 0.5 mm² - Antena (FFB)
A2 - czerwony - 0.35 mm² - S-Kontakt (złącze 86s)
A3
A4 - brąz./żółty - 0.35 mm² - czujnik klapy (DWA)
A5 - ziel./biały - 0.35 mm² - Heckklappenschließzylinder auf (-) (??)
A6 - nieb./czerw. - 0.35 mm² - Heckklappenschließzylinder zu (-) (??)
A7 - XXXX - 0.5 mm² - Antena (Schirmung, FFB) (??)
A8 - czarny/nieb. - 0.35 mm² - Zapłon (złącze 15)
A9 - żółty/nieb. - 0.35 mm² - Wewn. blokada zamków (+,-)
A10 - czerw./brąz. - 0.35 mm² - ZV zu (-)
A11 - czerw./czarny - 0.35 mm² - Komfort - elektryczne szyby i szyberdach (Łącze danych)
A12 - ziel./żółty - 0.35 mm² - Światło bagażnika (+)
złączki? idź do elektronicznego i poproś złączki pinowe żeńskie i na nich zarób antenkę, powinno hulać no problemo :)
Panowie pytanie jak mogę sprawdzić jaka była oryginalnie zamontowana pompka centralnego w moim aucie ? Ktos coś zmieniał naprawiał i teraz chce kupić ale z takim samym indeksem jak początkowo zęby wszystko działo jak ori :) ?
a tak vcds czy coś nie da się sprawdzić ?
Da się sprawdzić jaka jest teraz wpięta pompka, z tego co wiem, nie da się sprawdzić jaka pompka była wcześniej (chyba, że ktos ma to zapisane), w ASO zajmie ta rozmowa tobie z 15min i powinieneś wiedzieć :)
Tak jak kolega wyzej napisal , zadzwon do ASO tam ci wszystko powiedza jak podasz im VIN ;)
Witam panowie proszę o pomoc, miałem centralny z pilota auto się zamykało otwierało nie było problem wszystko ładnie działało do czasu kiedy nie oddałem auta do elektromechanika w celu diagnozy, ciągle coś pobierał prąd i auto po 3 dniach było całkowicie rozładowane okazało się ze pompka centralnego zamka była wadliwa wymieniłem na inna miałem pod ręka :) i faktycznie pomogło auto już trzyma prąd nie ma problemu jednak pompka nie obsługuje centralnego zamka i teraz pytanie do was bo serwis audi jak wyżej pisaliście nie jest w stanie mi określić czy pompka z indeksem G jest oryginalna, rozpołowiłem kluczy aby sprawdzić na jakich działa częstotliwościach i nie widzę aby gdzieś była zawarta informacja, dlatego pytanie do was czy uda mi się to jakoś sprawdzić czy wy coś możecie poradzić miał ktoś taki przypadek nie chce wydać 300zl na pompkę która nie będzie działa. Wrzucam fotkę prezentująca kluczy i pompę centralnego zamka
http://i46.photobucket.com/albums/f1...psba03618d.jpg
- - - Aktualizacja postu - - -
dodam ze auto a3 1999r 5d
Coś mi się ta fota nei ładuje, ale może to być u mnie problem. Na pilocie jest opisane mhz
http://s341404013.domenastandartowa....y/vw1902/1.jpg
Jak chcesz mieć najmniej problemów to kupuj pompkę razem w komplecie z pilotem. Albo kup pompkę o identycznym numerze jak Twoja Czyli 8l0 862 257 G.
Oki ja moge kupic a jak sie okaze ze pompa z indeksem g nie bylo od poczatku auta ?
To kup pompkę z kluczykiem wyciągniętą z auta i sparowaną :> Podmieniasz pompki i piloty i zakańczasz temat :)
szparag wie co mówi :P
mam taki komplet do przedlifta klucz +pomp. Jakby była potrzeba to zapraszam na PW
Najpierw kupiłem sama pompkę z indeksem G :) Poczekam na przesyłkę i zobaczymy.
Dla potomnych komplet 8D0 862 257 E w pełni ma obsługę pilota, alarmu itp. Do komopletu pasuje pilot 4D0 837 231 A :)
PS. Jak macie subwoofer fabryczny, to aby wyciągnać pompkę , możecie wykręcić lampę tylną i wtedy się uda (ja tak wymieniłem, choć trochę tę gąbkę nadszarpnąłem, wymiana 15min).
Witam mam pytanie odnośnie programowania Vagem kierunków przy centralnym z pilota. Połączyłem sie Vagem i miałem wartość 13100 czyli prawie wszystko powłączane zmieniłem na 12864 i nadal nie mam kierunków po zamknięciu i otwarciu co mam zrobić?moze mi czegos brak jakiegos kabla czy przekaznika?
Przedlift czy polift? (czy klapa sie otwiera z kluczyka?)
Jeżeli nie masz alarmu, to zsumuj tylko wszystko oprócz alarmu:
http://www.digakom.com/template/down...ung_STG_ZV.pdf
A masz alarm? On może wpływać na pozostałe kodowania, spróbuj zakodować np. 12800 (tylko pilot + potwierdzenie zamknięcia i otwarcia) i zobacz czy coś się zmieni. Dla przypomnienia:
Ed: to mnie Szparag uprzedziłeś ;)
Cytuj:
+2 - potwierdzenie dźwiękowe zamknięcia/otwarcia
+4 - opcja że jeśli wciśniemy raz przycisk otwórz na pilocie albo raz przekręcimy kluczyk w zamku to otworzą się tylko drzwi kierowcy i bagażnik ale jeśli ciągu 5 sec jeszcze raz wciśniemy przycisk albo przekręcimy kluczyk otworzą się wszystkie zamki.
+8 - włączenie/ wyłączenie DWA(oryginalny alarm AUDI)
+16 - Opcja zamykania szyberdachu.
+32 - automatyczne zamknięcie drzwi przy prędkości 20 km/h 15MPH. Otwarcie następuje przy : *wypadku *wyjęciu kluczyka ze stacyjki *pociągnięciu 2 razy za klamkę * wyłączeniu przycisku centralnego(przy klamce kierowcy)
+64 - Włączenie obsługi komfortu okien z pilota
+128 - przy włączonym DWA(oryginalny alarm AUDI) włączenie nadzoru wnętrza. (nie zbyt jasne co dokładnie to oznacza)
+256 - nie do końca jasne jednak dotyczy to samochodów z opcją otwierania bagażnika z pilota
DE: Bei Fahrzeugen mit elektrischer Heckklappen-Entriegelung
wird beim mechanischen Aufschließen über das
Heckklappenschloss, nur die Heckklappe entriegelt.
EN: tailgate/boot lid logic (ATW)
+512 - Potwierdzenie zamknięcia 1x mignięcie kierunków
+1024 - Potwierdzenie sygnałem dziękowym włączenia DWA
+2048 - opcja szyb wersje USA
+4096 - potwierdzenie otwarcia 2x mignięcie kierunków
+8192 - WŁĄCZENIE OPCJI PILOTA RADIOWEGO
przed lift pompka 8L0 257 bez literki na koncu
Czyli jak nie masz alarmu, to sumujesz wszystko oprócz:
+1
+2
+8
+16 (jeżeli nie masz szyberdachu)
+32
+128
+256
+1024
na szybko licząc wychodzi:
12868
sprawdź też, czy jak zakodujesz pompkę, to czy ona zapamiętuje to co zakodowałeś (masz pewność, że poprawnie to zrobiłeś wtedy).
jutro przetestuje te 12868 zapamietuje ale nie wszystkie kombinacje ale te co podawaliście rejestrowało i po odczycie znów było to samo a mam pytanie w tym drugim polu jaka wartość powinna być 65535? w tym pod kodowaniem
przewertuj oba tematy o pompkach, z tego co kojarze jest tam wpisana ta wartosć gdzieś
ustawiłem 12868 i nadal nic. Wczoraj na koniec kodowania przed dzisiejszym zakodowaniem 12868 wbiłem pierwsza wartosc po podłaczeniu vaga i odc zytaniu 13100 i dzis rano gdy jechałem do pracy przy 30 zamkneło mnie w zamochodzie czyli cos zakodowało jakas funkcje bezpieczenstwa i nie opuszczało szyb z pilota ale kierunków nadal brak może nie mam jakies przerywnika do kierunków
Przerywnik od kierunków masz, bo to idzie do awaryjek z tego co wiem. Dziwne, że tylko część działa funkcji, może ta pompka ma problem z tym ;/
a jak ten przerywnik zlokalizowac on jest w przełączniku awaryjek?
Chyba chodzi Tobie o przekaźnik świateł awaryjnych, jest on częścią przycisku awaryjnyc na środku konsoli :)
no bo TY napisałeś czy mam przerywnik i ja pytam czy chodzi o to w awaryjkach przycisku? Ale chyba jak to by było walniete to by kierunków normalnie czasem nie było. A ten przerywnik co Ty napisałes to to samo o czym ja mysle w przełączniku awaryjek? A w kostce dochodządzecj do pompki moge sprawdzic czy sa podłączone kierunki? Anteny nie miałem musiałem dołożyć to kabli do kierunków tez może nie mam
Więc tak, mój błąd lingwistyczny :D tutaj plus dla Ciebie, rozpiska pinoutów jest w obu tematach przeszukaj i tam zweryfikujesz czy masz wyprowadzone piny do kierunków lub czy takie są :)
np tutaj
http://www.a3-club.net/forum/showthr...l=1#post971874
a jak ich nie bede miał to gdzie ja musze to podciagnac pod ten przerywnik?
Przewertuj tamten temat, y tego co pamiętam byłoo to tam opisane
Witam,
i w moim audi zaczely sie problemy z pompka centralnego zamka, w sumie to po ostatnich obfitych deszczach, najpierw zaczely sie jakies problemy z wyswietlaczem na desce rozdzielczej, obraz wariował, migał, sama pompka zaczela bardzo dlugo chodzic (okolo 10s) i do tego przestal dzialac centralny zamek - auto sie nie zamyka ani nie otwiera, alarm się załącza.
Postanowilem dobrac sie do pompki - po otworzeniu boczka okazało sie ze gabka jest wrecz nasaczona wodą, i dodatkowo pare kropel jeszcze na niej sie znajdywało, ale ok, dobrałem sie do pompki, otworzylem. Na plytce zauwazylem kilkanascie miejsc z bialym nalotem, to pewnie od zawilgocenia - podejrzewam jakies zwarcie na plytce, dobrałem sie do wirnika, wirnik okazal sie o dziwo cały.
Czy jest sens bawić się w czyszczenie płytki? Czy lepiej od razu kupić kolejną pompke? Moje auto posiada centralny zamek oraz dokładany alarm. Oznaczenie pompki 8D0 862 257. Z tego co sie zorientowalem na Allegro, strasznie ciezko dostac taka pompke, a jesli juz sa to 2x drozsze od innych modeli.
Czy moge zastosowac pompke z innym oznaczeniem? Jesli tak, to ktora bedzie pasować?
Przepraszam za mase pytan, ale samochod mam dopiero kilka miesiecy i w ogole sie nei orientuje ;)
Pozdrawiam
Siema ;) Ja rowniez posiadam pompke o nr. 8DO 862 257. Jednak dowiedziałem się że do tej pompki da się dopasować scyzoryk tylko teraaz pozostaje pytanie do Was jaki? :) Powinien mieć 3 przyciski ale jakiego numeru szukać na allegro? Pozdrawiam :)
Witam panowie znowu muszę was poprosić o pomoc :/ Panowie sprawa wygląda tak kupiłem pompkę z tym samym indeksem co miałem ale muszę zakodować na nowo kluczyk, i tu są zaczęły się problemy starej pompki już nie mam nowa chce zakodował i albo nie przyjmuje nowej kombinacji albo przyjmuje i nic się nie dzieje dalej nie działa nie otwiera z pilota. Obecnie mam kombinacje 13130 próbowałem już zmieniać na wszystkie z pierwszej strony i nic... Auto z roku 1999 z oryginalny alarmem. Macie jakiś pomysł którą kombinacja będzie działać albo pytanie czy ktoś ma taka a3 w 5 drzwiach i mógłby sprawdzić jaki on ma kod wpisany Proszę o pomoc.
Panowie pomoże ktoś?
http://www.digakom.com/template/down...ung_STG_ZV.pdf
tłumacz google lub inny, chyba że dobrze kminisz Język NRD i RFn.. :P
Podpowiem, na razie zsumuj wszystko oprócz alarmu, albo nawet tylko obsługę działania pilota, po wpisaniu i zapisaniu, zczytaj, czy poprawnie zapisalo konfigurację, jak zapisze poprawnie, to wtedy kodowanie kluczyka/pilota (najlepiej użyć do tego dwóch, jeden w stacyjce, a drugi kodujesz ) i heja :)
PS. dlatego wcześniej już jednemu koledze pisałem, najlepiej kupic komplet pompka z kluczykiem i pilotem, bo wtedy nie musisz nic kodować :)
mi chyba pisałeś nie działa w żaden sposób próbowałem już rożne kombinacje zliczałem wszystko i dalej nic mysałem ze ktoś pomoże i zobaczy u siebie w a3 przed liftem w 5drzwiach ale widzę nie bardzo, myślę czy nieoryginalne radio czasami nie przeszkadza
Radio do pompki na 99.9% nic nie ma. Co do tego czy ktoś ma taką pompkę w tym roczniku, poszukaj w temacie list ludków z Twoich okolic i popytaj, tak szybciej ktoś coś wspomoże..