czy klapy g113 (błąd 00604) może powodować brak napięcia na sprężarkę klimy?
Printable View
czy klapy g113 (błąd 00604) może powodować brak napięcia na sprężarkę klimy?
Witam mam problem . Po załączeniu klimy wszystko startuje i chodzi oprócz wentylatorów . ( wentylator klimy - w sumie pewnie tylko 1 ma się kręcić ) .
bezpieczniki ok.
na krótko podpinałem wentylator to duży się kręcił stale a mniejszy stał ( po dotknięciu go zaczynał się kręcić i przestawał ) . Czy może to być silniczek ?
- Bardziej chodzi mi o to czy ktoś miał taki problem ? :)
Witam. Problem wyglada tak. Mam niewielka nieszczelnosc. Po sprawdzeniu testem uv okazalo ze sie ze jest ona na dolnym wyjsciu skraplacza(na zlaczu rurki z skraplaczem) . Sam skraplacz wymieniony, oringi tez. Problem wystepuje nadal. Spece twierdza ze nic sie z tym nie da zrobic, bo jest zbyt duze cisnienie. i jedyne co mozna to wymiana chlodnicy. Co mysliscie? Jest na to jakis ratunek? Jesli nie to jaka chlodnice kupic? Nowa? Jakiej firmy? Czy mozna sprawdzona uzywke wlozyc?
kto zakładał skraplacz?
czesc. chodzi ci o zlacze chlodnica-filtr osuszacz ??
Skraplacz i chłodnica klimatyzacji to to samo. Chodziło Ci chyba o osuszacz.
Zbyt duże ciśnienie? To znaczy jakie. Jeżeli rzeczywiście jest za duże trzeba zlikwidować przyczynę.
Jeśli kupowałbyś skraplacz to proponuję nowy dobry zamiennik np. Nissens. Z używanym może różnie być. Jeśli ma w sobie opiłki to może dużo strat narobić.
Wysłane z S3
witam. mam pytanie czysto hipotetyczne... gdybym się zdecydował na założenie klimy w swojej A3 to czy jest taka w ogóle mozliwość ??? i jaki koszt całej operacji wchodziłby w gre ???
z góry dzięki za odpowiedzi ;)
Pozdrawiam
Wszystko da się zrobić - trzeba tylko chcieć :D
Przejrzyj temat kosmo, on zdaje się zakładał klimę. A o części z zapytaniem uderz do buzza :)
tak chodzi mi złacze miedy osuszaczem a chlodnicą. Osuszacz jak i oring wymieniali "spece" od klimatyzacji. Gdzies miedzy tymi dwoma elementami jest nieszczelonosc, moze jakies minimalne pekniecie, czy cos. Facet ktory to robil twierdzi ze nie da sie tego nijak uszczelnic, zadnym klejem itp bo w ukladzie jest na tyle wysokie cisnienie ze zadne uszczelnienie nic nie da. Nieszczelnosc jest najprawdopodobniej na gwincie rurki na ktora wkreca sie osuszacz.
osuszacz na dobra sprawę powinno sie wymienić raz na 5 lat ale pomijajac to
jest on zrobiony z lekkiego stopu aluminium wystarczy zbyt mocno przykręcić przewód i masz juz zerwany gwint
a takie gadanie zbyt duze cisnienie to tylko wymówka
wiem co mowie bo sam popełniłem ten bład
Witam, dzis bylem na napelnianiu klimy bo nie chodzila, i pokazalo blad 00604 ,,Pozycja nastawnika recyrkulacji (przerwa/zwarcie do +Vbat) i tu moje pytanie czy chodzi o to urzadzenie:
http://allegro.pl/silniczek-nagrzewn...178996937.html
?
I jeszcze pytanie jak sie do niego dobrac, od lewej strony pasazera do nagrzewnicy i gdzies tam powinnien siedziec ?
Czytalem juz to, tylko pytam sie czy to jest ten silniczek i czy on jest w nagrzewnicy :P, bo tak to bede szukal a nie bede wiedzial jak to wyglada.
a widziales ten link od forum golfa tam pokazane na rys jest
- - - Aktualizacja postu - - -
jesli chodzi dokładnie o zamykanie i otwieranie obiegu wewnętrznego bo nie jestem w temacie dokładnie
to nr części 1J0907511
i wygląda to tak
http://allegro.pl/1j0907511-silnicze...173885517.html
Witam mam taki problem z klimatyzacją że powiem co już zrobiłem wymieniony został zawór rozprężny osuszacz i przedmuchany został cały układ klimatyzacji (węże i chłodnice), Co do sprężarki to została rozebrana kolega powiedział że podkładka plastikowa pod sprężyną regulacji ciśnienia się rozleciała więc ją wymienił i wyczyścił sprężarkę nie widział nic niepokojącego żeby miał bym ją wymieniać. A teraz objawy co się mianowicie dzieje po nabiciu czynnika i oleju czyli odpowiednio 800g i 10g oleju sprężarka się włącza a także wentylatory, prawidłowo ale nie ma żadnej reakcji po stronie klimy czyli nie chłodzi wogóle błędów nie ma na klimatyzacji gdzie szukać co wymieniać bo mi się skończyły pomysły mam możliwość załatwienia sobie sprężarki z valeo ??? czy to może być sprężarka nie wiem, Wszystko wygląda normalnie a nie chłodzi ten problem mam tego roku w zeszłym podczas lata wszystko działało POZDRO
PS:czekam na jakiś cud może coś wymyślicie
PS2 : macie numer do mnie odnośnie gdzie mógł bym sprawdzić sprężarkę albo na podmianę czy ktoś ma bardzo bym był wdzięczny 502-597-852
Witam, mam problem z klimatyzacją po włączeniu klimatyzacji obroty się podnoszą śnieżka się pojawia, problem polega że elektromagnes nie dostaje napięcia, nie włączją się wentylatory.
Wentylatory sprawne bo podczas jazdy pracują prawidłowo.
Bezpiecznik w aucie jak i na akumulatorze są sprawne
Po podaniu napięcia na kompresor z akumulatora startują wentylatory klima działa normalnie. Sterownik wentylatorów sprawdzałem cewki są sprawne napięć wyjściowych na pinach sterownika nie sprawdzałem.
Spotkał się ktoś kiedyś z takim problemem?
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam,
Andrzejhg
Panowie, podpowiedzcie mi co może być, bo dalej problemu nie mogę rozwiązać.
Nie mam napięcia na wtyczce od kompresora.
Dzisiaj cały dzień latałem z vagiem i multimetrem i o to wyniki
-cewka kompresora ma opór 4.1 ohma
-czujnik presostat niesprawny (omijanie tego czujnika nie pomaga)
-panel klimatronika sprawny
-klimę dzisiaj nabiłem ponownie
Co może powodować brak napięcia na kompresor?
Witam,
moze ktos podac kod sprezarki(a3, 2000, 1.9 asv)? nistety klima nie chodzi i przed tym jak pojade do serwisu chcialbym znac jaka jest mniej wiecej cena uzywki lub czesci
z gory dzieki
Czynnik chłodniczy ma bardzo małe cząsteczki. Występuje zjawisko dyfuzji tj. przenikania cząsteczek przez węże gumowe i uszczelnienia. W lodówce masz wszystko w metalu na stałe połączone.
Rocznie z samochodu ubywa 10% czynnika. Jeśli ubywa znacznie więcej to jest niewielka nieszczelność.
Wysłane z S3
Jakie napięcia powinny być na kostce 10 pin przy sterowniku 1JO 919 506H.
Cześć, mam taki mały problem z klimą może ktoś pomoże. Nabiłem klime chlodziła elegancko przez kilkanascie minut aż przestała. na Klimatroniku wysokczył błąd 22.1. Spreżarka cały czas próbuje sie uruchomić ale nie może, włącza sie na sekunde i sie wyłacza i tak pare razy co chwile. Gdy podłączyłem zegary to na wysokim i niskim ciśnieniu ciśnienie wzrasta przy próbie włączenia spręzarki aż do 40bar. Moja diagnoza to że gdzieś coś sie zapchało a wy co myślicie ?
Dodam że przed chwilą uruchomiłem auto i odpaliła klima. niby chodziła i super chłodzi ale tym razem mam błąd 22.3.
juz dawno nie zaglądalem do tego tematu i troche widze ze sie dzieje, a do rzeczy.
czy gruby wąż od klimy pod maska jest zimy jak sprezarka chwile pochodzi?
czy robiles test klimy vagiem? jak sprawdzales czy nie ma błedów na klimie?
- - - Aktualizacja postu - - -
tak, trzeba sprawdzić bezpieczniki od klimy w aucie i jakie tam jest napiecie, a potem napiecie chyba na pinie 10 w przekaźniku wentylatorów, a potem połaczenie do spręzarki i jakie napiecie na wtyczce od spręzarki
Do nowego przepłukanego układu a w zasadzie do sprężarki wg. producenta należy wlać 135 ml oleju. Podczas odzyskiwania czynnika odzyskuje się ok 10-20 ml oleju reszta jest w sprężarce i innych elementach. Prawidłowa ilość czynnika chłodniczego to 750-800 g.
Ciapek jeżelu układ jest napełniony i prąd nie dochodzi do sprzęgła sprężarki to jest usterka elektryczna. Sprawdź czujnik ciśnienia i wentylator. Jeżeli masz na wężu od wody termowyłącznik 2 pinowy to też sprawdź bo może przerywać obwód.
Wysłane z S3
Wychodzi na to, że u mnie padł F163.
Nie doczytałem na telefonie :). Skoro tak to rzeczywiście dziwna sprawa. Ciśnienia w porządku, dochodzi do rozprężania to powinno być ok. Na pewno jest R134a w układzie? :D
Sprawdzałeś? Połącz drutem na krótko, będziesz miał pewne. :)
Tak właśnie sprawdziłem. Ale ile ja się namęczyłem żeby do tego dojść, dopiero znalazłem schematy i zobaczyłem, że napięcia na kompresor nie będzie puki f163 nie będzie zwarte... Więc u mnie padł czujnik ciśnienia i termowyłącznik :)
Witam.
Nie mam napięcia na sprężarce, czy może ktoś posiada schemat elektryczny klimatyzacji ?
Panowie,
przejrzałem wątek i nie mam pewności co może być przyczyną moich problemów.
po włączeniu słychać pyknięcie pod maską, słychać minimalnie głośniejsze obciążenie silnika, klima zaczyna chłodzić jednak po kilku minutach dochodzi spod maski takie jakby stukanie. Otwarłem więc klapę i widać że silnik się "męczy" przy okazji, bo drży i słychać charakterystyczne pukanie sprężarki od klimy. (mogę nagrać filmik)
Okazało się to przy zakupie auta i dobrze, że wtedy udało się wywołać problem dzięki czemu zszedłem z ceną jednak sprężarkę trzeba naprawić. Bo się zrobiło ciepło a nie chce używać klimatyzacji w takim stanie.
pompka:
SD7V16
R134a
1JO 820 803 A
A3 1.8 98'
Wyprzedzając pytanie, była nabijana.
Czy ktoś może coś podpowiedzieć ?
Jeśli sprężarka do wymiany to jaką wybrać najlepiej bo widziałem sporo tych z oznaczeniem F (ale one są o wersji z turbo) i podobno mają minimalnie różne rozmiary.
Możliwe że sprzęgło pada. W takim wypadku nie ma potrzeby wymiany całej sprężarki. Takie szarpanie może się też zdarzyć jak któryś z czujników szwankuje.
Wysłane z S3
Pomoże mi ktoś z moją klimą? Raz działa raz nie...Gdy nie działa to mam błąd 22.1 a gdy działa to jest 22.3. O co to może chodzić ?
U mnuie sprawa wyglada nastepujaco. Przy ostatnim zalaczeniu klimy cos zaczelo niemilosiernie glosno piszczec cos w stylu slizgajacego sie paska ale gdy wylaczylem nie przestalo. przy kolejnym uruchomieniu to samo dopiero na trasie przy zalaczeniu przestalo ale klima nie chlodzi :/
Na postoju przy wlaczeniu klimy jest ruch na obrotach wiec wydaje sie ze sie zalacza, wentylatury roniez dzialaja. Sprawdzalem tez zaworki i jest cisnienie takze klima nabita(tak mysle) bo nie wydaje mi sie zeby nagle przestala dzialac z braku gazu ale moge sie mylic. Nie wiem juz co moze byc nie tak jakies sugestie?
Ok juz wiem. Sprzegielko mi sie rozsypalo :/ Nie wiedzialem co jest bo go nie bylo dopiero porownalem ze sprezarka kolegi. Wiec teraz musze sie tym zajac i jak to wyglada? Da sie wymienic na nowe czy raczej trzeb nowa sprezarke? Wymienial ktos?
Pewnie ze sie da. Nawet nie musisz przewodów odkręcać.
Wysłane z S3
U mnie trochę inna bajka..
Auto z odpaloną klimą chłodzi fajnie.. ale w porównaniu z tym co miałem wcześniej (Opel Vectra C) to klima w Audi jest lipa totalna. Nabijana, odgrzybiana w tym roku, szczelna według kumpla który to wszystko ogarniał.
Co innego jeszcze, przy wyłączonej klimie, przy temperaturze na LOW z nawiewów bije ciepłe powietrze. W każdej tak jest?
jednak lipa u mnie sie walek ukrecil i dlatego nie mam sprzegielka bo gdzies je zgubilem w czasie jazdy. takze mam sprezarke do wymiany :/ Kolejne kilka stoewk do tylu :/
Prawidłowo działająca klima w A3 daje rade przy 40 stopniach na zewnątrz.
Jakie cisnienia są w układzie? Skraplacz nie jest zabrudzony bardzo?
Wysłane z S3
Nie wiem co i jak się ma ze sobą. Jak kumpel mi ogarniał nabijanie i odgrzybianie klimy to mówił, że wszystko jest malina i wgl.
Dziś z ciekawości dzwoniłem do niego, czemu na nawiewie na LOW wieje ciągle ciepłym. Mówił żebym zajechał, ale wspominał coś o zapadce od nagrzewnicy, która się nie zamyka ;).
No moze byc tak ze klapa sie nie przestawia. Trzeba sprawdzić vagiem.
Wysłane z S3
a mi nikt nie pomoze ? ;/
Witam,
Problem rozwiązany.
Przyczyną braku napięcia był uszkodzony termowyłącznik klimatyzatora F163 (numer OEM 191919369A). Pomogło zamostkowanie przelacznika.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...7c3e1c7ac.html
Przełącznik ma za zadanie wyłączyć klimatyzacje jeśli temp wody osiągnie 119 stopni (przełącznik ten znajduje się na rurze wody przed czujnikiem g62, bliżej chodnicy, na rurze wody) Przełącznik uszkodzony i cały czas wysyła sygnał o przegrzaniu silnika
Pozdrawiam,
AndrzejHG