bo moze byc drugi uszkodzony całkowicie albo 1 bieg
Printable View
Powinny chodzic obydwa wentylatory.
Nie wiem czy już jesteś po naprawie czy jeszcze walczysz ale niestety nie mam dla Ciebie dobrych wiadomości. Jeśli wentylatory są sprawne, pracują prawidłowo, układ szczelny, czynnik w normie, brak błędów na kompie to problem jest standardowy w tych sprężarkach - elektrozawór. A jak on padnie to w 99% przypadków kompresor jest do wymiany. Teraz włącza Ci się po 5min, za miesiąc zacznie po 10, czasem się wyłączy w jakimś korku lub osłabnie działanie aż za jakiś czas padnie całkiem. I nie wierzcie niektórym majstrom od klim, że tak ma być ;) W tym roczniku masz na pewno sprężarkę zexela lub denso. Problem niestety dotyczy obu, chociaż z moich obserwacji wynika, że zexele siadają częściej i szybciej. Kupisz używkę - nie znasz dnia ani godziny kiedy problem dopadnie i ją (o ile już nie dopadł bo często sprzedają takie jako sprawne i potem jej późne załączanie zwalają na inne elementy układu...). Kupisz nówkę - pośmigasz parę lat. Najlepiej przesiąść się na sandena - jest droższa ale problem rozwiązujesz raz a dobrze.
Panowie, jakie powinno być napięcie doprowadzone do sprężarki. W serwisie powiedzieli że moja ma 9V a powinno być coś koło 12V i że to jest powodem niedziałającej sprężarki. Podzielacie ten pogląd?
Skoro w mojej sprężarce jest 9V to gdzie szukać usterki? W sprężarce, przewodach elek., bezpiecznikach czy alternator - akumulator? Nie mam pomysłu.
Lincolnna włączonym silniku sprawdz jakie włąsnie podaje napiecie alternator, jak bedzie ok
to sprawdz bezpieczniki czy przypadkiem nie nadpalone, no i potem po przewodach gdzie tracisz troche tego prądu,
moze być przewód np nadciety i juz nie bedzie dobrego przewodzenia :(
Witam,
czeka mnie wymiana sprężarki klimatyzacji, nie jest jeszcze zatarta do końca ale hałasuje trochę po włączeniu, zimne powietrze z nawiewów też leci. Czy jak bd wymieniał sprężarkę to też muszę wymienić jakieś podzespoły od klimy? Zawór rozprężny, osuszacz, skraplacz?
No tak tylko jak rozpoznać czy są sprawne? Czytałem kilka artykułów i piszą że jak się rozszczelni układ to żeby wymienić osuszacz. Gdzie on się znajduje w układzie ? To ten 'walec' zaraz przy chłodnicy po prawej stronie?