Wyłączenie VCDS całkowicie oświetlenia tablicy oraz Kontrolki zużycia klocków Hamulco
Witam, w jaki sposób mogę usunąć z FISA błąd Podświetlenia tablicy rejestracyjnej ( po prostu wymieniałem pare razy żarówki i nie świeci wgl, dlatego chce całkowicie wyłączyć ) To samo swieci mi błąd od klocków hamulcowych próbowałem na różne sposoby znalezione w sieci ale caly czas swieci... nie mogę zmasować czujnika ponieważ wgl przewodu od niego nie mam, bo jest wyrwany gdzieś... Proszę o pomoc.
[8P] Bordnetz - wersje zamienne, kodowanie, porady (RM 2004-2009)
Panowie, potrzebuje porady. Chce zarejestrowac anglika w pl i mam problem z zakodowaniem w tylnych lampach wstecznego i przeciwmgielnego. Probowalem i opcji na 2 swiatla i na ruch lewostronny, ale za kazdym razem wywala mi blad zarowek cofania i pmgielnego. Mam lampy poliftowe (3drzwi). Czy to wina ow lamp (angliki)? Bord chyba nie ma znaczenia ale to F.
Edit: nie udalo sie przekodowac jak to niektorzy opisywali w watku z autami na kontynent. Musialem przeciagnac dwa przewody i zamienic swiatla miejscami.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Przywracanie ustawień początkowych
Jak przywrócić ustawienia początkowe które zapisałem przez auto scan w vcds? Chciałem wypróbować nowy kabel z Ali i na samym początku zabawy zrobiłem sobie zapis ustawień.
Sytuacja wygląda tak, że przy próbie wyłączenia sygnalizacji pasów w [17]-Zestaw wskaźników, przy krótkim kodowaniu zmieniałem parametr przedostatni z 2 na 0 jak z opisem. Zapis niby przebiegł okej ale po powtórnym sprawdzeniu cyfra odpowiedzialna za pasy znowy była ustawiona na 2 lecz zmieniła się ostatnia z 8 na 4. Przywróciłem numer do wartości początkowej i wszystko było okej.
Spróbowałem następnie ustawić światła awaryjne podczas awaryjnego hamowania i funkcję living home. Podczas długiego kodowania zmieniły się jakies inne parametry od świateł. Funkcja living home była odznaczona tak jak światła awaryjne. Zaczęły świecić światła DRL bardzo delikatnie, obojętnie w jakim położeniu nie znajdowałoby się pokrętło załączania świateł oraz został wyświetlony symbol spalonej żarówki side light daytime running light. Po zaznaczeniu jeszcze raz living home, komunikat znikł lecz teraz przy ustawieniu pokrętła w pozycję DRL zapala się xenon. Zauważyłem, że przy każdym zapisie ustawień, funkcje w danym byte nie wyglądały tak samo...
Jaki może być powód takiego zachowania? Jak teraz przywrócić stare zapisane ustawienia?
Adres 09: Centr.zesp.elektr. (J519) Plik etykiet:. 8P0-907-063.clb
Oznaczenie elementu SW: 8P0 907 063 N HW: 8P0 907 063 N
Komponent: BCM PQ35 M 110 0667
Weryfikacja: AJ110667
Kodowanie: 46000A2FA0051AC0207040E02000085C42162BAA214DF12AE4 008F840041
Kod serwisu: WSC 06314 000 00000
VCID: 3F8C7B60AE7DBDBEA8-806A
Podsystem 1 - Oznaczenie elementu SW: 8P1 955 119 F HW: 8P1 955 119 F Plik etykiet: 1KX-955-119.CLB
Komponent: Wischer AU350 H11 0050
Kodowanie: 00DD13
To mam z zapisanego pliku. Mogę coś jeszcze narobić jakbym skopiował cały ten kod i próbował wgrać z programu?
Rozkodowany sterownik szyb
Sprawa polega na tym,że niedawno stałem się posiadaczem klona interfejsu diagnostycznego sprzężonego z VCDS 17.8.1PL.
Niestety popełniłem błąd przy kodowaniu, najpierw zrobiłem a później pomyślałem,stało się to przy kodowaniu dołożonej wiązki podświetlanych klamek i dodatkowego oświetlenia drzwi, a mianowicie lewym przyciskiem szyby otwieram prawą szybę a prawym lewą, do tego przyciski są odwrócone tzn. ciągnę przycisk do góry to otwieram szyb w dół zamykam, a żeby było mało to z lusterkami jest taka sama sprawa.
Nie zapisałem fabrycznego kodowania i generalnie nie wiem co z tym zrobić,
może ktoś zna jakieś rozwiązanie?
numer sterownika drzwi kierowcy to :8P0 959 801 H
numere sterownika drzwi pasażera :8P0 959 802 H