dzięki za odpowiedź, ograniczone ruchy nie problem, wizja demontażu deski w tych temp. nie zachęca.
- - - Aktualizacja postu - - -
nagrzewnicę naprawiałeś sam?
Printable View
Witam ,czy ktoś już z Was naprawiał elektryczną nagrzewnice powietrza u siebie? . Podobno wystarczy przylutować na nowo jakieś elementy. Czy ktoś wie o które konkretnie chodzi ? Od rana próbuję znaleźć jakieś informacje na ten temat, ale z miernym skutkiem . Z góry dzięki za informacje.
Coś słabo szukasz na forum Octavii jest opis naprawy
u nas na forum również jest temat a w nim link
http://forum.octaviaclub.pl/forum/oc...o-w-wersji-can
Wybaczcie . Dziękuje za szybką odpowiedz.
A jak z demontażem tego ustrojstwa ?
strzałkami w bok
http://www.motor-talk.de/bilder/klim...208487135.html
tu reszta
http://workshop-manuals.com/audi/a3_...rol_unitj604)/
dodatkowo opis
https://lh5.googleusercontent.com/-k...o/IMG_0806.JPG
zacytuję siebie, :cool:
potwierdzam, V158 - serwo lewej klapy temp. można zdemontować bez demontażu deski rozdzielczej, jednak sugeruję zdemontować tunel środkowy. osłonę plastikową nagrzewnicy elektrycznej, sterownik gateway, do tego fotel kierowcy, wtedy wygodniej się leży w trakcie dobierania się do głębiej schowanej śrubki serwa. po wymianie trzeba zrobić nastawy podstawowe. bez tego climatronic nie wie, o dokonanej wymianie, i działa jak przed wymianą serwa.
właśnie wstawiłem nagrzewnicę, po naprawie, do auta. do wymontowania, trzeba zdemontować tunel środkowy.
przed demontażem, nagrzewnicy, koniecznie, trzeba usunąć bezpiecznik 100A zabezpieczający obwód nagrzewnicy, zaoszczędzi nam to adaptacji G85 i położeń krańcowych servotronic`a, po odłączeniu akumulatora.
pokrywkę nagrzewnicy najlepiej podważyć zaokrąglonym nożem, najlepiej dwoma, przy czym nóż wsuwamy w szczelinę pod ostrym kątem, w kierunku wymiennika, drugim zabezpieczamy aby się zaczepy ponownie nie zatrzasnęły.
Do naprawy sterownika, przydaje się precyzyjna lutownica, lut koniecznie tradycyjny SnPb, i kalafonia rozpuszczona w spirytusie. trzeba uważać, aby nadmiarem cyny, nie spowodować zwarcia z sąsiednimi pkt-ami lutowniczymi.
Witam podpowie ktoś jak wyjąć panel klimatyzacji ten z foto.[IMG]http://i558.photobucket.com/albums/s...psbhyxkswy.jpg[/IMG]
przecież otrzymałeś odpowiedź
http://www.a3-club.net/forum/showthr...c-w-Audi-A3-8P
zasada taka sama dla 1din i 2din
chwyć od spodu i wyjdzie a jeśli masz klucze(koszt 9zł a przydają się niejednokrotnie) do radia to wysuń go kawałek i tyle
Jak pisałem wcześniej, nie mogę włączyć klimatyzacji(non stop świeci się ECON). Po zdiagnozowaniu VAGiem wyskoczył błąd 00819 czyli czujnik ciśnienia w klimatyzacji. Umówiłem się z warsztatem że podepną nowy czujnik i sprawdzą czy faktycznie padł (koszt takiego czujnika 100zł- na mój gust to chyba dedykowany a nie ori z ASO?). Jest też błąd czujnika jakości powietrza ale olałem temat bo pisaliście że da się z tym żyć. Miał ktoś taki problem? Nie chce się narazić na niepotrzebne koszta ani żeby jakiś mechanik nie wziął astronomicznej kwoty :)
lepiej sprawdź czy masz czynnik a wymiana samego czujnika G65 to jakieś 5 minut
Podepne sie. Chcialem ustawic u siebie opcje przewietrzania kabiny, tak jak jest to opisane na forum. Zmienilem w adaptacjach w HVAC wartosc kanalu 6 na 1, w zegarach chcialem ustawic wartosc 3 w kanale 18, ale jedyna wartosc jaka przyjmowaly bylo 1. Wykonalem wiec adaptacje klimatronika, myslalem, ze po adaptacji zegary przyjma wartosc 3 ale nic to nie dalo. W zamian klimatronik wyplul bledy
5 Faults Found:
00483 - Control Module for Auxiliary Air Heater
013 - Check DTC Memory
01317 - Control Module in Instrument Cluster (J285)
008 - Implausible Signal
00604 - Potentiometer Positioning Motor for Air Flow Flap (G113)
001 - Upper Limit Exceeded
01274 - Air Flow Flap Positioning Motor (V71)
003 - Mechanical Failure
01207 - Control Module for Auxiliary Heater (J364)
004 - No Signal/Communication
Bledy nie daja sie wykasowac (grzalke mam spalona wiec z tym bledem jest ok) nawet po przywroceniu wartosci do tych sprzed modyfikacji i przeprowadzaniu adaptacji. Silniczki sa 100% ok, bo klima wczesniej pracowala ok oraz przy testach rowniez pracuja, natomiast przy "normalnej" pracy silnika podczas jazdy powietrze nie leci do kabiny, bez wzgledu na ustawienia czy to auto czy reczne. Co sie moglo uwalic? Panel to 8p0820043H.
EDIT
Rozebralem schowek i silniczek sie rusza przy zwiekszaniu/zmiejszaniu temperatury. Co wiecej, podmienilem stary panel, znaleziony w garazu i powietrze normalnie leci z nawiewow, wiec ewidentnie cos sie z panelem pochrzanilo.
Im wiecej googluje tym glupszy jestem. Ktory to V71 w angolu? Ten z zoltym ciegnem po lewej od tunelu?
EDIT 2
Problem rozwiazany. Przelecialem adaptacje wg tej strony http://www.audi-portal.com/en/diagno...u_10656.html#1, wykonalem BS jeszcze raz i panel powrocil do zycia. Swoja droga ciekawa lektura, a jesli juz gdzies to bylo linkowane to sorry.
Witam. Panowie problem jest w mojej a3 8p. Mianowicie ustawiamy na kilatroniku 16 i z nawiewów od kierowcy leci cieple powietrze a z nawiewów od strony kierowcy cieple. po podłączeniu kompa wyskoczyly takie błędy "siłownik regulacji temperatury silnika krokowego, po lewej stronie - bład mechaniczny" i " silnik krokowy klapy predkosci wlasnej" jak i oc trzeba wymienic ?
Raczej nietypowy problem
Address 08: Auto HVAC Labels: 8P0-820-043.lbl
Part No SW: 8P0 820 043 N HW: 8P0 820 043 N
Component: KlimavollautomatH18 0260
Revision: 094717 Serial number: 8P0820043N
Shop #: WSC 06314 000 00000
VCID: 377AB3F3465E2386AC-8062
1 Fault Found:
01592 - Air Quality Sensor ( G238 )
010 - Open or Short to Plus
Freeze Frame:
Fault Status: 01101010
Fault Priority: 3
Fault Frequency: 57
Reset counter: 245
Mileage: 172776 km
Time Indication: 0
Date: 2016.09.12
Time: 17:58:44
Freeze Frame:
Temperature: -50.0°C
Czyli padnięty czujnik jakości powietrza. Stosując się do poradnika @czaro10 - wymieniłem go, ale nic to nie dało.
- Usunięcie błędu przez VCDS nie przynosi jakichkolwiek rezultatów, w sensie otrzymuję potwierdzenie o pomyślnym usunięciu błędu, ale błąd pozostaje z datą i godziną taką jak przed usunięciem :confused: czyli według mnie nie może usunąć tego błędu.
- Odłączyłem akumulator na 30 sekund i również żadnych rezultatów.
- Wciskając przycisk automatycznego obiegu powietrza - zapala się on tylko w momencie przyciśnięcia i po puszczeniu przycisku gaśnie on momentalnie
- Odłączyłem czujnik jakości powietrza i również spróbowałem usunąć błędy i zaraz podłączyłem go ponownie. Błąd jaki był jest cały czas taki sam z dokładnie tą samą datą i godziną co podałem wyżej.
Ktoś coś ma pomysł jak sobie z tym poradzić?
pozostaje sprawdzić wiązkę do niego idącą
witam
mam pytanko czy do demontazu chlodnicy klimy trzeba sciagac zderzak
tak trzeba a to 5 minut pracy
dzieki
Cześć,
Mam taki błąd w VDCS:
Błędy sprawdzane były u znajomego, który niestety nie zna się na klimatyzacji. Z tego co sam wyczytałem to walnięty może być czujnik, przewód/wtyczka lub po prostu brakuje czynnika. Klimatronik pracuje tylko w trybie ECON, przy zjechaniu z temperaturą na LO coś śmierdzi (stęchlizną?).Cytuj:
00819 - High Pressure Sensor (G65)
009 - Open or Short to Ground
Freeze Frame:
Fault Status: 01101001
Fault Priority: 3
Fault Frequency: 15
Reset counter: 166
Mileage: 88496 km
Time Indication: 0
Date: 2017.02.24
Time: 16:26:24
Freeze Frame:
Temperature: -50.0ÄŻC
Voltage: 11.70 V
RPM: 0 /min
Load: 0.0 %
Load: 9.0 %
Pytanie do Was: Jak najlepiej ugryźć temat? Czy da się jakoś sprawdzić poziom czynnika przez komputer?
Omam
00819 https://translate.google.pl/translat...ex.php%2F00819
ilości czynnika na vcds-ie nie sprawisz
To już właśnie widziałem. I myślałem, że może idzie wybadać coś więcej przez vcds.
A czy możliwe jest, że pomimo "Open or Short to Ground" w opisie błędu, będzie to jednak kwestia zbyt małej ilości czynnika w układzie? Czy to zdecydowanie wadliwy czujnik G65 do wymiany?
Na stronie Ross-Tech niby jest napisane
Cytuj:
- Check Refrigerant Pressure
- Check Measuring Value Blocks (MVB)
EDIT:
Grzebnąłem jeszcze w starych logach i miałem takie błędy z tego czujnika:
Cytuj:
006 - Short to Plus - Intermittent
Cytuj:
001 - Upper Limit Exceeded - Intermittent
Ktoś coś?
Wypiąłem, przetarłem, dmuchnąłem i z powrotem wpiąłem wtyczkę od czujnika G65. Po skasowaniu VCDSem błąd nie pojawił się ponownie (włączałem silnik, próbowałem wyłączyć tryb ECON). W Measuring Value Blocks, grupie 3 modułu klimatronika widzę odczyt z czujnika G65: 0,0% i obok ciśnienie czynnika chłodzącego: 1 Bar.
Nie jestem pewien jaki powinien być w takiej sytuacji odczyt z czujnika G65, ale ciśnienie czynnika wskazuje na jego brak (a raczej poziom niewystarczający do uruchomienia sprężarki) i konieczność uzupełnienia. Zamierzam więc w tym tygodniu nabić klimę.
Pytanie tylko czy wymieniać czujnik, a jeśli tak, to jak się do niego dobrać? Z tego co widzę, to nie ma tam miejsca na przekręcenie kluczem...
Jeśli ktoś ma jakieś uwagi do powyższego, komentarze lub pomysły to będę bardzo wdzięczny.
Proszę tylko o bardziej konkretne wskazówki niż ta powyżej.
Omam czynnik a dokładnie jego ilość sprawdzi maszyna która go spuści i napełni
póki co uzupełnij jego stan a następnie martw się czujnikiem jeśli dalej będzie problem
Ok, w takim razie tak zrobię. Dzięki za odpowiedź.
Cześć, mam problem z klimatyzacją i proszę o pomoc/radę.
Klimatyzacja nie chłodzi, rurki są zimne, a kompresor chodzi. Tutaj pytanie do was czy to może być zawór rozprężyny i czy mogę z tym jeździć dłużej? Na razie jeżdżę na Econ, żeby nie popsuć bardziej klimatyzacji. Klimatyzacja dawała objawy już wcześniej raz chłodziła, raz nie(np. po 10min od rozruchu silnika), aż przestała w ogóle chłodzić. Układ jest pełny bo nabijałem klimatyzację niedawno.
Witam, Panowie, przymierzam się do wymiany czujnika G65, ktoś pisał, że to 5 min. Niestety próbowałem i nie mogę zdjąć kostki... podsyłam zdjęcia czy na pewno dobry czujnik wyjmuję :)
zdjęcie poglądowe gdzie jest dla zainteresowanych
http://i.imgur.com/OuMaSPQ.jpg
edit:
Udało mi się uporać z czujnikiem, był mocno przepalony dlatego nie chciał normalnie zejść...
Zacząłem szukać czujnika, niby valeo jest po 120 zł 1 J0 959 126 nr części. W ASO 280 zł, 5k0959126 vw na taki zamieniają. Ktoś wymieniał ostatnio?
Panowie przeszukałem i nie znalazłem takiego samego poradnika jak ten https://www.a3-club.net/forum/showth...e-Klimatyzacji do 8P mógłby ktoś jakoś mi to wytłumaczyć jak to sobie dokładnie samemu zrobić w 8p ? Nie zadowala mnie walenie preparatu w nawiewy bądź bezpośrednio na wiatrak pod schowkiem gdzie się się siuwax porozchodzi po kanałach. Mamy gdzieś tam dojście do parownika jak w 8l ?
Co roku czyszczę parownik sam - wykorzystuję do tego izopropanol. W a3 8p dojście jest niezbyt dobre trzeba wyjąć filtr kabinowy i jeśli nie masz jakiegoś lusterka na wysięgniku wspomagając się przy tym latarką to ciężko będzie ci go dojrzeć.
Ja zaopatrzyłem się w taką oto kamerkę na smartphona lub do laptopa; https://m.aliexpress.com/s/item/3250....html#autostay
Zawsze sobie sprawdzam stan parownika.
Sam izopropanol rozpylam pistoletem za pomocą sprężarki. Do pistoletu dołączona rurka i pryskam na cały parownik obficie.
Przez 2-3 dni czuć z nawiewu alkohol ale później wieje świeżością.
Nie stosuj psikadeł w kratki. Grzyba trzeba zwalczać tam gdzie powstaje czyli na parowniku.
Lukasz87 nie polecam takich zabiegów. Przecież odgrzybianie i ultradźwięki już nie są takie drogie u klimatyzatora a efekt znacznie lepszy i trwalszy. Weź pod uwagę jeszcze fakt że możesz coś źle zrobić, coś się zapcha, przytka, przyklei itp... o co wtedy? Nie kombinuj taka moja rada 😉
tapnięte z S7 edge
acinr_PL pokaż ten patent z tym ipa i kompresorem, chętnie zobaczę i może sam wykorzystam 😉
Halo :D Ja Was tylko zapytałem o jakąś solucje czy ktoś ma albo zdjęcia cokolwiek bo ja niestety tego parownika nie widzę a chciałbym to właśnie samemu dobrze zrobić ;> A więc czy ma ktoś na forum zdjęcia opis jak to wykonuje samemu ? acinr_PL dysponujesz może jakimiś zdjęciami ?
Witam,
Przejrzałem całe 70 pare stron i nie odnalazłem jednogłośnej odpowiedzi.
Bardzo prosze o pomoc.
W A3 klima szczelna nabita itd a sprężarka nie działa:( VCDS czujnik g89 -50 stopni.
Problem w tym ,że po modelowo 2006 już nie wkładali tego czujnika.
Prosze o pomoc jak sobie z tym poradzić.
Witam, posiadam taki sam problem z g89 A3 8p 2006r.
Przeczytałem temat ale nic.
Klimatyzacja nabit.
W blokach przy g89 pokazuje -50*C.
Klima włącza sie na chwile i zaraz wyłącza.
Problem w tym że w tunelu świeżego powietrza powyżej wentylatora nie ma czujnika g89.
Klimatronik z końcówką "P"
nie wymieniałem panelu climatronica wydaje mi sie ze mam koncowke AG auto obecnie u elektryka
Witam Panowie
Od paru dni nurtuje mnie moja klima, mianowicie jestem człowiekiem który regularnie co roku jezdzi na odgrzybianie (ultradzwiekiem) oraz nabijanie klimatyzacji wraz z wymiana filtra kabinowego, ogólnie robiłem to zapobiegawczo a nie w momencie kiedy np smierdzi, słabo chłodzi lub sie zepsuje, w tym sezonie zauwazylem przy ostatnich cieplejszych dniach że moja klima coś słabo chłodzi, fakt faktem jeszcze w tym roku nie byłem wykonywać "serwisu" klimy ale w zeszlym roku nie bylo takiej sytuacji, mianowicie zauważyłem dwie rzeczy pierwsza: mam wrażenie że obojetnie jaka temperature ustawiłbym na climatronicu to dmucha takim samym "chłodem" z nawiewów, a druga sprawa gdy włącze nawiew na kratki porównując z zeszłym rokiem wieje słabo... a jak do tego dołoże nawiew na nogi to z kratek nie wieje prawie że wcale mimo że wentylatory są ustawione na maxa. Czy macie jakieś sugestie? Napewno na dniach pojade na odgrzybianie dobijanie i wymianę filtra ale mam przeczucie że to nie jest to. wyczytałem że czujnik jakości powietrza może powodować takie rzeczy, zastanawiałem się też czy nie wyczyścić parownika ale też różnie pisza na ten temat... jedni ze tak jedni ze nie a ogólnie to cięzki dostęp, najbardziej martwi mnie te słabe "wianie" ...
Pozdrawiam
Czy w 8P jest jakieś wrażliwe miejsce gdzie rozszczelnienia sie układ klimatyzacji ? Klima nabita dwa tygodnie temu i juz czynnika mało. Przy pobieżnym sprawdzeniu ultrafioletem nie widać wycieku.
Kilka osób prosiło mnie bym udostępnił film bądź zdj gdzie dokładnie jest umieszczony parownik i czy można go dojrzeć.
Załączam 2 filmiki:
1-szy to widok z miniaturowej kamerki włożonej w kanał przez otwór filtra kabinowego (przeciwpyłkowego).
https://www.youtube.com/watch?v=t38XC13XepU
2-gi to widok również od strony wejścia filtra kabinowego ale dla tych co nie mają kamerki wystarczy mieć lusterko na wysięgniku oraz latarkę i trochę gimnastyki bo trzeba wsunąć głowę pod samo wejście filtra węglowego:
https://www.youtube.com/watch?v=xLOFOTqzJI0
Ja swój parownik czyszczę co roku izopropanolem (idealny środek do czyszczenia i dezynfekcji). Parownik jest idealnie czysty nie zalega na nim żaden kożuch, wszystkie lamelki mają prześwit.
Jeśli ktoś zaniedbał parownik do takiego stopnia jak poniżej to nie czarujmy się ale ciężko będzie to wyczyścić bez demontażu parownika:
http://i.imgur.com/WnzIZii.jpg
zmień mechanika który chcę Cię okraść/sam to zrobisz
nr.18
http://workshop-manuals.com/audi/a3_...nit/attaching/
zdejmij schowek/wypnij wtyczkę/przekręć czujnik/wyjmij/podmień na nowy...(reszta w odwrotnej kolejności)
Witam, namieszalem troche w klimatroniku vcds, chcialem wykonac basic setting, aby skasowac kilka bledow, niestety cos poszlo nie tak, przy tej czynosci wyskoczyl komunikat not ok, i pojawil sie blad . 01087 - basic setting not performed auto hvac i nie moge wylaczyc przycisku econ. Przed ta operacja wyszystko dzialalo.
No to zrob jeszcze raz adaptacje klap, jak nie pomoze to przyczyna powinna byc widoczna w zapisanych bledach.
A jakie błędy ci wywala oprócz że nie można ustawić ustawień podstawowych?
Witam, mam bardzo dziwny problem z klimatyzacją w Audi A3 8p sportback 2010lift. Klimatyzacja nie działa i 5 warsztatów już próbowało ją naprawić i nic. I teraz tak: Sprężarka chodzi, nabite szczelne wszystko odgrzybione itd panel w samochodzie nie wyświetla błędów ani nic. Nawiew działa, wentylatory wiatraki itd się kręca. Problem polega na tym że nie leci zimne powietrze tylko ciepłe. Tak jak by się jakoś nie chciało przełączyć z ciepłego na zimny. I jak biorę ustawiam temperaturę na HI i nagle przełączam w dół to chwilowo jest taki odgłos bziummm i chwilowo leci chłodniejsze a po chwili jak zmniejszam temperaturę dalej na panelu to już leci tylko ciepłe. Z diagnoz ludzi którzy próbowali to naprawiać problem najprawdopodobniej jest elektroniczny i zalecali naprawę w ASO. W ASO spojrzeli i proponują wymianę całego układu klimatronika za kilka tyś - chore podejscie a to jest jakaś pierdoła, nie wiem czujnik jakiś. Ktoś spotkał taki problem? co to może być? ew. gdzie szukać? ew. gdzie można szukać specjalistycznego warsztatu mieszkam w świętokrzyskiem
A przedtem działało dobrze? Czy tak jeździsz od kupna samochodu?
W twoim przypadku jeśli układ szczelny i klima nabita to jedna z 2 rzeczy może nie działać dobrze:
- zawór rozprężny na kompresorze klimatyzacji
- panel klimatronika
Ja u siebie też mam pewien problem z klimą. Działała super ale wymieniłem panel na ten z grzanymi stołkami i po wymianie panela gdy włączam AC słychać jak w nawiewie klapy się przestawiają ale zimnym zaczyna wiać dopiero po przejechaniu około 5km byłem z tym u fachowców i twierdzą, że z układem klimatyzacji jest wszystko ok. Ja wiem, że jest coś nie tak z panelem być może ten z grzanymi stołkami ma inne kodowanie lub jest z nim coś nie tak bo na starym panelu odrazu po załączeniu AC zaczynało dmuchać chłodnym.
zurun - podmień od kogoś dla sprawdzenia panel klimatronika bo możliwe że tu masz problem
kozak677 - doprowadż sobie do ładu problemy z czujnikami temp bo tu może być największy problem i nie załącza klimy
arcin_PL - mam płytki z panelu klimatronika do sprzedania z grzanymi stołkami jakbyś potrzebował na podmianę.