MG ostatnio robił wydech 3" do S3 zamiast 2,75" i z tego co wiem głośniej buczał, a mocy nic nie dał.
Printable View
MG ostatnio robił wydech 3" do S3 zamiast 2,75" i z tego co wiem głośniej buczał, a mocy nic nie dał.
Mi też tak mówili że wydech 3" będzie dużo głośniejszy a przy mocach 400-450km za dużo nie poprawi.
W S3 jeszcze dodatkowo jest klapa która steruje głośnością a w A3 tego nie ma :(
Znalazłem na necie wykres jaka średnica wydech do jakiej mocy.
Wychodzi że 2,7" starczy do 500km a 3" na ponad 600km.
Mozesz dolozyc klapke na przyklad sterowana przyciskiem. Nie wiem czy nie mozna tez zastosowac calego modulu z S3. Ja nie mam i nie bede montowal mimo, ze dwie klapki leza w szufladzie,a caly system podcisnienia mam w aucie. :)
Klapke w S3 mozesz ustawic dowolnie, czyli do 3 tys ma byc zamknieta. Jednak jest to dziwne gdy po przekroczeniu ilus tam obrotow nagle robi sie glosniej;)
Wydech zrobiony i jednak mam w całości 3" :)
Więc już koniec OT z wydechem łufff :P
Poprosimy filmik w odpowiednim temacie :)
Jeżeli to nie tajemnica napisz proszę ile cię to kosztowało i co wchodzi w skład.
Od pewnego czasu leży mi w domu dolot od 3.2. V6 , Zastanawiam się czy wsadzać go do siebie . Turbina to K04 przy której seryjny dolot wystarcza . Czy jest sens zmieniać samą obudowę filtra zostawiając przekrój rur doloty seryjne ??
Seryjny wystarcza do 330-340ps, jak chcesz więcej to musisz wymienić na wydajniejszy, a jak nie to nie ma sensu tego ruszać.
Ten co mam , wystarcza na 350-360 . Bardziej pytam czy zamian wymiana ,,obudowy " może coś zmienić . Nigdy nie jest za dobrze :) ale czasami niektóre mody nie mają sensu
nic nie musisz zmieniać, ten filtr który masz spokojnie daje radę i jest odpowiednikiem tego filtra z TTS/R32
Słuchajcie mam takie pytanko jak miałem BWA to oczywiście profilaktycznie wymieniłem popychacz pompy oraz dv które wiadomo ze nie były dopracowane w tamtych latach ,moje pytanko czy problem występuje też w obecnych CCZA z góry dziekuje za odp bo nie wiem czy sie za to zabierać czy nie .
Problem nie występuje w nowych silnikach, popychacz dalej jest ale wymienia się go co 90tys km, DV jest nowa i już się nie psuje.
za to sa inne elementy ktore nalezy profilaktycznie wymienic
np napinacz
na forum octavii jest temat rzeka, a w nim wszystko :
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=asc&start=105
http://www.golfmk6.com/forums/showth...ight=tensioner
Napinacz wymieniony :)
Witam. Mam 8P sportbacka 2.0 TFSI z 2007 roku silnik BPY s-tronic
Jestem na etapie regeneracji/wymiany turbiny. Silnik po generalnym, wszystko tip-top. Chce wymienic turbine na k04. Czy ma to sens teraz? Chcialbym wyciagnac okolo 300km. Mam mozliwosc zamowic turbine jaka chce podajac numer katalogowy.
Moglby mi ktos podac numer katalogowy k04 pasujacy"plug and play" do mnie.
Czy wystarczy wymienic tylko turbine? Czy na razie moge posmigac na k04 bez remapu?
ok 300 koni zrobisz na K03s spokojnie.K04 330-380 mozna atakować (wszystko jest na forum)
Grzesiu pisze w tym temacie - wiedz, że coś się dzieje :D
w starym BWA kolega ma zrobione 280/385 przez CS
zmieniony tylko cooler od s-ki, ale co najwazniejsze, auto zestrojone i shamowane pod RON100
gdyby zrobil jeszcze wydech to moze by jeszcze z 10PS ugral faktycznie na K03,
ale tankowanie RON100 dla 15PS, raczej gra nie warta swieczki
wszystkie wykresy rogalowe itd pod 300PS to IHI w TSI, a ten mod tez nie jest tani
CS sie nie tyka takiego moda
Miro- dokładnie :thumbright: właśnie o tym mówię, ktoś przeczyta że 300ps spokojnie z BWA/BPY/AXX , a w realu 300ps to nie jest takie spokojnie, spokojnie to jest 260ps.
300ps na IHI to co innego, poza tym te 300 to nie w TFSI tylko TSI a to różnica.
fakt z tym spokojnie to zaszalałem :D
bardziej miałem na myśli silniki z poliftowych 2.0TFSI XXXX
tak jak miro pisał wszystkie te auta były na 100 oktanowym paliwie, jak znajde chwile czasu to poszukam wykresów dla czystej ciekawosci zdaje sie że to były wykresy z leonów
jak i tak masz turbo do zmiany to od razu pakować K04 i tyle... 300km do zrobienia bez problemy
nr sprężarki 06F145702C
kolega z leona, kupil Cupre R po modach w R-Perform,
Załącznik 12521
wczoraj byl w Bielsku :
Załącznik 12522
miło :cool:
takie samo paliwo ?
Rapix Cupra miała soft u Witka na Ron100 więc paliwo jest takie samo.
Koledzy zapytajcie Batrka z bartpolu jaki "cukierki" wychodza z 270 konnych CS'owych Gtików... Poza tym od modyfikacji minal prawie rok wiec trzeba postawic sobie pytanie czy auto bylo 100proc sprawne i zdiagnozowane przed hamowaniem...
Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka
A no cóż to kilka km uciekło ;-) lub nie było jak kto woli :-)
Dokladnie i viceversa :-)
Najlepsze jest to że tak na prawde każdy operator hamowni potrafi shamowac auto tak bądź stworzyć takie warunki pomiaru ze wyjdzie duzo mniej albo duzo wiecej niz jest w realu. Nie oszukujmy się. Dlatego nic tak nie rozwiewa wątpliwości jak kreska dwoch takich samych auto z taka samą mocą dwóch różnych tunerów...Cyferki sa tylko dobrym chwytem marketingowym przy sprzedazy auta i główna przyczyna forumowych wywodów nt. kto w Pl ma najbardziej optymistyczna dla siebie hamownie.
Z tego co wiem na maha nie ma mozliwosci takiej kalibracji jaka daje witkowa hamownia stad wyniki sa po prostu z dupy. Sam tam robiłeś wiec wiesz jak bardzo wiarygodne moze byc Twoje 335ps.
Wysłane z mojego iPhone'a
Piotrek chetnie sie spróbuje z Twoim GTikiem i zobaczymy co asfalt zweryfikuje. Rapix ja nic nie musze udowadniać. Miro wszystko w temacie pokazał, a u mnie moze byc tylko w gore ;)
Zyzio lepiej jakbys spróbował sie z S3 robioną u Witka z podobna moca bo pozniej bedziesz sie tlumaczył ze ośka lżejsza :-) :-)
No eska za słaba dlatego od razu uderzam na wyższy level ;) hehe
wywale kanapy i fotel żebyśmy mieli równe szanse ;)
Ej ja nie pozostane dłużny i tez wydmuchne swojego:-)
Ok. Wiec chyba wymienie na k04.
Rozumiem ze 06F145702C
A mozna wlozyc nowy rdzen z k04 do k03 06F145701D?
Podpowiedzcie co jeszcze bede musial zmienic by k04 pasowalo (na razie auto musi jezdzic, remap i dodatkowe element zrobie nastepnym razem)
Auto stoi w warsztacie i musi wyjechac w tym tygodniu a mam mozliwosc wybrac turbine.
Czyli co bedzie potrzebne do wymiany i zrobienia w "wersji minimalistycznej"
Turbo tak jak Ci podali, Jarol ma na sprzedaż swoją k04 wiec dogadaj sie. Rdzenia nie przelozysz bo nie pasuje. Remap musi byc od razu po zmianie turbo inaczej turbo bedzie przeladowywalo a to sie skończyć moze bardzo złe i dla niego i dla silnika. Od razy najlepiej zrobic DP 3" inaczej ciezko bedzie przeskoczyć 305PS.
Golf ed30 ma k04 w serii i wtryski s3 i inne katalizatory niż a3 wiec hellolllll w BHZ na samym sofcie tez da sie zrobic nawet 320PS bez zmiany wydeszku, zalezy jaka wersja sie trafi. W BPY bedzie ciezko na samej k04 zrobic 305PS. ED30 ma silnik BWJ a ten niczym nie różni sie od BHZ, jedyna różnica to soft z obcietymi końmi na 240Ps i nieszczęsny cooler. Wiem co mowie ;)
To czemu watpisz w moje 335ps skoro ja mam Ed30 plus caly wydech 3" plus cooler z S3? :-) Tak gwoli ścisłości ed30 ma silnik BYD ktory jest bliźniaczy do BHZ i katy sa takie same jak w zwyklym TFSI...
To apropo tej mocy z R-Performance... :) BYD / BWJ jeden kij ;) A3 / Gti ma inne katy jak S3 etc.
Widze ze chyba musze uwiecznic na video rolke z kolegi Pirelli 354ps po CS bo ciezko cie przekonac ze nie tylko oni robia szybkie auta :-)
Co do wyników...po czasie to sobie można porównywać...skąd wiesz, że w samochodzie nic sie nie zepsuło? Ludzie czasami niby super pedantycznie dbają o auto, a potem sie okazuje że fura z przelotem 50k km w logach wyglada jakby miała 150k...może i tak było w tym przypadku ;-)
Porównanie tych wykresów fajnie obrazuje jak hamownie DP(które swoją drogą są bardzo fajne), skonfigurowane przez użytkownika wygładzają wszystkie niedoskonałości i nierówności ;-) Potem wszyscy się "spuszczają", że super kreski, jak od linijki....Maha to maha...też ma swoje wady ale przynajmniej pokazuje prawdę, kreski obrazują to co faktycznie widać w logach a nie krzywe jak z painta ;-)
Znalazlem taki oto set:
Dostępny od ręki zestaw do 2.0TFSI na ponad 600KM w mega atrakcyjnej cenie.
Poniżej skład zestawu oraz ceny detaliczne:
- customowy intercooler z łączniami T-TP - 1350zł
- carbonowy dolot powietrza pod BigTurbo T-TP - 1650zł
- turbo z żeliwem łożyska kulkowe ceramiczne gtx3076rbb T-TP - 3950zł
- kolektor wydechowy pod BigTurbo T-TP - 800zł
- wastegate zewnętrzny 38mm turbosmart- 680zł
- wkład pompy wysokiego ciśnienia AutoTech - 1500zl
- kosz z wydajniejszą pompą paliwa (stary do zwrotu) - 850zł.
- 4szt nowych wtryskiwaczy rs4 - 1750zł
- kolektor ssący z dodatkową listwą paliwową i portami po dysze nitro/methanol STAGE II firmy HEP - 4900zł.
- 4szt wtryskiwaczy 440cc pod dodatkową listwę kolektora - 820zł
- kute korbowody z śrubami ARP2000 - 1550zł
- kute tłoki Wossner z pierścieniami, sworzniami i zabezpieczeniami sworznia - 2290zł
Do tego obrobić glowice, panewki ACL, poskrecac to arp i będzie z tego ponad 600 koni?
Nie wiem, czy na tym turbo uzyskasz więcej niż 500
ale na pewno brakuje mocnego sprzęgła z kołem jednomasowym np. clutch masters, ostrych wałków rozrządu, wzmacnianych kół rozrządu, przewodów olejowych do turbo,
przydałaby się też wydajniejsza pompa oleju, kilka zegarów, wydech, porządna uszczelka pod głowicę, popychacze hydrauliczne też z poziomu Wossnera.
Finansowo cięzki temat, by to bezpiecznie jeździło, ale da radę.
a przy jednomasie skrzynia wytrzyma tyle co dwumas przy 10 strzałach ;)