na ścianie grodziowej, w wygłuszeniu jest takie "U" wycięte, odginasz i pod tym masz
http://i1339.photobucket.com/albums/...pse4c01a36.jpg
Printable View
na ścianie grodziowej, w wygłuszeniu jest takie "U" wycięte, odginasz i pod tym masz
http://i1339.photobucket.com/albums/...pse4c01a36.jpg
Witam. Mam problem z kompresorem klimatyzacji mianowicie posiadam sprawna sztukę lecz z małym pęknięciem http://fotoo.pl//out.php?i=837905_audi1.jpg
Pytanie polega na tym czy nadaje się on do zamontowania ewentualnie czy da się samemu przełożyć całą pokrywe?? http://fotoo.pl//out.php?i=837906_audi2.jpg
do zamontowania sie nie nadaje
spróbuj przelozyc pokrywki jak sie nie uda to sprezarke mam z niesprawnym sprzeglem
mogą wystąpić jakieś problemy przy zmianie tych pokryw?
W zasadzie dobrze byloby dac nową uszczelke pod pokrywą ale na starej moze tez bedzie ok.
czyli jak odkręcę te śruby nie powinno się nic urwać wyrwać i takie tam? ta uszczelkę można gdzieś kupić??
hej, koledzy i koleżanki :) potrzebuję się dowiedzieć jakiej średnicy wiatrak (jeden z dwóch) mi się zepsuł :) pomoże ktoś? wiem że tam są dwie średnice a nie chcę kupić złej.
dodam tylko że to 1,8 AGN 96 r. z góry dzięki
napisz w temacie o nr czesci
Witam, mam kłopot z zdiagnozowaniem usterki w klimatyzacji w moim A3 8L 2000 r. Po włączeniu klimatyzacji na panelu wyświetla się śnieżynka, ale
nie startują ani wentylatory (duży i mały), ani sprężarka.
Co jest sprawdzone:
Na VAGu nie wykrywa żadnego błędu, na panelu klimatronika też nie.
W panelu klimatronika na kanale 49 i 51 prawidłowe wartości.
Klimatyzacja nabita z 250g na 750g.
Kilkakrotnie sprawdzone wszystkie bezpieczniki w skrzynce oraz na akumulatorze.
Czujnik ciśnienia klimatyzacji wpięty do innego A3 gdzie działa prawidłowo.
http://images.tinypic.pl/i/00550/ybkbrshphew6.jpg
Na panelu przekaźników pod kierownicą znajduję się jakiś przekaźnik odpowiedzialny za klimatyzacje i wentylatory? W innych modelach widziałem przekaźnik 373, u mnie go nie ma.
Główne podejrzenie wskazywało na sterownik wentylatorów (1J0919506L), ale po podpięciu go do użyczonego A3 też działał prawidłowo...
Po otwarciu sterownika wentylatorów i zamknięcia na krótko cewki, klimatyzacja startowała z wszystkimi wentylatorami...
Wygląda tak jak by sterownik nie dostawał jakiegoś sygnału, tylko skąd? Gdzie szukać dalej przyczyny? Może jakaś wiązka została przerwana?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Możliwe, że nie ma przejścia na kablach, odepnij obydwie wtyczki od sterownika wentylatorów pod akumulatorem i "poleć" po kablach, u mnie któryś kabel zaraz przy wtyczce był wyraźnie grubszy i twardszy, gdy go rozciąłem to okazało się, że kabel się utlenił i wysypał się z izolacji taki niebieski proszek, wyciąłem to miejsce zlutowałem i klima startuje.
Problem rozwiązany, po wyciągnięciu akumulatora było widać pęknięty kabelek (prowadzący chyba do bezpiecznika na akumulatorze). :)
Zna ktoś kody do ukrytego menu w climatronicu w audi a3 8L 1.9 TDI? szczególnie chodzi mi o kod 11 - domyślam sie, że może to być temp wnętrza bo skacze mi ciągle między 10 a 23-25 (dokładnie nie wiem bo parametry zmieniają się kilka razy na sekundę i ciężko wypatrzeć). Byłem ostatnio nabić klimę i przed nabiciem - poza tym, że powietrze z nawiewu chodziło falami (czasem słabiej, czasem mocniej) przy stałym ustawieniu temp. na wyświetlaczu -było wszystko ok i leciało zimne powietrze. Po nabiciu, z nawiewu leci ciepłe powietrze. Gość w serwisie powiedział mi, że czujnik ciśnienia jest do wymiany, bo manometry mu wariowały. Czujnik wymieniłem ale dalej bez efektu. Na wyświetlaczu świeci "śnieżynka", a sprężarka pracuje. Próbowałem wpiąć zworkę przy czujniku ciśnienia - to też nie dało żadnego efektu. Czy może powodem być czujnik temp wewnętrzej?
___
Znalazłem w końcu listę kodów:
czyli co jest przyczyną? bo nie wiem co to za potencjometr ten g112. Proszę o pomocCytuj:
11 Cyfrowa wartosc potencjometru silnika klapy centralnej (G 112)
Coś ten serwisant Cie wprowadził w błąd bo w 8L nie ma czujnika ciśnienia. To co wymieniłeś to wyłącznik ciśnieniowy i nie ma on wpływu na ciśnienia w układzie i nie steruje sprężarką. Zabezpiecza przed zbyt niskim lub zbyt wysokim ciśnieniem oraz załącza wentylator.
Jeżeli rzeczywiście ciśnienia wariowały to nie masz co szukać w czujnikach. Jakie dokładnie były te ciśnienia?
nie wiem, bo mi tylko powiedzial, że mu zegary skakały.
a co z tym g112? czy chodzi o ten silniczek? : http://archiwum.allegro.pl/oferta/si...108583130.html
Jestem posiadaczem Audi a3 1.8 8l 1999r. Climatronik. Klimatyzacja pomimo nabicia czynnikiem chłodzącym przestaje chłodzić po rozgrzaniu się silnika ( przestaje działać wentylator chłodnicy klimatyzacji oraz rozłącza się sprzęgło sprężarki. Jaka może być przyczyna ?
Przeczytaj kilka stron wstecz. Uszkodzony termowyłącznik na wężu od chłodnicy. Post nr 712 masz zdjęcie.
Jak powinien wyglądać serwis klimatyzacji w naszych 8L ?
Sprawdzenie szczelności, dobicie czynnika, odgrzybienie, wymiana filtra kabinowego.
Czy warto wymieniać osuszacz i dławik ? Jakie się przybliżone koszty tych części ?
Bodajże 130 Zł Cały Servis Klimy + 60 zł Odgrzybianie przynajmniej u mnie w mieście tak jest czyli 190 zł :)
Odzysk czynnika i części oleju. Usunięcie wilgoci z układu metodą próżniową przez minimum 20 minut. Test szczelności podciśnieniowy. Napełnienie układu odpowiednią ilością czynnika i olejem w ilości równej odzyskanemu lub minimalnie więcej. Test ciśnień na pracującej klimatyzacji. Do tego odgrzybianie ozonem lub ultradzwiekowo.
Dodatkowo może być jeszcze sprawdzenie szczelności przy pomocy kontrastu i lampy UV. Osuszacz powinno się wymienić co 2 lata ale rzadko kto o tym pamięta. Obowiązkowo trzeba go wymienić po otwarciu układu. W 8L jest zawór rozprężny. Jeśli działa ptawidłowo nie ma potrzeby wymieniać.
Witam,
jaki nr. katalogowy sprezarki jest v a3 2000 1.9 ASV?
Z gory dziekuje
Witam,
mam problem z klimą, albo raczej z nawiewem klimy, mianowicie mam takie chwilowe mocne podmuchy z nawiewów, problem znika gdy przełacze na obieg zamknięty. Na klimatroniku błąd 15.3. wiem że jest to jakiś problem z potencjometrem od obiegu zamkniętego ale ,jak wyjołem filtr kabinowy to nie widze by sie jego klapa ruszała w czasie tych podmuchów, bardziej kręci sie ta łopatka w środku na takiej ośce.
Miał ktoś z tym problem, albo wie gdzie coś znajde jak sie za to zabrać. Na naszym forum bardzo mało jest informacji dla błędu 15.3.
Pisałem w temacie o wentylatorach, ale sytuacja się zmieniła i post pasuje bardziej do tego temat. Mam taki problem, szumial maly wentylator na chlodnicy po uruchomieniu klimy. Ostatnio podczas jazdy poczulem ze cos mniej chlodzi w samochodzie. Na nast dzien wlaczylem klime juz lecialo cieple powietrze, a wentylator nie zalaczal sie juz w ogole, padl calkowicie. Zalozylem nowy wentylator, po wlaczeniu klimy a nie ruszaja wentylatory, ani sprezarka nic. Bezpiecznik na aku jednak przypalony, zmieniony wentylator ruszył, ale szumi dalej. Łożysko w sprężarce ?
panowie a ja z innej beczki klima mroziła super podjechałem tylko dobic ja bo 2 lata niebyła nabijana o0kazało sie ze weszło tylko 200 gazu i ok potem kazali właczyc klime i trzymac obroty 2000 tak zrobiłem poczym zaówarzyłem ze obroty spadaja do 1500 i rozsa do 2000 z powrotem zachwile znowu 1500 i rozna do 2000tys. pojechałem do domu klima chodziła nic sie niedziało wczoraj wsiadam włanczam klime po 1kilometrze nagle obroty faluja klima niemrozi i oco kaman teraz obroty niefaluja jak włacze klime ale hadra niemrozi jak włącze klime silniej z nawiewów dmucha czyli sie kompresor włancza ale niemrozi nic
Wcześniej działała dobrze? Wiesz może ile w sumie nabili i jakie ciśnienia były? Rozumiem, że odzyskali cały czynnik i nabili na nowo odpowiednią ilość.
Przy gazowaniu na postoju sprzęgło może się rozłączać, to jest regulacja wydatku. Tak ma być.
To, że nawiew dmucha silniej nie znaczy że się włącza sprężarka. Powinno być słychać "cyknięcie". Widać, że tarcza przy kole pasowym się kręci.
Trzeba by podpiąć pod komputer zobaczyć może jakieś błędy pokaże.
czeka mnie wymiana kompresora klimy co muszę zrobić oprócz nabicia klimy ?
jest na forum jakiś manual jak wymienić kompresor ?
najlepiej odciagnac czynnik potem mniej zaplacisz
oslone zdejmujesz
2 weże odkręcasz
luzujesz napinacz
2 śruby trzymają kompresor
roboty na 15 min
Tak jak domel pisze jedź gdzieś niech opróżnią układ. Musisz też pamiętać o oleju w sprężarce. Najlepiej jak dasz trochę więcej niż w starej. Ok 60 ml.
Wymień przy okazji osuszacz.
A jaki olej wchodzi do sprezarki ?
faza olejowa jest podczas napełniania czynnika
tylko musisz powiedzieć że wymieniałeś sprężarkę i układ jest pusty
W całym układzie jest 135 ml oleju z czego 50% znajduje sie w spreżarce. Według procedury wymiany powinno się wlać olej do sprężarki. Wpisz sobie na YT "Zalewanie olejem SD7V16" tam masz ładnie wyjaśnione.
Niewiem czy montujesz nową sprężarkę czy używaną. Jesli nową to jest zalana olejem w ilości dla całego układu. Musisz go ująć. Jeżeli kupiłeś używaną to wylej stary olej i wlej nowy PAG46.
dzięki panowie :)
sprężarkę mam używkę , czy osuszacz powietrza też odrazu wymienić ?
nie mogę znaleźć nigdzie jak zluzować ten napinacz od paska wieloklinowego to takie proste że nigdzie tego nie ma ?:P
przed zabraniem się za wymianę wole trochę poczytać i się dowiedzieć jak to dziala wszystko :]
Klucz bodajże 15 albo 16. Od dolu podnosisz a drugą reką ściagasz pasek.
Panowie czy jest możliwość "odpięcia" przycisków +/- z klimatronika? chciałem je wyjąć i jakoś zregenerować :)
Witam,
Mam problem z klimą. Sprawa wygląda w ten sposób. Generalnie nawiewy działają, jednak nie chłodzi, sprężarka i wiatraki nie ruszają. Po podłączeniu na krótko jak najbardziej wszystko jest ok, wieje chłodem. Sprawdziłem bezpieczniki i są ok, kostka połączeniowa pod akumulatorem wygląda jak nówka sztuka. Klima nabita, szczelna. W zeszłym roku działało jednak w tym coś odmówiło posłuszeństwa. :confused:
Proszę pomocy, nie wyrabiam już w te upały :(
hej mam pytanko, u mnie w 8l 97' 1,6 AEH, mam problem z klima , w tamtym roku była nabita , podobno bardzo dużo czynnika weszło według serwisu i elegancko działało w tamtym roku, niestety teraz gdy chce ją włączyć to niby sprężarka się załącza (słychać charakterystyczne pyknięcie i silnik też reaguje na obciążenie) i coś tam wieje ale powietrze w ogóle nie jest schłodzone i jest takie dziwne świstanie gdy włączam klime (nie zawsze), co mógłbym sprawdzić na własną rękę nie korzystając z serwisu ?
Na własną rękę niewiele możesz sprawdzić. Mozesz jedynie zlokalizować nieszczelności parząc czy nie wydobywa się gdześ żółty barwnik. Może być mało czynnika ale wtedy powinno trochę chłodzić.
Wpadaj do mnie to zrobimy :D
Witam
Byłem dziś u mechanik sprawdzić błędy bo nie gasła mi kontrolka silnika i przy okazji sprawdził mi klimatyzację twierdzi że poniżej 14 stopni C powinno pisać LOW u mnie już po 18 jest LOW jak to jest u was z tą klimą od kiedy pisze u was LOW ?
Dodatkowo wszedł w jakieś ukryte menu od klimy i tam już nie miał low ani hi tylko stopnie od 1 do 89 to dobrze czy źle ?
To jest mój pierwszy samochód z klimatyzacją więc się nie znam za dobrze na tym.
P.S Jeśli mechanik ma rację to kupie panel od klimy :)
Witam.
Mam problem ze sprezarka a mianwicie ukrecil mi sie walek a wraz z jego czescia stracilem srzegielko. Mysle ze sprezarka jest zatarta. I moje pytanie brzmi w ten sposob vzy uwazacie ze uklad bedzie do czyszczenia?
I czy mozecie mi polecic kogos kto ewentualnie wykona czyszczenie ukladu i wymieni sprezarke dobrze i w stosunkowo niskiej cenie w okolicy Warszawy lub Radomia?
Witam.
Mam do wymiany kompletne sprzęgło sprężarki. Numer sprężarki to 1J0 820 803 A. Na allegro są sprzęgła, gdzie w opisie są numery sprężarek
1J0 820 803F
1J0 820 803J
1J0 820 803K
1J0 820 803L
7H0 820 803B
7H0 820 803F
i na każdej aukcji brakuje dokładnie mojego numeru zakończonego na A.
Czy te sprzęgła będą pasować ?
chciałem dziś wymienić kompresor wszystko odkręcone pasek zdjęty ale kompresor ani drgnie nie chciał zejść ;/
czy oprócz dwóch długich śrub coś jeszcze go trzyma ?
Weź montówkę i podważ go to zejdzie.
Mam problem u siebie z klimą.
Jak pojeżdżę trochę z włączoną klimatyzacją (chłodzi dobrze) to po jakimś czasie podczas ruszania na 1wszym biegu jeśli obroty dojdą do 1,5tys słyszę dziwny dźwięk. Nie umiem opisać dźwięku dokładnie ale jest to podobne do jakiejś syreny, lub jak by ktoś dmuchał w pustą butelkę - nie umiem inaczej sprecyzować chyba że uda mi się nagrać.
Ten dźwięk jest podczas ruszania jak napisałem i gdy gaszę auto z włączoną klimą lub na postoju jak najpierw wyłączę klimę.
Miał ktoś coś podobnego?
czy kompresor się załączy jak nie ma czynnika ?
Nie załączy się.
ok dzieki :)
a duża lipa jak nie wymieniłem osuszacza ?
ile kosztuje sprawdzenie szczelności układu ?
Chłopaki czy po tym jak zatrze się sprężarka a dokładniej stanie tak ze wałek się ukreci wystarczy przeczyscic układ przedmuchac go azotem a później wypełnić nowym czynnikiem? Oczywiście uprzednio wymieniając sprezarke :)
Trzeba przepłukać układ azotem ze środkiem czyszczącym, wymienić zawór rozprężny, osuszacz i sprężarke. Powinno się jeszcze skraplacz wymienić ale może obejdzie się bez. Ogólnie spore wydatki ;).