Wymieniać parownik czy jeszcze nie
Witam wszystkich,
Z racji tego, że auto kupiłem dość niedawno, postanowiłem udać się do dobrego serwisu klimatyzacji aby sprawdzili wszystko. Podczas odbioru usłyszałem od mechanika że mam w sumie ostatni moment na wymianę parownika zanim go szlag trafi. Pojęcia w tych kwestiach za dużo nie mam, dlatego wolę zasięgnąć opinii i porady tutaj ...
Otóż klimatyzacja jest szczelna, dobrze chłodzi, czynnika nie ubywa. Jedynie ciśnienie na sprężarce jest za wysokie (widziałem jakąś magiczną liczbę 4,6 - podobno powinno być niżej). Winny za to jest parownik, który jest cały pozaginany co skutkuje wyższym ciśnieniem. Mechanik stwierdził że powinienem wymienić go już teraz, tak by ocalić sprężarkę i nie wpakować się w koszty.
Rozmawiałem ze swoim mechanikiem, który polecił mi żebym nie ruszał niczego i jeździł póki wszystko jest dobrze. Jak zaczną być problemy to wtedy zacząć się interesować.
Koszt robocizny jaką mi zaproponował mechanik to 480zł nowy parownik + 440zł robocizna + około 200zł na wszystkie niezbędne czynniki itp.
Dzięki za poradę
Pozdrawiam
regulator temperatury klimatyzacji
witajcie:) wczoraj chciałem zmienić temperaturę na mniejszą, zawsze przy przekręcaniu pokrętła odpowiedzialnego za te ustawienia słychać było charakterystyczne pykanie i przy zwiększaniu i przy zmniejszaniu temperatury. przestało pykać i temperatura ani się nie zmniejsza ani się nie zwiększa. dodam, że dzieje się tak tylko od strony kierowcy, od strony pasażera wszystko jest ok. przypuszczam, że coś się tam złamało, jakiś cypliczek albo coś tylko za cholerę nie wiem jak tego szukać u wujka google:)