musisz zdemontowac schowek i masz juz wentylator na wierzchu
albo cos wpadło albo sie posypał wentylator
przez internet nikt ci tego nie sprawdzi
co do wentylatora mam na zbyciu sprawny
Printable View
musisz zdemontowac schowek i masz juz wentylator na wierzchu
albo cos wpadło albo sie posypał wentylator
przez internet nikt ci tego nie sprawdzi
co do wentylatora mam na zbyciu sprawny
Wentylator się uspokoił z tymi szumami
Mam teraz za to taki problem - przy auto na około 21*C z wylotów leci dosyć chłodne powietrze - grzanie takie by to było grzanie jest dopiero przy 22*C na panelu - coś*tutaj jest raczej nie tak.. gdzie szukać przyczyny? Termostat jest nowy, temperatura jest stabilna (91*C). Zauważyłem, że jak na zewnątrz jest te +10*C to przy 21*C na climatronicu leci chłodniejsze powietrze.. może któryś czujnik przekłamuje?
Jeśli to ma znaczenie to mam błąd klapki V71 w climatronicu
Witam forumowiczów odświeżam temat i proszę o pomoc u mnie w audi jest problem po kupieniu auta nie działała dmuchawa klimatronika zdemontowalem schowek i okazało się ze padła dmuchawa wymieniłem ja i pojawił się kolejny problem nie leci powietrze z żadnych kratek nawiewu dmuchawa dziala ale nic nie leci poczytałem trochę na forum i dowiedziałem się ze są jakieś silniczki które sterują klapami u mnie są 4 silniczki zielony różowy żółty i czarny. wiec zabrałem się za obserwacje zielonego i różowego zielony nie wiem czym steruje ale jak przyłączam na konsoli to niby coś tam się dzieje rusza się ale tak jak by nie dokona coś się przestawia i tak jak by się zacinał różowy nie rusza się wogóle ale coś w nim cyka tak jak by chciał coś otworzyć ale się nie da tak jak by coś go blokowało. Wymieniłem 3 silniczki zielony różowy i czarny żółtego nie wymieniłem ponieważ działa ale ma urwane cięgno i nie steruje jakąś klapą nie wiem własnie którą. Powiedzcie mi czym steruje ten żółty silniczek i czy po wymianie tych 3 silniczków powinno coś leciec z nawiewów bo nadal jest lipa nic nie czuć
pozdrawiam
A jakie błędy pokazuje VAG na climatronicu?
Witam,
Zaobserwowałem kilka problemów:
1. Szyby całkowicie zamarzają od środka auta przy dużym mrozie - mimo iż nie było w środku zaparowane wcześniej
2. Z nawiewów przy ogrzewaniu czuć nieświeży zapach
3. Po zgaszeniu silnika przez dłuższa chwilę słychać dźwięk jakby przelewania się cieczy w okolicach schowka
Czy powyższe mogą dotyczyć problemów z klimatronikiem / nawiewem? Co można z tym zrobić?
1. Masz wilgoć w srodku na podłodze.
2. Jedź na ogdrzybianie.
3. To normalne.
Mam kilka pytań do osób które się znają trochę albo przerabiały te tematy bo niestety ja do tego jeszcze nie doszedłem ale nie wszystko na raz.
1. Co raz częściej mam zaparowane szyby i nie ma reguły kiedy ale bardziej chodzi o to że cholernie wolno odparowują z przedniej szyby - czasami trwa to nawet ponad 10-15 minut na full nawiewach, od czego to może być?
2. Czasami jak jest szyba lekko zaparowana i włącza nawiew żeby odparowała to zaparwuje jeszcze bardziej - dlaczego tak się dzieje?
3. Jak włączam klimatyzację albo jest włączona silnik dość mocno trzęsie po jej wyłączeniu pracuje bardzo przyzwoicie i cicho, czy da radę to jakoś ogarnąć czy po prostu w 8L tak już jest że przy włączonej klimie silnik pracuje pod większym obciążeniem i chodzi trochę gorzej, może to być wina sprężarki klimatyzacji albo łożyska na sprężarce, czy może bardziej wina wentylatora albo może jeszcze coś innego?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc bądź jakieś cenne rady.
Kiedy wymieniałeś filtr kabinowy?
Yyyy... jakieś 4 dni temu - do tego z węglem aktywnym.
Jeszcze mam teraz plan żeby ryż wsadzić na noc do auta w różnych miejscach żeby całą wilgoć jak jest wyciągnąć, nie wiem czy to dobry pomysł?
Panowie,
kiedy powinno się nabijać klimatyzację czynnikiem? Czy czekać aż się skończy (podobno kompresor się nie zatrze bo przy małej ilości czynnika po prostu się*nie załączy), czy czekać aż będzie słabo chłodziła, czy po prostu regularnie co jakiś czas. Przejeżdżam rocznie 15 tys. km. W tej chwili klima wydaje czasami dziwne, niezbyt głośne dźwięki - takie syczenie. Ostatnio nabijałem ją nieco ponad dwa lata temu.
płacisz za uzupełnienie czynnika czyli tyle ile dobija
ja robiłem co 3 lata na wiosnę
te głośne dźwięki mogą świadczyć o kończącym sie sprzegielku sprężarki
Mam problem z podświetlaniem przycisków panelu Climatronica. Wyświetlacz działa , kontrolki przy przyciskach po aktywacji świecą na czerwono , ale nie poświetla mi się panel. Radio i inne rzeczy działają.
Ma ktoś jakiś pomysł ?
witam,kupilem tydzien temu A3. mam taki panel klim. jak ten: (2001r)
http://img07.olx.pl/images_tablicapl...ie-olsztyn.jpg
nie bardzo ogarniam o co chodzi, przyciski wewnetrznego obiegu i AUTO, jak rowniez przycisk OFF NIE DAJĄ sięwcisnąć. gdy probuje to zrobic to caly panel sie wdusza.
czy mozliwe ze wdarl sie tam jakis brud? czy o co moze chodzic? da się je jakos odjac podważając? czy trzeba demontowac calosc?
Lepiej całość zdemontować i sprawdzić czy przyciski działają
Witam. Panowie potrzebuje dokladny spis części wchodzacych w sklad climatronica jak i bardzo będę wdzięczny za schemat elektryczny . Planuje montaż u siebie, co prawda nie w 8l a w leonie ale to jedno i to samo. Pomoże ktoś?
Wysłane z mojego 6036Y przy użyciu Tapatalka
Wogóle nie masz klimy czy jak?
No nie mam. Z racji tego ze auto sporo doinwestiwane nie chce sprzedawac żeby kupić z klima...
To nie jest latwe jak myslisz ale do zrobienia. Ja zrobilem wiec i tobie pewnie sie uda.
Potrzebujesz
Caly box co jest pod deska wraz z nagrzewnica.
Climatronik
Wiazka i teraz zalezy czy auto ma can czy tez nie bo sa az trzy rodzaje wiazek
Sterownik wentylatorow
Wentylatory
Czujnik temperatury
Czujnik naslonecznienia
I pare innych czujnikow co pod deska sa
To, że nie jest łatwe to zdaję sobie sprawę... Ale jak nie spróbuję to nie bede wiedział czy dam rade czy nie;-) najprościej będzie chyba znaleźć kpl swap z jakiegos anglika bądź rozbitka z tego samego rocznika (2001)co moje auto.
Jeszcze potrzeba sprężarkę chłodnicę,parownik, osuszacz pewnie wentylator i przewody klimy.Sporo gratów, ale pewnie się da zrobić
Z anglika chyba parownik jest inny inaczej zasilany
Jak narazie studiuje co będzie potrzebne i co będzie pasowało z anglika...niestety nigdzie nie moge znalesc schematów.
Za kpl swap chcą 1000zl... Plus robota 1200:-P...
O widzisz o najwazniejszych zapomnialem :)
1200 z robocizna to chyba nie duzo
Z trzech przewodów spod maski od anglika nada się tylko jeden.
Cały BOX z nagrzewnicami (od klimy i ogrzewania) też oczywiście nie podchodzi z anglika.
Z wiązką od elektryki powinieneś sobie poradzić.
Jeszcze zapytam z czystej ciekawości... Danio co masz na myśli mówiąc, że występowały trzy rodzaje wiązek? Z can, bez can i do manualnej regulacji nawiewów? Dobrze rozumiem?
A co do cen to mój mechanik za założenie klimatronika, swap na 1.8T AUM - czyli również montaż całej elektryki po CANie - co za tym idzie montaż fisa, manetki, licznika poliftowego, montaż ESP, zmiana hebli na większe itp itd wziął 2000 zł...
Do tego oczywiście zmienił mi płyn hamulcowy, chłodniczy itp w cenie.
Warto poszukać, może uda się znaleźć taniej niż 1200 zł za samą robotę.
Wczoraj kontaktowalem się z Gościem co zna się na rzeczy i tak: anglik odpada bo praktycznie większość rzeczy nie pasuje. Nagrzewnica z a3 opada bo do leona nie pasuje plus ma inne czujniki bądź jakiegos nie ma(golfIV pasi). Wiązkę nagrzewnicy najlepiej zrobić samemu chyba, że uda tanio sie wyrwać ori ale to i tak trzeba przerobić bo nie wszystkie kabelki sa potrzebne. A więc zaczynam szukac poszczegolnych części...
Ja mam bodajże nagrzewnice u siebie od Golfa IV i wszystko pasuje... Jedynie wylot na środkowe kratki nawiewów jest inny ale to przekładasz od swojej starej nagrzewnicy bez klimy...
bzdura jakas,
leon ma taka sama nagrzewnica jak a3, ktora jest wspolna 1J1 czyli z golfa 4 ( tak samo bora, beettle, octavia, tt itp )
angol ma 1J2, zrozumiale ze wiekszosc rzeczy nie pasuje, o czym pisano juz setki razy
na forum leona jest wszystko rowniez :
http://leonclub.pl/forum/viewtopic.p...montaz#p250052
http://leonclub.pl/forum/viewtopic.p...=menib#p467084
http://leonclub.pl/forum/viewtopic.p...+klimy#p432231
nawet jestem na 99% pewny ze byl swego czasu manual
itd
Tak to jest juz jak gosc zna sie na rzeczy:)
Problem w tym że poinformował mnie o tym gosc z leonclub.pl o nicku MenIB więc raczej wyssane z palca to nie jest...
Skrocona treść maila, pytanie dotyczylo czy od a3 pasuje nagrzewnica-"od golfa iv tak od a3 nie, znaczy w a3 nagrzewnica jest ta sama ale silniczki są inne i czujnika temperatury w evapuratorze nie ma."
idac tym tokiem myslenia, to rowniez moze ci do reszty gratow nie podpasowac nagrzewnica z leona/toledo, jak i z golfa/bory
mowa caly czas o klimatyzacji z elektronicz regulacja,
czesci wg producenta, rocznik modelowy 2002, a3 8l, leon 1m i golf 4
jak widac zaleznie od rocznika w kazdym z tych aut stosowano rozne silniki nastawcze w nagrzewnicy
jednakowoz czesci sa dokladnie te same, moglbym jeszcze wkleic octavie, ale mi sie nie chce
porownaj sobie numery czesci, zobaczysz ze kropka w kropke jest to samo
zeby cie glowa nie bolala to kup sobie komplet z leona/toledo 1m, caly, wtedy Ci na pewno wszystko podpasuje
rysunki do postudiowania i porownania numerow czesci, przy golfie numery silnikow nastawczych mechaniczne ( V65, V68 itd )
numery silniczkow tak 1J jak i np D, wszystko zalezy od okresu stosowania, przy leonie ujete numery nadwozia..
http://i60.tinypic.com/k05wg5.jpg
http://i62.tinypic.com/ajmjxe.jpg
http://i61.tinypic.com/11w36s4.jpg
Dzięki za wyczerpujące info :-)
Panowie pytanie.
Czy klapka regulujaca strumień strugi powietrza pod climatronikiem powinna otwierać się całkowicie tzn w stronę tunelu ?
Czy to jest maxymalny moment otwarcia ?
http://zapodaj.net/779da1d8bc681.jpg.html
To jest max.
I ludzie nauczci sie w koncu nie podawac linku do fotki na forum tylko wstawiac fote bezposrednio.
Zaczne usuwac takie posty
Cześć
Idzie wiosna więc chce zrobić pełny serwis klimy czyli odgrzybianie, ozonowanie, wymiana filtra kabinowego no i oczywiście nabicie klimy. Czy warto jeszcze coś zrobić??? Czytałem gdzieś ostatnio ze powinno się przynajmniej co chyba 4 lata wymienić osuszacz klimatyzacji (odkąd mam auto czyli jakieś 4 lata to jeszcze nie był wymieniany) czy też to warto wymienić??
Osuszacz jest tani to warto.
Siemanko ;)
Mam problem nie włącza mi się kompresor od klimy. Co może być tego przyczyną ?
Witam Mam taki problem z klimatyzacją.... Dodam że około 2 tyg temu było wszystko dobrze. Wywalaja mi takie błedy w Polskim vagu 1345 Nie znany kod błędu
nie autoryzowane
8267 Nie znany kod błędu
nie autoryzowane
18765 Nie znany kod błędu
nieprawidłowy
22095 Nie znany kod błędu
nie autoryzowane
19521 Nie znany kod błędu
nie autoryzowane
21583 Nie znany kod błędu
nie autoryzowane
16724 Czujnik położenia wałka rozrządu - obwód
nie autoryzowane
17463 Nie znany kod błędu
nie autoryzowane
24 Nie znany kod błędu
przekroczona wartość kontrolna - BŁĄD SPORADYCZNY
Vag podłączam i nieraz połączy mi się z klima nieraz wyskakuje too many errors to comunications... I gdy ustawie na najniższą wartość wiatraki i włącze klime w okolicy pasażera słuchać takie dziwny ciagłe harczenie gdy zwiększę prędkość nawiewu poprostu wiatraki zagłuszają ten odgłos... Czy mogło to się stać przez Testy wyjść bo brat przyznał się że zrobił czy po tym zabiegu mogło sie coś poknocić? Proszę o pomoc
Dodam jeszcze że klima chłodzi działa na wszystkich biegach działa nawiew na góre dół nie ma żadych problemów z nią.
U mnie klima chodzi ale nie mrozi.
Opiszę od początku.
Kupiłem auto w październiku, więc klimy nawet nie sprawdzałem bo zimno było.
Po pewnym czasie zauważyłem że nie ma po prostu kompresora klimy.
Poczekałem aż do teraz aby kupić sprężarkę bo cieplej.Oczywiście musiałem dokupić inny pasek.Wszystko poskładałem.
Sprężarka z gwarancją rozruchową, stan ogólnie bardzo dobrze utrzymana.
W vagu oczywiście bład był czujnika klimy bo brak czynnika.
Po nabiciu i sprawdzeniu szczelności niby wszystko działa.Sprężarka się załącza , wentylatory również ale nie chłodzi.
W vagu temperatura jest taka sama jak na dworze.
Rurka grubsza jest ciepła a powinna być zimna.
Pojechałem ponownie tam gdzie była nabijana klima.Chciałem aby maszyną sprawdził ciśnienie.
W czasie pracy klimy ciśnienie niskie spada z 6 na około 1,8bara, natomiast wysokie się nie zmienia nadal około 6bar.
Gość dzwonił do bardziej znającego się na klimie i odpowiedział że na 90% wina zaworu rozprężnego.
Czynnik odessał.Odkręciłem zawór, po rozłożeniu go na części był cały brudny w środku i miał opiłki metalu, pewnie po wcześniejszej sprężarce.
Gość powiedział że jak ten zawór będzie otwarty to sprężarka nie zrobi ciśnienia. Nie będzie rozprężania wiec i chłodzenia
Po złożeniu zaworu w miejscu podłączenia cieńszej rurki (wysokie ciśnienie) można dmuchnąć i powietrze przechodzi.
Zamówiłem drugi używany i porównam.
Może ktoś miał styczność z tym zaworem i czy może potwierdzić moje rozumowanie
Druga sprawa czy w A3 lift w vagu jest ciśnienie w układzie.Blok jest ale u mnie było zero.
Sugerowałem się że powinno bo czujnik wygląda identycznie jak w A4 B6, a w nim jest wartość ciśnienia.
Klima w A4 jest trochę inaczej rozwiązana, nie ma sprzęgła przy sprężarce oraz zaworu rozprężnego - tylko dławik.Sprężarka ma w sobie elektrozawór co steruje wydajnością sprężarki, może dlatego musi być wartość ciśnienia kontrolowana.
W A3 kontrolę chyba robi ten zawór rozprężny
Czyszczenie zaworu rozpreżnego nic nie daje. To tak jakbyś chciał uszkodzony termostat czyścić. Kupiłem raz używany i też był uszkodzony. Klima w A4 B6 jest całkiem inna. Sterownik ma informacje o ciśnieniu, temperaturze i na tej podstawie steruje wydatkiem sprężarki. W A3 wszystkim steruje zawór rozprężny, wyłącznik ciśnieniowy i sprzęgło sprężarki. Poza tym nie ma tam żadnej filozofii i w vagu nic nie zobaczysz. To niedobrze że założyłeś sprężarkę na rozszczelniony, brudny układ. Opiłki mogą ją uszkodzić. Powinieneś też wymienić osuszacz bo wciągnął już wilgoć z powietrza.
Ciśnienie masz za niskie. Powinno być ok 8-10 bar. Winny jest na 100% zawór rozprężny. Ale mimo tego klima powinna działać choć trochę.
Wreszcie powiało chłodem.
Zawór wymieniony na używany,osuszacz nowy i sprężarka druga bo sam już nie wiedziałem czy tamta dobra.
Sprzedający wysłał mi drugą a pierwszej nie kazał odsyłać.
Myślę że jest dobra.
Pierwsza i druga sprężarka piszczała jakby łożysko.Rozebrałem sprzęgło pierwszej niby wszystko ok.Wymieniłem łożysko w napinaczu, jednak to też nie to.
Wystarczyło psiknąć wd w okolice paska i była cisza jakiś czas.
Gość co nabijał mi klime mówił że to może pasek.Prysnął silikonem w spraju i cisza.Pasek nowy contitech.
Przy okazji zmiany sprężarki itp, wymieniłem rozrząd, części już dawno kupione były.
Póki co wszystko działa, na vagu przy LO temp. 6 stopni, na dworze 20 st.
Mam problem po wyłączeniu klimatyzacji parują mi szyby, dywaniki a aucie suche co może być przyczyna parowania???
Normalny objaw. W każdym aucie mam to samo, po kilku minutach powinno być już normalnie.
Trafiło i na mnie.
Przy kupnie auta nie działała klimatyzacja. Po jakimś czasie rozlał się wyświetlacz klimatronika, więc wsadziłem drugi, sprawny z drugiego auta. W starym przełączniku od klimatronika przy włączaniu klimy, silnik nie spadał z obrotów, ani nie dostawał obciążenia. Przy nowym klimatroniku silnik zostaje obciążony przez chwilę, wraca na normalne obroty po chwili. Dziś byłem na serwisie klimy. Klima okazała się być pusta. Po nabiciu nie wystartował wentylator, ani sprężarka. Po podpięciu sprężarki na krótko zaczęła działać. Czujnik który jest pod maską od załączania wentylatora zmieniony na nowy, wiatrak nadal nie startuje, sprężarka tak samo.
Jedyne co, to wiatrak i sprężarka ruszają jak się podepnie na krótko. Co może być powodem? W VCDS błąd: (00604 - potentiometer positioning motor for air flow flap (g113))
Wymieniłem czujnik który jest przy ścianie grodziowej na przewodzie od klimy. Nie wiem od czego jest to czujnik nawet :P. Temp zewnętrznej jest sprawny, bo w VCDS dziś sprawdzałem i pokazywało 24,5*. Bezpieczniki na akumulatorze i wewnątrz auta sprawne, sprawdzone na początku i na końcu.
Mówisz o tym teście w VCDSie? Robiłem to i sprężarka, ani wiatraki nie startują. Może być tak, że któryś z kabli jest po prostu przetarty?
Przekaźnik pod aku? W którym miejscu to jest, za co on odpowiada? :)