he he pod aku, a za co odpowiada to juz jest w tym temacie, poszukac trzeba :P
Printable View
Dobra :P. Dziś już nie mam czasu tego szukać, bo jutro wyjazd i muszę się spakować, ale z góry dziękuje za pomoc :). W razie coś, to będę pisać :).
- - - Aktualizacja postu - - -
Dobra :P. Dziś już nie mam czasu tego szukać, bo jutro wyjazd i muszę się spakować, ale z góry dziękuje za pomoc :). W razie coś, to będę pisać :).
Witam ja przedwczoraj odebrałem auto z serwisu klimatyzacji (klima sprawdzona vag nabita sprzęgło cewka wiatraki - OK ), dzwonią że ,,auto zrobione zapraszamy" po wyjechaniu z serwisu i przejechaniu około 10 km klima dmucha powietrzem z zewnątrz. Po powrocie na warsztat mechanik pewnym głosem stwierdził że klima załącza się dopiero powyżej 16 stopni C. Posiadam 8L 2002 19tdi 100KM climatronic. Czy to normalne że klima nie załącza się w tem. około 10 stopni C?
Cos sciemy ci wali ten mechanik u mnie ostatnio sprawdzalem w nizszej temp i przy 7-8*C normalnie dziala, ponizej 5*C nie wlacza sie sprezarka jedynie ale to normalne w tym samochodzie
A ile miałeś nastawione na klimatroniku, bo jak 18st to normalne że nie bedzie chłodzić bo na dworze jest mniej.
Nastaw na LO i zobacz czy wieje zimnym z kratek
Czy ktoś na forum może napisać jak przeprowadzić adaptacje Klap nawiewu w celu przywrócenia do ustawień fabrycznych ?
Skoro na LO jest tak samo to wina prawdopodobnie zaworu rozprężnego.
Sprawdź jakie masz zimne rurki przy nim (zawór jest przy grodzi)
W bloku klimatyzacji wchodzisz w basic setting i chyba 1 blok, zobaczysz sporo okienek z cyframi i poczekaj aż się wyzerująCytuj:
Czy ktoś na forum może napisać jak przeprowadzić adaptacje Klap nawiewu w celu przywrócenia do ustawień fabrycznych ?
[QUOTE=edekxp;1384794]Skoro na LO jest tak samo to wina prawdopodobnie zaworu rozprężnego.
Sprawdź jakie masz zimne rurki przy nim (zawór jest przy grodzi)
Rurki nie są zimne !!!
Trzeba pojechać na maszynę i sprawdzić ciśnienia niskie i wysokie, bo może być też sprężarka.
Jeżeli niskie spada do około 2 barów a wysokie się nie podnosi.
Winny jest zawór rozprężny bo nie tłumi i czynnik się nie spręża
Sorry, że zapytam, ale co daje adaptacja klap nawiewu? Miałem zakładany klimatronik u siebie, którego wcześniej nie miałem więc powinienem przeprowadzić jakąś adaptacje?
Ustawienie prawidłowo wszystkich klap oraz sprawdzenie silniczków
Siemanko, mam prośbę może mi ktoś napisać gdzie co, jak wygląda i gdzie szukać w mojej A3 części klimatyzacji (i jakich części) , bo wiem że ją miała ale ktoś ją wyjął, mile widziane zdjęcia. Z góry dzięki :)
Kolego tutaj: http://ifinterface.com/page/page3.php?langid=1 masz internetową etkę...
Wszystko widać na zdjęciach i masz wszystkie numery części.
Wejdź w "Car Prog 2"
Jakoś czytałem że trzeba wymienić filtr kabinowy (koszt ok 30zł ), znajduje się po prawej stronie pod szybą http://www.dtm.internetdsl.pl/filtr.jpg
To jest prawa strona czyli strona pasażera
Witam.
Gdy kupowałem auto był to listopad, temperatura była niska. Podczas oględzin nie działał kompresor ( ze względu na temperaturę ), teraz okazało się że było mało czynnika. Napełniłem klimatyzację, kompresor się załącza lecz nie wieję chłodem tak jak powinno. Co może być tego przyczyną ? Czytałem już w tym temacie że albo zawór rozprężny albo osuszacz. A jak zdiagnozować czy to to, albo to ?
Nie chciałbym kupować czegoś co mam sprawne i to wymieniać.
Witam. Muszę wymienić kompresor klimatyzacji, bo stary się zatarł i nie nadaje się nawet do regeneracji. Co doradzacie, szukać używanego czy regenerowanego? Jeśli używki to czy może być o symbolu 1J0 820 803 F mimo, że stary miał na końcu LX?
Jak chcesz mam na zbyciu 1J0 820 803 J
LX to kompresor SD-7-V16 SANDEN, natomiast F,J,G to ZEXEL
Trochę inaczej wyglądają, ale raczej są zamienne
Który rok masz auta bo są różne wtyczki do kompresora, ja mam komplet wtyczka-gniazdo
tomek musisz przepłukać układ i wymienic chociaż osuszacz przed wymianą. Może mieć inną litere. Zwróć uwagę na wtyczkę.
Panowie, czy do wymiany chłodnicy klimy trzeba się jakoś specjalnie przymierzać? Slyszałem że ponoć te oringi na przewodach są jednorazowe - gdzie je można kupić, byle motoryzacyjny czy ASO :D ?
Ja zakładałem te same co były i szczelność trzyma.
Jak rozszczelnisz układ to zalecana wymiana osuszacza koszt około 60zł
Jesli dobre oringi to mozna założyć te same ale czasami sie zdarza że się rozlecą w rękach. W motoryzacyjnym możesz kupić. Najlepiej zielone (są lepsze do klimy).
Panowie czy w a3 8L 2000/2001 Można przywrócić ustawienia standardowe klimatronika jak na video poniżej ?
https://www.youtube.com/watch?v=-r2XStQzCQQ
Próbuje VAG COM-EM jednak nie Chce się połączyć, wersja VAG COM pełna, mam wrażenie że klapy nie chodzą tak jak powinny po tym jak auto stało 2 tygodnie bez deski rozdzielczej, podłączonego klimatronika radia itp...
Objaw jest tak, że po włączeniu klimatyzacji i ustawieniu jej na 18" to grzeje zamiast chłodzić, gdy się trochę pomęczyć czyli włączyć wyłączyć itp to w końcu zaskakuje.
Witam.
W zeszły roku działaął mi klima, mroziła aż miło, nawet w zimie w garażu ją na chwilę odpaliłem i też działała. Dziś odpalam klime i nie chłodzi. Sprężarka startuje, wentylatory chłodnicy też, na LO przełącza się obieg na wewnętrzny, a z nawiewów normalna temperatura z dworu. Rurki od klimy nie zmieniają temperatury, a może trochę, sama sprężarka nie obciąża silnika tyle co wcześniej.
Od czego zacząć szukanie? Jak co dysponuję vagiem. Na serwisie klimy nie byłem, błędów klimy brak.
Właśnie czesta usterka zawór rozrężny
grinch, rocznik 1996 - zrobiłem to przed chwilą vcds, bangla super
Tak teraz wpadłem na pomysł.. że może i u mnie klima temu nie startuje, że nie jest zresetowany klimatronik.
Włączam klimę, słychać cyknięcie, obroty spadają i rosną, ale nie startuje wiatrak drugi, ani rurki nie są zimne. Może to być to? :P
a co jest wersja VAG COM nie chce się połączyć ze sterownikiem klimatyzacji ?
dodam iż interfejs jest sprawny ponieważ zostało sprawdzone na VW 2004+ i tam pięknie się połączyło zrobiło diagnostykę itp...
jaki powód może być, że nie Chce się połączyć ze sterownikiem w a3 ?
Podpowiem że rzeczywiście z łącznościa z klimą w a3 jest czasem problem.
Mam kilka interfejsów i ten tani na usb nie bardzo komunikował się.W informacji nr sterownika wychodziły krzaki.
W bloku pomiarowe nie dało się wejść - szare.
Inne bloki, silnik,centralny,abs,poduszki itp bez problemu
Zmiana na ten od viakena na zwykły rs232 łączy się bezproblemowo.
Może klima działa na lini K a reszta na L.
W A4 B6 miałem problem z komunikacją z kseonami pozostałe moduły działały.
Miałem nie podłączony kabel od linni K
Próbowałem dziś coś ogarniać w temacie, tak jak wstawiał grinch. W moim VAG COMie nawet nie ma takiego czegoś jak Potentiometer and flap alignment.
Zgadza się potwierdzam VAG-Comem 311 tego nie zrobi się ,nie wiem jak się to ma do VCDS LITE -jak ktoś sprawdzi niech da cynk na forum .heja
Ja mam właśnie 3.11 i działa.Zależy jaki interfejs
Viaken KKL.
Kolejne podejście do klimy!. Mam u siebie sterownik 10 pinowy (1J0 919 506 H). Zawór na przewodzie nowy, sterownik rozebrany, po zetknięciu blaszki z cewką, sprężarka startuje, wiatraki też (nie ważne czy włączona klimat na klimatroniku czy nie). Sterownik dostaje prąd, komputer błędów jak nie pokazywał, tak nie pokazuje. Jest jeszcze jakiś przekaźnik który może odpowiadać za klime?
Nie ukrywam, że liczy się czas, bo jednak każda godzina z autem rozebranym na placu kosztuje :P.
Nie raz pewnie przerabialiście temat.. gdzie się znajduje w A3 czujnik F163, ten termowyłącznik klimy..
Na wezu który idzie do chłodnicy, 2 pinowy. Z tego co wiem w polifcie juz go nie było.
Przy chłodnicy, pod sprężarką?
W TDi jest u góry. Widać go zaraz po otwarciu maski. Mówię tu oczywiście o wężu od płynu chłodzącego. Nie od klimy :)
Nie rozumiem.. czyli ten czujnik też ma jakieś powiązanie z płynem chłodzącym?
Chodzi o to, że jak go ominąłem to klima startuje i gaśnie z klimatronika, ale nie ma opanowania w chłodzeniu. Robi się szron na kratkach od nawiewu jak jest dłużej klima włączona :D
Tak ten czujnik rozłącza klimatyzację jak temperatura płynu chłodzącego przekroczy 119stC. Często nawala i rozłącza obwód. Można go ominąć zwierając piny we wtyczce.
http://images61.fotosik.pl/538/a693325ba27bb091.jpg
O to chodzi, że go ominęliśmy i klima działa, ale nie ma opanowania. Mrozi tak długo, że robi się szron na kratkach i trzeba manualnie gasić klimę żeby przestawało. Wolałbym żeby to działało normalnie jak w fabryce, ale nie mogę znaleźć tego czujnika. Temperaturę silnika w aucie pokazuje poprawnie.
Pytałeś o ten czujnik to odpowiedziałem :). Twoje objawy nie mają nic wspólnego z tym czujnikiem bo on nic nie reguluje.
Wiesz jakie są ciśnienia? Może zawór rozprężny albo prestostat szwankuje. A może czujnik temp parownika. Są jakieś błędy?
Błedów w Vagu brak. Jest tak.. jak zmostkuje 5 i 8 pin w sterowniku z 1 pinem w zaworze co jest na przewodzie to klima działa, można włączyć i wyłączyć klimatronikiem, ale nie ma opanowania, tak jak pisałem, wieje mrozem, aż kratki w nawiewie są oszronione.
Podobno za gaszenie sprężarki co jakiś czas odpowiada ten właśnie czujnik o którym pisałem (F163). Patrząc na schemat klimatyzacji wszystko się zgadza.. tyle, że nie mogę go nigdzie znaleźć.
Mam problem z klimatyzacja. (Audi A3 8L) W VAGu wyskakuje błąd:
17974 - Load Signal from A/C Compressor: Implausible Signal
P1566 - 35-00 - -
Sprężarka się nie uruchamia, wiatraki nie startują. Ma ktoś pomysł dlaczego ? Za mało czynnika w układzie ? Bo włączeniu przycisku śnieżynki obroty lekka skaczą a w vagu widać, że dochodzi sygnał a/c on/off
siema . audi a3 1.8 97r. nie działa klimatyzacja ;( zostało wymienione sprzegiełko , klima nabita układ szczelny, bezpieczniki sprawdzone 0 błedów.. proszę o poradę co jeszcze może być nie tak;/;/
Sprawdziliście czy prąd dochodzi do sprężarki(na wtyczce)? Na "krótko" sprężarka chodzi?
Czujnik ten inaczej zwany przełącznikiem termicznym wentylatora chłodnicy, odpowiada za odłączenie sprężarki klimatyzacji, gdy temperatura cieczy chłodzącej przekroczy ~120°C.
Zapobiega to przegrzaniu się silnika. Poniżej zdjęcie gdzie się znajduje i jak wygląda(szaro-biały, 2 piny)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...ef8829059.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...832ea1e3a.html
W moim przypadku klimatyzacja działała po dłuższym postoju około 2-3 km i przestawała działać. Była nabita, zero błędów na kompie i panelu Climatronica, wszystkie wtyczki łączą, a wentylatory działały jak klimatyzacja chodziła. Po zmostkowaniu dwóch pinów z wtyczki tego czujnika sprężarka zaczynała chodzić. Po wymianie póki co problem z głowy. Cena za zamiennik Topran 20zł.
U mnie wyszła inna heca. Zmieniłem ten czujnik, ale nadal klima nie szła. Zaczęła się grzebanina po elektryce.. wyszło w trakcie kręcenia, że brakuje kawałka wiązki ;) akurat tego, co powinien być w podszybiu. Po dorobieniu wiązki klima chodzi i chłodzi :). Głupota, ale wyszło, że tak był przeprowadzony swap.
Dziękuje jakby nie patrzyć za pomoc :)
witam mam uszkodzony licznik w audi a3 8l po lifcie i jest problem z klimatyzają jeśli temperatyra przekroczy 90 stopni to klimatyzacja nie chłodzi tak jak powinna a jeśli jest poniżej 90 st na liczniku to klimatyzacja chlodzi dobrze bo jeszcze rok temu po wymianie sprezarki i nabiciu klimy to chlodziła b.dobrze było czuć że jest zimno a teraz nie czuć aż tak bardzo że jest zimno i czy aż tak wyświetlacz temperatury licznika ma wpływ na ta klimatyzację czy jest coś nie tak z innymi podzespołami klimatyzaji zepsute