Harrar czy jesteś w stanie zrobić takie sterowanie (w sensie instalacje) na zamówienie? Dołożyłem tłumik z klapą i przez Can nie jestem w stanie poradzić sobie ze sterowaniem silniczka... :(
Printable View
Harrar czy jesteś w stanie zrobić takie sterowanie (w sensie instalacje) na zamówienie? Dołożyłem tłumik z klapą i przez Can nie jestem w stanie poradzić sobie ze sterowaniem silniczka... :(
Cześć jest ktoś kto zrobił by na zamówienie taką instalacje (Przycisk do sterowania klap w tłumiku) ?
ja montuje u siebie wydech od rs3 i zamienniki silniczkow z okablowaniem zakupiłem za 500zł ale z tego co widzialem to silniczki od s3 sa troche inne
https://www.instagram.com/p/CJ9X2ihj..._web_copy_link
Witam, czy ktoś już poradził sobie i wie jak podpiąć to pod drive select?
Witam, posiadam A3 8v sedan 2.0 Tdi w Q i zastanawiam się nad swapem wydechu z s3. Z jakimi kosztami trzeba się liczyć poza wydechem, dyfuzorem oslonami itp? Czy wymiana dyfuzora jest p&p? Mam zderzaki s line. Ktoś już coś takiego modził?
Witam. Jak masz S-Line to dyfuzor od s3 8v podchodzi pnp, ewentualnie jakiś customowy pod s-line. Koszty to już różnie. Zależy za ile uda ci się wyrwać taki wydech + dyfuzor. Założenie także raczej nie jest skomplikowane
Puszka też się zmieści czy trzeba będzie coś rezac? Wydech nie jest drogi bo za tysiaka można już kupić. Ori dyfuzor od eski 350 także też spoko
Jak masz Q to się wszystko zmieści
Dzięki wielkie!
A3 8V FL sline sedan FWD (1x2 wydech)
Myślałem o takim swapie:
- seria wydech RS3 (2x2)
- dyfuzor maxton S3
Czy technicznie wydech z quattro da radę wmontować do FWD? (wliczając przeróbki do spawania np. przy środkowym tłumiku)
Czy podejdzie pod seryjny zderzak z A3 sline (z dyfuzorem maxton)?
jak ty chcesz zamontować wydech z quattro do ośki??
jaki masz silnik?
możliwe, kwestia braku sterowania klapami, musisz zrobić na otwartych, będzie głośniej, chcesz głośniej??
Zależy pod co chcesz to podłączyć. Przy zwykłym przełączniku tak.
Przy mikrostyku dającym tylko impuls wymagany jest zewnętrzny moduł.
Ja mam podłączone tak jak ori w S3 pod ECU, klapy zostały dograne do softu i otwierają się w trybie Drive powyżej 3tys obr, oraz w trybie Sport są otwarte na stałe.
Bez zmian w sofcie można chyba samym kodowaniem otworzyć lub zamknąć klapy, także jak ktoś ma OBD11 to też w miarę spoko opcja.
Jakby kogoś interesowały szczegóły podłączenia klap w oryginale:
4H0973703 - Symbol złącza (T3az/T3ba)
000979034 - Symbol konektora na przewód
J883 - jednostka sterująca klapą spalin
pin1 - T3az/1 (0,5) -> T17c/2 (0,75) -> SB9 9a (1,5) [+12V]
pin2 - T3az/2 (0,5) -> T17c/1 (0,75) -> T91/10 w J623 (sterownik silnika) [masa]
pin3 - T3az/3 (0,5) -> punkt masy w bażniku strona lewa [masa]
J945 - jednostka sterująca klapą spalin 2
pin1 - T3ba/1 (0,5) -> T17c/2 (0,75) -> SB9 9a (1,5) [+12V]
pin2 - T3ba/2 (0,5) -> T17c/5 (1,0) -> T91/91 w J623 (sterownik silnika) [masa]
pin3 - T3ba/3 (0,5) -> połączenie z masą w głównej wiązce przewodów [masa]
T17c
https://i.postimg.cc/MXXhr3sW/Z-cza-T17-lewy-s-upek.png
Hej, kupiłem wydech z RS3 razem z klapami, jednak mam problem z ich uruchomieniem. Wiem, że są 4 pinowe (podobno tylko 3 piny są wykorzystywane) i steruje się nimi poprzez PWM, a nie tak jak w S3. Czy ktoś podpinał może te klapy u siebie i udało mu się je uruchomić bez otwierania lub ma jakieś wskazówki? Z góry dzięki bo męczę ten temat już kilka dni i kończą mi się pomysły ;)
Gdyby ktoś chciał zamontować tłumik końcowy z Audi S3 / Golfa 7R w A3 8V bez zmiany tylnego zderzaka to podsuwam pomysł :D
Nie chciałem robić tyłu S3 z 4 końcówkami wydechu w seryjnej A3, ani żadnych napompowanych dokładek z zamiennika, tylko zachować seryjny wygląd karoserii :)
U mnie jest akurat tłumik końcowy z VW Golfa 7R, ponieważ wiedziałem że i tak będę chciał przerabiać końcówki, więc szukałem jak najtańszego tłumika :)
Klapy podłączone są pod ECU i dograne w sofcie przez CompSport.
Otwierają się wraz z otwarciem auta i po odpaleniu silnika zamykają.
Na trybie Drive otwierają się w okolicach 3 tys obr, a na Sporcie otwarte są cały czas.
https://www.youtube.com/watch?v=okev4BpB4Y0
Robiłeś coś ze środkowym?? jedynie co to pewnie zimą będzie głupio wyglądać dym z 4 kierunków :)
Środkowy został seryjny, ponieważ w 2.0 CNTC jest taki sam tłumik środkowy jak w S3.
W zimie na zimnym silniku nie będę raczej przekraczał 3tys obr, a gdy motor się rozgrzeje to nie dymi. Z resztą nie tylko w zimie leci dym z wydechu w 2.0tfsi 🙂
Wysłane z mojego Moto G przy użyciu Tapatalka
Jakie koszty przerobienia wydechu na taki z s3?
Tak, jest downpipe z MG ze sportkatem.
Napisałem w opisie filmu. Wolę się nie wypowiadać na temat kosztów montażu, podłączenia, spawania itd. To indywidualna kwestia, a nie chce żeby później przykładowo ktoś powoływał się, na moją wypowiedź i marudził w CS, że np. on zapłacił tyle i tyle, a ty chcesz ode mnie tyle.
Za tłumik końcowy z Golfa 7R dałem 800zł, kupiony w ASO VW w Płocku, po przebiegu 28tys km.
(sprzedałem ucięte końcówki wydechu za 400)
Przy robieniu softa w CS na pewno, zamontują tłumik, podłączą i dograją klapy bez problemu.
Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka
zadowolony z takiego rozwiązania?? w sensie czy w aucie jest cicho i przyjemnie??
W środku jest nadal mega cicho.
Po zmianie catback słychać jedynie delikatnie zmiany biegów.
Na słuchawkach lepiej słychać.
Uchylony szyberdach.
https://youtube.com/shorts/37YTpkiRaAU?feature=share
https://youtube.com/shorts/uClNQtGd4d4?feature=share
A ja mam tak zrobione - dokładka z 1.8tfsi z wyciętą prawą stroną - wygląda w 99% jak fabryka :) Tłumik również od golfa 7R z przedłużonymi końcówkami + seria rezonator + DP seria od S3 EU ( jeden katalizator)
Co do głośności to w końcu słychać ten wydech. Generalnie jest spoko. Ale jest kilka "ale":
Na klapach zablokowanych w pozycji otwartej na stałe jest nieznośny rezonans na obrotach poniżej 1,5k - głównie przy hamowaniu i przyspieszaniu.
Przy zamkniętych klapach w trasie od ok 130km/h przy jeździe ze stałą prędkością zaczyna być słychać z tyłu ten tłumik-jednostajnie cicho sobie burczy, co trochę mnie denerwuje. W serii był tylko szum opon i wiatru. Tak samo np. na 6b przy mocniejszym dodawaniu gazu w trasie dużo głośniej słychać tłumik z tyłu.
Trochę dziwi mnie, że na DP ze sport katem u kolegi Chudy92 głośność jest jak seria...
[IMG]https://images91.fotosik.pl/584/ac880447328ea78emed.jpg[/IMG]
każda modyfikacja serii powoduje zmianę głośności, na pewno po zmianach u kolegi chudy92 nie jest cicho jak w serii :), może być po prostu znośnie, trochę kombinowałem w temacie wydechu, po wielu próbach zamontowałem wydech od MG, kompletny od downpipe na klapach, przy seryjnej turbince na zamkniętych klapach było fajnie, przyzwoicie, jednak po zmianie turbo na is38 jest głośniej nawet na zamkniętych
No moim ideałem był mój dawny golf V GTI - tam przy silniku 2.0 tfsi AXX zmieniłem tylko DP na 3 calowe bez kata i było idealnie. Trasa przy stałej prędkości jak seria niezależnie od prędkości. Dużo ładniejsze brzmienie i głośność w zasadzie tylko pod dużym gazem + pierdy jak włączała się kontrola trakcji ( manual) + lekkie strzały przy przegazówkach i schodzeniu z obrotów. Niestety w MQB jest lipa. Grzebałem trochę wydech w octavii 3 1.8 CJSA i też przerobiłem kilkanaście konfigów i było to samo - trasa głośniej jak w serii. No ale w tłumiku od S3 jest akceptowalnie. Najgorzej jak auto załadowane i górzysty teren z podjazdami na dwupasmówce :) ale to dopinguje do tego żeby nie przekraczać 120 i nie ryzykować spotkania z nowym taryfikatorem :)))
Mam a3 z USA 220km sedan, jaki efekt da zmiana samego DP a zostawienie oryginalnego wydechu? Ponieważ mam zwykły zderzak a też nie wiem czy wydech z s3 by tu podszedł bez jakiś przeróbek?
jak nie planujesz zmieniać kompletnego wydechu to nic nie ruszaj, ewentualnie wytnij drugi katalizator, zrób program i ciesz się jazdą
Jaki koszt kompletnego wydechu? Podejdzie pod zwykły zderzak czy musi być np od S3?
jak będziesz robił na zamówienie to ci zrobią taki jak chcesz, na sportowym w aucie jest już głośno, warto zainwestować w wydech na kupach, chyba że jesteś jeszcze młody i lubisz jak aucie dudni wydech
Nie no za głośno nie może być, chciałbym właśnie coś w stylu jak ma s3, pops&bangs itp 😅
no to DP, reszta seria, program i ci tuner popsy włączy, coś tam będzie słychać
- - - Aktualizacja postu - - -
chociaż ostatnio przypłynął mi G7 GTI, silnik przecież ten sam co A3 z USA i tam na seryjnym wydechu jakoś to inaczej, lepiej brzmi niż seryjna A3, jestem ciekaw w czym tkwi różnica
Ok dzięki za pomoc. A orientujesz się czy jeśli bym zamontował cały układ wydechowy od S3, to zderzak trzeba zmieniać czy podejdzie pod standardowy?
jeśli masz zwykły zderzak to w sumie można by się pokusić o powiększenie otworów
Ok dzięki, tyle chciałem wiedzieć 😉
na poprzedniej stronie masz fotkę mojego auta ze zwykłym zderzakiem. W wydechu S3 problem jest taki, że rury idą w innym rozstawie niż w zwykłym tłumiku. Seryjną dokładkę też nie da się tak dociąć żeby było ładnie. Dlatego ja zamontowałem dokłądeczkę z wersji 1.8 która ma dwururkę z lewej strony a po prawej ma wnękę o takim samym kształcie. Pasuje P&P. Po wycięciu tej wnęki wchodzą 2 dwururki idealnie - wygląda jak oem z fabryki :) Trzeba tylko przerobić rurki idące od tłumika żeby trafiały idealnie w te miejsca. Ori S3 w zderzaku S3 idą bliżej środka auta.
taka dokładka:
https://images89.fotosik.pl/587/91759861e99466b2med.jpg
Też fajne rozwiązanie, masz gdzieś nr tej dokładki?
Dzięki 😉
A wydech z Rs3 też podejdzie bez problemu bo mam okazję kupić czy lepiej od S3?
Puszka z końcówkami bez problemu. Będzie głośniejszy od S3. Z tego co słyszałem to on tak nie rezonuje poniżej 1500obr. I jest duża szansa, że będzie pasował do takiej dokładki jak powyżej bez przerabiania - widziałem kilka aut właśnie z taką dokładką i tym wydechem. Minus, że końcówki od rs3 będą bardzo widoczne - zwykły zderzak nie schodzi tak nisko jak ten z RS, który ładnie zakrywa końcówki.
No to chyba trzeba szukać jednak od S3
Po zmianie DP będziesz lepiej słyszał przepięcia biegów, w szczególności przy bucie z 1 na 2 jest baaardzo soczysty bąk 😀
Różnica tkwi w zupełnie innym układzie wydechowym, środkowy tłumik jest innej budowy tak jak i końcowy w którym pucha jest znacznie mniejsza jak w A3.
To u mnie nie ma żadnego rezonansu przy 1,5k...
W trasie przy większych prędkościach wiadomo, że jest głośniejszy, szczególnie przy obciążeniu ale u mnie klapy otwierają się w ok 3k obr i mimo tego jest znośnie i nie męczy mnie, ani żony z dzieckiem na tyle 🙂
Wiem na pewno że przez kata jest u mnie ciszej niż w np. u znajomego w S3 z DP bez kata.
no właśnie - klapy masz otwierane od 3k a u mnie gdy są otwarte non stop to poniżej 1,5k to nie da się jeździć. Na razie włożyłem 2 dbkillery i trochę pomogło + manualnie sobie zamykam klapy na długie trasy ( blokowanie na śrubkę :D ) ale docelowo będę robił sterowanie klapami z pilota i może soft skrzyni żeby mi nigdy nie schodził z obrotami poniżej 1,5.
A jaki DP wybrać pod wydech z s3?