Ja właśnie umówiłem wizytę w serwisie :) mam nadzieje że wreszcie będę miał z głowy wyskakujący błąd przy zerwaniu przyczepności. :)
Printable View
Ja właśnie umówiłem wizytę w serwisie :) mam nadzieje że wreszcie będę miał z głowy wyskakujący błąd przy zerwaniu przyczepności. :)
Ja oddałem wczoraj i jest decyzja o wymianie pompy na nowa :)
Takze u Ciebie pewnie bedzie podobnie
pawel_dziki wiadomo ile czasu im to zajmie? Na jakieś auto zastępcze można liczyć?
Mi powiedzieli ze jeden, maksymalnie dwa dni.
Pompe maja gdzies tam na magazynie wiec tylko kwestia wymiany ale jak na razie nie dzwonili.
Ja samochodu zastepczego nie dostalem bo podobno nic nie mieli ale gdy to potrwa dluzej niz do piatku to mi zalatwia.
Dopiero co nabyłem swoją A3 8P 2008- czytam ten temat i zauważyłem że mam to samo (chyba) jestem już umówiony z mechanikiem ale wyczytałem w książce serwisowej poprzedniego właściciela (niemca) że był na tej akcji 45F5 dnia 05-09-2017 w Audi Service w Niemczech czy to może oznaczać że u mnie może być coś innego , nie pompa? Pozdrawiam.
Valdimar, cytuję wypowiedż kolegi piotr19:
" w zeszłym roku bylem na tej akcji w serwisie i niby nowy soft zostal przyjety przez pompe. Po 2 miesiacach wyskoczyl ten blad i bylo na dlugi czas spokój po jego wykasowaniu a teraz wyskakuje po przejechaniu kilometra."
Musisz w serwisie sprawdzić czy miałeś robioną tylko aktualizację czy wymianę sprzętu,
to masz czy "chyba masz"?
Jeśli był na tej akcji rok temu to jedź do ASO, powiedz co było robione i że problem nadal występuje. Mi mówili że mam gwarancję, więc tu też na pewno jest.
Tylko najpierw sprawdź czy to serio wina pompy jak nie masz pewności:/
Właśnie wróciłem z serwisu. Wszystko ładnie pięknie zostałem poinformowany że jest duże prawdopodobieństwo że sterownik zostanie uszkodzony podczas updatu i trzeba będzie czekać na nowy nawet do 2 tyg. Czar prysł w momencie gdy powiedziałem OK robimy ale z jednym zastrzeżeniem... nie wyrażam zgody na modyfikację oprogramowania sterownika silnika bo auto jest po programie. Wg serwisu jak podłączą się pod kompa idzie całkowity update i soft silnika też zostanie przywrócony do fabrycznego. Jest ktoś w stanie to potwierdzić? Już nie raz okazało się że serwis mówi jedno a później jest inaczej ale jednak nie chciałbym ryzykować wywalenia w kosmos programu...
Dzisiaj odebrałem auto z wymienioną pompą. Pojechałem w poniedziałek i po godzinie zostałem poinformowany że przy próbie wgrywania padł sterownik i składają zamówienie na nową pompę. Dostałem auto zastępcze nowiutkie Q5 :) Dziś odebrałem i do chwili obecnej wszystko ok :)
Ponieważ w mojej A3 8P z 2008 świecą się nonstop kontrolki ESP i ABS poczytałem ten wątek i zdębiałem- nono - czyżby mnie też dopadło to fatum?Złapałem za książkę serwisową (dostałem ją razem z autem które przyjechało od "sąsiadów" i czytam że autko było w Niemczech na akcji 45F5 w 05.09.2017.Zadzwoniłem do serwisu Audi we Wrocławiu na Karkonoskiej ,podałem vin ,sprawdzono owszem to prawda było zmienione oprogramowanie i nic więcej nie wiem. Gdy zapytałem się co teraz jeśli okaże się że to pompa (jeszcze nie byłem u mechanika aby podpiąć i sprawdzić - jadę w poniedziałek) pan w serwisie odpowiedział że auto już było i na tym koniec ta akcja mnie nie dotyczy już. Pytanie brzmi - zbył "frajera" to znaczy mnie:)? Czy poczekać na odczyt błędów i po sprawdzeniu drążyć temat? :cool:Pozdrawiam.
No nie mam jak się umówić z mechanikem na sprawdzenie przyczyny świecących się kontrolek ABS i ESP ,prawdopodobnie uda się to jutro lub pojutrze (mam masę roboty a i on "zarobiony").
Dzisiaj znzlazłem chwilkę i spisałem pompę ABS - 1K0 614 517 BD - czy ktoś może mi coś powiedzieć na jej temat to znaczy czy należy do grupy "ryzyka"?
Szkoda, że na stronie serwisu Audi nie ma możliwości wpisania swojego vinu aby sprawdzić czy się kwalifikuje (albo nie znalazłem).
Mam nadzieję, że auta sprowadzane z UE też w tym kierunku serwisują bo moje jest z DE i nie chciałbym usłyszeć, że tylko w krajowych robią.
Na pewno tak nie usłyszysz bo m.in. mój jest z DE ;)
Moja z Francji i też się łapie.
co w przypadku gdy ja swoją pompe już regenerowałem a dokładnie sterownik miałem walnięty w nim jakiś czujnik
za naprawe zapłaciłem 1200zł puki co działa dobrze, ale jest też szansa że wgrają nowego softa lub wymianią na nową pompe ?
Jest ktoś w stanie odpowiedzieć na moje pytanie zadane powyżej dotyczące ewentualnej wymiany pompy w ramach akcji serwisowej 45F5 , auto sprowadzone prywatnie na początku tego roku, było na tej akcji w DE w 2017 roku ( nie wiem co konkretnie robiono - nr pompy 1K0 614 517 BD)
Zadzwoniłem do serwisu AUDI we Wrocławiu aby zapytać otrzymałem odpowiedź potwierdzającą fakt wizyty w serwisie i nic więcej, na moje pytanie o możliwość wymiany w ramach tej akcji otrzymałem odpowiedź że mi się już nie należy - prawda to?
Przeczytałem w tym temacie że jest możliwość sprawdzenia tego na stronie AUDI Polska ale przekopałem tę stronę i albo jestem ślepy albo tak zakopali żeby nie znaleźć - co w końcu zrozumiałe.:D
ale czego nie rozumiesz,
auto bylo na akcji serwisowej nr 45F5 w Niemczech w 2017roku
akcja na to auto, na ten VIN zostala przeprowadzona, odnotowana, widnieje w centralnej bazie VAG,
co tez potwierdzil Ci pan w Polsce, wchodzac po numerze VIN do bazy i sprawdzajac...
wiec niby jakim cudem mialbys miec mozliwosc wykonac akcje nr 45F5 drugi raz na ten sam numer VIN
- nikt Cie nie poinformuje co konkretnie robiono, bo nikt tego nie wie, poza serwisem w ktorym to robiono, jest odnotowane ze auto bylo.
jesli masz ksiazke serwisowa to tez powinna byc naklejka w niej o wykonanej, oraz taka sama obok naklejki PR we wnece kola zapasowego
( ale nie zawsze )
a co do list, listy VAG ktore byly/sa dostepne na stronach grupy VAG, to nie sprawdzenie online czy auto bylo..
a wypisane numery nadwozia podlegajace danej akcji
https://static.nhtsa.gov/odi/rcl/201...6V913-6168.pdf
https://static.nhtsa.gov/odi/rcl/201...6V913-2790.pdf
Ok , rozumiem pytam bo czytałem na forum że niektórzy mieli wgrywany soft który został przyjęty (rzadkość) i jak na razie auto funkcjonuje ale obawiają się jak to będzie gdy jednak problemy z ABS-em wrócą a ponieważ nie mam informacji co konkretnie było u mnie zrobione a mam właśnie problem z tym układem. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Jestem po podłączeniu do kompa u mechanika który widać że wie co robi, pojeździł i stwierdził że wszystkie czujniki działają a problem dotyczy jakiegoś połączenia masowego przy pompie. Ponieważ idą święta to… .., na co muszę uważać w trakcie odłacznia wtyczki przy sterowniku? Chcę obejrzeć czy nie ma śniedzi na stykach tak poradził😄
Hello!
mam auto z czerwca 2008, dzwoniłem do ASO i twierdzą, że na moje auto nie ma akcji serwisowej. To czy już auto było po tej akcji nie chcą powiedzieć :D.
masz polifta czy przedlifta, bo to ze auto jest z czerwca 2008 nic nie mowi...
teoretycznie rok modelowy 2009 zaczal sie z koncem maja,
musisz miec polfta, a rok modelowy w VIN 2009, WAUZZZ8Px9xxxxxxx
Mam przedlifta. W pierwszym poście w temacie nie ma info, że dotyczy to tylko egzemplarzy poliftowych, trochę wprowadza to w błąd. Ale dzięki za wyjaśnienie
nic nie wprowadza, jest wyraznie napisane :
jesli masz przedlifta, nie mogl byc wyprodukowany pozniej niz w kwietniu 2008, co innego sprzedaz
sprawdz sobie po VIN ( tu tez masz jak sam napisales rocznik modelowy 2008 ) kiedy zostal wyprodukowany dokladnie, stawiam na gora marzec 2008, ale nie o tym temat..
Racja, źle spojrzalem . Raport autobaza pokazuje datę produkcji na połowę maja
Nie sugerowałbym się tym co na tej stronie wyświetlą. Moja A3 po sprawdzeniu na stronie nie łapie się na akcję. Telefon do serwisu i oczywiście zapraszamy bo samochód podlega akcji. Jedyne wytłumaczenie jest takie że może polska strona Audi sprawdza bazę aut sprzedanych w Polsce. Resztę sprowadzonych omija szerokim łukiem i stąd takie wyniki sprawdzania. Choć z drugiej strony pokazało że moje auto kwalifikuje się na akcję ze sterownikiem silnika w sprawie afery spalinowej. Tak czy inaczej najlepiej sprawdzić w serwisie.
Będę musiał kupić jednak pompę ABS-u , okazało się że mam to szczęście posiadania "rarytasu" od Audi.
Na co mam patrzeć przy wyborze pompy skoro na mojej obecnej na obudowie jest 1K0 614 517 BD, po sprawdzeniu OBDeleven jako numer ster. 1K0907379AD , wersja H35.
W jednym z postów forumowicz Golem1 pisze https://www.a3-club.net/forum/showth...=1#post1529180 .
Koledzy szukam nadal odpowiedzi na moje pytanie z poprzedniego postu na wypadek gdybym jednak kupował inną pompę z demobilu a nie u polecanego tutaj na forum "magika z Puław" chociaż przyznam że kusząca propozycja. Jakiej pompy mam w końcu szukać?Pozdrawiam.
Masz wszystko wyłożone na tacy w tych tematach, dałem namiar do chłopaka z Puław który ogarnia temat bardzo dobrze i na pewno powie Ci co i jak trzeba zrobić ...
Cortex, rozumiem Twoją niecierpliwość do mnie ale czytam ten temat i inny o kontrolach ABS i przyznaję że po prostu nie rozumiem czy mam patrzeć na numer pompy czy numer sterownika? A co do tego gościa to tak jak pisałem kontakt mam i może od niego będę brał ale chciałbym rozpatrzyć jeszcze jedną , tańszą opcję to znaczy zakup innej używki jak to robią inni. Tak więc jeśli można o wytłumaczenie i cierpliwość.
U mnie aktualizacja się powiodła (07.2017), ale dziś pojawił się problem z pompą, wywaliła błąd podczas gwałtownego hamowania w koleinach na zakręcie, pojawiła się choinka na wyświetlaczu:
dzwoniłem do ASO mam podjechać w celu diagnozy z jakiego powodu pojawił się problem. Autorud Rzeszów, dostałem potwierdzenie wykonania akcji serwisowej.Cytuj:
Adres 03: ABS/hamulce Plik etykiet: 1K0-907-379-60EC1F.clb
Oznaczenie elementu: 1K0 907 379 CD HW: 1K0 907 379 AD
Komponent i/lub wersja: ESP MK60EC1 H35 0120
Kodowanie: 11424012492B00FE881302E5922000423C00
Kod serwisu: WSC 57661 001 104857
Znaleziono 1 błąd:
16352 - Sterownik - błąd elektrycny
014 - wadliwy
Ramka zamrożona:
Stan błędu: 01101110
Priorytet błędu: 1
Częstość błędu: 1
Wew.licznik błędów: 66
Wskaźnik czasu: 0
Data: 2018.04.17
Czas: 08:05:50
Ramka zamrożona:
Zliczanie: 0
Zliczanie: 4608
Zliczanie: 96
Zliczanie: 52265
Zliczanie: 64758
Panowie pytanko, byłem na akcji serwisowej aktualizacji pompy, która się powiodła. Oczywiście po aktualizacji wyłączył mi się hill holder. Chce go od nowa zakodować ale jak wchodze w kodowanie w dziale abs wyskakuje mi taki błąd. Ktoś się spotkał z czymś takim? możecie po aktualizacji wchodzić do kodowania? https://i.imgur.com/J9w5mAc.jpg
Jestem po ostatnich, niestety negatywnych rozmowach z VGP w Poznaniu i z serwisem we Wrocławiu ( Siła dzięki technologi- wypięli się twierdząc że od przeprowadzenia u mnie akcji serwisowej minęło pół roku :) i niestety...)
Wiem że pytałem o to ale będę jednak musiał sam kupić tę pompę , mogę kupić u mnie taką ale na co mam patrzeć przy wyborze żeby nie kupić takiej samej?
Nie mam parcia na jakieś dodatki - Hill Hold-y i temu podobne to ma działać.
Aktualnie mam tak:
1K0614517BD na silniku
1k0907379AD nr sterownika
ESP MK60EC1
Jeżeli moja jest tą Siłą technologiczną :mad: to którą mam wybrać aby bez problemu ją zamontować , czytam ten temat i inny o kontrolkach ABS i ESP ale nie widzę konkretnej odpowiedzi zaznaczam że nie za bardzo łapię ten temat a mechanik zamontuje mi ją ale mam ją sam kupić. Pozdrawiam .
Pompa kupiona u D.T. (nie wiem czy można podać dane - osoba polecana na forum) zmontowana ale niesmak do takiego "knota" i podejścia ASO pozostał :mad:chociaż trzeba przyznać pracownik z Karkonoskiej we Wrocławiu coś tam próbował i doradzał ale "Przewaga " jest nie tylko w technologii;)
Ktoś orientuję się do kiedy jest ta akcja serwisowa?
To normalne, jak już raz robili to drugi raz nie kwapią się, chyba że od razu masz jakieś błędy.Właśnie mi zrobili, a raczej wymienili sterownik pompy bo oprogramowanie sterownika nie poszło.Audi Porsche Katowice.Ogólnie obsługa na b.dobrym poziomie.Wszystko trwało 3dni ze sprowadzeniem sterownika gdzieś z polskiego magazynu.Akcja cały czas jeszcze trwa.
Ja mam Scirocco które załapało sięna tą akcję, mam pompe 1K0907379AD i po aktualizacji jest CD, drugą pompa która jest objęta tą akcją to 1K0907379AE. Valdimar, możesz kupić prawie dowolną pompę a nie taka jaką ETKA podpowiada, na przykład 1K0907379AJ czy 1K0907379BE, tylko trzeba lekko zmodyfikować kodowanie z oryginalnej pompy ale mogę w tym pomóc, możesz nawet wsadzić 1K0907379BM BS CB CC.
Byłem również na tej akcji. Generalnie nigdy nie miałem problemu z pompą. Całość trwała około 40min tyle czekałem na auto. Ogólnie gość z aso mówił, że 90% przypadków to pompy wysypują się przy próbie wgrania oprogramowania i wówczas wymianiają pompę. Moja pompa soft przyjęła. Na tą chwilę wszystko ok nie podpinałem jeszcze vaga celem sprawdzenia softu.
Generalnie jakaś gwarancja na to jest bo pytałem się co jeśli wystąpią problemy za jakiś czas - odp że mam umawiać się kolejny raz i będą działać.
Robiłem w aso Audi Południowa Szczecin
wracając do tematu... po przyjedzie do ASO i 2h czekania reklamacja została odrzucona, podobno błędy nie mają związku z aktualizacja, inne kody błędów...
poszła reklamacja do głównego oddziału - Poznań, po tygodniu zostałem zaproszony na wymianę wadliwej pompy. (wymienili górę, samą elektronikę)
Byłem na akcji ponieważ przy gwałtownym wduszeniu pedału hamulca robiła się choinka na zegarach, działo to się sporadycznie i temat olewałem, ale gdy wybiegła mi sarna i wdusiłem wiadomo pedał w podłogę, auto postawiło mi w poprzek drogi to się przeraziłem, zaraz napisałem email do serwisu audi mimo że moje auto było sprowadzane, dostałem odpowiedź że moje auto podlega akcji na ABS i druga akcja serwisowa wiadomo spaliny, zadzwoniłem, umówiłem się, pojechałem, auto wzięli na serwis, po 40 minutach dostałem informację że akcja się nie powiodła bo sterownik się zepsuł przy aktualizacji, ku mojemu zdziwieniu dostałem nowe audi A3 jako samochód zastępczy i miałem czekać 3 dni na wymianę sterownika pompy ABS, po 3 dniach odebrałem swój samochód bez żadnych kosztów i z nowym sterownikiem, od tego czasu jest spokój, ABS działa jak należy, więc piszcie maile do serwisów z numerami VIN, jeśli wasze auto podlega akcji to muszą ją wykonać
Po co pisać maile jak to można sprawdzić na stronach www podając vin.
Bodajże jest to również dostępne z aplikacji myAudi gdy miałem a3 cały czas widniała w tej apce akcja na emisję spalin z której nigdy nie skorzystałem z wiadomego powodu.
Ma ktoś może dokładny opis tej akcji serwisowej?
Czy jest to tylko aktualizacja sterownika czy jeśli okaże się, że uszkodzona jest pompa lub sterownik to też wymienią? Z tego co przejrzałem ten wątek to wymieniają pompę. Natomiast w ASO zostałem poinformowany, że akcja ogranicza się jedynie do wymiany sterownika jeśli będzie taka konieczność. Pompy nie wymieniają. Jak to w końcu jest?
Dodam, że akcja na spaliny nie jest obowiązkowa. Zostałem poinformowany, że jeśli podpiszę oświadczenie, że nie wyrażam zgody to mi nie zmienią nic.
Witam
Podczas gwałtownego hamowania lub celowego wprowadzania auta w poślizg przestaje działać ABS i wywala na desce kontrolki od ABS, ESP i ręcznego a na fisie pokazuje się napis Break fault. Po podpięciu do kompa w module 003 pokazuje błąd 01130: praca sygnału ABS zakłócona, interferencja sygnałów, sygnał nieprawidłowy, nieciągły. Jakiś czas temu wymieniałem piastę tylną z łożyskiem od SKF i myślę czy może mieć to wpływ na te problemy. Jednak zastanawia mnie czy jeśli problem tkwił by w czujniku lub pierścieniu magnetycznym to czy nie powinno wywalić błędu poszczególnego koła?? Drugą kwestią jest czy w takim przypadku kontrolka od ABS nie powinna świecić od razu po odpaleniu auta?
Dodam jeszcze, że auto kwalifikuje się na akcje 45f5 - aktualizacja sterownika abs. Myślicie, że zrobienie tej akcji rozwiąże problem? Jest sens ją robić czy radzicie zacząć od czegoś innego?
Wspomnę, że ESP normalnie działa wiec pytanie czy poprawne działanie ESP nie świadczy o tym, że pompa jest sprawna??
Witam
Mam pytanie czy zostaje mi wymiana pompy tylko na ten numer czy jest tansze wyjscie ?
1k0614517be
nie może jednocześnie działać i być zepsutym, jedno wyklucza drugie.
Chodzi o to, że fabrycznie zastosowano za cienki drucik masowy w środku w sterowniku, który oczywiście jest zalany żelem i dupa z jego wymianą...na początku sporadycznie świeci podczas przeciążenia tego drucika (np. przy ostrym hamowaniu), i w tej sytuacji ASO czy inne firmy zajmujące się regeneracją takich pomp próbują ją naprawić (co w 90% nie wychodzi); następnie przy wielokrotnym przeciążeniu tego drucika następuje jego przerwanie i wtedy już cały czas świeci na liczniku, a co za tym idzie jet wymiana na nową pompę. Audi przyznało sie do błędu konstrukcyjnego, więc wymienia za darmo...niestety tylko w pewnym przedziale rocznikowymj jaki sobie ustalili, a pozostali niech sobie radzą sami....